Brusno kamenje Made in Japan

Post Reply
User avatar
King
Naučnik brijač
Posts: 2647
Joined: 04 Mar 2009, 00:00

Brusno kamenje Made in Japan

Post by King » 12 Sep 2010, 13:56

Otvaram temu gdje se može raspravljati o japanskom prirodnom i umjetnom kamenju za oštrenje.
Naime, japansko kamenje (pogotovo prirodno) je jako kompleksno i treba jako puno vremena kako bi se kvalitetno razumjelo sve što se nudi i o čemu se zapravo radi. Problem pri proučavanju predstavlja i jezik (gotovo 80% toga je napisano japanskim pismom pa je gotovo nemoguće dobiti kvalitetan prijevod). Kako sam malo ograničen s vremenom pokušat ću tu i tamo s vama podijeliti i objasniti neke osnovne pojmove koje sam do sada proučio, a ubuduće ću ovdje iznositi ono na što naletim prilikom proučavanja ovog kamenja.
Naravno da je rasprava i ostalih članova dobro došla i poželjna, a pogotovo ako su upoznati s nečim što ovdje nije navedeno.
Što se tiče japanskog umjetno dobivenog kamenja za oštrenje postoji jedna zanimljivost, a to je da u Japanu ne postoji službena mjera za gradacije veće od 10k. Znači svaki japanski umjetni kamen koji je deklariran gradacijom većom od 10k u Japanu nije službeno priznat, a prilikom kupnje takvog kamena na vama je da vjerujete proizvođaču kako je kamen zaista navedene gradacije veće od 10k.
Neki od proizvođača japanskog umjetnog kamenja su: Naniwa, King, Sun Tiger, Shapton, Suehiro, Cerax i dr.
Što se tiče kamenja za oštrenje britve najviše se koriste Naniwa i Shapton, ostali navedeni su se pokazali bolji za oštrenje noževa i drugih alata koji zahtijevaju oštrenje.
Naniwa u ponudi ima tzv. Super Stones i Chosera kamenje. Naniwa Super Stones danas slovi kao jedno od najboljih umjetnih kamenja na svijetu u pogledu oštrenja britvi, jer s nijednim drugim kamenom se ne postiže tako fino ispolirana oštrica kao s ovim kamenjem. Oni koji su oštrili britve na Naniwi 1k SS kažu kako je oštrica s tog kamena bila "ispolirana" u rangu nekog drugog kamena gradacije 2k-3k, a opet je trebalo jako malo vremena kako bi se odradio posao za koji je namijenjen kamen gradacije 1k. Što se pak, tiče Naniwa Chosera kamenja to je top ponuda Naniwe, no pokazalo se kako to kemenje ipak nije toliko dobro za oštrenje britvi kao za oštrenje noževa. Cijene Naniwa SS kreću se od 33 EUR za 1k do 65 EUR za 10k, dok su cijene Naniwa Chosera kamenja kudikamo skuplje i kreću se od 50-200 EUR.
Shapton, što reći o Shaptonu? Mislim da je svatko čuo za ovog proizvođača. Proizvodi se u Nabatami i slovi kao najtvrđe umjetno kamenje proizvedeno u Japanu. Iz tog razloga zahtijeva jako rijetko ravnanje. Shapton kamenje je jako brzo u pogledu oštrenja, no mana ovog kamenja je što npr. britva ili nož koji silaze s 1k kamena imaju po sebi brazde kao da su sišle s nekog drugog kamena gradacije 800. Ista stvar je i kod većih gradacija. Cijene se kreću od 50 EUR za 1k pa do 100 EUR za 12k.
Za sada bi stao na ovome što se tiče umjetnog kamenja. Informacije o japanskom umjetnom kamenju su dostupne gotovo na svakoj stranici koja se bavi njihovom prodajom.
A, sada malo u japanskom prirodnom kamenju koje je mnogo kompleksnije.
Prvo ću donijeti prijevode i objašnjenje određenih pojmova koji se koriste u nazivima ovih kamena.

ASAGI-prevod ovog izraza je zbunjujući jer u direktnom prijevodu to znači "svijetlo žuto" no kamenje označeno pojmom "ASAGI" je svijetlo-plave ili tamno-sive boje, jako tvrdo i bez ikakvih onečišćenja.

BOTAN NAGURA-najgrublja nagura koja se koristi pri oštrenju britvi, izrazito brza.

COPPA-kamen nepravilnog oblika, najčešće puno manji od regularnog kamenja za oštrenje i puno nižom cijenom.
Npr: prodavatelj može prodavati kamen pod nazivom XY i kamen pod nazivom XY Coppa, gdje ovaj drugi predstavlja potpuno istu kvalitetu kao i XY kamen no zbog dodatka Coppa kupac zna da se radi o manjem kamenu nepravilnog oblika.

ENSHOU-ovaj pojam označava kamen koji sadrži veliku količiu sumpora. Prilikom upotrebe ovakav kamen može uzrokovati promjenu boje čelika koji se na njemu oštri, a također se pri samom oštrenju oslobađa karakteristični miris.

HIGASHIMONO-skupni naziv za rudnike smještene u blizini Kyota iz kojih se vadi ili se vadilo najkvalitetnije kamenje. Neki od rudnika iz ovog područja su Nakayama, Narutaki Mukaida, Ozaki, Oozuku, Shoubudani.

KIITA-kamenje koje ima izrazito žutu boju označava se nazivom KIITA. Ovo kamenje je nešto mekše od gore navedenog ASAGI kamenja. Kamenje označeno nazivom Kiita ima izrazito visoku cijenu, a sam naziv se ponajviše koristi za Nakayama kamenje.

KOMA NAGURA-najfinija i najskuplja nagura.

MEJIRO NAGURA-srednje kvalitetna nagura. Između gore navedene BOTAN i KOMA nagure.

NAGURA-kamenje izrazito malih dimenzija čija je osnovna namjena kako bi se podigao "slurry" na kamenu za oštrenje. U Japanu ima 12 različitih vrsta nagura no samo 4 vrste se koriste prilikom oštrenja britvi. To su gor navedene: Mejiro, Koma, Botan i dolje navedena Tenjou.

SU-ovaj pojam označava sitne mjehuriće u strukturi kamena koje su nevidljive golim okom, a nastale su kao posljedica zraka zarobljenog u samom kamenu. Kamen označen pojmom SU je najbolje izbjegavati osim ako niste izuzetno vješti i imate dovoljno iskustva prilikom korištenja takvog kamenja.

TENJOU NAGURA-finija nagura od Mejiro nagure, ali i dalje u srednjem rangu.

Što se tiče pojmovnika to je ono što je bitno. Ovakvih pojmova ima još mnogo, ali mislim da su nebitni, jer kamenje koje se koristi za oštrenje britvi u 99% slučajeva ima neki od gore navedenih pojmova. Ako, prilikom pretrage naletim na još koji pojam koji je bitan svakako ću ga navesti......
User avatar
King
Naučnik brijač
Posts: 2647
Joined: 04 Mar 2009, 00:00

Post by King » 09 Oct 2010, 18:03

Evo me natrag sa novim zanimljivostima vezanim uz japansko prirodno kamenje.
Mislim da nisam spomenuo cijene tog kamenja pa ću reći da se one kreću od cca. 200 USD pa do nekoliko tisuća USD. Također nikada ne kupujte japansko prirodno kamenje koje je oglašeno na e-bay, već samo od pouzdanih i provjerenih prodavatelja koji su smješteni u Japanu i koji znaju engleski (ako znate japanski onda imate širi izbor :lol: ). Zašto? Prvi razlog je jer ima jako puno krivotvorina, a drugi razlog leži u prodavateljevom nepoznavanju prirode samog kamena pa vrlo lako možete dobiti npr. Nakayama kamen (jedan od najkvalitetnijih japanskih prirodnih kamena) no neupotrebljiv za oštrenje britve.
Negdje sam već napisao da sam bio u pregovorima kupnje kamena i igrom slučaja sam uspio otkriti da se radi o krivotvorini (iako je imala kanji simbole), no o tome sam već pisao pa se neću ponavljati.
U ovih par mjeseci koliko se bavim proučavanjem japanskog kamenja prikupio sam ponešto informacija i postao malo pametniji po tom pitanju pa ako nekoga bude zanimalo nešto što nije navedeno uvijek može pitati.
No, vratimo se današnjem postu.
Oštrenje na japanskom kamenju?
Kada govorimo o oštrenju (finiširanju) na japanskom kamenju onda možemo povući jednu paralelu između tog kamenja i belgijske kotikule, ali s jednom velikom i jako značajnom razlikom.
Naime, svi koji iole nešto znaju o oštrenju na kotikuli znaju i to da veliku većinu posla na kotikuli odrađuje upravo slurry, a ne kamen sam po sebi (iz tog razloga je kotikula jednostavno neupotrebljiva ukoliko je mislite koristiti samo kao završni kamen s vodom). Ovo posljednje će izazvati vjerovatno niz upitnika nad glavama pojedinih članova, no kako bi sad tu tezu bilo off topic objašnjavati ukoliko nekoga zanima možemo otvoriti novi topic.
Znači, da se vartimo temi, poveznica između kotikule i japanaca je slurry no s razlikom u tome što kod kotikule slurry treba postepeno razvodnjavati kako se približavamo kraju oštrenja, dok kod japanaca vrijedi potpuno obrnuta situacija, a radi se o tome da je potrebno slurry pojačavati kako bi se dobio mirror finish.
Zašto?
Iz jednostavnog razloga jer se početni slurry koji se podigne na kamenu vrlo brzo raspada u jako sitne dijelove koji u biti odrađuju poliranje. Iz tog razloga u samom početku poliranja oštrica poprima tzv. "cloudy" izgled (kad se gleda pod povećalom to izgleda kao staklo po kojem su napadale sitne kapi kiše) pa je u određenom trenutku (kad slurry postane ljepljiv, muljevit) potrebno dodati kap ili dvije vode te ponovo proći sa slurry kamenom kako bi dobili svježi slurry koji će dalje polirati oštricu.
Japanci gotovo nikada ne rade poliranje na čistom kamenu s vodom nego isključivo na kamenu sa slurry-em.
Eto, toliko za danas.
Sada sam u fazi proučavanja Nagura kamenja pa uskoro slijede nove zanimljivosti :roll:
User avatar
King
Naučnik brijač
Posts: 2647
Joined: 04 Mar 2009, 00:00

Post by King » 13 Oct 2010, 20:07

Idemo vidjeti na koji način se radi oštrenje uz pomoć samo jednog kamena (japanski prirodni kamen visoke finoće)........
Za početak je potrebno:

1. Japanski prirodni kamen

2. Nagura kamenje (kao što je već prije spomenuto postoji mnogo vrsta nagura kamenja no za oštrenje britvi u obzir dolaze samo 4 vrste i to redom od najgrublje do najfinije: Botan, Tenjou, Mejiro i Koma). Konkretno za oštrenje nam je potrebno: 1 Botan nagura, 1 Tenjou ili Mejiro, 1 Koma nagura (kod ove posljednje potrebno je uzeti u obzir kako su nalazišta gotovo iscrpljena i ako nemamo mogućnost nabaviti Koma naguru oštrenje se može vršiti i bez nje, a njenu ulogu će preuzeti dolje navedena "Tomonagura").

3. Tomonagura ili Honzan kamen (u Europi bi ovaj kamen nazvali "slurry" kamen, a radi se o istoj vrsti kamena kao što je kamen na kojem vršimo oštrenje ili pak po karakteristikama vrlo sličan kamen). U cijeloj progresiji ovo je možda i najvažniji kamen jer on daje onaj konačan završni "finish" oštrici britve.

Image

Kada imamo sav potreban "alat" možemo krenuti na oštrenje koje se sastoji od dva osnovna dijela, a to su oštrenje britve na grubljim nagura kamenjima te finiširanje na tomonagura tj. honzan kamenu.

1. korak je podizanje slurrya na kamenu sa Botan nagura kamenom. Kada je slury podignut počinjemo oštriti uz pomoć X-poteza, naprijed-natrag poteza ili bilo kojeg drugog poteza koji vam odgovara naravno uz pritisak kao prilikom oštrenja na bilo kojem drugom kamenu. Oštrenje se vrši sve dok se oštrica potpuno ne matira (naime slurry Botan nagure oštrici daje specifičnu "bijelu" boju). Također oštrica britve mora biti u stanju brijati dlake s ruke nakon što se završi postupak oštrenja u ovom koraku. Kada smo odradili ovaj korak potrebno je dobro oprati kamen, ruke i britvu te prijeći na drugi korak

2. korak je podizanje slurrya sa Mejiro ili Tenjou nagura kamenom ovisno o tome na koji smo se odlučili (potpuno je svejedno jer su razlike među njima zanemarive). Cilj oštrenja u ovom koraku je oštrica dobije još više finoće te da se već sada počme lagano polirati jer je slurry Mejiro ili Tenjou nagure puno finiji od prethodno korištene Botan nagure. Oštrenjem britve u ovom koraku oštrica pomalo počinje gubiti "bijelu" boju koja je ostala nakon prvog koraka te počinje dobivati tamniju boju. U ovom koraku će vjerovatno biti potrebno par puta obnoviti slurry prije nego se postignu željeni rezultati. Također nakon završetka oštrenja u ovom koraku britva mora s lakoćom brijati dlake na ruci.

3. korak je oštrenje britve na slurryu od Koma nagure. No, kao što sam rekao na početku Koma naguru je jako teško nabaviti pa ukoliko je nemamo možemo ovaj korak preskučiti i krenuti na slijedeći.

4. korak odnosi se na završno poliranje oštrice na kamenu uz pomoć slurry-a kojeg podižemo s pomoću Tomonagure tj. honzan kamena. Postupci koje ću opisati u ovom koraku su postupci koji će se u budućnosti koristiti prilikom laganog "touch-upa" britve.
Znači, nakon što smo odradili prva tri koraka prelazimo na ovaj korak. Naravno, suvišno je i spominjati da je potrebno dobro oprati kamen i britvu prije početka podizanja slurrya na ovom kamenu.
Što se pak tiče podizanja slurrya na ovom kamenu to može potrajati nešto duže nego li u prva tri koraka jer je Tomonagura puno tvrđa od gore navedenih nagura. Nakon što smo podigli slurry krećemo s oštrenjem, no oštrenje na slurryu od Tomonagure je nešto drugačije jer se sitni dijelovi slurrya od Tomonagure prilikom oštrenja raspadaju na sve finije i finije dijelove. Ovdje je jako btino paziti da se na vrijeme napravi "refresh" slurrya kako proces poliranja ne bi započeo prerano (na najfinijim dijelovima slurrya). No, kako ćemo znati kad je potrebno napraviti "refresh" slurrya? Jednostavno, kad vidimo da slurry mijenja boju u sivu (naime boja slurrya i kod nagura i kod Tomonagura kemenja je mliječne boje) i da postaje ljepljiv tada je vrijeme da ga se osvježi tj. da se kamen opere i da se podigne novi slurry. Koliko puta je potrebno raditi "refresh"? Potrebno ga je raditi sve dok se cijelom dužinom oštrice ne uklone ogrebotine koju su nastale u prethodnim koracima i dok oštrica ne počme izgledati polirana (tj. dok se ne ukloni sivkasta mat boja koja je ostala nakon posljednjeg koraka). Kad se ovo dogodi više se ne radi "refresh" slurrya već se oštrenje nastavlja na postojećem sluryu koji svakim potezom britve po kamenu postaje sve finiji i finiji i koji stvara sve oštriju i sve poliraniju oštricu.
Nakon završetka ovog koraka britvu je potrebno istropati na tkanini kako bi se s oštrice uklonili jako fini (mikronski) ostaci slurrya, a zatim na koži.
Eto, ovim postom bi na neko vrijeme zaključio temu o japanskom prirodnom kamenju.
Uskro će u Hrvatsku stići jedan ovakav set (nadam se da će u njemu biti i Koma nagura) pa ću vam donijeti i praktična iskustva iz prve ruke.
User avatar
King
Naučnik brijač
Posts: 2647
Joined: 04 Mar 2009, 00:00

Post by King » 27 Oct 2010, 17:22

Evo danas je stigao i set japanskog kamenja.
Shoubudani Asagi prirodni kamen i redom Tomonagura, Botan, Mejiro, Tenjou i Koma nagura.

Image
User avatar
nevermind
DE
Posts: 81
Joined: 01 Jul 2010, 00:00
Location: Sunčani Hvar

Post by nevermind » 27 Oct 2010, 20:28

Da li se zna ''gradacija''?
User avatar
King
Naučnik brijač
Posts: 2647
Joined: 04 Mar 2009, 00:00

Post by King » 27 Oct 2010, 21:12

Da li se zna ''gradacija''?
Shoubudani s vodom je gradacije oko 18000 (nije rađena gradacija, ali mi je to rekao japanac koji mi ga je prodao i koji ga je upotrebljavao).
Sutra ću napisat nešto više. Večeras sam na njemu završio oštrenje J.A.Henckels Friodur britve i ukratko mogu reći da sam prvi put uspio postići da je osjećaj brijanja britvom gotovo identičan osjećaju brijanja s DE brijačem.
User avatar
King
Naučnik brijač
Posts: 2647
Joined: 04 Mar 2009, 00:00

Post by King » 05 Nov 2010, 00:16

Danas sam napokon našao vremena da odradim oštrenje britve s pomoću Shoubudania u kombinaciji s nagura kemenčićima.
Britva koju sam oštrio je iz današnjeg SOTD-a Thiers Issard Grass Hantching 5/8.
Inače, to je britva s kojom sam od prvog dana imao problema i iskreno sve do danas mi nikada nije bila previše omiljena što se brijanj tiče.
Danas sam joj odlučio dati posljednju šansu, ili ću se s njom obrijati kako spada ili ide u prodaju. Na moje veselje neće završiti u forumu "Prodaja".
Pa da krenemo. Oštrenje britve je započelo na način da sam na Shoubudanio podignuo slurry s Botan nagurom i oštrio britvu dok se oštrica nije u potpunosti matirala (botan nagura ostavlja karakterističnu bijelu mat boju na oštrici), nakon toga sam isprao kamen i britvu te podignuo slurry s Tenjou nagurom i oštrio dok nije nestala karakteristična bijela boja koju je ostavio slurry Botan nagure. Tenjou i dalje ostavlja matiranu oštricu no sivkaste boje. Nakon Tenjou nagure slijedilo je oštrenje na Mejiro i Koma slurryu. Nakon završetka oštrenja s Koma nagurom oštrica je i dalje matirana, a boja je za par nijansi tamnija nego li nakon Tenjou nagure.
Finaliziranje sam radio na slurryu podignutim uz pomoć Tomonagure (mali komad japanskog kamena za finiširanje, može biti isti ili pak različit od kamena na kojem se podiže slurry. U mom slučaju to je Shoubudani, a Tomonagura je Nakayama asagi).
Nakon ovog koraka oštrica poprima "mirror finish" (sama tehnika finaliziranja uz pomoć Tomonagure objašnjena je prije).
Stropanje na tkanini i koži.
Završni test prije samog brijanja, HHT? Ne.
Odlučio sam se na nešto zahtjevniji test od HHT (ne trebam spominjati da je britva prošla HHT bez problema).
Naime radi se o testu brijanja dlaka na način da oštrica britve ne dodiruje kožu već samo prolazi kroz dlake. Idealno mjesto za odrađivanje tog testa bile su dlake na nozi koje strše na sve strane i nisu preblizu kože tako da britva može prolaziti kroz njih, a da pri tome oštrica ne dodiruje kožu. Trebam li kazati da je britva kroz njih prošla kao "vrući nož kroz maslac" bez imalo zapinjanja i povlačenja.
Završni test bilo je večerašnje brijanje. Sjetite se početka priče i pogledajte da li je britva možda u forumu "Ponuda-Britve".
No, u svakom slučaju će dijamantne paste, Naniwa kamenje i Kinez na malo duži odmor bar što se oštrenja britvi tiče.
User avatar
nevermind
DE
Posts: 81
Joined: 01 Jul 2010, 00:00
Location: Sunčani Hvar

Post by nevermind » 05 Nov 2010, 13:51

S*ebali nas Japanci :lol:
User avatar
nevermind
DE
Posts: 81
Joined: 01 Jul 2010, 00:00
Location: Sunčani Hvar

Post by nevermind » 16 Dec 2010, 21:22

Opet ja s pitanjem :-D Da li postoji koji internet dućan s ovim japanskim brusevima da malo pogledam ?
User avatar
King
Naučnik brijač
Posts: 2647
Joined: 04 Mar 2009, 00:00

Post by King » 16 Dec 2010, 22:12

Opet ja s pitanjem :-D Da li postoji koji internet dućan s ovim japanskim brusevima da malo pogledam ?
http://www2.odn.ne.jp/mandaraya/index.html
Post Reply

Return to “Prirodni brusevi”