Slurry i Nagura-razlike

Post Reply
User avatar
King
Naučnik brijač
Posts: 2647
Joined: 04 Mar 2009, 00:00

Slurry i Nagura-razlike

Post by King » 05 May 2010, 18:00

Često nailazimo na pojmove slurry kamen i nagura kamen.
Mislim da je potrebno objasniti o čemu se zapravo radi.
Naziv slurry kamen koristi se za svaki kamen manjeg oblika, ali koji je iste vrste kao i kamen za oštrenje na kojem ćemo koristiti slurry kamen.
Naziv nagura kamen je izvorno japanskog porijekla i koristi se za otvaranje kamena za oštrenje (podizanje slurrya) ili pak čiščenje kamena no nije iste vrste kao kamen na kojem oštrimo.
Nagura može biti prirodnog i umjetnog porijekla.
Tsushima nagura je prirodni kamen i koristi se za čiščenje kamena i za podizanje slurrya.
Naniwa nagura je umjetni kamen i koristi se samo za čiščenje kamena od ostataka metala.
Prilikom korištenja nagure važno je voditi računa pogotovo prilikom korištenja na kamenu visoke gradacije jer ukoliko imamo umjetnu naguru (obično je grit oko 600) onda ti dijelovi nagure na britvi rade veće brazde od onih koje bi napravio završni kamen, a to ne želimo, pa se zato umjetne nagure koriste samo za čišćenje kamena, a ostatke je nakon čišćenja potrebno dobro isprati.
User avatar
napoleon
Student brijanja
Posts: 1196
Joined: 23 Nov 2008, 00:00
Location: Zagreb

Post by napoleon » 05 May 2010, 23:38

Važno je napomenuti da se slurry, kod npr coticule, ne ispire već služi za grublje oštrenje.
Iskreno, mislio sam da je nagura isto kao slurry samo japanska. Bio sam u krivu koliko vidim :oops:
User avatar
King
Naučnik brijač
Posts: 2647
Joined: 04 Mar 2009, 00:00

Post by King » 06 May 2010, 00:39

[quote:28733d5dd1="napoleon"]Važno je napomenuti da se slurry, kod npr coticule, ne ispire već služi za grublje oštrenje.
Iskreno, mislio sam da je nagura isto kao slurry samo japanska. Bio sam u krivu koliko vidim :oops:[/quote]

Možda bi ispravniji oblik bio da se slurry koristi kako bi se proces oštrenja ubrzao (no sa samim ubrzanjem oštrenja dobiva se i nešto grublja oštrica).
Čisti primjer su mikroskopske slike oštrice koja je finiširana na Kinezu sa slurryem i na Kinezu samo s vodom. Sa slurryem se to odradilo u nekih 50-70 krigova, dok je s vodom potrebno više od 100-150 krugova kako bi se uočila određena razlika.
U vezi prirodne nagure potrebno je još kazati kako se može koristiti i za umjetno i za prirodno kamenje. Pogotovo je tu svestrana tzv. Tsushima nagura (naime Martin s njom podiže slurry na kotikuli bez opasnosti kontaminacije kamena) jer Tsushima ima fini grit koji ne smeta oštrenju britve na kamenu velike gradacije.
User avatar
King
Naučnik brijač
Posts: 2647
Joined: 04 Mar 2009, 00:00

Post by King » 06 May 2010, 01:10

Evo dolje se može pročitati još ponešto o slurry i nagura kamenju:
http://www.badgerandblade.com/vb/showthread.php?t=28540
User avatar
King
Naučnik brijač
Posts: 2647
Joined: 04 Mar 2009, 00:00

Post by King » 08 Jun 2010, 10:19

Evo jutros je također stigao i Tsushima Nagura kamen. O njemu sam već nešto pisao. Prvo testiranje bit će tokom ovog tjedna prilikom oštrenja Terlisimove TI Festonna britve.
Naime, na slici možete primjetiti donju stranu koja je prirodni kamen kao i stranu koja je lakirana nekakvim lakom (u biti lakirano je svih 5 ostalih strana). Ne znam koja je svrha tog lakiranja. Martinu sam uputio mail s upitom pa ću to objasniti kad mi odgovori.

Image
User avatar
terlisimo
DE
Posts: 70
Joined: 17 Mar 2010, 00:00
Location: Zagreb

Post by terlisimo » 08 Jun 2010, 13:44

[quote:0642168ca4="kig1976"]Ne znam koja je svrha tog lakiranja. Martinu sam uputio mail s upitom pa ću to objasniti kad mi odgovori.[/quote]

Ja bih rekao da su ju prelakirali samo zato jer se može prelakirati te izgleda više uredno i "propisno" kad je očito koju stranu trebaš koristiti. Pričamo o kulturi u kojoj ti treba 10 godina prakse da možeš reći kako znaš ispravno pripraviti i poslužiti čaj :)
User avatar
King
Naučnik brijač
Posts: 2647
Joined: 04 Mar 2009, 00:00

Post by King » 08 Jun 2010, 14:21

[quote:2aa8b23569="terlisimo"][quote:2aa8b23569="kig1976"]Ne znam koja je svrha tog lakiranja. Martinu sam uputio mail s upitom pa ću to objasniti kad mi odgovori.[/quote]
Ja bih rekao da su ju prelakirali samo zato jer se može prelakirati te izgleda više uredno i "propisno" kad je očito koju stranu trebaš koristiti. Pričamo o kulturi u kojoj ti treba 10 godina prakse da možeš reći kako znaš ispravno pripraviti i poslužiti čaj :)[/quote]

Evo upravo sam dobio odgovor na pitanje iz kojeg razloga su strane prelakirane.
Naime Tsushima Nagura je prirodni kamen ekstra fine gradacije i jako mekan (na prvi pogled baš i ne bi rekao da je toliko mekan, ali OK), a prelakiran je iz razloga kako bi se povećala čvrstoća stranica (kako ne bi došlo do abrazije tih strana), a u jednu manju ruku i zbog samog izgleda kamena. Naime japanci na gotovo svim svojim prirodnim kamenima prelakiraju strane kako bi se zadržala čvrstoća kamena.
Post Reply

Return to “Prirodni brusevi”