Učinak vruće vode na oštricu britve

Sve o brijanju britvom
User avatar
King
Naučnik brijač
Posts: 2639
Joined: 04 Mar 2009, 01:00

Učinak vruće vode na oštricu britve

Postby King » 04 Apr 2010, 12:30

Evo dosta sam se mislio o pokretanju ove teme.
Naime tema je bila otvorena prije 20-ak dana na forumu člana inemeta, a vidim da je danas Gordon u jednom postu spomenuo razlog koji je bio spomenut i na drugom forumu zbog čega se britva ne bi trebala ispirati u vrućoj vodi (naime i tamo je bilo spomena o tome kako se prilikom kolinja noževi ne bi smjeli ispirati u vrućoj vodi jer ih to zatupi pa je prema tome povučena paralela i na britve).
Iskreno i ja sam nekad kao dijete odlazio na kolinje (ne tako često kao što se to radi u Hrv. Zagorju i Slavoniji, ali sam imao prilike to posjetiti i sjećam se da su i tamo stari ljudi izbjegavali prati noževe u vrućoj vodi, no isto se tako sjećam da su imali nekakve posude sa kipućom vodom i pretpostavljam da se radilo o tome da se noževi ne stavljaju u tu kipuću vodu).
No svejedno volio bih kad bismo ovdje argumentirano odgovorili na pitanje zbog čega se britva i nož ne smiju ispirati u vrućoj vodi i da definiramo koja je to temperatura vode koja može nepovoljno utjecati na oštricu britve ili noža.
Ovu temu sam pokrenuo na SRP-u i gotovo svi odgovori su bili jednaki, a to je da vruća voda nema baš neki negativan učinak na britve (tamo nisam spominjao noževe), jedan zanimljiv odgovor, više kao šala na pitanje, glasio je otprilike ovako: "Vruća voda može naštetiti oštrici britve ukoliko se ta voda zamrzne, pa se s britvom pokuša rezati taj led koji je nastao od vruće vode."
Postovi na SRP-u mogu se pratiti ovdje:
http://www.straightrazorplace.com/forums/shaving-straight-razor/50841-does-hot-water-dull-straight-razor-de-blades.html

User avatar
gordon
DE
Posts: 64
Joined: 16 Feb 2010, 01:00
Location: Gornja Stubica

Postby gordon » 04 Apr 2010, 12:48

U razloge fizikalne prirode zašto vrela voda šteti oštricama se nebih upuštao iz jednostavnog razloga. Neznam ih! Međutim činjenica je da ako naoštrene noževe staviš u vrelu vodu, zatupit će. Ne kažem da se može jahati na njima poslije vrele vode, ali bit će osjetno tuplji. Povlačenje paralele sa britvama? Ima mi logike jer se radi o metalu, čelicima itd, makar nisu istog već samo sličnog kemijskog sastava i završne obrade. Zajednički nazivnik je samo taj da moraju biti oštri.
Ne želim eksperimentirati sa britvama i vlastitim licem, već se držim onoga poznatog. Oštar nož (oštrica) i vrela voda nesmiju zajedno. U mojoj kući, naravno.

User avatar
King
Naučnik brijač
Posts: 2639
Joined: 04 Mar 2009, 01:00

Postby King » 04 Apr 2010, 13:03

Ja također ne mogu dati smislen odgovor na ovo pitanje jer također ne poznajem dovoljno samu tehnologiju metala i učinak vruće vode na metal (nebitno da li je oštar ili tup). Mogu samo nagađati o nekakvom širenju metala pod određenom toplinom ili skupljanju u hladnim uvjetima, ali to je samo nagađanje.
No kao i Gordon, u vezi britvi i pribora za održavanje, držim se nečega što sam si zamislio, ukoliko u uputstvima nije drugačije navedeno, a to je da ono što ne šteti koži i tijelu ne može naštetiti ni britvama i priboru za održavanje.
Konkretno što se temperature vode tiče tu mi je pravilo da britvu i žilet ispirem pod vodom čija temperatura je u granicama temperature vode kojom se tuširam i ispirem lice (ne tuširam se u kipućoj vodi pa ne vidim razloga zašto bi britvu ispirao pod kipućom vodom, a također se ne tuširam u hladnoj pa ne vidim razlog za ispiranje britve u hladnoj vodi).
Što se kožnih stropova tiče, a to sam negdje već naveo, kad se nehotično zareže strop, a događa se, nemojte ga vraćati u život brusnim papirom (za to koristite prirodni kamen plovućac koji se koristi i za pete). Naime on ima isti učinak kao i brusni papir, no kad treba ostrugati pete, to žene rade češće od nas, ne idu u trgovinu boja i lakova kupiti vodobrus.
Što se kamenja tiče njih namočim u hladnoj vodi (za sada jedini kamen koji ne namačem je Naniwa, iako je kamen koji zahtijeva vodu za oštrenje u uputstvima stoji da se ne smije močiti u vodi kao npr. Norton koji mora biti 15-ak min u vodi već da se samo poprska vodom po površini. Neki članovi SRP-a koji nisu bili upućeni namakali su Naniwu i dogodilo se da kamen jednostavno pukne).
Prilikom sušenja kamena zimi je potrebno voditi računa da se ne stavi vani na minus temperaturu jer će voda unutar kamena zamrznuti i kamen će puknuti.
Ovo je bilo malo off topic, ali koristit će.

User avatar
inemet
Mach III
Posts: 13
Joined: 15 Mar 2010, 01:00
Location: Novi Sad
Contact:

Postby inemet » 05 Apr 2010, 01:06

Pošto sam ja u principu ovo pitanje postavio možda je red da i ovde kažem svoje mišljenje:
Prvo mislio sam na vrelu vodu, ne onu umerenu.
Drugo mislim da sama voda ne istupi britvu već brada, a britva se brže istupi jer jer joj voda "omekša" tanku oštricu.
E sad možda je ogromna razlika u čeliku brtivi, žileta i noževa pa i cela teorija pada u vodu (hladnu) :)

Pozdrav

User avatar
Praskaton
Naučnik brijač
Posts: 2117
Joined: 12 Oct 2009, 00:00
Location: Pula

Postby Praskaton » 05 Apr 2010, 04:17

Evo i ja ću se priključiti raspravi iako ni ja ne mogu reći nešto previše pametno. To sa ispiranjem noževa u vrućoj vodi uvijek živcira mog oca i redovite su svađe kada se na kolinju njegovi Solingen (pitanje jesu li ikad vidjeli Solingen) noževi koji su par dana prije naoštreni na vodenom brusu tako da se njima doslovno može brijati (doduše brijale u se noge, ruke i ostali dlakavi dijelovi tijela, čisto da se provjeri je li nož dovoljno oštar) ispiru u vrućoj vodi. Valjda neko iskustvo ljudi koji rade sa noževima nešto znači iako mi sa fizikalnog aspekta temperatura čak i kipuće vode ne bi smjela nešto previše utjecati na oštricu noža. Pokušao sam se sjetiti nečeg iz obrade metala i sjetio sam se postupka kaljenja koji se kod visoko legiranih čelika kakvi se koriste za izradu britvi odvija na jako visokim temperaturama (preko 900 °C).Međutim popuštanje (postupak suprotan od kaljenja) se odvija na daleko nižim temperaturama (već od 140 °C). Koliko se sjećam, kaljenje se izvodi na način da se čelik zagrije na točno određenu (obično jako visoku temperaturu) i onda naglo uranja u ulje ili vodu čime se mijenja molekularna struktura unutar materijala i time podiže tvrdoća čelika. Popuštanje se pak provodi na način da se kaljeni čelik zagrije na određenu temperaturu i onda pušta da se lagano hladi i na taj način preslaguju kristali unutar čelika čime se snižava tvrdoća čelika. Ovo je prilično laičko i pojednostavljeno objašnjenje, ali to je to.
Osobno sam probao test sa žiletom i potopio britvicu u kipuću vodu i nakon toga se obrijao njome, ali nisam primijetio neku razliku. Trebalo bi pronaći nekog metalurga koji se razumije u ono o čemu mi ovdje nagađamo, jer bi na taj način možda došli do odgovora na pitanje koji se postavio ako ne u brojim brijačnicama, a ono na brojnim kolinjima.
Inače u potpunosti se slažem sa Kigom koji kaže da nema razloga za upotrebu kipuće vode za pranje britve jer se ni ne može prati (osim uranjanja u kipuću vodu, ali ne vidim smisao). Pranje britve u vodi koja je topla do granica podnošenja boli na našoj koži, po meni ne bi smjelo imati utjecaja na tvrdoću odnosno oštrinu oštrice.

dhosko
Mach III
Posts: 15
Joined: 01 Jan 2009, 01:00
Contact:

Postby dhosko » 05 Apr 2010, 08:33

Noževi su moje moje područje pa evo moje mišljenje.
Za početak Solingen kao proizvođač noževa ne postoji. Solingen je jedna pokrajina koja je poznata po proizvodnji noževa. Od tamo dolaze vrhunski noževi, ali i oni lošiji od kineskih tako da se nemojte dati nagovoriti kupiti skupe noževe samo zato što na njima piše solingen.
E sad moje mišljenje što se tiče vruče vode na noževima.
Svaka promjena temperature metala ga tjera da se širi ili skuplja. Razlika između najdebljeg dijela noža ( i britve ) je minimum 1:100 i onda se oštrica širi drugačije nego debeli dio i tu mora doči do izobličenja oštrice i to neizbježno. Kretanje atoma prilikom izobličenja rezultira tupljenjem.
Drugi razlog. Pogledajte neki stari kvalitetan nož npr. dickov. Svi oni hrđaju tj. dobiju oni tamnu patinu, a to se brže dešava u vrućoj vodi i samim tim tupi oštricu.

Normalno ovo su ideje koje sam sam složio tako da sam možda skroz u krivu :)

User avatar
Praskaton
Naučnik brijač
Posts: 2117
Joined: 12 Oct 2009, 00:00
Location: Pula

Postby Praskaton » 05 Apr 2010, 09:26

Mislim da kada govorimo o utjecaju vruće vode na oštricu ne možemo govoriti o fizikalnom širenju ili skupljanju čelika i utjecaja na oštricu, jer je debljina same oštrice koja nam je i jedina bitna za brijanje tako mala da nam praktično nikakvo širenje i nije prisutno. Naime, ukoliko se određeni čelik pod utjecajem topline širi za npr. 1% (bubnuo sam napamet, ali ne vjerujem da je više), onda koliko se oštrica podebljala ako je prije zagrijavanja bila debela nekoliko mikrona? Znam da će netko odmah reći da je širenje "po dužini" daleko veće, međutim ni to izobličenje nije relevantno, jer se recimo žileta može jako saviti, a da pritom ne izgubi na oštrini. Mislim da kada govorimo o utjecaju topline možemo govoriti samo u smislu utjecaja na razini molekula, odnosno kristala, a tu su ipak potrebne veće temperature za neke značajnije promjene. Mislim da je i moja tvrdnja o popuštanju kod čelika koja počinju već od 14°C također nategnuta, jer je minimalna temperatura ipak bliža 200-tinjak °C. Opet, to je samo moje strašno laičko mišljenje.

User avatar
King
Naučnik brijač
Posts: 2639
Joined: 04 Mar 2009, 01:00

Postby King » 05 Apr 2010, 11:00

Ja ipak mislim da je ova teorija o vrucoj vodi ostala iz doba nasih djedova i vecinom pradjedova, oni su sigurno imali neki jako dobar razlog zbog kojeg nozeve nisu prali u "vrucoj" vodi.
No, malo sam razmisljao i dosao do jednog mozda banalnog zakljucka zbog cega je to bilo tako i zbog cega se i danas "nozevi ne smiju prati u vrucoj vodi".
Naime ukoliko pokusamo oprati noz ili britvu u jako vrucoj vodi (cca 50 i vise stupnjeva) nema sanse da uspijemo rucno ista oprati jer cemo se u tako vrucoj vodi prvo dobro ispeci. Prema tome ostaje jedino mogucnost da se noz prvo potopi u tako vrucu vodu, a tek nakon toga da se opere u vodi prikladne (hladna voda) temperature (takoder mislim da je u ta stara vremena bila mogucnost kipuce i hladne, pogotovo na kolinju, ne vjerujem da su bas imali bojlere i mogucnost mlake vode) kako se ne bi ozlijedili. Tako da mozda u gornjoj recenici stoji teorija zbog cega se od davnina nozevi ne peru u "vrucoj" vodi, naime ne radi se o pranju u vrucoj vodi vec se radi o nagloj promjeni temperature u jako kratkom vremenskom razdoblju, a prenosenjem s koljena na koljeno malo se dio price zagubio, a i mozda je bilo lakse kazati samo "ne peri mi nozeve u vrucoj vodi" nego li objasniti sve od A-Z, a pogotovo ako se radilo o nekome tko je "klao po kucama sa svojim nozevima".
Po meni ova nagla promjena temperature vruce-hladno moze imati utjecaj na kvalitetu i ostrinu noza, dok samo pranje u toploj vodi (jer rucno i ne mozemo oprati u kipucoj) mislim da nema negativnog ucinka.
No, kao sto je Gordon rekao u njegovoj kuci se nece prati noz i britva u vrucoj vodi, nece se prati u mnogim kucama i to je ono cega ce se ljudi i dalje drzati bez obzira ne sve moguce argumente protiv toga. I mislim da je to dobro, jer bez obzira na bilo kakav argument, pa mozda i od najveceg inzenjera u pogledu metala, netko je nekada davno znao nesto sto mi danas ne znamo.

User avatar
gordon
DE
Posts: 64
Joined: 16 Feb 2010, 01:00
Location: Gornja Stubica

Postby gordon » 05 Apr 2010, 12:36

Na zidu čovjeka koji mi je godinama brusio noževe je uokvireno stajalo "10 zapovjedi" o održavanju nabrušenih noževa. :
1. Nedaj svoj nož babi u ruke.
2. Nedaj svoj nož NIKOME u ruke.
3. Ne peri nož u vrućoj vodi.
4. Brij niz dlaku.
5. Štrajhaj nož redovito.
6. Radi na drvenoj podlozi.
7. Uz kost, ne po kosti.
itd... ne sjećam se svega.
Nažalost, dr.Šmit, kako smo ga zvali je odavno pokojni i nakon što sam bezuspješno pokušavao pronaću mu dostojnu zamjenu sam brusim svoje noževe. Još uvijek vjerujem da postoji valjani razlog tome zašto ne prati noževe u vućoj vodi.Napisao sam već prije da je razlika oštrine noža prije i nakon pranja vrućom vodom vidljiva. Možda će netko reći da je to samo subjektivan osjećaj, ali nakon 25 godina iskustva u brijanju svinja dobro osjetite razliku.

Vidio sam prije par dana na ulazu u Vukovar reklamu "BRUSIM ALAT" noževi - 6 kn. Pa kako pobogu možeš nabrusiti nož za 6 j... kuna? Meni treba barem pola sata da nabrusim jedan nož (plus poliranje) i za svoje potrebe sam zadovoljan.Ne prezadovoljan. Pa zar ga on za 6 kn brusi 3 minute? Jedino mu je tako satnica isplativa. Udaljujem se od teme...

Samo da nadopunim kolegu dhoska. Solingen kao oznaka proizvoda - u to ulaze noževi svih vrsta, britve, škare, beštek, pribor za manikuru, kuhinjsko suđe, porculansko posuđe, šivače igle i tko zna što još - je koncern ,odn. udruženje proizvođača istih interesnih sfera kojima je zajedničko to što im je sjedište tvrtki u pokrajni imena Solingen i time stječu pravo upotreljavati oznaku "Solingen" na svojim proizvodima. Naravno, proizvode vrhunske stvari i one koje su kako je to dhosko napisao "lošiji od kineskih". Isto tako, oznaka se zloupotrebljava pa na dalekoistočnjačkim proizvodima možemo često pročitati imena svih svjetskih proizvođača koji sa poizvodom blage veze osim vanjskog izgleda nemaju. Solingen tome nije iznimka.
Kao primjer potvrde o koncernu ću spomenuti slučaj sa imenom Ferllach. Austrijska pokrajna poznata po proizvodnji vrhunskog i ne baš tako vrhunskog oružja. Nekada je to bila manufaktura, pa ceh koji je premašio svoje gabarite zbog ubrzane prizvodnje za potrebe ratne mašinerije Austro-ugarske. Neću duljiti…

Da rezimiram.
Ono što sam odavno naučio i čime sam zadovoljan neću mijenjati. Nije mi teško 3 noža, koliko po jednoj obradi koristim, na kraju posla prvo očistim spužvom sa čarlijem (zbirna imenica sredstava za pranje suđa) da ih odmastim,a nakon toga samo suha krpa,štrajher i u futrolu.
Držim se također gore navedenih "zapovjedi" i u potpunosti sam zadovoljan.
Ukoliko netko radi drukčije od mene, a sigurno je ta takvih ima mnogo, ga neću razuvjeravati i nametati mu svoje postupke kao jedine ispravne.

User avatar
King
Naučnik brijač
Posts: 2639
Joined: 04 Mar 2009, 01:00

Postby King » 05 Apr 2010, 13:01

Ostrenje noza za 6,00 kn nazalost je postojalo i tu u Crikvenici.
Naime kako sam drzao restoran mnogo prije nego sam poceo uopce ista istrazivati u vezi brijanja britvom i prije nego sam ista znao o tehnici ostrenja ne samo britve nego i nozeva, dao sam tom tipu da mi naostri 5 nozeva koje sam koristio u kuhinji (cijena svakog pojedinog noza je bila oko 400-njak kuna, nije puno u usporedbi s tim kakvih cijena ima, ali za to vrijeme kada o tome ama bas nista nisam znao za mene je to bilo uzasno skupo).
Sve u svemu, da ne duzim, tip je nozeve sutradan vratio, bili su nesto ostriji nego kad sam mu ih dao, ali nazalost i nepovratno unisteni.
Taj veliki "honemeister" je nozeve naostrio na elektricnom brusu, nedugo zatim sam malo po malo poceo ulazit u vode britvi i ostrenja i tek sam tada u potpunosti shvatio sto je covjek napravio. Na srecu covjek je negdje odselio.
U meduvremenu sam restoran zatvorio, a inventar prodao zajedno s tim nozevima.

User avatar
gordon
DE
Posts: 64
Joined: 16 Feb 2010, 01:00
Location: Gornja Stubica

Postby gordon » 05 Apr 2010, 13:14

Gledao sam kako "majstori" rade. U najboljem slučaju imaju kružnu traku brusnog papira koji jednim dijelom prolazi kroz vodu radi čišćenja trake i smanjenja temperature brušenja. Nakon nekoliko izmjena papira različite finoće prelaze na poliranje filcom na stupnom brusu. To je neki elektromotor kojemu je sistemom remenica u prijenosu postignut nešto manji broj okretaja radi toga da ne podižu temperaturu nožu (vidiš- opet teže nižoj temperaturi). Filc premazuju pastom zelene boje koja jako podsjeća na dobro nam znani crom-oxid.Vjerujem da to i je neka derivacija istog.
A kad ti sličan "majstor" koji brusi na lepezu od šmirgl-papira spali nož, možeš ga baciti. Najbolje u njegova leđa kad počne bježati.. :D

User avatar
King
Naučnik brijač
Posts: 2639
Joined: 04 Mar 2009, 01:00

Postby King » 05 Apr 2010, 14:15

No, kako je ekonomija moja profesionalna deformacija ispada da ti "majstori" imaju jako dobru satnicu.
6,00 kn za 10-ak minuta posla (36,oo kn/sat). Znaci za 8 sati rada dobiju 288,00 kn. Ukoliko si uzmu neradnu nedjelju ispada im mjesecna placa od 288,00 kn*26 dana (7488,00 kn).
Pa se vi sad mislite, a cijena samo 6,00 kn.
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:


Return to “Brijanje britvom”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest