Sapun VS krema

Slice
mr. sc. brijanja
Posts: 3501
Joined: 06 Aug 2011, 16:19

Sapun VS krema

Post by Slice » 16 Apr 2012, 13:09

Otvorio sam novu temu pomalo preuopćenog naslova potaknut različitim rezultatima koje dobivam s obzirom na uporabu sapuna i krema za brijanje. Brijem se isključivo DE-om i to u pravilu Merkurovim HD-om (34C). Imam stvarno osjetljivu kožu sklonu isušivanju i zbog toga bih htio navesti razlike u performansama koje sam primjetio s obzirom na uporabu sapuna i krema za brijanje. Kako ne bih previše generalizirao, usporedit ću rezultate dobivene na temelju uporabe sapuna Tabac i kreme Speick. S obzirom na tip kože koji imam, primijetio sam da mi sapun znatno više isuši kožu, dok je to kod krema znatno manje osjetno. Što se tiče osjećaja prilikom brijanja, primjetio sam kako mi se nekako sigurnije brijati kremom jer osjećam da je lice s takvom podlogom mnogo zaštićenije. Primijetio sam i kako pri uporabi sapuna žilet jednostavno "preskoči" neke dijelove koje inače bez previše truda odradi kad prelazi preko kreme. Također sam primjetio da ukoliko upotrebljavam sapun, nakon brijanja znam imati mikroposjekotine, što se gotovo i ne događa pri uporabi kreme za brijanje.

Uglavnom - s obzirom na moj tip kože, iskustvo i način brijanja - preferiram kreme za brijanje. Uz to je potrebno izbjegavati AS-ove koji sadrže alkohol jer dodatno isušuju kožu. Osjećaj prilikom nanošenja alkoholnog AS-a - pa čak i na lice sklono iskušivanju - je odličan, ali ne opravdava osjetno isušivanje koje nastupa kasnije. Iskustvo koje imam s obzirom na uporabu sapuna i krema za brijanje mi govori kako je za suhu i osjetljivu kožu, krema za brijanje mnogo bolji izbor. Naravno, pošto ima više tipova kože, različitim će brijačima odgovarati različite konfiguracije za brijanje. No, s obzirom na iskustvo, ne mogu se oteti dojmu i zaključiti kako je za brijače sa suhom kožom bolje upotrebljavati kremu za brijanje.
User avatar
King
Naučnik brijač
Posts: 2647
Joined: 04 Mar 2009, 00:00

Re: Sapun VS krema

Post by King » 16 Apr 2012, 13:38

U globalu bi se mogao složiti sa svime gore navedenim.
Sapuni - posebno "tripple miled" imaju tedenciju isušivanja kože, oni na bazi glicerina i životinjske masti "wool fat" nešto manje, ali ipak više nego li najlošija krema za brijanje ne računajući Ralon i Palmiru koje bih slobodno svrstao u još niži rang.
Što se tiče nanošenja alkoholnog AS-a ja sam problem isušivanja - naime, alkohol isušuje kožu jer na sebe veže vodu, riješio na način da AS nanosim na netom oprano/vlažno lice u hladnoj vodi.
Btw. ne mogu zamisliti brijanje bez nanošenja AS na kraju - pokušao sam s razno-raznim ASB-ovima, ali ipak je alkoholni AS prvi izbor, a ako je nakon njega potrebno malo hidratacije onda tu i tamo - možda 1-2 puta u 10 brijanja nanesem izuzetno malo količinu nekog ASB-a (L'Occitane Cade ili Proraso Post kremu ili po meni jedan od najboljih proizvoda koje sam provao 444 ASB).
damp_bj
Mach III
Posts: 22
Joined: 05 Jan 2012, 15:38

Re: Sapun VS krema

Post by damp_bj » 16 Apr 2012, 14:17

ja sam osobno vise od sapuna,vise ih volim nego kreme,makar volim i kreme :sunglass:

isto si ne mogu zamisliti brijanje bez alkohola na kraju.jer koliko god da pecka smiri mi kozu,bolje nego bilo koji balzam,a nanosim ga takodjer na mokro lice pa kasnije nema isusivanja!

ali sam primjetio da ukoliko se super obrijem,sa odgovarajucom lamicom,bez iritacije,mogu kasnije staviti i detergent za pranje sudja i biti ce mi oke :smoke:
User avatar
mariv
Britva
Posts: 409
Joined: 19 Nov 2010, 00:00
Location: Matulji
Contact:

Re: Sapun VS krema

Post by mariv » 16 Apr 2012, 16:21

Sapun-alkohol-(ponekad post krema).

Od sapuna sam zapeo sa dva i ne dam se više dalje: MWF i Valobra.
Alkohol: Proraso, i ... Old Spice (tri varijante)
"Balsam": 444 ili Proraso (tri varijante)
User avatar
Adept
Steven Hawking brijanja
Posts: 6458
Joined: 04 Nov 2010, 00:00
Location: Pula

Re: Sapun VS krema

Post by Adept » 16 Apr 2012, 18:01

E, sada...
Volim ja i sapune i kreme.
Sapune možda malkice više, trenutno...
Nekako, na tronu su mi Valobra i Tabac, ali izuzetno mi se sviđa i Palmolive Classic (krajnji mu je rezultat ipak sasvim OK) te Proraso. Od krema jako volim CF & TOBS Lavender, ali nemam ama baš ništa protiv i drugih JAKO dobrih krema poput Speick-a, Proraso-a, Trumper-ove ružice ili pak Connaught-ovog Pepperminta...
Velim - ZA SADA - najvjerovatnije poradi čiste praktičnosti - nekako mi sapuni bolje idu, ali to nikako nije pravilo.
Nakon brijanja mi se kao izuzetno dobra kombinacija pokazala 444 + nešto alkoholnog.
Kada to stavim na lice nema ni traga od suhoće - ali ono... - ni traga (a i ovaj Nivein Cool Kick ASL je interesantna stvar - vrlo - pogotovo uparen sa 444, čuda radi - čuda!!!).
Eto.
User avatar
Brad(a)
DE
Posts: 53
Joined: 30 Aug 2013, 22:12

Re: Sapun VS krema

Post by Brad(a) » 19 Sep 2013, 21:13

Od sapuna imam: Loccitane Cade, Tabac, Scottish fine Soap
Od krema: T&H Ultimate Comfort, Speick, Proraso, brdo GFT uzoraka
Lice: osjetljivo na razne iritanse, posebno osjetljivo na jaču eksfolijaciju (agresivnije brijače i lamice)
Način brijanja: 2 x WTG

Kreme: Pjenu je lakše izraditi. Brijanje sa kremom je puno ugodnije, više close, no kod mene očigledno dolazi do pretjerane eksfolijacije što mi uzrokuje crvenilo u obrazima, na drugim dijelovima lica ne. Očigledno mi do iritacije primarno dolazi zbog eksfolijacije, a ne toliko zbog sastojaka. Lice ponekad izgleda kao ošmirglano ako koristim Proraso (peče već prilikom aplikacije, tako da mislim da je tu do sastojaka). Sa Speickom peckanja nema već samo ugodno hlađenje a crvenila rijetko. T&H - brijanje je totalno ugodno i close, iako bez dodanih mirisa ima u sebi eteričnih ulja i to me zna lagano peckati - ostavi tu i tamo crvene fleke po licu. GFT uzorci - po meni bezveze, ne znam zašto mi ti mirisi djeluju jeftino poput loših dezića, brijanje nikakvo.

Sapuni: Izrada pjene je teža, pjena je puno "tvrđa" i pruža bolji cushioning. Brijanje nije toliko close ali nema niti pretjerane eksfolijacije = nema crvenila. SFS - obrijao sam je samo jednom, dvaput i nije me se nešto dojmio, uopće se ne sjećam kakav je rezulatat bio, morat ću probati ponovo. Tabac - ako želim "sigurno" brijanje, to je to, uvijek isti učinak, debela gusta pjena koja ostavlja epidermu netaknutu i bez crvenila uzrokovanog eksfolijacijom, koža nakon brijanja djeluje kao malo masna, miris me u počeku opčinjavao, sada mi je dosadan. Loccitane - prvi sapun koji sam koristio, prvo sam mislio da je lošiji od Tabaca, sada mislim da je bolji, nisam siguran. Miris kudikamo iznad, ako se potrudi oko pjene brijanje jako ugodno, dopušta oštrici prilazak licu više nego Tabac (lošiji cushioning), no opet nema iritacije.

Zaključak: za sada se držim sapuna. Ako ima netko neku preporuku za "high-end" kremu ili sapun bit ću zahvalan. Planiram naručiti Acqua di Parma shave cream ali me malo frka da mi mirisi u njoj ne iziritiraju lice.
Last edited by Brad(a) on 19 Sep 2013, 23:24, edited 1 time in total.
Slice
mr. sc. brijanja
Posts: 3501
Joined: 06 Aug 2011, 16:19

Re: Sapun VS krema

Post by Slice » 19 Sep 2013, 23:16

Brad(a) wrote:Lice: osjetljivo na razne iritanse, posebno osjetljivo na jaču eksfolijaciju (agresivnije brijače i lamice)
Način brijanja: 2 x ATG
Ako netko izjavi da ima lice "osjetljivo na razne iritanse" i pri tome upotrebljava tehniku 2 x ATG, potrebno je ipak sa zrnom soli uzeti izjavu o osjetljivosti kože. Taj ili ne zna da je ATG također čest uzrok iritacije ili se jednostavno izruguje (možda i nehotično) s onima koji imaju stvarno osjetljivu kožu ili i jedno i drugo. Ergo, tehnika 2 x ATG ni u kojem slučaju nije za ljude s osjetljivom kožom, a po mom mišljenju niti za bilo koga drugog. Jedan prolaz ATG, i to nakon WTG-a i XTG-a, je u redu za one kojima to odgovara, ali odmah raditi dva ATG-a je prilično nepromišljeno, ukoliko je riječ o osjetljivoj koži. Hoću reći da mnogi nemaju osjetljivu kožu, nego od normalne učine kožu osjetljivom, pa onda odjednom svi imaju osjetljivu kožu.
Brad(a) wrote:Kreme: Pjenu je lakše izraditi. Brijanje sa kremom je puno ugodnije, više close, no kod mene očigledno dolazi do pretjerane eksfolijacije što mi uzrokuje crvenilo u obrazima, na drugim dijelovima lica ne. Očigledno mi do iritacije primarno dolazi zbog eksfolijacije, a ne toliko zbog sastojaka.
Moje je iskustvo sasvim suprotno, odnosno kreme mi ne pružaju bliže brijanje od sapuna. Ovo što navodi Brad(a) vezano za eksfolijaciju i crvenilo je, što je većini posve očito, posljedica tehnike koju se ne smije miješati sa stanjem osjetljive kože ili govorom o sastojcima, odnosno potencijalnim iritansima u sastavu određenih proizvoda. Također nije valjano na temelju svega nekoliko primjera krema i sapuna, zaključivati proširivanjem opsega na kategorije krema i sapuna općenito!
Brad(a) wrote:Sapuni: Izrada pjene je teža, pjena je puno "tvrđa" i pruža bolji cushioning. Brijanje nije toliko close ali nema niti pretjerane eksfolijacije = nema crvenila.
Osobno do sada nemam iskustvo da je pjena od sapuna "tvrđa" od pjene od krema već posve suprotno (postoje iznimke), a i nekako je već uobičajeni stav, premda i ovdje postoje iznimke, da kreme pružaju bolju zaštitu i hidrataciju, a sapuni omogućavaju bolju klizavost. No, vrlo je nezahvalno i neprecizno uspoređivati kategorije krema i sapuna prema karakteristikama kao što su: zaštita, hidratacija i klizavost, jer se proizvodi, bili oni kreme ili sapuni, uvelike razlikuju.

Posebno ističem, jer mnogi navode da imaju osjetljivu kožu a da ne znaju što to zapravo znači, da je potrebno jasno razlikovati stanje osjetljive kože, od uporabe tehnike brijanja koje nisu primjerene za onoga koji ih primjenjuje, kao i uporabe određenih proizvoda koji u sebi mogu sadržavati potencijalne iritanse za osobu koja ih primjenjuje!
User avatar
Brad(a)
DE
Posts: 53
Joined: 30 Aug 2013, 22:12

Re: Sapun VS krema

Post by Brad(a) » 19 Sep 2013, 23:26

Zabunom sam unio pomutnju, nije 2xATG već 2xWTG, ispravio sam post. Zar broj krema i sapuna koji sam naveo nije dovoljan za usporedbu?
BTW, može li preporuka kreme/sapuna s najboljim zaštitnim svojstvima?
User avatar
naftas
Student brijanja
Posts: 1729
Joined: 31 May 2013, 11:43

Re: Sapun VS krema

Post by naftas » 20 Sep 2013, 00:48

Bez brige Brad(a)... Ja sam te skontao i prije nego što si ispravio grešku.

Kod mene je stvar obrnuta. Iako sam bio zagrizao za sapune, kreme su mi se pokazale bolje i u vidu hidratacije i jastuka. Baš sam isprobao zadnje uzorak TOBS Lemon&Lime i krema je totalno ekstra. Od dva zrna graška pjene dosta za 4 prolaza i to ekstra pjene. Sljedeća je Dr Harris od koje očekujem nešto više jer je i nešto skuplja. Što se tiče nekog high-enda u većini slučajeva ti vrijedi koliko para-toliko muzike. Jasno da ne možeš očekivati od krema ili sapuna koji koštaju 10-15 kuna da išta vrijede. Speick je veliko iznenađenje, ali opet je to Švabo kojem šminka nije na prvom mjestu poput Talijana. Tako si sigurno i sam vidio da postoji izvjesna razlika između Prorasa i T&H. Proraso je talijanski Ralon i Brinell, dok je ovo drugo ipak malo snobovska stvar.

Meni, iskreno, nije baš jasno da imaš hrpu uzoraka od istog proizvođača. Ja sam trenutno na vagi da naručim 12 uzoraka od kojih bi svaki proizvođač bio zastupljen sa najviše dva proizvoda, ali me hebe shipping koji je pomalo nebulozan. Nekako mi je to logičnije, ali opet svaki uzorak u konačnici ispadne i preko 20 kn i tu nastaje dilema.

Još samo nešto. Iskustvo je pokazalo da sve stvari koje se rade u nekoj light izvedbi, zapravo, ne valjaju u odnosu na standardne. Bilo da je riječ o kremi za brijanje, jogurtu ili cigaretama, rezultat je uvijek isti. Light, sensitive, sve su to marketinški mamci za prodaju osnovne vrste proizvoda, bez nekih parfema i sl.. To je kao kad dođete s virozom kod liječnika i on vam uvali antibiotike da mu ne morate ponovno dolaziti jer se ne znate čuvati. Tako se i proizvođači ograđuju.
You were critically hit for no damage. The bruise looks nice and scars will make a nice party talk!
Slice
mr. sc. brijanja
Posts: 3501
Joined: 06 Aug 2011, 16:19

Re: Sapun VS krema

Post by Slice » 20 Sep 2013, 09:24

Brad(a) wrote:Zabunom sam unio pomutnju, nije 2xATG već 2xWTG, ispravio sam post. Zar broj krema i sapuna koji sam naveo nije dovoljan za usporedbu?
BTW, može li preporuka kreme/sapuna s najboljim zaštitnim svojstvima?
U redu, ali i dalje stojim kod onoga što sam napisao, a što nije usko vezano uz tehniku brijanja. Broj krema i sapuna koje si naveo, u svakom slučaju nije dovoljan, a nije ni riječ o nekim reprezentativnim primjerima na temelju kojih bi mogao raditi valjanu usporedbu.
Krema s najboljim zaštitnim svojstvima koju sam probao do sada i koja je dostupna kod nas je Speick. Također mi je jako dobra i krema Nancy Boy, a to će ti, ukoliko stvarno imaš osjetljivu kožu, biti i odličan odabir!
naftas wrote:Light, sensitive, sve su to marketinški mamci za prodaju osnovne vrste proizvoda, bez nekih parfema i sl.
Što ti to znači "osnovna vrsta proizvoda"? Misliš li na bazu formulacije kojoj se oduzimaju određeni sastojci koji su potencijalni iritansi kod ljudi s osjetljivom kožom? I proizvodi namijenjeni osjetljivoj koži redovito u sebi sadrže parfem! No, i takvi proizvodi redovito znaju iziritirati kožu ako je posebno osjetljiva, a da neke formulacije koje nisu namijenjene posebno za osjetljivu kožu to ne čine. Jednostavno je potrebno isprobati na vlastitoj koži i osjetiti ima li neke neželjene reakcije u vidu peckanja i slično.
User avatar
Brad(a)
DE
Posts: 53
Joined: 30 Aug 2013, 22:12

Re: Sapun VS krema

Post by Brad(a) » 20 Sep 2013, 10:40

Može neka preporuka za reprezentativne kreme ili sapune, nije problem ako koštaju malo više.
User avatar
naftas
Student brijanja
Posts: 1729
Joined: 31 May 2013, 11:43

Re: Sapun VS krema

Post by naftas » 20 Sep 2013, 16:44

Sapuni - Tabac, čuo sam za La Toja da je dobar, Dr. Harris je ok.

Kreme - Speick kod nas definitivno, a ni Tabac krema ne zaostaje. Musgo Real se čini jako zanimljivom, TOBS i Dr. Harris, Kiss my Face Shea & Lavender (kažu da je za ženske, ali je dobra stvar i nije skupa), Castle Forbes je navodno jako dobra.
You were critically hit for no damage. The bruise looks nice and scars will make a nice party talk!
User avatar
marn
mr. sc. brijanja
Posts: 3141
Joined: 02 Oct 2011, 12:29

Re: Sapun VS krema

Post by marn » 19 Dec 2013, 10:40

Osobno sam vise od sapuna, iz nekog iracionalnog razloga- jednostavno mi se vise svidjaju. Kreme imaju jednu veliku prednost- krace traju, sapun ti dopizdi 5 puta dok ga potrosis tako da ih ili gomilas ili koristis 2,3 do iznemoglosti..
User avatar
Adept
Steven Hawking brijanja
Posts: 6458
Joined: 04 Nov 2010, 00:00
Location: Pula

Re: Sapun VS krema

Post by Adept » 19 Dec 2013, 10:45

marn wrote:Osobno sam vise od sapuna, iz nekog iracionalnog razloga- jednostavno mi se vise svidjaju. Kreme imaju jednu veliku prednost- krace traju, sapun ti dopizdi 5 puta dok ga potrosis tako da ih ili gomilas ili koristis 2,3 do iznemoglosti..
Upravo tako - zato sam se i šaltao na stick sapune - ipak ga je manje u sticku...
Slice
mr. sc. brijanja
Posts: 3501
Joined: 06 Aug 2011, 16:19

Re: Sapun VS krema

Post by Slice » 19 Dec 2013, 11:05

Adept wrote:
marn wrote:Osobno sam vise od sapuna, iz nekog iracionalnog razloga- jednostavno mi se vise svidjaju. Kreme imaju jednu veliku prednost- krace traju, sapun ti dopizdi 5 puta dok ga potrosis tako da ih ili gomilas ili koristis 2,3 do iznemoglosti..
Upravo tako - zato sam se i šaltao na stick sapune - ipak ga je manje u sticku...
I ne samo to, nego sapuni u stiku obično nisu trostruko mljeveni, pa je potrošnja uz taj dodatni čimbenik, osjetno brža negoli u slučaju 100 i više gramskih trostruko mljevenih sapuna.
Post Reply

Return to “Kozmetika-ostalo”