Coticule Selected 200 X 75 "La Dressante"

Post Reply
User avatar
King
Naučnik brijač
Posts: 2647
Joined: 04 Mar 2009, 00:00

Coticule Selected 200 X 75 "La Dressante"

Post by King » 26 Oct 2010, 15:59

Sasvim neočekivano (brzo) danas mi je stigla Coticula. Naime, išao sam na poštu (carinu) po pozivu za Simpson četkicu i kaže mi gđa. koja radi na prijemu da mi je stigao i paket iz Belgije. Kažem potpuno neočekivano jer je poslan u petak tako da sam ostao zatečen da to može stići tako brzo.
O Coticuli se ne može reći ništa više od onoga što već znamo. S obzirom da sam uzeo selected gradaciju mogu reći da kamen izgleda savršeno iako će biti potrebno nešto truda da bi se u potpunosti izravnao.
Inače ova Coticula je izvađena iz sloja koji se naziva La Dressante.
Također (iako nisam 100% siguran) s donje strane nije neupotrebljivi kamen na kojeg se Coticula lijepi već je BBW (Belgian Blue Wetstone), ali u ovo ću biti siguran tak kad mi to potvrde iz ardennes-coticule.com (poslao sam im upit u svezi toga).
Eto za sada toliko. Nadam se da ću je tokom popodneva izravnati i odraditi oštrenje (najvjerovatnije Dovo Prima Klang britve) pa da vidimo kakav je osjećaj brijanja.

Image

Image
User avatar
napoleon
Student brijanja
Posts: 1258
Joined: 23 Nov 2008, 00:00
Location: Zagreb

Post by napoleon » 26 Oct 2010, 16:14

Ma, kotikula se ravna najlakše od svih bruseva koje sam imao.
A lako provjeriš jel stražnja strana BBW. Slikaj slurry i postaj sliku ;)
User avatar
King
Naučnik brijač
Posts: 2647
Joined: 04 Mar 2009, 00:00

Post by King » 26 Oct 2010, 17:19

Ma, kotikula se ravna najlakše od svih bruseva koje sam imao.
A lako provjeriš jel stražnja strana BBW. Slikaj slurry i postaj sliku ;)
Taman sam završio ravnanje. Mislio sam da će biti više problema prilikom ravnanja jer je imala duboke brazde od tvorničke obrade (naime u tvornici koriste bruseve gradacije #40).
No, slijedio sam upustva koja sam dobio s kamenom pa sam počeo s vodobrusom #80-#180-#320-#400-#600 tako da sam je izravnao u relativno razumnom roku (cca. pola sata).
User avatar
King
Naučnik brijač
Posts: 2647
Joined: 04 Mar 2009, 00:00

Re: Coticule Selected 200 X 75

Post by King » 02 Jun 2011, 12:37

Evo, napokon sam uhvatio malo vremena pa ću napisati nešto više o slojevima (layers) iz kojih se vadi Coticula. Naime, sve Coticule koje se danas nude na tržištu dolaze iz rudnika Ol' Preu unutar kojeg ima nekoliko različitih slojeva pa samim time postoje i razlike među kamenjem izvađenim iz pojedinog sloja.

1. La Grosse Blanche sloj-kamenje blijede boje koje prelazi u tamno smeđu boju ukoliko se ostavi duže vrijeme izloženo na suncu. Na kamenu mogu biti prisutne crne linije ili točkice nakupina mangana, a ponekad i jako sitne pukotine (širine vrha igle) iako kamen sam po sebi nije porozan bez obzira na prisustvo mikro pukotina. Brzina oštrenja uz upotrebu "slurry-a" varira od brzog do umjerenog. Brzina prilikom upotrebe kamena samo s vodom je jako spora, no nešto brža ukoliko su prisutne gore spomenute nakupine mangana. Prilikom korištenja "slurry-a" tzv. "slurry dulling efect" dolazi do izražaja, a finiširanje samo na vodi ostavlja izuzetno ugodnu oštricu.

2. La Dressante sloj

2.a. La Dressante au bleu-kamenje iz ovog sloja uvijek dolazi u kombinaciji s belgijskim plavim kamenom (BBW). Boja Coticule je kao bijela kava (krem boja). Također postoji mogućnost prisustva crnih točkica ili linija koje su kao i u prethodnom sliju nakupine mangana. Brzina kamena prilikom upotrebe "slurry-a" je umjerena te "slurry dulling efect" nije toliko izražen kao kod prethodnog sloja. Brzina uz upotrebu vode je spora, no unatoč tome može se očekivati da voda nakon nekoliko setova potamni.

2.b. La Dressante Upper Layer-za razliku od sloja 2.a. kamenje iz ovog sloja ne dolazi s BBW kamenom već se nakon obrade lijepi na crni škriljac (neupotrebljiv za oštrenje). Boja varira od blijede do roza boje. Ponekad kamen može imati više različitih nijansi. Ukoliko su prisutne i crne linije (širina dlake) to sugerira na prisutnost mangana te sugerira izuzetno brze performanse prilikom upotrebe "slurry-a". Brzina kamena s vodom je u najvećem broju slučajeva brzo do izuzetno brzo.

3. La Veinette sloj-kamenje iz ovog sloja gotovo uvijek dolazi u kompletu s BBW osim u slučaju ako je BBW oštećen pa se kamen nakon obrade lijepi na crni škriljac. Također su često prisutne nakupine mangana u obliku točkica. Srednje brzo kamenje prilikom upotrebe "slurry-a" i srednje do sporo prilikom upotrebe samo s vodom. "Slurry dulling efect" je slab što kamenje iz ovog sloja čini izuzetno pogodnim za početnika.

4. La Petite Blanche sloj-kamenje iz ovog sloja uvijek dolazi u kombinaciji s BBW. Krem boje bez površinskih šara. Nakupine mangana su moguće no rjeđe nego u prethodnim slojevima. Izuzetno brzo kamenje uz upotrebu "slurry-a" i srednje brzo uz upotrebu samo s vodom.

5. Les Latneuses sloj-tzv. dvostruki sloj. Naime kamenje iz ovog sloja dolazi u kombinaciji coticula/hibrid coticula. Boja kamenja je krem, a mogu biti prisutne nakupine mangana. Ponekad su vidljive i narančasto-smeđe linije. Ukoliko je boja roza sa svijetlo žutim linijama to sugerira jako brzo kamenje prilikom upotrebe samo s vodom.
Hibridna strana kamenja ima srednju brzinu prilikom upotrebe "slurry-a" te tzv. magnetni osjećaj prilikom upotrebe s vodom.

Osim ovih slojeva tu su još: La Nouvelle Veine, La Grise, La Verte i La Veine aux Clous no kako se na tržištu pojavljuju jako rijetko o njima će biti govora nekom drugom prilikom.

Izvor:http://www.coticule.be
Post Reply

Return to “Prirodni brusevi”