Britva MOŽE biti preoštra

Sve o brijanju britvom
dhosko
Mach III
Posts: 15
Joined: 01 Jan 2009, 01:00
Contact:

Britva MOŽE biti preoštra

Postby dhosko » 26 Mar 2009, 19:58

Evo samo da podijelim s vama novo iskustvo. Dao sam si truda i nabrusio i ispoliro britvu koliko god sam mogao. Nikada nije bila oštrija i sumnjam da ikako može biti puno oštrija. Na moje veliko iznenađenje brijanje je bilo u najmanju ruku nezgodno.
Bolje je bilo prije dok nije bila tako oštra.
Skoro se nitko sa stranih foruma ne bi složio sa mnom, ali eto to je moje iskustvo.
Znači oprez!!!

User avatar
napoleon
Student brijanja
Posts: 1091
Joined: 23 Nov 2008, 01:00
Location: Zagreb

Postby napoleon » 26 Mar 2009, 23:31

Ne kužim- preoštra. Loše je jedino ako si je overhonao... :? Nema-preoštra :)

User avatar
vidas
BIC
Posts: 40
Joined: 24 Nov 2008, 01:00

Postby vidas » 26 Mar 2009, 23:58

Ne može bit preoštra to je sigurno, to što misliš da je preoštro i da zato grubo brije je u biti oštrica koja nije dovoljno ispolirana i zato je gruba("greza") i ona više trga nego reže. Neznam na čemu oštriš ali tako "preoštrenu" bi još trebao proći sa zelenim Chrome Oxid-om da je fino zagladiš(ispoliraš).

dhosko
Mach III
Posts: 15
Joined: 01 Jan 2009, 01:00
Contact:

Postby dhosko » 27 Mar 2009, 08:12

Znao sam da se nitko neće složit sa mnom :)
Bila je britva na CrOx-u jedno 200 - 300 krugova.

Znate kako kut britve prilagođavate njezinoj oštrini. E ne mogu postići dovoljno mali kut za ovu oštrinu britve.

Napominjem i da se godinama brijem britvom i da sam se godinama prije toga brijo sa onim imitacijama britvi u koje se stavljaju žileti.

Moram naglasiti da imam tanku i nikakvu kožu...

User avatar
Mr.Gentleman
Shaveta
Posts: 241
Joined: 24 Nov 2008, 01:00
Location: Opatija
Contact:

Postby Mr.Gentleman » 27 Mar 2009, 09:45

Ja se ne brijem britvom, ali me zanimalo sve o tome, pa sam naučio neke stvari...

Dakle, ovo što ti opisuješ zvuči kao overhoning... Toliko je britva izoštrena da se tanki rub oštrice od oštrenja "izlomio", tako da bi trebao par krugova po honeu, ali u suprotnom smjeru od honinga, dakle da to izgleda kao stropanje po honeu... To će ti uklonit ove ispucale krajeve od overhoninga...
Prvi hrvatski blog o brijanju http://moja-brijacnica.blogspot.com
Frankly, my dear, I don't give a damn

dhosko
Mach III
Posts: 15
Joined: 01 Jan 2009, 01:00
Contact:

Postby dhosko » 27 Mar 2009, 09:51

[quote:0cca6e7ec2="Mr.Gentleman"]Ja se ne brijem britvom, ali me zanimalo sve o tome, pa sam naučio neke stvari...

Dakle, ovo što ti opisuješ zvuči kao overhoning... Toliko je britva izoštrena da se tanki rub oštrice od oštrenja "izlomio", tako da bi trebao par krugova po honeu, ali u suprotnom smjeru od honinga, dakle da to izgleda kao stropanje po honeu... To će ti uklonit ove ispucale krajeve od overhoninga...[/quote]

Vrlo moguće, a može biti i da se ponovno moram učit brijat sa novom oštrinom britve. Već sam se toliko naviko na svoju britvu i njezinu prijašnju oštrinu da brijanje ide vrlo brzo i nepromišljeno. :lol:
U svakom slučaju ću probati još jednom ovako, pa ću onda probat bacit par krugova na honu i javim rezultate za cca tjedan dana.

dhosko
Mach III
Posts: 15
Joined: 01 Jan 2009, 01:00
Contact:

Postby dhosko » 01 Apr 2009, 16:54

News update. Ipak se radilo o neprimjerenoj tehnici brijanja za ozbiljno oštru britvu. Čovjek uči dok je živ.

User avatar
King
Naučnik brijač
Posts: 2639
Joined: 04 Mar 2009, 01:00

Postby King » 05 Mar 2010, 22:15

[quote:e82e6000df="dhosko"]Znao sam da se nitko neće složit sa mnom :)
Bila je britva na CrOx-u jedno 200 - 300 krugova.[/quote]

Ne znam kakav bi ovo bio Cr2O3 (ili ti ga krom oksid) po kojem se može napraviti 200-300 krugova i da se nakon toga možeš obrijati :roll:
Naime čemu služi krom oksid?
Da ne bi puno dužio idemo samo malo o osnovama. Što je to u biti oštrenje i čime se može oštriti (britva, nož, sjekira...)? Uzet ću za primjer britvu: naime britvu od čelika može naoštriti samo medij koji je tvrđi od čelika npr. dijamant ili brusni kamen. KROM OKSID NE MOŽE NAOŠTRITI BRITVU, MOŽE SAMO ISPOLIRATI VEĆ NAOŠTRENU, zato jer je mekši od čelika, što znači da on britvu u biti zatupljuje. Zbog tog svog svojstva se i preporuča proći par krugova po krom oksidu nakon dijamantne paste od 0,5 ili 0,25 microna, a sve zbog toga jer nekome ne paše osjećaj koji britva daje nakon što se ispolira sa dijamantnom pastom od 0,25 microna.
Toliko o 200-300 krugova po krom oksidu.
KROM OKSID NEMA POTREBE KORISTITI NAKON KAMENA ZA POLIRANJE (ukoliko netko želi, može), KORISTI SE ISKLJUČIVO NAKON 0,5 POGOTOVO NAKON 0,25 MICRONA DIJAMNTNE PASTE I TO NE VIŠE OD 10 KRUGOVA AKO JE KOLIČINSKI ISPRAVNO NANESEN NA PADDLE STROP ILI BALZU KAKO BI OŠTRICA BILA "SMOOTH", A NE "HARSH".

Da li britva može biti preoštra?
Ovisi što netko smatra pod pojmom preoštrenosti i kako na to gleda. Ja bih rekao da može i da to nije dobro, jer preoštrena britva ne pruža ugodno brijanje, preoštrena britva ne drži oštricu toliko dugo i kvalitetno kao optimalno naoštreena britva koja pruža fino brijanje i trajeeeeeeeeeeee.
Preoštrena britva puca i izaziva "razor burn", optimalno naoštrena britva pruža ugodno brijanje, oštrica ne puca.

Što se tiče poliranja britve?
Ako gledate britvu pod mikroskopom ne tražite da se oštrica bude "mirror finish" i da po sebi nema nikakvih ogrebotina. Tako ispolirana oštrica ne znači automatski da je britva naoštrena kako treba i da će savršeno brijati.
S obzirom da gotovo sve svoje britve završavam na dijamantnim pastama od 1 i 0,5 microna oštrica po sebi uvijek ima sitne ogrebotine i gotovo je nemoguće postići mirror finish, ali brijanje je ugodno.
MIRROR FINISH OŠTRICE NIJE GARANCIJA KVALITETNO NAOŠTRENE BRITVE.

dhosko
Mach III
Posts: 15
Joined: 01 Jan 2009, 01:00
Contact:

Postby dhosko » 06 Mar 2010, 00:34

[quote:e6a31b2900="kig1976"][quote:e6a31b2900="dhosko"]Znao sam da se nitko neće složit sa mnom :)
Bila je britva na CrOx-u jedno 200 - 300 krugova.[/quote]

Ne znam kakav bi ovo bio Cr2O3 (ili ti ga krom oksid) po kojem se može napraviti 200-300 krugova i da se nakon toga možeš obrijati :roll:
Naime čemu služi krom oksid?
Da ne bi puno dužio idemo samo malo o osnovama. Što je to u biti oštrenje i čime se može oštriti (britva, nož, sjekira...)? Uzet ću za primjer britvu: naime britvu od čelika može naoštriti samo medij koji je tvrđi od čelika npr. dijamant ili brusni kamen. KROM OKSID NE MOŽE NAOŠTRITI BRITVU, zato jer je mekši od čelika, što znači da on britvu u biti zatupljuje. Zbog tog svog svojstva se i preporuča proći par krugova po krom oksidu nakon dijamantne paste od 0,5 ili 0,25 microna, a sve zbog toga jer nekome ne paše osjećaj koji britva daje nakon što se ispolira sa dijamantnom pastom od 0,25 microna.
Toliko o 200-300 krugova po krom oksidu.
KROM OKSID NE KORISTITI NAKON KAMENA ZA POLIRANJE, KORISTI SE ISKLJUČIVO NAKON 0,5 POGOTOVO NAKON 0,25 MICRONA DIJAMNTNE PASTE I TO NE VIŠE OD 10 KRUGOVA AKO JE KOLIČINSKI ISPRAVNO NANESEN NA PADDLE STROP ILI BALZU.

Da li britva može biti preoštra?
Ovisi što netko smatra pod pojmom preoštrenosti i kako na to gleda. Ja bih rekao da može i da to nije dobro, jer preoštrena britva ne pruža ugodno brijanje, preoštrena britva ne drži oštricu toliko dugo i kvalitetno kao optimalno naoštreena britva koja pruža fino brijanje i trajeeeeeeeeeeee.
Preoštrena britva puca i izaziva "razor burn", optimalno naoštrena britva pruža ugodno brijanje, oštrica ne puca.

Što se tiče poliranja britve?
Ako gledate britvu pod mikroskopom ne tražite da se oštrica bude "mirror finish" i da po sebi nema nikakvih ogrebotina. Tako ispolirana oštrica ne znači automatski da je britva naoštrena kako treba i da će savršeno brijati.
S obzirom da gotovo sve svoje britve završavam na dijamantnim pastama od 1 i 0,5 microna oštrica po sebi uvijek ima sitne ogrebotine i gotovo je nemoguće postići mirror finish, ali brijanje je ugodno.
MIRROR FINISH OŠTRICE NIJE GARANCIJA KVALITETNO NAOŠTRENE BRITVE.[/quote]

Svako ima pravo na svoje mišljenje, ali ovo nije baš tako. Npr. neki od boljih sistema za brušenje noževa su napravljeni od papira.
http://www.google.com/#hl=en&source=hp&q=paper+sharpening+wheels&aq=0&aqi=g1g-m1&aql=&oq=paper+sharpening+&fp=3d121c88310e67e3

I po toj logici se britva ne bi nikad zatupila jer su i koža i brada puno mekši od metala.

User avatar
King
Naučnik brijač
Posts: 2639
Joined: 04 Mar 2009, 01:00

Postby King » 06 Mar 2010, 01:09

Očito je da se nismo razumjeli, ali ne u pogledu onoga što sam napisao nego u pogledu da ja ne namjeravam nametnuti nekakvo mišljenje, nego jedino želim kazati da 200-300 krugova po krom oksidu britvi ne može napraviti ništa dobro već je samo zatupiti tako da nije ni za rezati papir, a kamoli za brijanje.
I sam si rekao da ti je britva nakon 200-300 krugova na krom-oksidu bila preoštra, a ja tvrdim da nije bila preoštra nego je jednostavno bila nesposobna za odradit kvalitetno brijanje.
Ti si se uspio njome obrijati na načina da si max smanjio kut tako da ti je spine dodirivao lice, koliko sam skužio, a to se kosi sa svim iznesenim mišljenjima o idealnom kutu od nekih 30 stupnjeva (jer kad si se pokušao brijati s većim kutem britva ti je bila "preoštra", a ja ti opet tvrdim da nije bila preoštra nego je oštrica pucala pod takvim kutom i zato ti je brijanje bilo neugodno).
Što se tiče oštrenja noževa o tome ne znam gotovo ništa i ne želim se u to petljat ni komentirat, ne znam ništa ni o ovome što si gore linkao pogotovo jer mi ne otvara, no tvrdim da oštrenje noža i oštrenje britve nemaju puno dodirnih točaka osim riječi oštrenje, a ako ništa drugo rajčica koju režeš loše naoštrenim nožem sigurno neće dobit "razor burn".
A što se tiče toga da britvu može naoštriti samo matrijal koji je tvrđi od matrijala od kojeg je britva napravljena, a da je tupi matrijal koji je mekši pri tome i dalje stojim.
Možemo se dotaknuti npr. stropanja, jesi li se ikad zapitao zašto nakon određenog vremena stropanje po koži više ne može vratit oštricu i potrebno je upotrijebiti kamen?

User avatar
King
Naučnik brijač
Posts: 2639
Joined: 04 Mar 2009, 01:00

Postby King » 06 Mar 2010, 01:24

Evo uspio sam otvoriti ovo što si linkao o brusnim papirima za oštrenje noževa.
I dalje ne znam ništa o tome, ali koliko vidim ti su papiri presvučeni silicon-carbidom koji je tvrd medij (po Mosovoj skali dijamant je 10, a silicij carbide 9).
Također silicon-carbid se koristi prilikom ravnanja kamena kako bi se sam proces ravnanja ubrzao.
"Silicon Carbide Powder (Correction Powder)
in conjunction with a steel plate for flattening the back side of chisels and plane blades. To flatten a hollow stone, use wet-or-dry sandpaper, placing it wet on a plate of glass or other plane surface, where it will cling, add silicon carbide powder and you will double the speed of the work. Also useful when re-flattening stones on our flattening stone! (www.fine-tools.com)
No, i dalje mi nije baš 100% jasno što si htio kazati?

User avatar
King
Naučnik brijač
Posts: 2639
Joined: 04 Mar 2009, 01:00

Postby King » 06 Mar 2010, 02:14

Prenesono sa SRP-a u originalu:

1.
CrOx is good for adding a polish to a freshly honed blade and
can improve the comfort of a shave especially after some
of the sharp cutting modern man made hones and diamond
based sharpening products.
It almost does not cut but may touch up and maintain a blade
that is beginning to get dull. It will not sharpen a blade that
is dull.

2.
On another note: I have been stropping razors on a paddle strop, loaded with a thick, gunky layer of chromium oxide. I overpasted by accident, and decided to experiment a little first, before I wiped the excess off. Of course Josh Earl was right: it does dull razors in a rather few laps. (It' so nice to learn things the hard way ) The more laps I did, the more it dulled the razor, even to the point that I ended up with such a nicely rounded edge, that I had to put it to the DMT-E to restore the bevel.

3.
Now this is important:
That green paint looks really purdy, doesn't it? Like finger paint, almost. It's really tempting to just start smearing it everywhere on your strop. My first few strops looked like pool tables--all nice and green and even.
And they dulled edges every time I used them. I couldn't get a decent shave off any of my pasted strops.

Znači kod krom oksida je bitno da ga se optimalno nanese na strop ili balzu, ukoliko se pretjera, čak i s malo krugova britva će se zatupiti.
U korelaciji s time ukoliko ga se nanesete optimalno, a radite previše krugova (po raspravama sve preko 10 je puno, a da ne govorim o 50, 100 i više) opet ćete doći u situaciju da se britva zatupi.


Return to “Brijanje britvom”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest