Pojmovi NOS, Mint Condition (Mint)........

Često postavljana pitanja
Post Reply
User avatar
King
Naučnik brijač
Posts: 2647
Joined: 04 Mar 2009, 00:00

Pojmovi NOS, Mint Condition (Mint)........

Post by King » 14 Oct 2011, 23:16

Već duže vrijeme razmišljam o tome da pojasnim pojmove koji se često susreću pri kupnji pribora za brijanje, a pogotovo pri kupnji britvi, kako na stranim Forumima i e-bayu tako ponekad i na našem Forumu.
Cilj ovog posta će biti da donekle objasnim dva najčešće korištena pojma NOS (New Old Stock) i "mint" koji se jako često upotrebljavaju, a u gotovo 90% slučajeva potpuno netočno te na taj način mogu dovesti u zabludu kupca koji poznaje značenje tih pojmova, ali i onoga tko njima baš ne barata u potpunosti. Prilikom objašnjavanja pojmova referirat ću se na britve, ali mogu se primjeniti na bilo koji drugi proizvod.

NOS (New Old Stock)- pojam je koji se ne odnosi na očuvanost britve (hrđa, pitting i sl.) već se u prvom planu radi o pojmu koji kaže da dotična britva nikada nije bila prodana nekom kupcu i da ambalaža nikada nije bila otvorena. Ukoliko su oba navedena uvjeta ispunjena britvu možemo oglasiti kao NOS.
Ponekad se zna dogoditi da prodavatelj otvori ambalažu kako bi provjerio da je s britvom sve u redu, ali u tom slučaju to mora i napomenuti tj. decidirano kazati kako se radi o NOS britvi, ali da je ambalažu otvorio samo kako bi provjerio ispravnost britve. NOS pojam automatski ne znači i da je britva dobro, da ne kažem odlično, očuvana. Postoje mnogi primjeri NOS britvi čije oštrice su zahrđale, jer su skladištene u lošim uvjetima, ali bez obzira na hrđu i lošu očuvanost te britve su NOS, jer se nikada nisu prodale i ambalaža nikada nije otvorena.

Mint- pojam je kojeg je potrebno upotrebljavati s velikim oprezom i samo onda kada ste u potpunost sigurni da je britva stvarno "mint". Pojam se može upotrebljavati za britvu koju ste jučer kupili i s njom se jednom obrijali kao i za britvu koja je stara 100 godina, svejedno.
No, kako bi trebala izgledati "mint" britva?
Ukratko, svaka "mint" britva, bez obzira radi li se o britvi staroj par dana ili pak o britvi proizvedenj prije 100 i više godina, ne smije imati nikakvu grešku koja nije nastala u proizvodnji. Ako britva ima i najmanji trag hrđe ili ne daj bože pittinga ne smije se upotrijebiti pojam "mint". Ako ima i nasitniju ogrebotinu na oštrici ili drškama ne smije se upotrijebiti pojam "mint".
U tim slučajevima upotrebljavaju se pojmovi: odlična, vrlo dobra, dobra, loša, ovisno o stanju britve (u obzir se uzima oštrica i drške).

Znači, pojam "mint" se upotrebljava za britvu koja je:

-u stanju u kakvom je došla iz tvornice
-izgleda kao da je u potpunosti nova
-bez vidljivih oštećenja (hrđa, pitting, ogrebotine.....)

Evo, na kraju još malo pojašnjenja i rezimiranja:

1. NOS britva može i ne mora biti u "mint" stanju. Ukoliko imate sreće i naiđete na vintage britvu koja je NOS i u mint stanju budite spremni da ćete trebati iskrcati hrpu novca, a pogotovo ako se radi o slijedećim proizvođačima: W&B, Filarmonica, Heljestrand, velika većina japanskih britvi, Dubl Duck, Puma....

2. NOS automatizmom ne znači da je britva u "mint" stanju, viđao sam neke NOS koje su bile u vrlo dobrom, ali i u lošem stanju

3. pojam "mint" upotrebljavajte kada ste u potpunosti sigurni da je britva "mint" i u tom slučaju adekvatno povećajte cijenu svoje britve, no ukoliko britva ne zadovoljava kriterije da bi se nazvala "mint" budite dovoljno pošteni i nemojte upotrebljavati taj pojam već sukladno stanju u kojem je britva pojmove odlična, vrlo dobra, dobra, loša

4. pojam "mint" se može upotrijeniti za britvu koja se upotrebljavala dok god njeno stanje dozvoljava upotrebu pojma "mint"

I na kraju mislim da bi se pojam "mint" mogao prevesti na hrvatski, a po meni bi to bilo nešto u stilu "besprijekorno".

Hvala na pažnji
Post Reply

Return to “F.A.Q.”