Ne mogu ATG..

Sve o brijanju britvicom
User avatar
Takeri
DE
Posts: 63
Joined: 23 Apr 2012, 09:59

Ne mogu ATG..

Post by Takeri » 17 Jul 2012, 11:03

Pozdrav. Kao što naslov kaže, ide WTG, ide XTG, ali ATG.. no way.

Početnik sam, obična četkica, wilkinson krema, i njihov standardni DE svugdje dostupan brijač.
To sad već traje par mjeseci, negdje 2 i po, 3.. otkad pokušavam dobiti BBS tim brijačem.
Znam, to je crapy brijač, ali ja jednostavno ne želim naručiti neki dobar, jer se bojim da sam (hahaha) netalentiran , pa da jednostavno klasično brijanje nije za mene.

E sad, pogledao sam, kao i vi, hrpu youtube :shaving3: filmića, čitao strane forume... bla bla. I neće. Britvice su wilkinsonove i gilette platinum.

Brada je jaka, gusta, a koža osjetljiva. Nije da sam lud za bbs-om, ali kad se već brijem...
Pokušavao sam sve savjete s neta, pazio na pripremu, kut brijanja, wrist lock.. ma sve, ali kad krenem ATG, jednostavno ne ide :tameshigiri: , oštrica zapinje nekako, kao da će svaki čas ući pod kožu i zarezati opako. I pokušaji daju opaki razor burn.

Pa jel ja to nikako ne mogu skužit tehniku? Brada mi raste uglavnom pravilno prema dolje, dlake su debele i snažne.

Sa fusionom ( blasfemiram sad, al šta ću:) ) u 3 passa dobijem BBS. I brijem se već , pa valjda 15 godina.. i u vojsci sam bio. Mach 3 i svaku večer BBS, tako da ujutro ''mogu proć'' na smotri.

Da se razumijemo, bio bih ja zadovoljan i sa DFS, ali ostaju neki panjevi i nakon WTG I 2 puta XTG..

Sinoć sam tako, i lice je glatko kad se prolazi WTG, naravno sad već i da je bio BBS, bili bi panjevi, ali su tu odmah.
Vrat tek ne mogu obrijati kak spada.

Pa da li mi toliko dugo treba da skontam, ili ipak je to najbolje što mogu s tim jeftinim brijačem? Strah me da nisam manje talentiran :mrgreen: , i bojim se da mi ne dopizdi pokušavanje :( . Pa da se ne vratim govnu od cartridgea, jer tamo u par min. dobijem CCS bez ikakvog napora, a sad me ovaj DE već j3bucqa po egu i samopouzdanju..

Od vas koji ste prolazili put jednokratni- machovi- DE- itd. svaki je savjet dobrodošao.

:newbie:
''A real man isn't as soft as a baby's behind.'' Jason Statham :)
User avatar
korijen
Student brijanja
Posts: 1182
Joined: 16 Jun 2011, 09:15
Location: Zagreb

Re: Ne mogu ATG..

Post by korijen » 17 Jul 2012, 11:48

ATG :thumbdown: = ja to ne radim.
Slice
mr. sc. brijanja
Posts: 3501
Joined: 06 Aug 2011, 16:19

Re: Ne mogu ATG..

Post by Slice » 17 Jul 2012, 12:36

U pravilu se ATG ne preporuča jer uzrokuje niz problema, a probleme ne želimo. Nema smisla masakrirati lice kad brada stalno raste. Mislim da je problem u tome što mnogi brijanje shvaćaju kao uklanjanje neželjene brade i dlaka, ali ono, prema mom mišljenju, to nije. Brijanje je skraćivanje brade koja nam je po prirodi stvari dana (čak je posjeduje i dosta žena), tako da mislim da je prije svega bitan pristup brijanju.
Potrebno je odgovoriti na pitanje, "Zašto se brijem?" Sad sam ga malo zabrazdio jer radim neke paralelne stvari iz filozofije... Uglavnom, moj brat po oružju korijen je jednostavno rekao... Osobno radim dva prolaza (WTG + XTG), a ukoliko ti to nije dovoljno za prihvatljivo brijanje, pokušaj WTG + XTG (x2)! U sam je proces uključeno mnogo varijabli, tako da je potrebno eksperimentirati. Uz to je Wilkinsonov brijač prilično blag i ja ga upotrebljavam "za pod ruku." Taj brijač je dobar za početnika, ali je za brijanje brade, potreban ipak neki kvalitetniji DE.
User avatar
Sven
Britva
Posts: 398
Joined: 14 Apr 2010, 00:00
Location: Zagreb

Re: Ne mogu ATG..

Post by Sven » 17 Jul 2012, 21:29

Niti ja več duže vrijeme ne prakticiram ATG. Standardno brijanje mi je WTG i XTG, a ATG čuvam za posebne prilike tipa vjenčanja sprovodi, krstitke itd...
User avatar
Praskaton
Naučnik brijač
Posts: 2604
Joined: 12 Oct 2009, 00:00
Location: Pula

Re: Ne mogu ATG..

Post by Praskaton » 17 Jul 2012, 23:09

svakodnevno u sva tri prolaza (doduše britvom) i jednostavno ja drugačije ne mogu. Probao sam izbaciti XTG i to je zadovoljavajuće, ali brijanje bez ATG zbog dlaka na mojoj desnoj strani strani brade jednostavno ne prolazi.

Takeri!
Imam Wilkinson brijač i mislim da ipak nije dovoljno dobar za vrhunsko brijanje. Pokušaj nabaviti neki Merkur HD.
User avatar
Radiano
Kamisori
Posts: 585
Joined: 11 Sep 2011, 12:05

Re: Ne mogu ATG..

Post by Radiano » 18 Jul 2012, 16:22

Meni je Wilkinson super za svakodnevno brijanje ako ne trebam BBS jer ga s njim ne mogu dobiti.S njim sam siguran da se neću porezati. Ako si umislim da probam ajde još jednom BBS itekako će biti iritacije uzalud.
Tako ću radije pričekati i strpiti se točno 2 dana da mogu uzeti Slant i dobiti BBS koji traje cijeli dan.
Ja isto znam uzeti multi oštrice pa popravljati ATG, jer bi mi se DE britvica ukopala, kao i tebi. U zadnje vrijeme se površina za popravljanje jako smanjila, ostalo mi je još gdje su točke infleksije na vratu i na jabučici.Još malo pa neću imati šta popravljati.
Tu gdje se britvica znala ukopati, dlaka raste uz kožu, no sada mnogo pažljivije obavim ostale prolaze tako da dlake budu skroz kratke.
Probaj s nekim drugim brijačem, nemoj odustati ako rezultati ne budu odmah zadovoljavajući.
Pozdrav
Whenever I go to shave, I assume there's someone else on the planet shaving, so I say, "I'm gonna go shave, too."
Ne auderis delere orbem rigidum meum!
Slice
mr. sc. brijanja
Posts: 3501
Joined: 06 Aug 2011, 16:19

Re: Ne mogu ATG..

Post by Slice » 18 Jul 2012, 20:12

valdi83 wrote:Ja isto znam uzeti multi oštrice pa popravljati ATG, jer bi mi se DE britvica ukopala, kao i tebi.
Hereza! :pamet:
Ekskomunicirao bih s foruma sve one koji "znaju uzeti multi oštrice pa popravljati ATG." To nema veze s klasičnim brijanjem! :azdaja:
User avatar
Praskaton
Naučnik brijač
Posts: 2604
Joined: 12 Oct 2009, 00:00
Location: Pula

Re: Ne mogu ATG..

Post by Praskaton » 18 Jul 2012, 22:34

Predlažem lomaču ili odsjecanje glave.
Sa višestrukim oštricama :D
User avatar
Takeri
DE
Posts: 63
Joined: 23 Apr 2012, 09:59

Re: Ne mogu ATG..

Post by Takeri » 19 Jul 2012, 11:23

Hvala vam na odgovorima...

Slice, imam i ja sličan način promišljanja brijanja, ali kad se već pačam u klasično, volio bih, ako ništa, zbog ega svoga, naučiti to raditi kako spada.. :))

Pa da mogu ponekad i BBS opizd1t, čisto , eto, jer mi se da, i želim.

A ATG svaki put moje lice ne bi trpilo, a i zbog posla (make up, ali ne,nisam drag queen ;)) ) .

Ne smeta me što kad povučem prstima ATG imam panjeve, nego što se na vratu oni i vide, a dio od brade do Adamove jabučice nikad nisam ničim ni mogao obrijati do BBS-a, jer tu brada raste uz kožu, a koža ko brucošicina dojka... 8)


Tako, volio bih doć do nekog CCS-a, uglavnom, a BBS-a ponekad, jer ja to zaslužujem.

Pa si mislim, da li početnički HD, ili neki slant, pa da me WTG i XTG oguli do lepog , čistog brijanja.

A na BBS-u ne inzistiram, što zbog gore navedenog, što zbog crne brade.. pa da se obrijem i štono velite, 2 mm ispod kože, i dalje se vidi zelena sjena ona, dakle, tu dolazimo do Sliceove filozofije o uklanjanju dlaka.. i zašto se brijemo.. i tako.

Al jbg. kad radim, želim naučiti sve kako treba, pa onda lako vidim što ću i kako ću.
''A real man isn't as soft as a baby's behind.'' Jason Statham :)
Slice
mr. sc. brijanja
Posts: 3501
Joined: 06 Aug 2011, 16:19

Re: Ne mogu ATG..

Post by Slice » 19 Jul 2012, 15:47

Ono što sam do sada naučio, je da je pored kvalitetne opreme (brijač; žilet; četka i pjena) za ugodno brijanje potrebno napraviti mapu brade i izbaciti ATG. Na nekim mjestima na vratu radim ATG, posebice ispod brade, no to ne rezultira iritacijom, crvenilom, i najgore od svega - urastanjem brade. ATG po sebi i nije toliko problematičan kao učestalost brijanja, a time i ATG-a. Smatram da su tri prolaza svaki dan jednostavno nepotrebna i da su dva prolaza sasvim dovoljna. Naravno, to je individualno, jer netko nema baš puno za obrijati, dok netko izgleda kao Fred Flintstone i nakon tri prolaza.

Meni je cilj postići ugodno brijanje. Svjestan sam da će brada ponovno narasti i da ću se ponovno morati brijati te stoga nema razloga da mučim lice i to svakodnevno, pogotovo ne u tri prolaza. Ono što iz iskustva znam je kako je potrebno imati kvalitetnu opremu; dobro razviti tehniku brijanja imajući u vidu mapu svoje brade; u generalnom pogledu izbaciti ATG jer je primarni uzrok većine problema i razviti zdrav odnos prema brijanju kao umijeću skraćivanja brade, a ne njene elminacije na dnevnoj bazi.
User avatar
Praskaton
Naučnik brijač
Posts: 2604
Joined: 12 Oct 2009, 00:00
Location: Pula

Re: Ne mogu ATG..

Post by Praskaton » 20 Jul 2012, 09:03

Ne slažem se!
Dakle ATG je po meni apsolutno potreban, ukolliko naravno želimo svaakodnevni BBS. Ukoliko netko želi polovično brijanje (protiv čega nemam apsolutno ništa i savršeno razumijem svakoga tko to prakticira), onda je dovoljno proći VTG i gotovo. Međutim, za potpuno brijanje mislim da je potrebno odraditi sva tri prolaza. Moja iskustva su da ukoliko prolazim samo dva prolaza, onda mi se dogodi da pod prstima osjetim dlaku, pa popravljam, pa pritišćem, pa u konačnosti dobijem nadraženiju kožu nego kad odradim i ATG. Zbog toga prakticiram 3 potpuna prolaza sa minimalnim pritiskom, tako da rezultat bude znatno kvalitenije brijanje bez nadražene kože. Ja se brijem britvom, međutim i iskustva sa De brijačem su identična.

Mislim da se ATG svakako može napraviti na svakoj bradi, samo je potrebno svladati tehniku ( a što definitivno može svatko).
Kako sam već bio i napisao, nabavi si kvalitetniji (teži) brijač jer su moj aiskustva sa Wilkinsonom takva da sam se i ja redovito izrezao. To je jednostavno tako zbog toga što je on jako lagan brijač, pa ga onda instinktivno pritišćemo. Kada imaš teži brijač, vodiš ga po licu bez pritska, a njegova težina u kombinaciji sa oštom britvicom odrađuje brijanje.

Zaključno, toplo preporučam ATG. Bez pritiska i pazeći na kut dok to ne postane rutina. Nakon toga će svako brijanje biti užitak :D !
Slice
mr. sc. brijanja
Posts: 3501
Joined: 06 Aug 2011, 16:19

Re: Ne mogu ATG..

Post by Slice » 20 Jul 2012, 09:35

Prirodni rast dlake ne tolerira ATG, a najbolji pokazatelj je urastanje dlake. Ovdje je riječ o potrebi proučavanja kože i rasta dlake, a ne o tome da se na dnevnoj bazi eliminira brada. Svakodnevna eksfolijacija lica na taj način može rezultirati preosjetljivošću zbog učestalog skidanja gornjeg sloja kože. Tehnika brijanja je individualna stvar, no ipak smatram kako je generalno bolje izbjegavati ATG. To ne znači da se neki brijači ne će moći bez posljedica brijati ATG. Svatko ima različitu kožu i potrebno je prilagoditi tehniku s obzirom na vlastitu kožu, a ne prema savjetima drugih brijača čija je koža posve različita. Ako ja mogu ATG, to ne znači da možeš i ti ili ako meni ATG uzrokuje niz problema, ne znači da će i tebi predstavljati poteškoću.
User avatar
Adept
Steven Hawking brijanja
Posts: 6424
Joined: 04 Nov 2010, 00:00
Location: Pula

Re: Ne mogu ATG..

Post by Adept » 21 Jul 2012, 11:42

Neću se puno mješati u ovu raspravu i cijenim vaša mišljenja - pače, zanimljivo mi je čitati o tome što drugi ljudi misle o ATG-u i BBS-u, pa rekoh - da se "ubacim" u raspravu.
Samo ću napomenuti kako je meni osobno brijanje poptuno kada odradim WTG, XTG i ATG do potpunog BBS-a (bez obzira brijao se ja sa britvom ili sa DE-om).
Za sada nisam imao problema sa kožom, ali JAKO pazim dok se brijem i ne radim ATG u 100% brijanja, ali ću od 10 brijanja 7 sigurno odraditi sa ATG-om do potpunog BBS-a.
Eto...
Živjeli :thumbs:
User avatar
Radiano
Kamisori
Posts: 585
Joined: 11 Sep 2011, 12:05

Re: Ne mogu ATG..

Post by Radiano » 07 Aug 2012, 11:40

Zadnjih 10 dana sam se brijao bez ATG jer mi je bilo jako bitno da se ne porežem i iziritiram.
Pozitivno: nikad nema nikakve iritacije, kao da se nisam ni brijao,mogu se brijati svaki dan.
Negativno: ipak to nije BBS zbog kojeg mi je koža tako glatka, da kad se taknem po licu, osjećam trnce.
Whenever I go to shave, I assume there's someone else on the planet shaving, so I say, "I'm gonna go shave, too."
Ne auderis delere orbem rigidum meum!
User avatar
Takeri
DE
Posts: 63
Joined: 23 Apr 2012, 09:59

Re: Ne mogu ATG..

Post by Takeri » 28 Aug 2012, 16:58

Samo da se javim da sam postigao ''breakthrough'' u DE brijanju.

Došao je trenutak kada sam se jednostavno obrijao, glatko i čisto, do DFS-a sa wilkinsonovim DE početničkim.

Izgleda da je gledanje videa, forumi, praksa učinilo svoje.

Sam sam se sebi čudio, glatko lice, nije totalni BBS, ali zbog osjetljivosti kože ni ne treba mi. Ako zatreba mogu i njega.

Naime, na djelu vrata gdje je brada čudna sama po sebi , raste u smjerovima i tak to, idem ATG bez problema.

Kao da je tuđa ruka odjednom. A već sam počinjao biti frustriran. No, eto, klasično mokro brijanje sad ima još jednog pristašu.

Sezona privikavanja je gotova, sad u 2 i po passa mogu isto što i u 2 passa sa fusionom, samo ugodnije, bez iritacije, uraslih dlaka itd.

A već sam bio popi....o, na moru.. svaki drugi dan, i svaki put se jače porežem. Pa reko šta je, prvi put se čak nisam porezo.

I onda neki dan, reko dajem mu još jednu šansu, idem polako, po svim pravilima sa foruma, klipića.. wrist lock, face maping, WTG, XTG , taj put oba smjera, uho-nos, i obratno.. na vratu još treći put malo ATG/XTG touch ups.. i voila!!

DFS, čisto, uredno, lijepo, bez jedne porezotine, i to sa velikom dozom samopouzdanja i sigurnom rukom.

Dakle to je taj learning curve o kojem sam slušao, pa reko nisam valjda mutav..

I sad, sad je vrijeme za ozbiljniji brijač i četku :mrgreen:

Eto, možda ovo pomogne nekom novom.. dakle ponekad je potrebno i par mjeseci ako se čovjek ne brije svaki dan i ako je imao loše ''cartridge navike''.

Lijep pozdrav :shaving5:
''A real man isn't as soft as a baby's behind.'' Jason Statham :)
Post Reply

Return to “Brijanje lamicom”