Testovi prilikom oštrenja britve-2. dio

Post Reply
User avatar
King
Naučnik brijač
Posts: 2647
Joined: 04 Mar 2009, 00:00

Testovi prilikom oštrenja britve-2. dio

Post by King » 28 Apr 2010, 13:54

U ovom dijelu objasnit ću dva bitna testa prilikom oštrenja britve, a koji se odnose na ujednačenost same oštrice.
Naime mnogi su čuli za pojam tzv. "double bevel" i u ovom dijelu će biti objašnjeno na koji način izbjeći takvu situaciju. Prilikom objašnjavanja neću se doticati rasprava koje se vode na temu o tome da je "double bevel" ponekad poželjan i da neki proizviđači britvi u samom startu kreiraju takav tip oštrice kako bi pridonijeli izuzetnoj oštrini.
Ovi testovi su prilikom oštrenja često zanemareni, no imaju jednaku važnost kao i testovi oštrine u kojima je bilo govora u 1. dijelu. Postoje dva osnovna testa koja se rade, a to su: test s markerom (flomasterom) i test pod mikroskopom ili nekakvim drugim pomagalom koje je u stanju napraviti povećanje od minimalno 30X.
Test s pomoću markera je vrlo jednostavan test čiji rezultati su pozitivni ili negativni. Radi se način da se markerom obilježi bevel britve po cijeloj svojoj dužini (mogu se napraviti točkice ili pak ravna crta). Tako obilježena (markirana)britva stavlja se na kamen i prođemo par krugova (najbolje je na kamen 8k i veći). Nakon par krugova britvu dignemo s kamena i pogledamo što se dogodilo s obilježenim dijelom oštrice. Ukoliko je marker skinut sa samog vrha (edge) oštrice po cijeloj dužini znači da imamo ujednačenu oštricu (bevel) i ako prođe istovremeno i testove iz 1. dijela znači da možemo britvu staviti na završni kamen i da smo jako blizu kraju oštrenja.
Ukoliko su tragovi markera ostali na samom vrhu bevela, a skinuti su nešto dalje (prema spineu) znači da sam vrh oštrice ne dodiruje kamen i da nema smisla ići na kamen veće gradacije jer nećemo ništa pametno napraviti osim potrošiti vrijeme. Također je ovo očiti znak da britva ima tzv. "double bevel" (koji može nastati iz razloga jer je netko britvu prije oštrio sa izolir trakom) ili pak "tzv. "convex bevel" (zaobljena oštrica, koja u većini slučajeva nastaje zbog upotrebe britve, ali i zbog oštrenja britva na "paddle strou"). U ovom slučaju potrebno je britvu staviti na kamen niže gradacije i postaviti bevel, jer u suprotnom svaki slijedeći prelaz na kamen veće gradacije će biti uzaludan pokušaj oštrenja.
Ova situacije se također može vidjeti i pod mikroskopom, ali treba imati određeno iskustvo kako bi se ispravno interpretirala. Naime ovakva oštrica pod mikroskopom drugačije lomi svjetlo pa ćemo vidjeti par površina koje su drugačije osvijetljene, a također ćemo primjetiti i minimalno dvije površine koje pokazuju očite znakove drugačijeg oštrenja (to se vidi jer na svakoj od njih su drugačiji tragovi koje kamen ili neki drugi medij za oštrenje ostavlja, pogotovo dubina i smjer tih tragova). Kada govorimo o pojmu "double bevel" onda treba naglasiti da se ovaj pojam odnosi na svaki broj bevela koji nije 1 (naime nije isključeno da sama oštrica može imati i više bevela od 1 ili 2). Kada se postavi samo jedan bevel onda pod mikroskopom vidite samo jednu površinu koja lomi svjetlo i na toj površini su svi tragovi oštrenja prilično ujednačeni (dubina i smjer). U biti ovisno kako se britva postavi pod mikroskop vidjet ćete možda i dvije površine, ali ta druga je ostatak oštrice koji u biti i ne dodiruje kamen i koji nema nikakve veze sa samim "edgeom".
Osim gore navedenog pod mikroskopom se fino vide i sitna oštećenja oštrice koja je potrebno ukloniti kako bi brijanje bilo ugodno (ukoliko se radi o samo par sitnih oštećenja moja preporuka je da ih se ne dira ukoliko je britva prošla sve ostale testove), jer će se ta oštećenja postepeno ukloniti svakim slijedećim oštrenjem ili "touch upom" britve.
Osnovna snaga ova dva testa je u tome jer nam daju jasnu sliku o tome da li oštrica cijelom svojom dužinom ujednačena i naoštrena (razmislite da li ste ikada imali situaciju da vam britva na nekom dijelu brije lošije nego na drugom ili da pak ne brije uopće na određenom dijelu oštrice), također ovi testovi uklanjaju mogućnost da trošite svoje vrijeme na kamenu visoke gradacije, sa "double" ili "convex" bevelom.
Ograničenja ovih testova su u tome jer vam ništa ne govore o aktualnoj oštrini britve već samo o ujednačenosti oštrice, pa je zbog toga potrebno raditi i testove oštrine koji su objašnjeni u 1. dijelu.
Zapamtite:
Možete imati najujednačeniju i najispoliraniju oštricu na svijetu (sjajnu kao staklo), no to automatizmom ne znači da će britva biti sposobna za brijanje.

Prevedeno sa http://www.coticule.be
Anonymous

Post by Anonymous » 28 Apr 2010, 14:23

Jako poučno, opširno i detaljno napisano! Svaka čast!
Post Reply

Return to “Brušenje - tehnike”