Tehnika oštrenja wedge britvi

Post Reply
User avatar
King
Naučnik brijač
Posts: 2647
Joined: 04 Mar 2009, 00:00

Tehnika oštrenja wedge britvi

Post by King » 09 May 2010, 13:48

Wedge britve zauzimaju posebno mjesto u svijetu britvi. One nisu "hollow ground" ili jesu pak u manjem broju slučajeva tzv. "near wedge" britve. U povijesnom smislu ove britve su prethodnici današnjih "hollow ground" britvi. No, to ni u kojem slučaju ne znači da su zastarjela, naprotiv još uvijek se mogu pronaći jako dobro očuvani primjerci (po jako "dobrim" cijenama). Zbog svoje težine izuzetno su dobre za brijanje brada od nekoliko dana pa i nekoliko tjedana, a zbog te izuzetne težine jednostavno kose sve pred sobom (pa zato oprez ako ikada budete u prilici koristiti "wedge" britvu, a istovremeno po licu imate ispupčenja u obliku madeža i sl.). Ukoliko ih uspoređujem sa npr. "full hollow britvama" wedge britve dlake režu u potpunoj tišini (nema onog karakterističnog zvuka). Zbog svoje težine ne zaustavljaju se prilikom rezanja dlaka tako jednostavno kao "full hollow" britve pa trenutak nepažnje može dovesti do jako teških ozljeda lica. Ove britve su poznate po tome što ih je jako teško naoštriti pa ću tome posvetiti ovaj članak.
Jednostavno gledajući postupak oštrenja nije ništa drugo nego postupak uklanjanja metala sa obje strane komada čelika sve dok se ne postigne određena razina oštrine u V-obliku. Kod "full hollow" britvi većina tog metala je uklonjena već prilikom izrade britve. No, kod "wedge" britvi to uklanjanje metala moramo raditi sami. Dodatni problem kod "wedge" britvi predstavlja i to što imaju jako širok bevel pa je sam pritisak prilikom oštrenja raspoređen na mnogo većoj površini što postupak oštrenja jako usporava. Netko se sada može pitati: "Pa čemu ne povećati pritisak prilikom oštrenja?" Odgovor je vrlo jednostavan, kao i kod oštrenja "full hollow" britvi i oštrenje "wedge" britvi ne dozvoljava pritisak, jer sam vrh bevela je podložan pucanju i savijanju pa se zbog toga ni kod "wedge" britvi dodatni pritisak ne tolerira.
Prije pristupanja oštrenju potrebno je dobro provjeriti oštricu kod "wedge" britvi kao i napraviti određena mjerenja.
Ako izmjerimo debljinu "spinea" i širinu oštrice imamo parametre za izmjeriti kut bevela. Ovim mjerenjima mogu se dobiti kutovi bevela u rasponu od 9-22 stupnja (većina novo rađenih britvi ima taj kut od oko 17 stupnjeva +/- 1-2 stupnja te takvi kutovi predstavljaju najbolji kompromis između mogućnosti oštrice da drži oštrinu, ugodnog osjećaja prilikom brijanja i lakoće oštrenja). Kod "wedge" britvi taj kut je mnogo manji od navedenih 17 stupnjeva pa se ove britve u 99,9% slučajeva oštre sa par slojeva izolir trake (pogledati sliku 2 i obratiti pažnju na to da traka mora biti simetrično zalijepljena).
Što se tiče formula za izračun kuta bevela ukoliko nekoga bude interesiralo mogu mu ih poslati u excel formatu na e-mail (s obzirom da ih ovdje ne mogu uplodat).
Prije samog početka oštrenja, a vodeći računa o izmjerenim parametrima potrebno je staviti izolir traku. Pri tome treba voditi računa da na "true wedge" i "near wedge" britvama ne pređemo kut od 20 stupnjeva, dok na britvama koje imaju nešto "hollowa" pa izgledaju kao 1/4 hollow ne pređemo kut od 17-18 stupnjeva. Zbog svega je gore navedeni excel dokument bitan jer su u njemu već postavljene formule koje automatski daju kut na temalju izmjerenih i upisanih podataka.
Oprez: prilikom dodavanja izolir trake uvijek je potrebno voditi računa da ostanemo na kutu ne višem od 20 stupnjeva (excel tablica) kao i o tome da ju je potrebno simetrično zalijepiti.
Wedge britve su idealni kandidati za stvaranje dvostrukog bevela (koji baš kod "full hollow" britvi nije poželjan), a pogotovo ako se oštrenje radi na belgijskoj kotikuli. Neke od prednosti stvaranja dvostrukog bevela su:
1. postiže se izuzetna oštrina na uskom bevelu
2. dvostruki bevel nije pod utjecajem nepravilnosti koje nastaju prilikom "grindanja" britve
3. puno bolji odgovor prilikom touch up-a britve na kotikuli samo s vodom
Kako bi se stvorio dvostruki bevel potrebno je proći korake 1-4 iz jednostavne metode (tom prilikom stavlja se toliko slojeva izolir trake da se dobije idealni kut i potom se jedan sloj izolir trake uklanja, pr. ukoliko je potrebno 5 slojeva da bi se postigao idealni kut oštri se sa 4 sloja). Kad smo prošli ove korake 1-4 dodaje se taj jedan sloj izolir trake i rade se koraci 5-7 iz jednostavne metode.
Što se tiče stropanja ono se radi bez izolir trake. No potrebno je voditi računa o slijedećem: ukoliko smo oštrenje radili sa 1 ili 2 sloja izolir trake stropa se na uobičajeni način kao i svaka druga britva, no ukoliko smo oštrili sa više od 2 sloja izolir trake strop je potrebno malo olabaviti kako bi se "wedge" kvalitetno istropao.
Ukoliko se stropanje radi na paddle stropovima u tom slučaju potrebno je ostaviti onoliko slojeva izolir trake ss koliko se oštrilo na kamenu.

Prevedeno sa http://www.coticule.be
Post Reply

Return to “Brušenje - tehnike”