Oštrenje na Coticuli - razmišljanja i iskustva

User avatar
King
Naučnik brijač
Posts: 2647
Joined: 04 Mar 2009, 00:00

Oštrenje na Coticuli - razmišljanja i iskustva

Post by King » 31 Mar 2012, 00:21

filip00 wrote:Pa naručio sam ga bez slurryja, a čovjek mi kaže da slurry za njega nije potreban, da se na vodi može najnormalnije radit i da je on tako tisuće britvi do sad radio bez ikakvog problema. E sad, slobodno me pouči i daj kritiku :)
Evo dolje dva korisna linka o tehnici oštrenja na Coticuli:

http://www.coticule.be/unicot.html

http://www.coticule.be/dilucot-honing-method.html

...a, evo nešto što je pisala i moja malenkost (u biti gotovo isto što i gore, ali za one koji se baš ne snalaze s engleskim):

http://www.brijacnica.com/viewtopic.php?f=54&t=732

http://www.brijacnica.com/viewtopic.php?f=54&t=320

http://www.brijacnica.com/viewtopic.php?f=54&t=316

U svakom slučaju slurry kamen je potreban.
Coticula s vodom je dobra jedino za povremeni touch up, a i to nije pravilo, jer ako ga nisi napravio na vrijeme bit će potreban slurry za tzv. power touch up.
Zato ga je bolje imati pri ruci kad ga zatrebaš nego li biti bez njega.
filip00
DE
Posts: 72
Joined: 08 Mar 2012, 00:11

Re: Coticule Selected 150 x 50 "La Grise"

Post by filip00 » 31 Mar 2012, 00:35

Ako sam dobro shvatio, za povremeni touch up dok mi britva dobro brije, tipa svakih 5-6 brijanja, stavim jedan sloj trake na spine, radim do 30 poteza i time naoštrim britvu. Ako mi to ne bude dosta, onda mičem traku, radim 30ak poteza kako bih dobio duži bevel (jedan umjesto dva) i onda sljedeća oštrenja opet radim s trakom.

Jesam li dobro shvatio?
User avatar
King
Naučnik brijač
Posts: 2647
Joined: 04 Mar 2009, 00:00

Re: Coticule Selected 150 x 50 "La Grise"

Post by King » 31 Mar 2012, 08:06

filip00 wrote:Ako sam dobro shvatio, za povremeni touch up dok mi britva dobro brije, tipa svakih 5-6 brijanja, stavim jedan sloj trake na spine, radim do 30 poteza i time naoštrim britvu. Ako mi to ne bude dosta, onda mičem traku, radim 30ak poteza kako bih dobio duži bevel (jedan umjesto dva) i onda sljedeća oštrenja opet radim s trakom.

Jesam li dobro shvatio?
Nisi dobro shvatio tj. po ovome što si naveo si shvatio djelomično.....traka se stavlja jedino u slučaju ako je britva iz samog početka oštrena s trakom ili ako je oštrena Unicot-jednostavnom metodom.
S trakom malo mijenjaš kut bevela - pokušaj to zamisliti ili si praktično dočarati - pa ćeš skužiti iz kojeg razloga se na britvu koje je oštrena s 1,2...i više slojeva trake pri svakom slijedećem touch upu MORA staviti traka (govorim o touch upu samo na vodi ne o power touch upu).
Ukoliko si britvu oštrio s trakom imaš određeni kut bevela, ukoliko traku skineš i ideš raditi touch up kut bevela se smanjuje, jer spine britve leži niže na kamenu za debljinu trake, a u tom slučaju sam vrh bevela "strši" u zraku umjesto da dodiruje kamen te kamen nema nikakav utjecaj na taj dio.
Slice
mr. sc. brijanja
Posts: 3501
Joined: 06 Aug 2011, 16:19

Re: Coticule Selected 150 x 50 "La Grise"

Post by Slice » 31 Mar 2012, 10:57

Evo zašto me britve ne zanimaju... Za ovo je potrebno imati doktorat... :D
filip00
DE
Posts: 72
Joined: 08 Mar 2012, 00:11

Re: Coticule Selected 150 x 50 "La Grise"

Post by filip00 » 31 Mar 2012, 12:15

E pa to sam dobro skužio, trakom mijenjam bevel tako da britva može bez trake imat "jedan dugi bevel", a ako na takvu oštricu potegnem par poteza s trakom, pa onda s 2 trake, zapravo sam dodao još dva bevela gore, a time smanjio prvi početni duži bevel. Kužim to....okej, neću tak i tak još niš dirat dok ne stigne kamen :D
User avatar
Yakuza
DE
Posts: 95
Joined: 04 Jan 2011, 00:00
Location: Zagreb

Re: Coticule Selected 150 x 50 "La Grise"

Post by Yakuza » 31 Mar 2012, 16:02

Slice wrote:Evo zašto me britve ne zanimaju... Za ovo je potrebno imati doktorat... :D
A nije baš tak komplicirano :P
Samo trebaš vizualizirati oštricu i kut kojim ona dodiruje kamen dok brusiš
User avatar
Praskaton
Naučnik brijač
Posts: 2305
Joined: 12 Oct 2009, 00:00
Location: Pula

Re: Coticule Selected 150 x 50 "La Grise"

Post by Praskaton » 31 Mar 2012, 22:13

filip00 wrote:Pa naručio sam ga bez slurryja, a čovjek mi kaže da slurry za njega nije potreban, da se na vodi može najnormalnije radit i da je on tako tisuće britvi do sad radio bez ikakvog problema. E sad, slobodno me pouči i daj kritiku :)
Slurry bi bilo dobro imati, ali je činjenica i kako se do pojave ovog foruma u ovim krajevima nikakav slurry nije koristio, a ljudi su oštrili britve koje su imali. King svakako zna bolje, međutim i ja sam neko vrijeme koristio Coticulu i mogu reći da funkcionira i bez slurrya. Vjerojatno sa slurryem ide malo brže, međutim to je bitnije profesionalnim oštračima nego nekome tko oštri samo svoju britvu. Dapače, nije ni tako loše ukoliko kao početnik sporo napreduješ jer je tada i mogućnost pogreške (eventualnog "overhoninga") manja.
filip00
DE
Posts: 72
Joined: 08 Mar 2012, 00:11

Oštrenje na Coticuli - razmišljanja i iskustva

Post by filip00 » 31 Mar 2012, 22:44

Pa tak sam i ja gledao. Pročitao sam i pogledao sve linkove vezano za to, svjestan sam da trebam učit, ne pada mi na pamet nikud jurcat s tim svim. Tek se nekoliko tjedana brijem britvom, sad već stvarno super ide i nemam više uopće ni problema niti razmišljanja o brijanju, rekao bih da sam to izvrsno savladao, ali oštrenje nisam ni probao, niti imam sličnog iskustva, ali vjerujem da ću isto to uspjet savladat. Pogledao sam i nekoliko youtube tutoriala, mislim da ne bi trebao biti problem, jer mi se ne žuri naučit to, a inače sam jako temeljit i pedantan u takvim stvarima, tako da ne bude problema vjerujem :)
technocutter
DE
Posts: 101
Joined: 02 Aug 2011, 23:27

Re: Coticule Selected 150 x 50 "La Grise"

Post by technocutter » 31 Mar 2012, 23:46

JOJJJJJJJJJJJJ da sam pred 12 godina imao ovako dobar forum............
kada sam kupio svoju prvu britvu nisam ni znao kako se brusi....
kupim britvu i remen i ko budala vucem po remenu satima i ono nista....

dodjem doma i bosanac kojijem je djed bio brijac mi objasni....
ejjj odem u ducan i kupim brus za kosu i napravim sve sto mi je rekao ...
kad je pocela da brije nisam vjerovao.....
tu metodu brusenja koristim i dan danas iako je totalno suprotna od one na svim forumima....

da ljudi su nekada brusili britve cim su mogli......

sreca da imamo ovaj forum i ljude koji se zaista trude oko svega...
zasigurno ovakvo kamenje radi puno puno bolje jednom si ga mozda priustim
User avatar
marn
Naučnik brijač
Posts: 2842
Joined: 02 Oct 2011, 12:29

Re: Coticule Selected 150 x 50 "La Grise"

Post by marn » 03 Apr 2012, 01:12

Isto imam kotikulu 150x40 mm ja mislim i apsolutno je moguće raditi touch up bez slurryia, odnosno on je koristan kako je King objasnio da ubrza proces oštrenja kada samo touch up nije dovoljan. Kotikula i je odlična zato što je tako modularna, tj. sa slurryiem i bez može varirati u gritu 4000 - 8000 ili tako bar procjenjuju, tj. kao što se može naučiti na coticule.be s njom je moguće napraviti i bevel dilucot metodom. E sad to je po meni priča za sebe, prvo treba biti j.. entuzijast da uz sve sintetsko i drugo grublje kamenje ideš raditi bevel na ovaj tehnički dosta zahtjevan način, al kužim ima i to svojih čari, a drugo - nisam 100% siguran, al mislim da je to jedino moguće s full hollow britvama, odnosno za wedge bi ti valjda trebalo par dana..
Tako da bez slurrya gubiš dio funkcionalnosti coticule, ali i tehnika i vrsta britve (brušenje, čelik) je tu isto ograničavajući faktor, pa se tu vrtimo u krug. Za mene je coticula prvenstveno dobar finišer (ili pre-finišer za one koji idu do 12k ili 15k), ali isto tako da moram birati samo jedan kamen za oštrenje odluka bi bila jasna- coticula sa slurry kamenom. :headband:
User avatar
King
Naučnik brijač
Posts: 2647
Joined: 04 Mar 2009, 00:00

Re: Coticule Selected 150 x 50 "La Grise"

Post by King » 03 Apr 2012, 09:19

marn wrote:Isto imam kotikulu 150x40 mm ja mislim i apsolutno je moguće raditi touch up bez slurryia, odnosno on je koristan kako je King objasnio da ubrza proces oštrenja kada samo touch up nije dovoljan. Kotikula i je odlična zato što je tako modularna, tj. sa slurryiem i bez može varirati u gritu 4000 - 8000 ili tako bar procjenjuju, tj. kao što se može naučiti na coticule.be s njom je moguće napraviti i bevel dilucot metodom. E sad to je po meni priča za sebe, prvo treba biti j.. entuzijast da uz sve sintetsko i drugo grublje kamenje ideš raditi bevel na ovaj tehnički dosta zahtjevan način, al kužim ima i to svojih čari, a drugo - nisam 100% siguran, al mislim da je to jedino moguće s full hollow britvama, odnosno za wedge bi ti valjda trebalo par dana..
Tako da bez slurrya gubiš dio funkcionalnosti coticule, ali i tehnika i vrsta britve (brušenje, čelik) je tu isto ograničavajući faktor, pa se tu vrtimo u krug. Za mene je coticula prvenstveno dobar finišer (ili pre-finišer za one koji idu do 12k ili 15k), ali isto tako da moram birati samo jedan kamen za oštrenje odluka bi bila jasna- coticula sa slurry kamenom. :headband:
Opet moram pojasniti neke stvari, no ne zato jer sam pametan i imam iskustva s Coticulom, već zato da bi se kamenu pristupilo na ispravan način.

1. točno je da se s Coticulom može napraviti touch-up samo na vodi, ali do određene granice tj. određeni broj puta, a nakon toga je ipak potrebno napraviti tzv. power touch up za koji je potreban slurry, jer Coticula s vodom više neće biti u stanju vratiti oštricu u stanje dovoljno oštro za ugodno brijanje. To je osnovni razlog zbog kojeg se svaka Coticula kupljena od strane ardennes-coticule.com (prodavatelj i vlasnik rudnika gdje se Coticula vadi) isporučuje u kompletu sa slurry kamenom.

2. što se tiče finoće tj. svima znanog grita, zaboravite na bilo kakvo svrstavanje prirodnog kamenja, ne samo Coticule, već svakog prirodnog kamena, u takve okvire, jer prirodno kamenje ima totalno drugačiju filozofiju i pristup i nijedan ozbiljan korisnik prirodnog kamenja ne govori o gradaciji. Na coticule.be su okvirno navedeni gritovi od 4k-8k, ali čisto iz razloga jer su imali na 1000 upita o tome pa su dali odgovor, ali uz debelo objašnjenje koje se u konačnici svodi na ovo što sam prije naveo.
Mogu navest jedan primjer iz kojeg će stvari biti jasnije: naime brijanje britvom koja je naoštrena samo na 4k sintetskom kamenu je u potpunosti neugodno, nije nemoguće već je samo neugodno, s druge pak strane Coticula s početnim slurryem je kao što je navedeno je oko 4k i neki primjerci/slojevi Coticule pružaju sasvim ugodno brijanje britvom koja je naoštrena samo na tom početnom slurryu bez daljnjeg finiširanja oštrice na razrijeđenom slurryu i s vodom.

3. bevel - iz iskustva mogu reći da je s Coticulom kudikamo lakše postaviti bevel nego li s ijednim sintetskim kamenom u rangu 600-1k - jedini uvjet je da oštrica nema oštećenja - full hollow, half hollow, wedge svejedno. Nije zahtijevno, nije problem samo treba znati kako to napraviti.

4. ako se u potpunosti svlada tehnika oštrenja na Coticuli nema nikakve potrebe ići na kamen 12k-16k, na dijamantne paste i sl. Tu teoriju su "proturili" američki "honemeisteri" iz razloga, jer Coticula zahtijeva nešto više vremen i predanosti, a oni imaju toliko posla da jednostavno nemaju vremena se "zajebavati" sa "zen like" oštrenjem na Coticuli pa koriste tehnike koje su puno brže i ekonomski isplativije.
U jednoj fazi svog "oštračkog" staža sam se bavio finiširanjem na dijamantnim pastama, na novinskom papiru, na kamenju visoke gradacije i sl. i svaki put je oštrica pružala "rašpast" osjećaj prilikom brijanja uz više ili manje iritacije kože, pogotovo ako se finiširalo na dijamantnim pastama.
Isto tako, nakon toliko vremena, pronašao sam dva idealna set-upa, i svaki od njih pruža izuzetnu oštrinu uz max. uglađenost "smoothenes":

1. Naniwa 1k-3k-5k-8k-10k- Ozuku Kiita-Ozuku Asagi
2. samo Coticula od početak do kraja

1. set up nije u potpunosti idealan iz razloga, jer koristim Naniwa kamenje. Moram biti jasan i kazati kako je Naniwa izuzetno/vrhunsko kamenje za britve no moja želja je nabaviti još jedan japanski prirodni kamen koji bi koristio u kombinaciji s Botan, Tenjou i Mejiro nagurama i koji bi u potpunosti zamijenio Naniwe 3k-5k-8k-10k, no trebam složiti financije i usavršiti tu tehniku.
Eto, ukoliko ima pitanja slobodno pitajte.
Također moram kazati kako je oštrenje na sintetskom kamenu izuzetno jednostavno, jer je kamenje konstantne gradaije i više manje se sve zna. Prirodni kamen je svaki za sebe i potrebno je "upoznati" konkretni kamen, a to ne ide baš preko noći.
User avatar
Yakuza
DE
Posts: 95
Joined: 04 Jan 2011, 00:00
Location: Zagreb

Re: Oštrenje na Coticuli - razmišljanja i iskustva

Post by Yakuza » 03 Apr 2012, 16:01

Priča o gradaciji prirodnog kamenja tu je čisto zbog usporedbe rezultata. Uzmimo kao primjer neki japanski kamen za "finish" oštrice, često se takvo kamenje spominje kao kamenje gradacije 20,000 - 30,000 grita , no sveučilište u Tokyu je 1982. provelo istraživanje o prirodnom kamenju za oštrenje iz Kyota, glavni abraziv takvog kamenja su čestice silicijevog dioksida veličine 2-3 mikrona. To je ujedno i veličina čestica umjetnog kamenja gradacije 4,000 - 6,000. A svo testirano kamenje, bez obzira na planinu ili sloj iz kojeg dolazi dalo je takve rezultate. Naravno, suludo bi bilo reći da najfinije japansko kamenje za završavanje oštrice daje rezultate kao umjetni kamen gradacije 4,000 - 6,000.
Razlog tome nije veličina čestica, nego njihov oblik, kao što već prije spomenuta studija objašnjava, zaobljenih listića SiO2. One ne grebu duboko u čelik nego skidaju male "ploškice", pogotovo uz korištenje slurrya. Na taj način, ne samo da se odstranjuje manja količina čelika, nego ne ostaje nazubljena oštrica karakteristična za umjetno kamenje.
No, da dalje ne davim i ta usporedba rezultata kao temelj "gradacije" stoji na klimavim nogama, koliko ja znam samo jedna tvrtka na svijetu proizvodi umjetno kamenje gradacije 20,000 ili 30,000 a veličina čestica u tom kamenju je 0.74 i 0.49 mikrona, pa se postavlja pitanje može li ljudsko lice osjetiti tu razliku ili je ipak potpuno besmisleno uspoređivati gradacije prirodnog i umjetnog kamenja zbog sasvim drugačijeg utjecaja na oštricu..
Last edited by Yakuza on 03 Apr 2012, 16:18, edited 2 times in total.
Slice
mr. sc. brijanja
Posts: 3501
Joined: 06 Aug 2011, 16:19

Re: Oštrenje na Coticuli - razmišljanja i iskustva

Post by Slice » 03 Apr 2012, 16:09

Ajd mi sad ponovno reci da za ovo nije potreban doktorat :?: :!:
Zanimljivo je to... Primjetio sam da čime god se čovjek u životu bavi s vremenom postoji tendencija da zabrazdi u totalnu perverziju s podacima i kojekakvim eksperimentiranjima. Naravno, sudim prije svega iz vlastitog iskustva, iako u mom slučaju nije riječ o kamenju... :)
User avatar
King
Naučnik brijač
Posts: 2647
Joined: 04 Mar 2009, 00:00

Re: Oštrenje na Coticuli - razmišljanja i iskustva

Post by King » 03 Apr 2012, 19:15

@ Yakuza

Da, ovo što si napisao je sasvim točno uz napomenu da se čestice slurry-a koji se koristi na japanskom prirodnom kamenju oštrenjem dodatno "raspadaju" na manje dijelove i iz tog razloga neki prije početka finiširanja britve prođu par puta nožem ili dlijetom po svježe podignutom slurryu kako bi ubrzali njegovo "raspadanje" i tako stvorili "pogodan teren" za finiširanje britve.
S druge pak strane slurry Coticule se ne raspada, ali zbog svog specifičnog oblika gdje sastavni dijelovi kamena nemaju oštrih rubova koji mogu prodrijeti duboko u čelik sasvim drugačije djeluje na sam vrh oštrice pa to što neki kažu da je Coticula u rangu od 4k-8k nama neko značenje tj. ne možemo to uspoređivati sa sintetskim kamenom u rangu od 4k-8k.
I još jedan podatak, a to je da Japanci službeno nemaju mjeru veću od 10k za sintetsko kamenje. Točno je da neki proizvođači u ponudi imaju kamenje preko 10k (npr. Naniwa 12k), ali to nije službeni podatak već treba proizvođaču "vjerovati na riječ" da se zaista radi o kamenu 12+k.
User avatar
Yakuza
DE
Posts: 95
Joined: 04 Jan 2011, 00:00
Location: Zagreb

Re: Oštrenje na Coticuli - razmišljanja i iskustva

Post by Yakuza » 03 Apr 2012, 19:29

Naravno, a to raspadanje daje jos jednu sasvim novu dimenziju ostrenja sa velikim brojem različitih slurry kamenova u koju mi se nije dalo ulaziti :P
S time da meni u ovom području fali još jako puno praktičnog iskustva koje planiram aktivnije početi stjecati u skorijoj buducnosti :thumbs:
Post Reply

Return to “Brušenje - tehnike”