La Saponeria Artigiana

User avatar
zzitop
Shaveta
Posts: 266
Joined: 06 Sep 2013, 10:45

La Saponeria Artigiana

Post by zzitop » 05 Sep 2015, 19:54

Za sada @Olly još nije govorio o njegovoj recenziji. Nadam se, da neće biti ljut ako ga ovdje citiram. Sapun je jako zanimljiv, tako da ne mogu da ne bi.. :cekic: :D
olly wrote:Image

Image

Image

Image

Image

Image

La Saponeria Artigiana. Novo odkritje, vrhunsko presenečenje!

Ni mi v navadi, da preučujem in testiram brivska mila, ker je moje srce oddano brivnikom, a vendarle si ne morem kaj, da ne bi pohvalil tega pretežno nepoznanega mila, ki mi je priklicalo nasmeh na obraz.

Gre za tipično italijansko milo, z vonjem, kakršnega imata že Cella in Vitos. Vonj mila v posodici sicer nekoliko sili v nos, toda ko se ga speni in nanese na obraz, se dovolj razdiši, da nam postreže z nežnim vonjem po mandljih, ob katerem bi se prefinjeni brivski connoisseur sicer namrdnil, ker je za njegov okus preozek in preosnoven, toda za tistega pravega tradicionalista, ki brska po preteklosti, pa ravno tak, kakršnega je iskal.

Milo je mehko, a ne premehko. Je gnetljiva kepa testa, ki se ga z lahkoto prenese iz vrečke v posodico, kar sem jaz tudi storil. Nudi dovolj upora, da se ga zlahka nanese celo na tako trd čopič, kakršen je Semogue Barbear Classico Mistura, čopič s kratkim loftom in izjemno hrbtenico.

Nisem štel sekund in ne krogov, ki sem jih odvrtel s čopičem po posodici, zato sem milo nabral po občutku - prve tri slike prikazujejo količino nabranega mila. Čopič sem namočil in pred nabiranjem mila dvakrat temeljito ožel ter nekoliko otresel in s tem zadel ravno pravo količino vode, ki je bila potrebna za ravno pravo vlažnost mila ob nabiranju.

Milo sem spenil v skledi, pred začetkom penjenja sem dodal le nekaj kapelj vode in popravki vlažnosti niso bili več potrebni. Speni se z lahkoto, pena je kremasta, odlično prekrivna in kar je najvažnejše - zelo spolzka. Drsnost je izjemna, kajti Merkur 34C je prek plasti pene drsel popolnoma brez upora.

Obril sem se z užitkom, s tremi prehodi v klasičnem zaporedju WTG-XTG-ATG, obril sem se vrhunsko, brez iritacije in brez aftershava.

Občutek po britju je tak, kot mora biti - ne veš, da si se pravkar obril, koža je mehka, vlažna in gladka.

Paolo, zahvaljujem se ti, ker si nam približal to milo in ocenjujem ga s čisto petico!

Najlepše od vsega je to, da končno lahko izberem pakiranje, ki se mi zdi ravno pravo - 250 gramska vrečka.

100 gramov se mi zdi včasih malo, kilogram preveč. Teh 250 gramov je pa točno tisto, kar vedno iščem.

In kar je najlepše - končno imamo pravi artisan za nizko ceno.

Sploh rabi kdo še kaj več kot to?!

Priporočam!!
User avatar
zzitop
Shaveta
Posts: 266
Joined: 06 Sep 2013, 10:45

Re: La Saponeria Artigiana

Post by zzitop » 14 Dec 2015, 22:03

Da i ja kažem šta mislim o Artigiana sapunu. Imam Mandorla a danas sam prvi put testirao i Cocco. Slažem se sa time što kaže @Olly i ne treba ništa dodati za Mandorlu.

Ali mogu probati objasniti, da je "Cocco" miris jako jako dobar, 600% posto bolji od Mandorle. MINIMUM! Daleko od karbofix-a.
Opisao bi ga kao kokos-vanilija. Takav božićni miris.

Image
User avatar
Adept
Steven Hawking brijanja
Posts: 6411
Joined: 04 Nov 2010, 00:00
Location: Pula

Re: La Saponeria Artigiana

Post by Adept » 15 Dec 2015, 09:32

Gdje uzimate te sapune?
User avatar
olly
Student brijanja
Posts: 1386
Joined: 28 Dec 2014, 13:22

Re: La Saponeria Artigiana

Post by olly » 15 Dec 2015, 09:38

KLIK
Last edited by olly on 29 Jan 2016, 12:55, edited 1 time in total.
Slice
mr. sc. brijanja
Posts: 3501
Joined: 06 Aug 2011, 16:19

Re: La Saponeria Artigiana

Post by Slice » 15 Dec 2015, 12:23

Iz ollyjeve je recenzije moguće vidjeti da jer riječ o prilično dobroj teksturi. Upravo mi je zato Artigiana zapala za oko i jedva očekujem uzorak zzitopa kako bih mogao isprobati ovaj sapun. Još je bolje to što u ponudi imaju i miris kokosa za koji također vjerujem zzitopu da je "600 % bolji" od klasičnog mirisa badema (a.k.a. karbofixa) :lol:
Končano jedan aritisan koji je relativno lako dobavljiv i u usporedbi s većinom američkim artisana ima i nama prihvatljivu cijenu :thumbs:
User avatar
DFay
Kamisori
Posts: 510
Joined: 24 Oct 2013, 19:42

Re: La Saponeria Artigiana

Post by DFay » 09 Jan 2016, 21:26

Upravo se pojavila u prodaji verzija od 1 kg od kokosa
User avatar
ender2811
DE
Posts: 182
Joined: 13 Dec 2015, 15:26
Location: Zagreb via Split

Re: La Saponeria Artigiana

Post by ender2811 » 28 Jan 2016, 20:47

Evo moj osvrt na ovaj sapun, u varijanti kokos.
Konzistencija - vrlo mekan sapun, mekši od Prorasa za usporedbu. Očekivano od talijanskog sapuna, po meni to je pozitivna osobina, olakšava nanošenje na četku.
Nadalje, sapun se čini kao jako izdašan. Samo, pet ili šest krugova gotovo suhom četkom dovoljno je za ogromne količine pjene. Pjena se pak izrađuje vrlo brzo i jednostavno. Rekao bih foolproof. Nikakva filozofija nije potrebna, osim što je ovo po mom mišljenju sapun koji traži nešto više vode. Tu se javlja i potencijalni nedostatak sapuna. Primijetio sam, prilikom izrade pjene na suho (na dlanu) da se moze brzo isušiti ako se ne krene sa podosta mokrom pjenom. Treba reci da kvaliteta vode tu sigurno ima utjecaj. Moja brijanja se događaju uglavnom ujutro oko 5 pa stoga ne traju dugo, ali mislim da bi to mogao biti problem za brijanja od 3+ prolaza.
Klizavost pjene je vrlo dobra. Po meni najbolja osobina ovog sapuna. Pruža ozbiljno ugodno brijanje i u smislu funkcionalnosti nemam zamjerki.
Sto se tiće osjecaja na licu nakon brijanja, moram reci da se osjeti isušivanje kože. Nije strasno ali je primjetno.
I za kraj miris. Slatkasto, kolači, to su mi prve asocijacije, u trenutcima čak baca na kremice za sunčanje. Ima notu vanilije, nije onaj konfekcijski miris kokosa, ponešto je dorađen. Nije preintenzivan, ali se osjeti i dosta se razblaži izradom pjene. Nije moj cup of tea ali zasigurno nije neugodan.
Sve u svemu dobar sapun, lagan za korištenje, jako dobre performanse. U brojkama recimo 8 od 10.
It's always funny until someone gets hurt. Then it's just hilarious.
User avatar
Adept
Steven Hawking brijanja
Posts: 6411
Joined: 04 Nov 2010, 00:00
Location: Pula

Re: La Saponeria Artigiana Vegetale al Coco

Post by Adept » 29 Jan 2016, 11:52

La Saponeria Artigiana Vegetale al Coco (verzija od 1 kg)

Evo, nakon jedne izrade pjene na ruci i jednog brijanja sa tri prijelaza, mislim kako mogu objektivno ocijeniti ovaj sapun.
Konzistencija sapuna meni jako odgovara. Sapun nikako nije previše mekan i ne može ga se zamjeniti za one sapun/krema hibride u koje ubrajam i Proraso. On je čvršći od Prorasa i ima jednu gumasto/elastičnu konzistenciju koja ga odmah definira kao sapun. Ja sam ga vrlo dobro rezao nožem za mazanje i poput plastelina utiskivao u kutijicu. Kada je suh, ovaj je sapun malkice kao ljepljiv, no to nestaje čim na njega sleti prva kap vode – tada sapun postaje jako klizak (Slippery When Whet kinda soap – baš poput trećeg studio albuma Bon Jovia ;) ). Sapun se, nakon močenja toplom vodom i normalnog pritiska prilikom punjenja četke, troši vrlo polako, a što govori u korist njegove konzistencije (mislim kako bi ovih petnaestak dkg sapuna bez problema moglo trajati dobrih 4-5 mjeseci ukoliko bih se samo sa njim brijao, a obzirom na činjenicu da se ne brijem uvijek sa tri prijelaza).
Boja ovog sapuna je krem/smeđkasta. Sapun je „mramoriran“ i nije jednolično dosadne neutralne boje. Pače, kroz plastiku (ili staklo), sapun izgleda kao komad mramora, a što ga, meni barem, čini dodatno zanimljivim. Zanimljiva strukturiranost boje... dobrodošao bonus.
Miris sapuna je mješavina prirodnog mirisa kokosa sa odmjerenom primjesom vanilije te prisutnim vočnim notama (citrusi), a ja sam osjetio i natruhu ruma. Miris je vrlo decentan, ugodan i slojevit – usudio bih se reći... gospodski. Tijekom izrade pjene toplom vodom, miris se ne mjenja niti po kvaliteti, niti po intenzitetu, a što nije jednostavno postići (na tome su padale i neizmjerno razvikanije „brijačke“ kuće). Nakon brijanja, miris se kratko zadržava na koži i na četkici. Po meni je miris vrlo opuštajući, prirodan i bez one note „artificijelnosti“ koja zna probosti u mozak. Tko god da je radio na mirisu ovog sapuna, mislim kako je postigao i više nego li mu je bila prvotna namjera, a to je, u svakom slučaju, dobrodošao bonus.
Nakon desetak prijelaza po toplom vodom okupanom sapunu, isti procvjeta velikom količinom vrlo ugodnog i nadasve zaštitnički nastrojenog lathera koji se vrlo efikasno prima na kožu i savršeno je štiti od oštrice. Nisam primjetio kako je sapun pojačano žedan, no – koristio sam Plisoft četkicu koja je poznata po tome kako iz svakog softwarea izvlači apsolutni maksimum. Lather je podosta klizak i jako dobro štiti, a što ovaj sapun čini izvrsnim performerom za početnike, a iskusnima pruža dodatan osječaj ugodne rutiniranosti (ovaj sapun + dobro poznati hardware = savršeno „irritation-free“ brijanje). Osobno nisam primjetio da mi sapun suši kožu, a što meni puno znači! Nije me niti „peckao“, a nakon brijanja i pomnog umivanja, nisam uopće imao potrebu na kožu staviti išta osim AS-a mirisa ruže koji je savršeno nadopunio mirisnu kompoziciju sapuna. Važno je spomenuti kako se lather jako brzo i jednostavno ispire sa kože i sa četkice.
Kao nekakav zaključak, mogu reći kako mi nije jednostavno pronaći nekakve negativne strane ovog sapuna - osim, možda, činjenice kako se ovaj miris neće svakome svidjeti (domačinsko-kolačasti-christmassy miris) te činjenice kako nisam siguran koliko duuugooo će mi trajati ova hrga sapuna :)
Sapun je jako dobar za početnike (samo se nemojte previše opustiti!), a iskusnjarskim rutinerima ovo bi bio savršen izbor za ona „brza“ brijanja kada se u manje vremena, nego li inaće, mora dobiti „školski“ rezultat, a što ga, po meni, čini izvrsnim odabirom za „on-the-go“ sapun.
Preporuka!
User avatar
arguson
Kamisori
Posts: 584
Joined: 27 Apr 2011, 23:52
Location: Vinkovci

Re: La Saponeria Artigiana

Post by arguson » 31 Jan 2016, 21:18

Probah i ja, ali neću biti toliko elokventan kao kolega.

Konzistencija sapuna je tipična za talijanske barbershop sapune i meni potpuno odgovara jer je u zlatnoj sredini između tvrdog i kreme.

Miris je slatkasto parfemast, pravi barbershop i vrlo sličan njemu je Vreto Berberski sapun. Miris je dosta slab i osobno bih volio da su ga malo podebljali.

Pjeni se brzo i efikasno i u tvrdoj vodi.

Zaštita sapuna na licu je odlična, klizavost je zadovoljavajuća. Sapun ostaje konzistentan za vrijeme 3 prijelaza i ne dezintegrira se ako dugo stoji na četki.

Post shave je samo ok, lagano isušivanje lica ali ništa alarmantno.

Sve u svemu odlična investicija, sapun definitivno vrijedi više nego što smo ga platili :P Preporučam podebljati kolekciju!
Švercer sapuna i Ralon entuzijast.
User avatar
007
Student brijanja
Posts: 1934
Joined: 13 Jan 2016, 12:07
Location: Rijeka

Re: La Saponeria Artigiana

Post by 007 » 01 Feb 2016, 08:10

Evo da se i ja ubacim...

Sapun se pokazao više nego odlična investicija.

Ugodan, nenametljiv, slatkasti miris kokosa sa natruhom vanilije, možda bi moggao biti mrvičicu jači, ali definitivno dobar. I rekao bih da djeluje - smirujuće! :mrgreen:

Čini mi se izdašan a pjena se radi lako i u velikoj količini.

Ono što me oduševilo jest njegova klizavost i zaštita koju pruža, tako da je brijanje bilo više nego ugodno.

Definitivno topla preporuka!
I'm sorry to have kept you waiting, but I'm afraid my walk has become rather sillier recently.
zigi
Kamisori
Posts: 742
Joined: 23 Jun 2015, 11:55
Location: Velika Gorica

Re: La Saponeria Artigiana

Post by zigi » 02 Feb 2016, 21:38

Znam da na forumu nemam "3 pišanja", tu sam od 07/2015, ali ipak ću si dozvoliti i to s dužnim poštovanjem.

Kolega Adept, pošto ste vrlo literarno nadareni, malo ću se poslužiti vašom recenzijom ovog sapuna.
Konzistenciju, miris i vizualni dojam ste doslovno prekrasno pjesnički opisali i slažem se u potpunosti no nakon toga dolazimo na performanse i primarnu svrhu sapuna.

Sapun je dobar.
O postojanosti lather-a bi se dalo raspravljati, dok je zaštita sasvim uredu, no ni blizu "savršene". Klizavost samog sapuna kada ga pokvasimo vodom je strašna tako da čovjek pomisli, kao što i sam jesam, :thumbs: , no nije zlato sve što sija.
Sapun lagano suši kožu ali nije agresivan, nisam primjetio peckanje.

Početnički ili ne? Kada si početnik sve te oduševi pa će tako i ovaj sapun. Ali zato i jesi početnik, i sve je to igra i jedino što je bitno je da se zabavljaš i uživaš.

Sapun je dobar ali ako netko želi pravi artisian, slobodno i svim srcem prema Vretu. Vreto nije toliko profinjen po pitanju mirisa (ili možda je - imam vaniliju-kokos, vanilije više nema a kokos je malo teži) ali po performansama....... S tim da mi Vreto nije No.1

Sve to je samo moje skromno mišljenje. Imamo članova s puno većim iskustvom, mislim od mene a ne kolege Adept-a, pa bi bilo zanimljivo čuti još koje mišljenje.

Ako je netko zainteresiran, s iskustvom ili bez, slobodno se javi za smaple. Sapun je OK.

Toliko od mene.
User avatar
Adept
Steven Hawking brijanja
Posts: 6411
Joined: 04 Nov 2010, 00:00
Location: Pula

Re: La Saponeria Artigiana

Post by Adept » 03 Feb 2016, 11:01

@ zigi
Nema tu dva pišanja/tri pišanja - ti si fer & pošteno predočio svoje utiske i to je to :thumbs:
Siguran sam kako bi svi forumaši voljeli, o svemu, čuti čim više osobnih iskustava i utisaka :cheers2
zigi
Kamisori
Posts: 742
Joined: 23 Jun 2015, 11:55
Location: Velika Gorica

Re: La Saponeria Artigiana

Post by zigi » 03 Feb 2016, 11:24

Adept wrote:@ zigi
Nema tu dva pišanja/tri pišanja - ti si fer & pošteno predočio svoje utiske i to je to :thumbs:
Siguran sam kako bi svi forumaši voljeli, o svemu, čuti čim više osobnih iskustava i utisaka :cheers2
Image

:cheers2
User avatar
Praskaton
Naučnik brijač
Posts: 2581
Joined: 12 Oct 2009, 00:00
Location: Pula

Re: La Saponeria Artigiana

Post by Praskaton » 03 Feb 2016, 12:27

Adept wrote:@ zigi
Nema tu dva pišanja/tri pišanja - ti si fer & pošteno predočio svoje utiske i to je to :thumbs:
Siguran sam kako bi svi forumaši voljeli, o svemu, čuti čim više osobnih iskustava i utisaka :cheers2
Nemoj mi molim te tu propagirati kvazi demokraciju i slične gluposti.
Tko je taj Zigi da se usudi napisati osvrt na sapun?????
Od kuda njemu reference da bi mogao suditi o kvaliteti sapuna????
Uopće nije naveo koju je metodu ispitivanja koristio????
Jel' voda bila destilirana, vruća, mokra, teška????
I sada bi ja kao naivni neupućeni potrošač trebao prihvatiti dojmove jednog potpunog početnika, možda i šarlatana bez stručne naobrazbe i/ili iskustva u ovakvim nadasve odgovornim i značajnim analizama???
NE!!!
Gospodo, to vam neće proći!!! Nikakvi početnici meni neće govoriti kakav je koji sapun. Imamo mi na ovom forumu cijenjenog kolegu Slicea koji je davno zacrtao pravac u kojem treba ići i kako prava procjena sapuna mora biti. Evo link na jedan zaboravljeni osvrt viewtopic.php?f=49&t=1903&start=15
Ja osobno vjerujem samo Sliceu i prihvaćam samo njegovo mišljenje... :D :D :DNaravno, onda kupim Tabac (kojeg je Slice proglasio "hrpom parfimiranog loja" i ocijenio sa 3/5) :lol: :lol: :lol:
User avatar
Adept
Steven Hawking brijanja
Posts: 6411
Joined: 04 Nov 2010, 00:00
Location: Pula

Re: La Saponeria Artigiana

Post by Adept » 03 Feb 2016, 13:50

A popljuva me ovaj... :skrbo
A što si ti jedan strogi barba...
Post Reply

Return to “Sapuni za brijanje”