Testovi prilikom oštrenja britve-1. dio

Post Reply
User avatar
King
Naučnik brijač
Posts: 2647
Joined: 04 Mar 2009, 00:00

Testovi prilikom oštrenja britve-1. dio

Post by King » 27 Apr 2010, 22:11

Evo otvaram temu o testovima koje je potrebno napraviti u pojedinom stadiju prilikom oštrenja britve.
Naime, ovi testovi su jako važni i potrebno je određeno iskustvo kako bi se ispravno interpretirali i kako bi pomoću njih u svakom momentu znali koliko je vremena potrebno provesti na određenom kamenu i kada krenuti na slijedeći kamen finije gradacije.
Testovi su podijeljeni u dvije skupine.
Prvu skupinu testova (testovi oštrine) čine tri testa: TPT (test jagodicom prsta), TNT (test noktom), HHT (test rezanja dlake).
Drugu skupinu čine testovi koji nam govore o ravnomjernosti same oštrice, a tu spadaju test s pomoću markera i test pod mikroskopom (ili općenito nekakvim povećalom sposobnim da se njime kvalitetno vidi sami vrh oštrice, znači minimalno povećanje od 30X).
E, pa krenim redom.
TNT (test s pomoću nokta)-ovaj test se radi na način da se britvom prođe od stražnjeg dijela oštrice prema prednjem po dobro navlaženom noktu. Jako je bitno da pritisak bude minimalan (samo težina britve). Od ovog testa se traži da oštrica prolazi po noktu glatko i da ima tedenciju laganog urezavanja u nokat. Ukoliko oštrica samo klizi po noktu bez tedencije urezavanja znači da bevel još uvijek nije postavljen i da je potrebno još oštriti na kamenu za postavljanje bevela. Ukoliko oštrica na noktu ostavlja hrapav dojam znači da na samoj oštrici postoje oštećenja "microchip" koje je potrebno ukoloniti. Ovaj test se radi samo prilikom postavljanja bevela na kamenu niske gradacije (1k), na svakom slijedećem kamenu ne raditi više ovaj test jer će nokat uništiti postavljeni bevel.

TPT (test s jagodicom prsta)-slijedeći test za testiranje oštrine je test s pomoću jagodice prsta. Radi se na način da se vlažna jagodica prsta lagano prisloni na oštricu i povuče cca 1 cm po oštrici i tako duž cijele oštrice (i u ovom slučaju pritisak mora biti sasvim lagan, jer u protivnom riskirate porezotine). Od ovog testa se također traži da oštrica cijelom svojom dužino ima tedenciju laganog ulaženja u gornje slojeve kože. Ukoliko je to slučaj znači da je oštrica cijelom svojom dužinom naoštrena, ukoliko ne onda imate informaciju kojim dijelovima je potrebno još oštrenja.

HHT (test rezanja dlake)-ovo je možda jedan od najkontroverznijih testova uopće jer su o njemu mišljenja jako podijeljena. Naime ukoliko britva ne prođe ovaj test može i te kako kvalitetno brijati, a s druge strane ako ga prođe to ne znači da će brijati kako treba. No, po mome iskustvu svaka britva koju sam oštrio i koja je prošla ovaj test je brijala savršeno, a ako test nije prošla nije bila u stanju kvalitetno brijati.
Ukoliko je britva naoštrena kako treba britva bi trebala raspoloviti dlaku prilikom prislanjanja dlake na oštricu. Prilikom ovog testa treba uzeti u obzir neke parametre kao što su: debljina dlake (što je dlaka tanja britva treba biti izuzetno oštra), čistoča dlake (ukoliko se radi o masnoj kosi, kosi na kojoj je bilo gela i sl. postoji mogućnost da britva ne prođe HHT), kut pod kojim se drži britva prilikom rada testa itd. No, s vremenom ćete steći iskustvo potrebno za odrađivanje HHT kao i ostalih gore navedenih testova.
Postoji nekoliko načina na koji britva raspolovi dlaku prilikom HHT pa da vidimo koji su i što znače:
HHT 0="shave", dlaka se prislanja na oštricu neposredno uz mjesto na kojem se drži s palcem i kažiprstom. Ovo u biti nije 100% HHT, ali ukoliko oštrica izreže dlaku britva je spremna za brijanje.
Ostali se rade na način da se dlaka prislanja na oštricu u dužini od 1 cm od mjesta gdje je držimo palcem i kažiprstom.
HHT 1="violin" oštrica dlaku ne reže već dlaka preskače po oštrici (kao gudalo po violini), što znači da britva nema dovoljnu oštrinu kako bi odsjekla dlaku.
HHT 2="split" kada dlaku povlačimo po oštrici oštrica je zahvati i ne prereže na način da se dlaka raspolovi već je guli po dužini (dobijemo dvije dlake)
HHT 3="catch&pop" prilikom povlačenja dlake oštrica je uhvati i odsjećeni komad odskaće od oštrice
HHT 4="pop" prilikom prislanjanja dlake se odmah odsijeće i odsjećeni komad opet odleti od britve.
Razlika između HHT3 i HHT4 je u tome jer kod 3 dlaku je potrebno povući po oštrici, a kod HHT4 dlaka odleti odmah nakon što se prisloni uz oštricu
HHT 5="silent slicer" oštrica sijeće dlaku odmah prilikom prislanjanja uz oštricu i to tiho bez ikakvih zvukova i poskakivanja odsječenog dijela.
Svi ovi HHT testovi se koriste u određenim fazama oštrenja britve i svaki od ovih pojedinačnih HHT načina nam govori ponešto o stanju same oštrice i o putu kojim prilikom oštrenja treba krenuti. No, o tome će biti više govora u nekom slijedećem postu.
Iz mojeg iskustva svaka britva koja je prošla HHT na način HHT0, HHT4 i HHT5 je brijala odlično, pa ćak i neke britve koje su imale HHT3.
Evo to bi bili testovi koji spadaju u prvu skupinu testova (tzv. testovi oštrine).
O testovima ravnomjernosti oštrice bit će više govora u novom postu.

Prevedeno sa http://www.coticule.be
User avatar
nevermind
DE
Posts: 81
Joined: 01 Jul 2010, 00:00
Location: Sunčani Hvar

Post by nevermind » 11 Oct 2010, 20:41

Moram se pohvaliti da mi prvi put britva prolazi HHT(pradjedova, još je nisam slikao ali hoću) na svim mjestima na oštrici. Jedino je razlika što mi se na nekim mjestima HHT čuje, a na nekima ne...
User avatar
King
Naučnik brijač
Posts: 2647
Joined: 04 Mar 2009, 00:00

Post by King » 11 Oct 2010, 22:58

To što se negdje čuje, a negdje ne neka te ne brine.
Bitno je da prolazi HHT.
Znači da oštrica nije oštećena i vjerovatno će trebati sitno osvježenje na kamenu kako bi bila u stanju odraditi i kvalitetno brijanje.
Post Reply

Return to “Brušenje - tehnike”