Prvo brijanje Slantom+Feather

Sve o brijanju britvicom
Post Reply
User avatar
Sven
Britva
Posts: 397
Joined: 14 Apr 2010, 00:00
Location: Zagreb

Prvo brijanje Slantom+Feather

Post by Sven » 06 Jul 2010, 01:11

Večeras sam nakon dugo iščekivanja napokon isprobao ovu simpatičnu kombinaciju. Nakon ugodnog sastanka s HeWhoKnowsom brzo sam došao doma i pravac kupaona.

Prvi dojam koji sam dobio kad sam otvorio kutijicu i primio Slanta bile su njegove dimenzije i težina. S obzirom da je jedini DE brijač kojeg sam koristio dotad 38C, bilo je i za očekivati da će mi se ta stvarčica činiti malena i lagana. No, čim sam ga na suho nenapunjenog povukao po licu shvatio sam da je to kvalitetna igračka i da je težina sasvim dovoljna da obavi svoj posao. Jedini problem za koji sam znao da će vjerojatno biti prisutan bila je duljina ručke i balans. Nakon malo manevriranja po licu otprilike sam pronašao najefikasniji način da primim dršku, a to je za sam vrh drške.

Slijedeće je bilo određivanje kuta. Moram priznati da sam se s ovim dijelom dosta namučio i usput si obrijao pola lijeve ruke. Punjenje oštricom nije predstavljao nikakav problem s obzirom na svakakve postove koje sam čitao na B&B. Jednostavno staviš, malo zategneš, centriraš i stegneš do kraja i to je to (usput sam se ugodno iznenadio kad sam primjetio da kutijica Feathera sadrži 10 oštrica, a ne 5). Tu je slijedio šok. Kad sam vidio na što to čudovište liči i koliko ta oštrica viri van došlo mi je da radije stavim Bolzano unutra. To je stvarno jako, jako agresivan brijač ako agresivnost definiramo po izloženosti oštrice. Najefikasniji kut na ruci se pokazao otprilike 45-50 stupnjeva između ručke i površine brijanja.

Nakon 5 minuta već sam bio napjenjen Tabacom i spreman za prvi potez Slantom+Feather (valja napomenuti i da mi je to ujedno bilo i prvo brijanje Feather oštricom). Još sam jedanput zastao nakratko i ponovio u sebi: BEZ IKAKVOG PRITISKA, PAZI NA KUT.

Prvi potez bio je kratak i probni WTG, tek toliko da vidim je li kut dobar. I bio je dobar. Od dvodnevne brade ostala je sitna hrapava nakupina za koju mi je s kombinacijom 38C+Bolzano inače trebalo 2 poteza - WTG i XTG. Prošlo mi je kroz glavu - znači to je ono o čemu svi pišu - manje passova - isti učinak. Nastavio sam s istim kutem i bez imalo pritiska i s jednako dobrim rezultatom obrijao dio lica iznad vilice. Sad je slijedio teži dio, ispod vilice i vrat. Tu sam se malo namučio dok nisam uhvatio kut kako spada, a i ručka mi je malo počela stvarati probleme, trebalo mi neko vrijeme da uhvatim brijač kako spada i da bude stabilan. S obzirom da mi brada na vratu raste pod 45 stupnjeva u odnosu na pod i da na tom djelu ne mogu baš izravnati kožu kako bih htio, i s 38C mi je trebalo neko vrijeme da skužim kako napasti, a da brijač brije. Sa Slantom je ostao mali dio površine koji baš nije bio dobro obrijan kao ostatak lica, ali to je tek prvi pas prvog brijanja i s vremenom ću valjda i Slanta skužit kako spada, tj. naći način da održim kut konstantnim na vratu.

Kako je nakon prvog pasa veći dio lica bio je u stanju u kojem je 38C+Bolzanu trebalo WTG i XTG, odlučio sam XTG izbaciti i odmah preći na ATG. Ponovno nanošenje savršene Tabac pjene i kreće ATG pass. Tu je znalo biti problema s barber Poleom i ako sam dobivao razor burn, onda je to bilo na vratu prilikom ATG passa. Slant i Feather išli su ATG bez gotovo ikakvog otpora, mislio sam da mi kut ne valja i da ništa ne brijem, ali ispod je ostao samo čisti BBS. Tako i na ostalom dijelu vrata, makar mi je trebalo malo više vremena neko s 38C jer sam vukao spore i kontrolirane nerutinske poteze, ali nisam osjećao praktički nikakav otpor a koža je ostajala BBS čak i na mjestima koja su uvijek zahtjevala touch up. Tada sam došao do područja ispod nosa i tu se dogodilo to. Falilo mi je samo par poteza do najboljeg brijanja ikad dosad, ali ispod nosa nikako nisam mogao dobiti ispravan kut. Malo sam potegnuo pod krivim putem i osjetio da ova kombinacija kažnjava i najmanji trenutak dekoncentracije. Mala porezotina, ali ništa strašno, sutra se neće vidjeti.

Sve u svemu jako dobro brijanje, da nije bilo tog inicidenta na kraju, bilo bi najbolje dosad. Ali to je bilo tek prvo brijanje tom kombinacijom i još imam dosta mjesta za napredak u pogledu balansa brijača na vratu i tog kuta na području ispod nosa kojeg ću slijedeći put morati više paziti.

Sljedio je alum i hladna voda. Alum je rekao sve je super, ali na donjem dijelu vrata bi mogao malo pripaziti slijedeći put. Nakon toga tuširanje, jer sam se u zadnjih tjedan dva počeo tuširati nakon brijanja iz razloga što mi se koža nakon toga puno bolje osjeća nego kad se otuširam prije brijanja (neznam zašto, nije ni bitno, ali tako je i funkcionira). Bez ikakvog after shavea, rezultat je BBS, bez ikakvog crvenila i iritacije (čak i na vratu), mala crna točkica ispod nosa kao podsjetnik da tu moram paziti slijedeći put.

Slant je izglancan na polici i čeka do prekosutra.

(Ispričavam se na podužem postu, ali jednostavno su dojmovi prštali iz mene.)
User avatar
King
Naučnik brijač
Posts: 2647
Joined: 04 Mar 2009, 00:00

Post by King » 06 Jul 2010, 09:24

Vidim da si više manje sve rekao i gotovo sve ispravno odradio. Kod Slanta je kut brijanja nešto veći nego kod ostalih DE brijača, a najlakše ga se pogodi na način da onaj donji dio glave tzv. "safety bar" ne dodiruje kožu.
Što se tiče punjenja žileta bitno je voditi računa da žilet mora biti paralelan s rubovima gornjeg poklopca glave, a ne s rubom donjeg fiksnog dijela glave tzv. "safety bar-om".
Brijanje Slant + Feather će biti najbolje od 3.-5. ili 6. puta, jer tada Feather postaje nešto pitomiji. Mogao bih recimo 3. brijanje s Featherom usporedit s 1. brijanjem s Bolzanom.
User avatar
Sven
Britva
Posts: 397
Joined: 14 Apr 2010, 00:00
Location: Zagreb

Post by Sven » 08 Jul 2010, 02:39

[quote:c4b893cb95="kig1976"]... žilet mora biti paralelan s rubovima gornjeg poklopca glave...[/quote]

Naravno, ali kad gledaš odozgora glavu glava je savršeno paralelna sa safety barom tak da je ista stvar kao i s bilo kojom drugom britvicom.
User avatar
King
Naučnik brijač
Posts: 2647
Joined: 04 Mar 2009, 00:00

Post by King » 08 Jul 2010, 10:36

Nije baš potpuno isto kao i sa svakim drugim brijačem.
Kod HD-a npr. možeš stavit žilet i zategnuti te će se žilet sam centrirati.
Ako to isto napraviš kod Slanta onda će zbog utora na žiletu koji su nešto širi od onih na britvici jedna strana žileta stršiti više od druge (bit će centriran prema donjem safety baru) pa ga je stoga potrebno prije konačnog zatezanja ručno centrirati po rubovima gornjeg poklopca.
Na to sam konkretno mislio, no možda moje prijašnje objašnjenje nije bilo sasvim precizno pa je došlo do nesporazuma.
User avatar
napoleon
Student brijanja
Posts: 1158
Joined: 23 Nov 2008, 00:00
Location: Zagreb

Post by napoleon » 08 Jul 2010, 12:11

Dok slanta i old type brijača je potrebno malo centrirati žilete.
User avatar
Jere
Kamisori
Posts: 560
Joined: 11 Dec 2009, 00:00
Location: Rijeka

Post by Jere » 07 Dec 2010, 10:32

Moja verzija je Merkur 39c Slant Barber Pole pa je razlika u balansu i držanju, ostalo bi trebalo bit isto.

Estetski mi je pun pogodak. Osobno volim teški metal pa je ovaj Slant kao i HD po mom guštu.
Kvaliteta je besprijekorna, a par detalja mi se posebno sviđaju u usporedbi sa HD-om.
Na poklopcu glave ima nešto duži vijak pa kad se zatvara, taj vijak lakše sjedne u dršku. Vijak u dršci je montiran nešto jednostavnije tako da se puno lakše vadi van za pranje ali isto tako se savršeno glatko vrti za razliku od HDa koji je nešto grublji. Ručica je narezana spiralno samo u jednom smjeru što daje dovoljno trenja i znatno ugodniji osjećaj pod prstima od HD-a koji je rezan u dva smjera pa umjesto spirale ima kao male bodljice.

Što se balansa tiče... Duža drška i dodatna težina, meni je dobrodošla. Većinu težine nosi vijak u dršci u koji se uvidava poklopac glave. Čini mi se da je glava nešto lakša pa je težišta pomaknuta više prema dnu ručke što traži malo prilagodbe nakon HD-a no brijač sjajno leži u ruci.

Sven je već napisao da se radi o agresivnom brijaču i tu se potpuno slažem.

Sam osjećaj brijanja je sjajan! Nevjerojatno je sa kojom lakoćom ovaj brijač u kombinaciji sa Feather lamicom uklanja bradu. Ali! Tu treba biti jako oprezan. Područje oko brkova je jako osjetljivo i na dva mjesta sam si pustio malo krvi. :) To područje mi je ostalo još nedorečeno jer kod Slanta je lamica različito izložena licu sa jedne strane oštrice u odnosu na drugu tako da još moram ulovit mot sa kojim dijelom oštrice napadat brkove i pod kojim kutom.
Za prvi put sam imao nešto problema sa hvatanjem kuta na prijelazu preko vilice na vrat i na par mjesta na samom vratu ali to je stvar prakse i mislim da kroz dodatna 2-3 brijanja stvar sjeda na svoje mjesto.

Konačan rezultat je savršeno obrijano lice u 2 prolaza i zbog opreznosti dovoljno dobro obrijan vrat i brkovi. Na licu sam probao i ATG i ide jako glatko.

U glavnom, iako ovo brijanje nije referenca jer nisam moga na miru uzet svojih pola sata i prepustit se novom hladnom oružju, isto ću za iduća 2-3 puta unutra stavit Derby da vidim kako se ponaša i da se malo ispraksiram. :)

Tražija san izazov, dobija san izazov. ;)
User avatar
Sven
Britva
Posts: 397
Joined: 14 Apr 2010, 00:00
Location: Zagreb

Post by Sven » 08 Dec 2010, 18:56

Definitivno je izazov. No meni se ipak pokazao malo preagresivan za svakodnevno brijanje, pogotovo u kombinaciji s Featherom. Sad imam novog zlatnog kojeg koristim samo ponedjeljkom nakon što mi brada malo izraste preko vikenda (imam osjećaj da bolje brije dužu bradu nego kraću), a za ostale dane Gillette Aristocrat.
User avatar
Jere
Kamisori
Posts: 560
Joined: 11 Dec 2009, 00:00
Location: Rijeka

Post by Jere » 09 Dec 2010, 08:03

Evo ja sam odradija i drugo brijanje ali ovaj put sa Derby Extra DE ali ću pisat u ovom postu da ne otvaram hrpu novih za Slant sa svakom vrstom lamice.

U glavnom, prvi prolaz, nikad ugodnije brijanje do sada. E onda san se malo osokolija pa je drugi prolaz bija nešto agresivniji, sa malo slobodnijim pokretima i većom ambicijom za BBS. U glavnom, rezultat forsiranja je bilo kratkotrajno crvenilo na vratu ali ništa više od toga.

Feather je jednostavno preagresivan za moju kožu u kombinaciji sa Slantom, bar dok ne usavršim tehniku.

Isto san primjetija da mi Slant bolje leži na licu kad je kut brijanja nešto veći od 30°.
Post Reply

Return to “Brijanje lamicom”