Norton 4k/8k tehnika oštrenja

Post Reply
User avatar
King
Naučnik brijač
Posts: 2647
Joined: 04 Mar 2009, 00:00

Norton 4k/8k tehnika oštrenja

Post by King » 24 Jul 2009, 17:23

Evo jedan zanimljiv prilog o tehnici oštrenja na Nortonu (inače tehnika se ne primjenjuje samo za Norton 4k/8k, jer u obzir mogu doći i npr. Naniwa 5k-8k ili 3k-8k - izbor 3k ili 5k ovisi o tome s kakvom oštricom startate), radi se o tzv. piramidama od kojih je jedna agresivna i primjenjuje se za britve koje su otupile i ne mogu brijati i druga tzv. konzervativna tj. nešto kao touch up i primjenjuje se za britve koje su relativno oštre. Ovu drugu sam danas isprovao i sa dva ponavljanja sam dobio britvu oštriju nego što je bila. Bitno je napomenuti da se stropanje radi samo na kožnoj strani nakon ovih tehnika, znači ako imate linen ne koristiti ga neposredno nakon oštrenja na kamenu već tek prilikom slijedećeg stropanja nakon brijanja. Inače tehnike su smišljene kako bi se izbjegao problem overhoninga.
http://straightrazorplace.com/srpwiki/i ... /8_Pyramid
User avatar
napoleon
Student brijanja
Posts: 1230
Joined: 23 Nov 2008, 00:00
Location: Zagreb

Post by napoleon » 24 Jul 2009, 17:54

Da. Ako vam se ne zajebava sa testiranjem i izmišljanjem svojih tehnika, ovo je odlično.

Upravo sam naručio polovicu nortona pa ću vidjeti kako ovo funkcionira (funkcionira, ali trebam probat).
User avatar
King
Naučnik brijač
Posts: 2647
Joined: 04 Mar 2009, 00:00

Post by King » 24 Jul 2009, 22:09

Što se tiče Nortona evo ti koristan savjet iz prve ruke što se tiče ravnanja....naime neki primjerci imaju "grešku", imao ju je i moj...ako se sjećaš o tome sam te pitao kad smo prije par dana raspravljali o oštrenju....ta greška je u biti onaj "sitni" zvuk koji se događao na određenim dijelovima kamena dok oštriš. Naime radi se o tome da Norton jednostavno nije predviđen da bi se ravnao sa šmirglom već sa dijamantnom pločom i dogodi se da primi u sebe zrnce šmirgla ili pak imaju primjerci koji već u sebi imaju tako neka zrnaca koja nisu dobrodošla, a koja poslije mogu oštetiti oštricu, a da se to dogodilo znaš po tome zvuku kad oštrica prođe preko tog zrnca.
E, sad kako ga izravnati....šmirglom....ali na slijedeći način. U obzir dolazi samo 3M šmirgl....BIJELA 4k STRANA počni sa 320 i ravnaj dok ne nestanu crte od olovke (računaj na dva komada šmirgla), naime jedan je dovoljan da se crte izravnaju, a drugi komad služi da skineš još malo ukoliko imaju tvornička zrnca....kad završiš sa 320 nastavi sa 400 (jedan arak) i završi sa 600 (jedan arak).
ŽUTA 8k STRANA ista procedura kao i sa 4k stranom samo ne počinji sa 320 već sa 400 i završi sa 600.
Svako 15-20 krugova dobro ga isperi pod tekućom vodom. Kad završiš kamen mora biti ravan (što se tiče olovke), ali mora biti ravan i po površini (teško ću ti objasnit što bi to trebalo značit....ne smije imati nikakve sitne točkice po sebi....ako ima ponovi postupak). Naime ovo sam pronašao negdje na SRP-u jer je tip imao isti problem, on je morao skinuti oko 2,5 mm kamena kako bi riješio problem....ja sam svog ravnao jučer gotovo sat i pol....skinuo sam otprilike 1,5 mm sa svake strane i danas kad sam oštrio britvu nije bilo problema sa tim zrncima jer je kamen s obje strane bio kao staklo.
E bitno je da ti kažem pod prstima ne možeš osjetit ta sitna zrnca...ali britva ih osjeti i te kako, pa nemoj da te zavara kao mene kad sam ga prvi put ravnao i mislio kako sam napravio super posao kad više nije bilo crta od olovke, kad ono prilikom oštrenja :?:
User avatar
King
Naučnik brijač
Posts: 2647
Joined: 04 Mar 2009, 00:00

Post by King » 24 Jul 2009, 22:21

Što se tiče agresivnost samog kamena....agresivan jebeno....naime jučer nakon oštrenja mali prst i srednji prst kojima pridržavam kamen i dio dlana koji je bio naslonjen na kamen jednostavno su ostali bez par slojeva kože tako da su mi prsti lagano krvarili...ispočetka sam mislio da sam se porezao na staklo koje sam premještao, no kad sam danas uhvatio kamen skužio sam da nije od stakla već od kamena...Još nešto jako bitno...prilikom oštrenja svako 10-15 krugova potrebno ga je isprati kako bi se uklonili dijelovi metala.
User avatar
napoleon
Student brijanja
Posts: 1230
Joined: 23 Nov 2008, 00:00
Location: Zagreb

Post by napoleon » 25 Jul 2009, 02:17

Hvala na savjetima!
Post Reply

Return to “Brušenje - tehnike”