Nož dm023 sanmai 304/O1/304

Popravak i prepravak britvi
User avatar
davor_vfr
Student brijanja
Posts: 1071
Joined: 30 Jul 2012, 14:16
Location: Zagreb
Contact:

Nož dm023 sanmai 304/O1/304

Post by davor_vfr » 24 Apr 2017, 08:49

A da probamo i to...

Inox AISI304 bočne stranice i alatni O1 čelik u sredini. Vrlo zeznuta kombinacija, ali vidjet ćemo šta bu od toga bilo...

Za kovačko varenje inoxa potrebno je dobro očistiti površine i "billet" zavariti sa svih strana kako ne bi oksidiralo u vatri...

Zavario sam TIG postupkom jer je precizan i čist i za ovaj slučaj nije bilo unosa trećeg materijala (elektrode)...

Pa eto korak 1.
Image
Image
Image
Image
Last edited by davor_vfr on 25 Apr 2017, 09:56, edited 1 time in total.
.
..
Ručno kovane britve
http://instagram.com/dmblade#
User avatar
mirko
Kamisori
Posts: 711
Joined: 10 Jan 2013, 14:20
Location: Pula

Re: dm023 sanmai 304/O1/304

Post by mirko » 24 Apr 2017, 09:56

Ovo bu zanimljivo pratit :klap

Dvore kazu ljudi iz naroda jedan probo pa se u**** :roll:

Bit ce nesto od toga poznavajuci tebe i tvoj rad. Samo naprijed :thumbs:
User avatar
Praskaton
Naučnik brijač
Posts: 2509
Joined: 12 Oct 2009, 00:00
Location: Pula

Re: dm023 sanmai 304/O1/304

Post by Praskaton » 24 Apr 2017, 10:29

Nekad davno sam pisao o tome da mi san mai kod britvi nema nikakvog smisla, odnosno da ga je izuzetno teško napraviti. Smisao san mai čelika je da srce bude tvrdo, a "oplata" žilava i da se na taj način dobije bolje karakteristike kod recimo survival noža (sinoć sam to objašnjavao svojoj kćeri koja je radila projekt iz bimetala za školu :D ), iako je i tamo to više marketinški trik nego stvarna potreba. Mislim da znam o čemu pričam jer sam sam već imao, (a i sada imam) nož od san mai čelika...
Kod britve je međutim rezni dio oštrice toliko tanak da će biti jako teško napraviti tri sloja čelika na tako tankom dijelu. Ukoliko pak radiš sendvič više, bliže hrbatu, onda de facto dobijaš neku vrstu frameback britve.... Osim toga, koji je smisao toga kod britve?

S druge strane, kao vjerni obožavatelj Davora i njegovih uradaka, držim fige da projekt uspije. Mislim da bi odgovor na pitanje "čemu san mai kod britve" mogao biti jednostavno "zato jer može"... :D :D :D
User avatar
davor_vfr
Student brijanja
Posts: 1071
Joined: 30 Jul 2012, 14:16
Location: Zagreb
Contact:

Re: dm023 sanmai 304/O1/304

Post by davor_vfr » 24 Apr 2017, 10:36

Praskaton wrote:Nekad davno sam pisao o tome da mi san mai kod britvi nema nikakvog smisla, odnosno da ga je izuzetno teško napraviti. Smisao san mai čelika je da srce bude tvrdo, a "oplata" žilava i da se na taj način dobije bolje karakteristike kod recimo survival noža (sinoć sam to objašnjavao svojoj kćeri koja je radila projekt iz bimetala za školu :D ), iako je i tamo to više marketinški trik nego stvarna potreba. Mislim da znam o čemu pričam jer sam sam već imao, (a i sada imam) nož od san mai čelika...
Kod britve je međutim rezni dio oštrice toliko tanak da će biti jako teško napraviti tri sloja čelika na tako tankom dijelu. Ukoliko pak radiš sendvič više, bliže hrbatu, onda de facto dobijaš neku vrstu frameback britve.... Osim toga, koji je smisao toga kod britve?

S druge strane, kao vjerni obožavatelj Davora i njegovih uradaka, držim fige da projekt uspije. Mislim da bi odgovor na pitanje "čemu san mai kod britve" mogao biti jednostavno "zato jer može"... :D :D :D
Ili će to biti nož? :belj :smoke: Mislim trebao bi biti...
Kod britve zbilja nema smisla iako lijepo izgleda.
.
..
Ručno kovane britve
http://instagram.com/dmblade#
User avatar
Majest
Britva
Posts: 457
Joined: 04 Nov 2013, 11:40
Location: Čakovec

Re: dm023 sanmai 304/O1/304

Post by Majest » 24 Apr 2017, 10:37

Hvala Praskatone kaj si malo pojasnio to o čemu se radi, a Davoru držim fige da uspije kaj je naumio! :D Nego čini mi se nekak kratak nožić? :P
User avatar
davor_vfr
Student brijanja
Posts: 1071
Joined: 30 Jul 2012, 14:16
Location: Zagreb
Contact:

Re: dm023 sanmai 304/O1/304

Post by davor_vfr » 24 Apr 2017, 10:39

Majest wrote:Hvala Praskatone kaj si malo pojasnio to o čemu se radi, a Davoru držim fige da uspije kaj je naumio! :D Nego čini mi se nekak kratak nožić? :P
Čuj eksperimentalna je faza pa nema puno smisla trošiti vrijeme i materijal uzaludno...

Da se iz ovoga izvući čisto pristojan komad noža ;)
.
..
Ručno kovane britve
http://instagram.com/dmblade#
User avatar
Praskaton
Naučnik brijač
Posts: 2509
Joined: 12 Oct 2009, 00:00
Location: Pula

Re: dm023 sanmai 304/O1/304

Post by Praskaton » 24 Apr 2017, 10:44

davor_vfr wrote:
Praskaton wrote:Nekad davno sam pisao o tome da mi san mai kod britvi nema nikakvog smisla, odnosno da ga je izuzetno teško napraviti. Smisao san mai čelika je da srce bude tvrdo, a "oplata" žilava i da se na taj način dobije bolje karakteristike kod recimo survival noža (sinoć sam to objašnjavao svojoj kćeri koja je radila projekt iz bimetala za školu :D ), iako je i tamo to više marketinški trik nego stvarna potreba. Mislim da znam o čemu pričam jer sam sam već imao, (a i sada imam) nož od san mai čelika...
Kod britve je međutim rezni dio oštrice toliko tanak da će biti jako teško napraviti tri sloja čelika na tako tankom dijelu. Ukoliko pak radiš sendvič više, bliže hrbatu, onda de facto dobijaš neku vrstu frameback britve.... Osim toga, koji je smisao toga kod britve?

S druge strane, kao vjerni obožavatelj Davora i njegovih uradaka, držim fige da projekt uspije. Mislim da bi odgovor na pitanje "čemu san mai kod britve" mogao biti jednostavno "zato jer može"... :D :D :D
Ili će to biti nož? :belj :smoke: Mislim trebao bi biti...
Kod britve zbilja nema smisla iako lijepo izgleda.
A jbg. ja te doživljavam kao kovača britvi i oznaka DM u naslovu mene odmah odvuče na britvu :cekic: :lol:
Inače, kako sam napisao, ne vidim neki smisao u tim san mai slaganjima. Ukoliko si već daš truda oko slaganja sendviča, onda je po meni mnogo bolje i efektnije napraviti damascus. Međutim, budući si damascus vrlo uspješno svladao slažem se da je san mai logični sljedeći korak... :)
User avatar
davor_vfr
Student brijanja
Posts: 1071
Joined: 30 Jul 2012, 14:16
Location: Zagreb
Contact:

Re: dm023 sanmai 304/O1/304

Post by davor_vfr » 24 Apr 2017, 11:16

Praskaton wrote:
davor_vfr wrote:
Praskaton wrote:Nekad davno sam pisao o tome da mi san mai kod britvi nema nikakvog smisla, odnosno da ga je izuzetno teško napraviti. Smisao san mai čelika je da srce bude tvrdo, a "oplata" žilava i da se na taj način dobije bolje karakteristike kod recimo survival noža (sinoć sam to objašnjavao svojoj kćeri koja je radila projekt iz bimetala za školu :D ), iako je i tamo to više marketinški trik nego stvarna potreba. Mislim da znam o čemu pričam jer sam sam već imao, (a i sada imam) nož od san mai čelika...
Kod britve je međutim rezni dio oštrice toliko tanak da će biti jako teško napraviti tri sloja čelika na tako tankom dijelu. Ukoliko pak radiš sendvič više, bliže hrbatu, onda de facto dobijaš neku vrstu frameback britve.... Osim toga, koji je smisao toga kod britve?

S druge strane, kao vjerni obožavatelj Davora i njegovih uradaka, držim fige da projekt uspije. Mislim da bi odgovor na pitanje "čemu san mai kod britve" mogao biti jednostavno "zato jer može"... :D :D :D
Ili će to biti nož? :belj :smoke: Mislim trebao bi biti...
Kod britve zbilja nema smisla iako lijepo izgleda.
A jbg. ja te doživljavam kao kovača britvi i oznaka DM u naslovu mene odmah odvuče na britvu :cekic: :lol:
Inače, kako sam napisao, ne vidim neki smisao u tim san mai slaganjima. Ukoliko si već daš truda oko slaganja sendviča, onda je po meni mnogo bolje i efektnije napraviti damascus. Međutim, budući si damascus vrlo uspješno svladao slažem se da je san mai logični sljedeći korak... :)

A da i ja sam pomalo kriv što zastranim povremeno i u druge vode.
A mogao sam i u naslovu lijepo napisati... :oops:

Pa ovaj san-mai je djelomično i podloga i uvod za neki budući projekt u vidu vlastitog inox/carbon damaskus čelika za britve.
Ali onda ide inox serije 4xx, rwl ili nešto tog tipa u kombinaciju sa nekim D2, O1, silversteelom, 52000 ili možda i neka dva kaljiva inoxa čak zazličitih nijansi... Vidjet ćemo šta će se naći od materijala u tom trenutku.

Zato i radim čekić, a ovo je onako... da se nešto radi sad kad imam "lufta" i nemam nekih konkretnih narudžbi...
.
..
Ručno kovane britve
http://instagram.com/dmblade#
User avatar
davor_vfr
Student brijanja
Posts: 1071
Joined: 30 Jul 2012, 14:16
Location: Zagreb
Contact:

Re: dm023 sanmai 304/O1/304

Post by davor_vfr » 25 Apr 2017, 09:46

Evo nastavak...

Vatrica raspuhana...
Image

Grij, lupaj, grij, lupaj... i tako malo, po malo...
Image

Šta izabrati.... Ovo
Image

ili ovo?
Image

Ali s obzirom da je za kuhilju i uz malo konzultacija... pao je izbor...
Image
.
..
Ručno kovane britve
http://instagram.com/dmblade#
User avatar
monkeylord
Shaveta
Posts: 349
Joined: 21 Oct 2012, 12:39
Location: Osijek

Re: Nož dm023 sanmai 304/O1/304

Post by monkeylord » 25 Apr 2017, 18:06

Miriše na dobro :D
User avatar
mirko
Kamisori
Posts: 711
Joined: 10 Jan 2013, 14:20
Location: Pula

Re: Nož dm023 sanmai 304/O1/304

Post by mirko » 25 Apr 2017, 20:54

Slijedi onaj dio gdje to poprimi fantastican izgled od ruke Davora :thumbs:
User avatar
davor_vfr
Student brijanja
Posts: 1071
Joined: 30 Jul 2012, 14:16
Location: Zagreb
Contact:

Re: Nož dm023 sanmai 304/O1/304

Post by davor_vfr » 26 Apr 2017, 12:03

Step 3...

Kaljenje...

Prošlo glatko.... Ili je početnička sreća ili je studiranje i priprema dala danak ovdje...
Doduše malo se spigao pri vrhu, ali to se lako poravnalo nakon popuštanja na nekih 60 HRC.

Image

Mala uspomenica da ne treba dirati željezo ugrijano na 500 °C
Image

Kontrola
Image

Image

Step 4...
Udri grindati
Image

Test kako kaljenja... sa 0,5 mm debelim bevelom reže čavle bez ikakvih oštećenja... znači dobro je prošlo :)
Image

Grindaj dalje da se bevel spusti do 0,2 mm
Image


Nakon kupanja u kiselini
Image

Image

Meni se sviđa kako je ispalo ... a vama?
.
..
Ručno kovane britve
http://instagram.com/dmblade#
User avatar
davor_vfr
Student brijanja
Posts: 1071
Joined: 30 Jul 2012, 14:16
Location: Zagreb
Contact:

Re: Nož dm023 sanmai 304/O1/304

Post by davor_vfr » 26 Apr 2017, 12:20

Malo dimenzija:
- duljina oštrice 160 mm
- širina kod bolstera 30 mm
- debljina kod bolstera 3 mm
- debljina bevela prije oštrenja 0,2 mm


E da i za znatiželjne par filmića iz radione...

Kovačko varenje...


Malo iz faze grindanja...


I malo pogled nakon namakanja u kiselini...


Eto uživajte...

Sad sljedi ručno šmirglanje do gradacije...1000 ili više... poliranje pa opet nazad u kiselinu... pripasivanje bolstera i izrada ručke... ima posla...
.
..
Ručno kovane britve
http://instagram.com/dmblade#
User avatar
Sven
Britva
Posts: 397
Joined: 14 Apr 2010, 00:00
Location: Zagreb

Re: Nož dm023 sanmai 304/O1/304

Post by Sven » 26 Apr 2017, 12:26

:hail: :thumbs:

Svaka čast!
User avatar
mirko
Kamisori
Posts: 711
Joined: 10 Jan 2013, 14:20
Location: Pula

Re: Nož dm023 sanmai 304/O1/304

Post by mirko » 26 Apr 2017, 13:07

Nadam se da i drska bude u nekom kvalitenom izdanju kao i noz.

Svaka cast Davore :thumbs:
Post Reply

Return to “Britve”