tanto - poliranje

Popravak četki, brijača, poliranje...
Post Reply
Karlo Ban
BIC
Posts: 43
Joined: 16 Jul 2012, 18:46

tanto - poliranje

Post by Karlo Ban » 03 Nov 2013, 14:08

jedna narudba je pala za tradicionalni hira zukuri tanto, pa da ga poludovrsenog predstavim i usput pitam da li je netko zainteresiran za suradnju.

kovanje i kaljenje radim ja, kao i grubo brusenje, saju radi kolega. za sada ja radim poliranje, ali ako bi netko mogao to glancanje preuzeti, bio bi to zanimljiv projekt i suradnja. naravno, tracne brusilice, flekserice sa lamelama i filcane sajbe ne dolaze u obzir. sto blize tradiciji to bolje. King?

celik je W2, 30 cm, kaljen diferencijalno u vodi. trenutno je grubo brusen sa P180 sa nekim prijasnjim tragovima P40

..a evo i slikice, ako je niste vidjeli na faceu:

Image
User avatar
King
Naučnik brijač
Posts: 2647
Joined: 04 Mar 2009, 00:00

Re: tanto - poliranje

Post by King » 03 Nov 2013, 17:19

Karlo, baš me veseli da si napokon počeo raditi nešto osim puuko oštrica.
Što se poliranja tiče i sam znaš da se ovo radi s pomoći uchigomori tzv. "finger stones" kamenja kojeg ja nažalost nemam, a sad ići ulagati u to samo radi ovog noža je u potpunosti neisplativo osim ako naručitelj nije spreman podnijeti trošak nabavke istog kamenja koje bi se potrošilo za poliranje konkretnog noža - radi se o tankim listićima kamenja koji se naručuju samo za poliranje jednog ili više noževa - cijena s dostavom cca. 120 EUR.
To je to ukoliko si mislio na poliranje oštrice -bevela.
Ukoliko si mislio na oštrenje noža tradicionalnom metodom tu nema problema, jer tradicionalno tj. japansko prirodno kamenje za tu namjenu imam.
Karlo Ban
BIC
Posts: 43
Joined: 16 Jul 2012, 18:46

Re: tanto - poliranje

Post by Karlo Ban » 03 Nov 2013, 17:35

King wrote:Karlo, baš me veseli da si napokon počeo raditi nešto osim puuko oštrica.
Što se poliranja tiče i sam znaš da se ovo radi s pomoći uchigomori tzv. "finger stones" kamenja kojeg ja nažalost nemam, a sad ići ulagati u to samo radi ovog noža je u potpunosti neisplativo osim ako naručitelj nije spreman podnijeti trošak nabavke istog kamenja koje bi se potrošilo za poliranje konkretnog noža - radi se o tankim listićima kamenja koji se naručuju samo za poliranje jednog ili više noževa - cijena s dostavom cca. 120 EUR.
To je to ukoliko si mislio na poliranje oštrice -bevela.
Ukoliko si mislio na oštrenje noža tradicionalnom metodom tu nema problema, jer tradicionalno tj. japansko prirodno kamenje za tu namjenu imam.

cuj ti njega kak se vredja: "samo puukko ostrice"... sta onda kazes na ovaj predzadnji projektic :P

Image

Image

:D

neki dan mi je mobitel opal u pivu, pa te nisam mogo nazvati inace mi se cini da si ti jedini koji po tom pitanju moze nesto napraviti na ovim prostorima... daj me cimni, pa se popricamo (kartica, odnosno broj je prezivio pifkana).

ovo bi bilo steta raditi sa finger stone-ovima jer je mono celik tako da bi papir i neka kiselina bili sasvim dovoljni, ali dobro je cuti da si za.
User avatar
King
Naučnik brijač
Posts: 2647
Joined: 04 Mar 2009, 00:00

Re: tanto - poliranje

Post by King » 03 Nov 2013, 17:42

Pa otkud bi znao da radiši druge projekte - preciznije, da si završio ovaj projekt s kuhinjskim noževima.
Slika na forumu nema, u ponudi ih nema, stranica ti ne radi, mobitel upao u bure pive :smoke:
Morat ću te razočarati - nisam baš pri vremenu za ručno poliranje ičega, jer imam jedno 5 britvi koje su u fazi restauracije i to će mi se provući negdje do 10.12., a onda idem na godišnji.
Što se tiče poziva, čujemo se ovih dana.
User avatar
korijen
Student brijanja
Posts: 1182
Joined: 16 Jun 2011, 09:15
Location: Zagreb

Re: tanto - poliranje

Post by korijen » 03 Nov 2013, 17:51

Sine? A jel rđavi to sa slike?
Karlo Ban
BIC
Posts: 43
Joined: 16 Jul 2012, 18:46

Re: tanto - poliranje

Post by Karlo Ban » 03 Nov 2013, 18:07

King, malo sam na vi sa vremenom, inace bih se bacio u ovo... moze, cujemo se. (stranica radi, mail i telefon se gore i mogu se procitati, a ostatak kad uhvatim vremena)
korijen wrote:Sine? A jel rđavi to sa slike?
nakon koristenja oprati, obrisati suhom krpom i spremiti na suho i prozracno mjesto i onda ne hrda vec tokom koristenja dobiva patinu (za nijansu tamniji sloj od ovog koji je na slici).

da ne bi bilo, svi, pa i rucno kovani high end nozevi japanskih majstora hrdaju, svaka katana ikad iskovana u japanu hrda. tko god zeli najbolja moguca mehanicka svojstva na svojoj ostrici, koristi ugljicni celik koji hrda ali pazi na njega da ne zahrda.

puno ljudi okrene glavu kad im kazem da radim iz ugljicnog celika, a jos vise kad im kazem da se noz mora ostriti... ali tko kupuje noz, a da misli da netreba ostrenje i brigu, mozda je i bolje da me preskoci ;)
User avatar
King
Naučnik brijač
Posts: 2647
Joined: 04 Mar 2009, 00:00

Re: tanto - poliranje

Post by King » 03 Nov 2013, 18:18

@ Karlo

Što se tiče stranice meni već mjesec i više piše da je u izradi - evo, sad sam opet pokušao, ali još uvijek daje istu poruku - stranica u izradi.
User avatar
korijen
Student brijanja
Posts: 1182
Joined: 16 Jun 2011, 09:15
Location: Zagreb

Re: tanto - poliranje

Post by korijen » 03 Nov 2013, 18:19

znači rđa.

a kolko rđa?

(Imam 3 noža od rosellija. Rđaju. Ne bih ih mijenjao nizašto. Skrivam ih kad mi dođe svojta. Oni ostavljaju mokre noževe na sušaču. :( )

Imam i jedan japanski od nečeg deklariranog kao white steel. Terenski. Taj planiram prodat. Bit će uskoro ovdje negdje ponuđen.

Oblik ove tvoje oštrice mi izgleda funkcionalan više nego dovoljno da sam više nego zainteresiran.
Carbon mi niš ne znači.
Smijem li oštricu ostavit bez nadzora duže od 5'?

Hvala na brzoj reakciji.
Karlo Ban
BIC
Posts: 43
Joined: 16 Jul 2012, 18:46

Re: tanto - poliranje

Post by Karlo Ban » 03 Nov 2013, 19:02

King wrote:@ Karlo

Što se tiče stranice meni već mjesec i više piše da je u izradi - evo, sad sam opet pokušao, ali još uvijek daje istu poruku - stranica u izradi.
pa to je to, imam domenu i prostor ali ne i vremena, pa sam gore samo frknuo tu naslovnu na kojoj pise u izradi i kontakt podatke ako me netko hitno treba... radi se o tome da mjenjam dizajn u potpunosti i da zahtjeva vise nego sam mislio.

korijen wrote:znači rđa.

a kolko rđa?

(Imam 3 noža od rosellija. Rđaju. Ne bih ih mijenjao nizašto. Skrivam ih kad mi dođe svojta. Oni ostavljaju mokre noževe na sušaču. :( )

Imam i jedan japanski od nečeg deklariranog kao white steel. Terenski. Taj planiram prodat. Bit će uskoro ovdje negdje ponuđen.

Oblik ove tvoje oštrice mi izgleda funkcionalan više nego dovoljno da sam više nego zainteresiran.
Carbon mi niš ne znači.
Smijem li oštricu ostavit bez nadzora duže od 5'?

Hvala na brzoj reakciji.
ovako na brzinu odgovoriti koliko hrda...siguran sam da imas doma neka svrdla za busenje metala, koliko ona hrdaju, toliko i ovaj celik hrda jer imaju vrlo slican sastav.

takoder, nece nista brze ili sporije hrdati od ovoga koji je deklariran kao bijeli celik.

neznam sta mislis pod nadzorom od 5 minuta ali recimo da rezes rajcicu instant pocne patinirati, tj dobivati za nijansu tamniju boju nego sto je u orginalu, medutim tokom konstantne upotrebe ta boja ce se izjednaciti po cijeloj povrsini ostrice i cak ce stiti od daljnje korozije.

karbonac je zargon za celik sa visokim postotkom ugljika koji nema dvoljno kroma da bi bio nehrdajuc (preko 12 %)

ako si zainteresiran, posalji mi broj preko PP, pa se cujemo u vezi nardube.
Post Reply

Return to “Ostalo”