Eksperiment Gillette fusion power vs ED. Wusthof 100

User avatar
Praskaton
Naučnik brijač
Posts: 2633
Joined: 12 Oct 2009, 00:00
Location: Pula

Eksperiment Gillette fusion power vs ED. Wusthof 100

Post by Praskaton » 05 Oct 2012, 15:08

Dakle naslov govori sve.
Prije nekog vremena naletio sam u Getrou na akciju u kojoj su prodavali Gillette fusion power za 29 kn, pa sam se odlučio za kupnju kako bi ga testirao. Naime, osim što se već dosta dugo brijem isključivo britvama, među svojim poznanicima širim ideju o brijanju nečim što nije napravljeno za idiote. Naravno, sa ovakvim stavom vrlo često ja ispadnem idiot, pa sam htio provjeriti da li sam zbilja idiot (što se tiče brijanja, za neke druge stvari ne moram provjeravati :oops: ). Neki prijatelji su me uvjeravali da je taj Fusion pravo čudo tehnike i da je brijanje odlično. Zato sam ga odlučio konfrontirati sa jednom svojom jako dobrom britvom, odnosno ED Wusthof 100 britvom, koja je full hollow i 5/8 velika (u posljednje vrijeme moja svakodnevna brijačica).
Sam pokus izveden je u razdoblju od tjedan dana na način da sam lijevu stranu lica brijao Fussionom, a desnu britvom. Priprema lica bila je identična (kvalitetna Tabac pjena), a u jednom slučaju sam koristio stari Gillette gel iz tube.

Prilikom prvog brijanja je pobjedu odnijela britva, jednostavno jer je Fussion odustao. Naime imao sam desetodnevnu bradu i prilikom samog pokušaja se Fussion zaštopao. S druge strane, obožavam brijati tako dugu bradu sa britvom. Ono u jednom trenutku je lice skroz obraslo dlakom, a nakon jednog poteza je glatko ko dječja guza....

Nakon tog brijanja, slijedeća su bila daleko zanimljivija.
Obrijao sam se poput muškaraca na reklamama. Dakle samo jedan prolaz, jer u reklami prikazuju kako 4 oštrice briju savršeno već prilikom jednog prolaza. Istina je naravno sasvim drugačija. Strana koju sam brijao fussionom je bila možda na nekim mjestima minimalno bolje obrijana, ali moj zaključak je da je razlika bila zbilja minimalna i da niti jedna strana lica nije bila obrijana zadovoljavajuće.

Slijedeće brijanje je bilo u dva prolaza obje strane lica i tu je rezultat bio prilično izjednačen, iako je blagu prednost odnijela britva.

Nakon toga uslijedilo je potpuno "free style" brijanje, dakle u tri prolaza, gdje je britva također odnijela pobjedu. Naravno kada govorimo o pobjedi, govorimo o tome koliko je glatka bila koža nakon brijanja.

Tijekom nekih brijanja štopao sam potrebno vrijeme i Fussion je nesumnjivi pobjednik. Ipak ta pobjeda je daleko manja nego što sam očekivao. Naime, uvjeravali su me kako im je za brijanje potrebno manje od tri minute. Ja sam se korištenjem gela iz tube uspio obrijati za nešto manje od 7 minuta. Naravno govorimo o brijanju u tri prolaza. S druge strane, brijanje sa britvom, sa izradom kvalitetne pjene od sapuna, ispiranje i stropanje britve traje oko 18 minuta (bez žurbe). Kada sam se sa fussionom brijao sa identičnom procedurom, onda je razlika između britve i fussiona bila još manja.

Nakon brijanja na lice sam stavljao isto sredstvo i činjenica je da je reakcija kože, odnosno osjećaj pečenja bio osjetno jači na dijelu koji sam obrijao britvom. Taj osjećaj pečenja meni uopće ne smeta, a nakon tog kratkog pečenja, nikakvih neželjenih reakcija nije bilo ni na jednoj strani lica.

Osjećaj kontrole prilikom brijanja sa fussionom mi je zbilja smiješan. Doista ga mogu opisati kao proizvod koji je namijenjen za idiote. Nikako ne želim uvrijediti korisnike takvih proizvoda, ali ja ga jednostavno tako doživljavam. On te apsolutno štiti od porezotina (teoretski su moguće neke manje, ali se njime ne možeš porezati), međutim, "štiti" te i od utjecaja na brijanje. Dakle, ukoliko nisi zadovoljan rezultatom, možeš ponovno unedogled povlačiti brijač po licu, ali ne možeš podesiti kut, pritisak i sl. Težina i ergonomija brijača djeluje više nego jeftino, a ovo vibriranje mislim da nema nikakvu svrhu, osim reklamne.... S druge strane kada uzmeš britvu, onda se možeš priklati, ali je činjenica da se prilikom brijanja nitko nikada nije priklao. Ja više ne pamtim kada sam se i sasvim malo porezao... Osjećaj britve je takav da ti daje moć odrediti kut, intenzitet pritiska, način povlačenja, zakretanja i sl.

Vrlo često se govori o cijeni brijanja i načelno bi britva trebala biti u prednosti. Dakle, ja i mnogi drugi prodaju odlične shave ready britve već od 200. Za održavanje takve britve treba vam još samo neki strop i kineski brus koji se na našem forumu može kupiti za 200 kn. Dakle za 600 kn imate sve što vam treba za doživotno brijanje. Tu nisam računao četke, sapune i sl. jer vam oni trebaju i kod fussiona. Druga je stvar što nitko od nas nije dovoljno pametan da stane na tih 600 kuna, već kupuju egzotično kamenje, stropove od tigrove kože, još samo jednu, "zadnju" britvu, tako da okončamo kolekciju sa 15 britvi itd. Kad je u pitanju fussion, ovaj iznos od 600 kuna, mislim da se potroši u roku od 2-3 godine i ne prestaje do smrti. Naravno, za 3 godine će izaći novi model (Gillette turbo stealth sheet u žutoj boji sa blicem i 7 oštrica) i vama će Tiger Woods ponovno govoriti da ste šupci ukoliko ga ne kupite i kako je dosadašnji model čisto sranje (kao što se sada govori za Mach3 koji je do prije 3 godine bio najbolji izum koji je čovjek ikad izumio).
U cijeloj priči ima i jedan moment koji nikako ne smijemo preskočiti. Kada kupite britvu (ja na žalost nemam takvih :cry: ) tipa nove Boker damascus ili išta od Mastra Livia, onda ju izvadite iz kutije i gledate, brijete se tri puta dnevno, a ukoliko dostava kasni, onda zovete carinarnicu svaki dan. Naravno poštara tražite u lokalnom kafići i pitata ima li možda paket za vas. Ja prilikom kupnje Gullettea nisam osjetio ništa slično. Naprotiv, pazio sam sa me netko na kasi ne prepozna :D .
Prilikom testiranja sam nastojao posebnu pozornost posvetiti tome da ne buden pristran jer se kod ovakvih vrsta testiranja vrlo često upadne u zamku da ono sredstvo koje preferiraš (u mom slučaju britva bez razmišljanja) glorificira, dok se ono koje ne preferiraš pljuje bez osniove. Ja mislim da sam uspio odraditi testiranje potpuno nepristrano.
Zaključno:
1. Ukoliko se želimo obrijati maksimalno kvalitetno (dobar BBS), onda je britva apsolutni pobjednik
2. Vrijeme brijanja je sa fussionom kraće, međutim ne onoliko koliko se u kojekakvim reklamam spominje (ukoliko želiko koliko toliko kvalitetno brijanje)
3. Iritacija kože (žarenje) nakon brijanja je osjetno manje kod Fussiona
4. Utjecaj na kvalitetu brijanja je neusporedivo veća kod britve
5. Ukupni osjećaj brijanja je bolji kod britve

Ukoliko netko želi ponoviti testiranje, poklanjam mu fussiona, a britvu će morati nabaviti sam :lol:

Ostale zaključke donesite sami :D :D :D :D :D :D
User avatar
Adept
Steven Hawking brijanja
Posts: 6439
Joined: 04 Nov 2010, 00:00
Location: Pula

Re: Eksperiment Gillette fusion power vs ED. Wusthof 100

Post by Adept » 05 Oct 2012, 18:09

Ma ti si meni od početka bio sumnjiv, znaš! Sada si se razotkrio, znaš!
Ja mislim da se ti potajice briješ sa fjužnima sve u šešnajst. Pače, siguran sam!
I sa čudima iz konžerve, ćo moj!
100%
Pa nam tu onda prodaješ fore... :lol:

Šalu na stranu, dobro si se ti raspisao prika :thumbs:
Svaka čast :hail:

Ergo - brijanje fjužnom nam našim svagdašnjim je čisto :sex: u zakmo.

:amen:

Kaćmo na kavicu - ponesi fjužna?
User avatar
Praskaton
Naučnik brijač
Posts: 2633
Joined: 12 Oct 2009, 00:00
Location: Pula

Re: Eksperiment Gillette fusion power vs ED. Wusthof 100

Post by Praskaton » 05 Oct 2012, 18:50

Adept wrote:Ma ti si meni od početka bio sumnjiv, znaš! Sada si se razotkrio, znaš!
Ja mislim da se ti potajice briješ sa fjužnima sve u šešnajst. Pače, siguran sam!
I sa čudima iz konžerve, ćo moj!
100%
Pa nam tu onda prodaješ fore... :lol:

Šalu na stranu, dobro si se ti raspisao prika :thumbs:
Svaka čast :hail:

Ergo - brijanje fjužnom nam našim svagdašnjim je čisto :sex: u zakmo.

:amen:

Kaćmo na kavicu - ponesi fjužna?
Kad god pozoveš :D
User avatar
mariv
Britva
Posts: 409
Joined: 19 Nov 2010, 00:00
Location: Matulji
Contact:

Re: Eksperiment Gillette fusion power vs ED. Wusthof 100

Post by mariv » 05 Oct 2012, 19:22

Čestitke na izvršenom pokusu i na iscrpnom izvještaju.
:hail:
Slice
mr. sc. brijanja
Posts: 3501
Joined: 06 Aug 2011, 16:19

Re: Eksperiment Gillette fusion power vs ED. Wusthof 100

Post by Slice » 06 Oct 2012, 10:09

Postoji jedan veliki problem u ovom usporednom testu, a to je priming. Unatoč tome što Praskaton tvrdi da nije pristran, njegova je prosudba--s obzirom na ovaj usporedni test--itekako pod utjecajem iskustva brijanja britvom. Za početnika koji čita ovaj tekst će biti očito kako je usporedba rađena s namjerom da diskreditira Fusion jer se korisnik koji radi test ionako brije britvom i preferira takvo brijanje. Ovaj test ne bi mogao raditi početnik u brijanju britvom jer je za to potrebno vrijeme učenja, a isti bi vrlo lako mogao zaključiti i kako je Fusion superiorniji jer nije potrebno prethodno iskustvo kako bi se obrijao.

Smatram kako bi bilo bolje usporediti DE i Fusion jer je britva sasvim druga kategorija. Pored toga što mislim da je ovaj usporedni test zanimljiv, smatram da nije objektivan jer je za DE i britvu potrebno određeno umijeće koje se stječe vremenom, dok se Fusionom mogu brijati svi i to odmah--što bi u određenom kontekstu značilo da je ovaj proizvod superioran jer je njime najjednostavnije obrijati se, a "jednostavnost je najveća sofisticiranost"--kako kaže Leonardo Da Vinci.
User avatar
Praskaton
Naučnik brijač
Posts: 2633
Joined: 12 Oct 2009, 00:00
Location: Pula

Re: Eksperiment Gillette fusion power vs ED. Wusthof 100

Post by Praskaton » 06 Oct 2012, 13:59

Prihvaćam kritiku, međutim zbilja sam se trudio biti nepristran :cry:
Usporedba DE i Fusiona ne bi bila korektna jer tu fusion gubi i u onim kategorijama u kojima je pobijedio britvu (brzina brijanja i nadraženost kože).
Usporedba Fusiona i DE brijača svodi se na relativno slične proizvode s tom razlikom da je jedan rađen za znalce, a drugi za početnike (pristrani bi rekli idiote, ali ja sam nepristran).
Iskreno sam se nadao da bi Fusion mogao biti dobar za jutarnje brijanje kada nema dovoljno vremena, međutim nije zadovoljio ni tu funkciju, već će mi za to služiti DE brijač.
User avatar
marn
mr. sc. brijanja
Posts: 3127
Joined: 02 Oct 2011, 12:29

Re: Eksperiment Gillette fusion power vs ED. Wusthof 100

Post by marn » 06 Oct 2012, 15:39

Meni je test interesantan bez obzira što je pristran, jer sam se katkad znao zapitati dal je fusion i sl. stvarno bio toliko loš ili je to stvar sugestije, pa svi mi mislimo da je. Naravno da je subjektivni doživljaj sve u ovakvom ispitivanju, pa je teško biti nepristran, ali mene ionako nebi zanimalo mišljenje prosječnog pučanina, nego nekog po brijačkim preferencijama sličnijeg meni.
Inače mi je zamimljivo kako mi "brijadžije" stalno moramo sebi opravdavati nekim kvantitativnim i kvalitativnim testovima kako je upravo izbor britve ispravan za nas. Vjerovatno se isto tako vozači američkih muscle carova koji troše 60 L benzina na 100 km, moraju boriti s ostatkom svijeta kojima je auto na struju baš super.
Inače u objektivnom ispitivanju "neovisnih stručnjaka" mislim da svi znamo koji brijač bi pobijedio.
Pitanje je šo je bitnije: doči do cilja ili nešto doživjeti na tom putu.

:oops: I da, moram i ja nešto javno priznati, ovo ljeto sam se nakon skoro godinu dana britve i tu i tamo DEa, obrijao s Gillette nečim i moram priznati da uopče nije bilo tako loše. :oops:
(Naravno prije sam morao višednevnu bradu potkratiti mašinicom za šišanje).
User avatar
Sven
Britva
Posts: 405
Joined: 14 Apr 2010, 00:00
Location: Zagreb

Re: Eksperiment Gillette fusion power vs ED. Wusthof 100

Post by Sven » 07 Oct 2012, 13:11

Svaka čast na eksperimentu, ali hereza je hereza! :D
User avatar
Praskaton
Naučnik brijač
Posts: 2633
Joined: 12 Oct 2009, 00:00
Location: Pula

Re: Eksperiment Gillette fusion power vs ED. Wusthof 100

Post by Praskaton » 07 Oct 2012, 14:19

Sven wrote:Svaka čast na eksperimentu, ali hereza je hereza! :D
Prvi sam tko će progoniti sve heretičare koji se ne briju barem britvom.
Šalu na stranu, ja nemam ništa protiv ljudi koji se briju npr. Fusionom. Čak sam sklon vjerovati kako nisu idioti milijuni koji koriste takve proizvode, već možda mi nekolicina koji idemo protiv struje.
Ipak, brijanje britvom doživljavam kao vožnju motorom. Izaziva snažan doživljaj, potrebna je vještina, po zimi i nije najbolje rješenje, a može se vrlo lako i poginuti. S druge strane, brijanje Fusionom je kao vožnja vlakom. Nije potrebna vještina, zimi je toplo i udobno i jakooo sigurno.
Dakle nemam ništa protiv vlakova, ali. :D
User avatar
gargameo
BIC
Posts: 32
Joined: 02 Apr 2013, 22:51
Location: Zagreb

Re: Eksperiment Gillette fusion power vs ED. Wusthof 100

Post by gargameo » 29 Apr 2013, 11:34

Da malo osvježim temu :sunglass:
Da se ja kao novajlija ubacim u priču i dam svoj osvrt.
O brijanju britvom ne mogu govoriti, jer ju (nažalost) nikad nisam isprobao.
Nisam isprobao niti Gillette fusion, no znam kako brija mach3.
Čitao sam ovaj te(k)st i kao što i Slice reče, osjeti se pristranost. No meni to nije važno.
Ako ćemo o onome brijanje DE brijačem nasuprot brijanje Fusionom, nema prilagođavanja kuta i težišta, ali ja se modernim Gillettom obrijem da nigdje nista ne ostane, bez krvi, sto sa DE brijacem jos nisam uspio.
Drazi mi je DE brijac, imas taj neki filing brijanja praćen zvukom rezanja, i sto mi je najveci plus ne zakrči se dlakama kao te britvice sa 3-5 oštrica, pa ih stalno moram tresti, lupkati, čistiti četkom i tko zna što još.
No meni veliki faktor igra brijanje bez ozljeda. Tu veliki plus dajem tim novotarijama, no to svakao pripisujem neznanju/neiskustvu.

Nije fusion uopće loš, odradit će brijanje odlično, osim ako nije isuviše tup, no krvavo je skup, i zbog toga ne dolazi u obzir, a i minus mu je što je ružan i plastičan.
User avatar
Radiano
Kamisori
Posts: 585
Joined: 11 Sep 2011, 12:05

Re: Eksperiment Gillette fusion power vs ED. Wusthof 100

Post by Radiano » 29 Apr 2013, 13:06

Ne bi se mogao brijati svakodnevno samo s Mach3, Fusionom ili Hydro brijačima. Lani sam išao par dana negdje i da slučajno ne izgubim neki od svojih DE uzeo sam Hydro3 koji imam od prije. Za jedno brijanje dvodnevne brade će biti ok. Brijanje WTG je bilo mučenje. Nevjerovatno čupanje, jedino Derby i Lord su mi blizu po tome. Slabo mi je kad se sjetim.
S multi britvicama mogu proći jedino ATG kad sam već obrijan sa WTG i malo popraviti ako mi je važno taj dan.
Fusion i Hydro5 su mi pri ATG neugodni kao nož u za kruh, Mach3 kao poklopac konzerve otvorene onim malim otvaračem, dok Hydro3 prođe da ga ni ne osjetim.
Whenever I go to shave, I assume there's someone else on the planet shaving, so I say, "I'm gonna go shave, too."
Ne auderis delere orbem rigidum meum!
Slice
mr. sc. brijanja
Posts: 3501
Joined: 06 Aug 2011, 16:19

Re: Eksperiment Gillette fusion power vs ED. Wusthof 100

Post by Slice » 29 Apr 2013, 13:25

gargameo wrote:Nije fusion uopće loš, odradit će brijanje odlično, osim ako nije isuviše tup, no krvavo je skup, i zbog toga ne dolazi u obzir, a i minus mu je što je ružan i plastičan.
Dobro poznati proizvođači rade posebne drške za patrone od Fusiona, tako da se time donekle anulira 'ružnoća' i 'plastika'. No, navedena su rješenja također u domeni heretizma, stoga oprez! :mrgreen:
User avatar
Adept
Steven Hawking brijanja
Posts: 6439
Joined: 04 Nov 2010, 00:00
Location: Pula

Re: Eksperiment Gillette fusion power vs ED. Wusthof 100

Post by Adept » 29 Apr 2013, 13:27

Slice wrote:No, navedena su rješenja također u domeni heretizma, stoga oprez! :mrgreen:
:lol: :thumbs:
Staromodan
Početnik
Posts: 5
Joined: 21 Nov 2012, 13:06

Re: Eksperiment Gillette fusion power vs ED. Wusthof 100

Post by Staromodan » 25 May 2013, 12:51

Počeo sam se brijati prije desetak godina s turbo mahanjem tri (s pjenom iz limenke).
Često sam se s njim porezao dok sam pokušavao skratiti tadašnjih par dlaka ispod nosa.
Lice mi je izgledalo kao na slici Iritacija (treća stranica prirode i brijanja u ovom podforumu).
Dugo vremena mi je trebalo da shvatim da se tim brijačem mogu brijati čak duplo više nego jednokratnim, iako je skuplji nekoliko puta (mislio sam da mogu puno više).
Dijelom i zbog toga, imao sam duge periode nebrijanja i kraće vrijeme sam koristio električni.
Jednom sam zabunom kupio gel i tada se odlučio da probam s običnim brijačem i žiletima.
Uzeo dove sapun i rukom napravio pjenu (uvjeravao sam se da je to pjena), uzeo stari de kojeg mi je dao tata, ws žilete i jako brzo se obrijao bez ijedne porezotine.
Nakon nekoliko brijanja sam se uspio porezati dok sam ravnao prišteve i ispravio dlačice koje su se prije toga prestašile turbomahanjatri i zbog toga sakrile svoje vrhove u kožu.
Sad sam stariji i imam malo više dlaka nego prije, pa izgleda kao da se nisam dobro umio nakon brijanja i sve me više počinju interesirati britve.
Ili što sam htio reći... da svakome odgovara drukčiji način i da bi trebala postojati jeftina mogućnost izbora, a ne da fjužn pobijedi i ostane jedini.
Eh da, što je brijanje "kompliciranije" više se uživa-opušta u njemu i onome što se na kraju postigne.
User avatar
babarog
Student brijanja
Posts: 1136
Joined: 07 Jan 2014, 13:45
Location: Zagreb, Rudeš
Contact:

Re: Eksperiment Gillette fusion power vs ED. Wusthof 100

Post by babarog » 23 Aug 2014, 05:10

Slice wrote:Postoji jedan veliki problem u ovom usporednom testu, a to je priming. Unatoč tome što Praskaton tvrdi da nije pristran, njegova je prosudba--s obzirom na ovaj usporedni test--itekako pod utjecajem iskustva brijanja britvom. Za početnika koji čita ovaj tekst će biti očito kako je usporedba rađena s namjerom da diskreditira Fusion jer se korisnik koji radi test ionako brije britvom i preferira takvo brijanje. Ovaj test ne bi mogao raditi početnik u brijanju britvom jer je za to potrebno vrijeme učenja, a isti bi vrlo lako mogao zaključiti i kako je Fusion superiorniji jer nije potrebno prethodno iskustvo kako bi se obrijao.

Smatram kako bi bilo bolje usporediti DE i Fusion jer je britva sasvim druga kategorija. Pored toga što mislim da je ovaj usporedni test zanimljiv, smatram da nije objektivan jer je za DE i britvu potrebno određeno umijeće koje se stječe vremenom, dok se Fusionom mogu brijati svi i to odmah--što bi u određenom kontekstu značilo da je ovaj proizvod superioran jer je njime najjednostavnije obrijati se, a "jednostavnost je najveća sofisticiranost"--kako kaže Leonardo Da Vinci.

Imaš priliku to napraviti sa svojim rođendanskim poklonom :D
LP, Matija :mrgreen:

Galerija
Post Reply

Return to “Ćakula”