Page 1 of 2

Sapuni vs kreme (feeling?)

Posted: 25 Jan 2013, 19:38
by Slice
Zanima me vaše iskustvo vezano za uporabu sapuna i krema za brijanje. Naime, vjerujem kako je većina od nas probala reprezentativan broj različitih sapuna i krema za brijanje. Premda u tom segmentu svatko od nas iznova povećava svoje iskustvo, mene zanima nešto što je vezano za ove dvije kategorije proizvoda za brijanje i to u općem smislu. Naime, rezultat mog iskustva brijanja različitim kremama i sapunima je taj da sam više naklonjen sapunima, ali to je najviše zbog jednog čimbenika koji sam primijetio--a to je da se jednostavno osjećam mnogo svježije i nekako "čišće" i "lakše" nakon brijanja sapunom, dok nakon brijanja kremom osjećam neku vrstu "težine." Niti jedna mi krema do sada nije uspjela dati taj osjećaj "čistoće i lakoće" koji osjećam nakon uporabe sapuna--u tome me poglavito iznenadio Klarov Kabinett kao jedan klasični trostruko mljeveni sapun odličnih performansi.
Zanima me kakvo je vaše iskustvo, ali ne u onom uobičajenom smislu--meni su bolji sapuni, a meni kreme--već iskustvo koje imate s obzirom na osjećaj nakon brijanja, pa i za vrijeme dok proizvod za brijanje, bio to sapun ili krema, dotakne kožu lica. Što vam daje "bolji osjećaj" i osjetite li neku razliku po tom pitanju :?:

Re: Sapuni vs kreme (feeling?)

Posted: 25 Jan 2013, 20:38
by Adept
Nikako ne mogu reći da mi je jedno bezuvjetno bolje od drugoga.
Postoje sapuni koji su predivni, postoje sapuni koji su sranje.
Postoje kreme koje su nešto fenomenalno, a postoje i takva "čuda" od krema da ti se život smuči.
Ukoliko netko preferira više jedno ili drugo - OK, nemam apsolutno ništa protiv, ali ja ću si pokušati i iz jednog i iz drugog svijeta iznaći ono što mi najbolje paše.

Re: Sapuni vs kreme (feeling?)

Posted: 25 Jan 2013, 20:53
by Slice
Ma mislim da si shvatio, ali ne bih htio da nastane buka u komunikacijskom kanalu. Nisam otvorio još jednu od onih dosadnih i uobičajenih tema u stilu--"Jesu li vam bolji sapuni ili kreme?"--jer je to stvar osobnog izbora. Zanima me jeste li primijetili da vam je osjećaj drugačiji kad se brijete kremom, a drugačiji kad se brijete sapunom ili to niste primijetili i ne osjetite neku razliku?
Ja se nekako osjećam svježije nakon brijanja sapunom, za razliku od kreme, i to jedino na taj način mogu opisati. Ne radi se o tome da smatram da su sapuni bolji od krema et vice versa, nego o tome da mi je bolji osjećaj koji mi ostavlja sapun. S time da ima svakakvih sapuna i krema se slažem s tobom, no to je po sebi razumljivo.

Re: Sapuni vs kreme (feeling?)

Posted: 25 Jan 2013, 21:19
by byrd
Slice wrote:Ma mislim da si shvatio, ali ne bih htio da nastane buka u komunikacijskom kanalu. Nisam otvorio još jednu od onih dosadnih i uobičajenih tema u stilu--"Jesu li vam bolji sapuni ili kreme?"--jer je to stvar osobnog izbora. Zanima me jeste li primijetili da vam je osjećaj drugačiji kad se brijete kremom, a drugačiji kad se brijete sapunom ili to niste primijetili i ne osjetite neku razliku?
Ja se nekako osjećam svježije nakon brijanja sapunom, za razliku od kreme, i to jedino na taj način mogu opisati. Ne radi se o tome da smatram da su sapuni bolji od krema et vice versa, nego o tome da mi je bolji osjećaj koji mi ostavlja sapun. S time da ima svakakvih sapuna i krema se slažem s tobom, no to je po sebi razumljivo.
Ima nesto u tome...Krema za brijanje je u biti takoder sapun, kojem se dodaju jos neki raznorazni dodaci kao npr masnoca kako bi bila meka i "kremasta" :D...ja sam primjetila da mi koza nakon brijanja sapunom (tabac) obavezno zahtjeva neku vrstu masnoce, bilo to u obliku neke kreme ili u obliku ulja...dok nakon brijanja kremom, skoro pa i nista ne moram stavljati...

A sto se tice osjecaja cistoce, to je normalna stvar...na kraju krajeva sapun sluzi ciscenju koze.

Ja recimo zadnjih par mjeseci koristim samo sapun (speick) za tusiranje...Nakon tusiranja sapunom osjecam se stvarno cisce i svjezije nego nakon tusiranja obicnim shower gelovima itd...Jer sapun na kozi ne ostavlja nikakve tragove, sto mi se jako svida.

Re: Sapuni vs kreme (feeling?)

Posted: 25 Jan 2013, 21:32
by filip00
Mogu reć da osjetim jednu razliku u kremi i sapunu jer imam wilkinson identičan "model" kreme i sapuna. Osobno mi je bolji sapun jer ima jači miris, ali kad napravim pjenu od kreme, ona bude nekako mekša i bolja za brijanje. Kao da ostaje kvalitetniji sloj na koži. Kombinacija tog dvoje mi je zapravo dobar pogodak, jer sapun daje miris onda koji je fantastičan, a krema da malo bolji osjećaj na licu nego li sam sapun.

Re: Sapuni vs kreme (feeling?)

Posted: 25 Jan 2013, 21:59
by Ancre
Ne volim generalizirati ali ajde, imam osječaj da mi sapun daje malo više zaštite (naravno to nije pravilo). Neke druge razlike nisam primjetio.

Re: Sapuni vs kreme (feeling?)

Posted: 26 Jan 2013, 20:19
by filip00
Mali offtopic :mrgreen:

Image

Re: Sapuni vs kreme (feeling?)

Posted: 02 Aug 2013, 16:37
by naftas
Sapuni :thumbs: Kreme :thumbdown:

Samo zbog moguće reakcije kože koja je kod sapuna instant, dok mi se kod krema redovito javljala na pola drugog prolaza, a ne mogu vam opisati koliko me to nervira.

Re: Sapuni vs kreme (feeling?)

Posted: 02 Aug 2013, 19:24
by Slice
Slažem se s ovim što si napisao, a to sam izostavio nakon kritičkog osvrta na tvoj usporedni test sapuna. Moje je iskustvo također da nakon što stavim na lice pjenu koja je napravljena od sapuna, odmah osjetim kako koža reagira, dok se kod krema to osjeti tek kasnije. U pravilu upotrebljavam i kreme i sapune, ali kao što sam napisao i u ovoj temi, zbog tog posebnog i drugačijeg osjećaja se redovito vraćam sapunima. No, rijetko koji sapun mi stvarno odgovara tako da ih u redovitoj rotaciji nemam mnogo.
Što se tiče krema, znalo mi se dogoditi da se jedan dan sasvim uobičajeno obrijem kremom kao što je Florena, da bih sljedeći dan na istu tu kremu imao reakciju.

Re: Sapuni vs kreme (feeling?)

Posted: 18 Feb 2014, 19:12
by DFay
Isprobao sam i sapune i kreme, definitivno sam za kremu, nekako je masniji i kremastiji osjećaj na licu...... :shaving:

1. wilkinson
2. speick
3. tabac
4. palmolive classic
5. proraso (zeleni) - povremeno , dosta hladi (mentol&eucaliptus)

:shaving2: :shaving3: :shaving: :shaving2:

Re: Sapuni vs kreme (feeling?)

Posted: 19 Feb 2014, 21:29
by naftas
Kod mene se stanje obrnulo kad sam isprobao, nazovimo ih, bolje kreme pa su mi prešišale sapune. Nije stvar toliko u reakcijama kože, jer to sve ode kad se nađe vlastita mjera i tip pjene pa nema nekih neuobičajenih reakcija. Više se radi o stanju kože nakon brijanja i reakcija na post shave proizvode, gdje su se kreme pokazale ipak bolje od sapuna, a to pripisujem stvari koja je kod mene i prevagnula, a to je tzv. jastuk za oštricu. Klizavost mi je tu manje važna, iako nije zanemariva, ali bitan dio je da mi pjena od kreme pruža vidno bolju zaštitu u odnosu na pjenu od sapuna.

Top kreme u redovitoj rotaciji su mi:

1. I Coloniali Rhubarb
2. Musgo Real Lavender
3. Institut Karite Moisturizing
4. La Toja - ako bude onakva kako Slice kaže

Ostale koje ponekad peckaju, ali to se rješava Superlatherom od Arka, Valobre ili Tabaca:

4. L'Occitane Rich
5. Speick
6. Proraso
7. Wilkinson

Engleske mi ne valjaju, a isprobao sam ih nemali broj.

Re: Sapuni vs kreme (feeling?)

Posted: 27 Mar 2014, 11:13
by Slice
Vidim da smo započeli digresije na SOTD-u pa mislim da je pravo vrijeme da osvježimo ovu moju veličanstvenu temu kojoj nikad nema kraja. Teško je proizvode za brijanje generalno procjenjivati na način da ustvrdimo da su kreme bolje od sapuna et vice versa. Naime, upotrebljavao sam kreme koje imaju teksturu sapuna i obrnuto, tako da... No, ako je već potrebno iznijeti neki uopćeni zaključak, onda bih se priklonio sapunima i to onim kvalitetnim. Također bih naglasio da su vegetarijanski sapuni koje sam imao prilike upotrebljavati u pravilu lošiji performeri od onih koji sadrže životinjsku mast. Meni kod krema nedostaje klizavosti i te "lakoće" koju imaju sapuni i zbog toga ih često ne upotrebljavam.

Re: Sapuni vs kreme (feeling?)

Posted: 27 Mar 2014, 11:21
by Adept
Slice wrote:Vidim da smo započeli digresije na SOTD-u pa mislim da je pravo vrijeme da osvježimo ovu moju veličanstvenu temu kojoj nikad nema kraja. Teško je proizvode za brijanje generalno procjenjivati na način da ustvrdimo da su kreme bolje od sapuna et vice versa. Naime, upotrebljavao sam kreme koje imaju teksturu sapuna i obrnuto, tako da... No, ako je već potrebno iznijeti neki uopćeni zaključak, onda bih se priklonio sapunima i to onim kvalitetnim. Također bih naglasio da su vegetarijanski sapuni koje sam imao prilike upotrebljavati u pravilu lošiji performeri od onih koji sadrže životinjsku mast. Meni kod krema nedostaje klizavosti i te "lakoće" koju imaju sapuni i zbog toga ih često ne upotrebljavam.
Pošteno...

Re: Sapuni vs kreme (feeling?)

Posted: 27 Mar 2014, 12:51
by korijen
Slice wrote:Vidim da smo započeli digresije na SOTD-u pa mislim da je pravo vrijeme da osvježimo ovu moju veličanstvenu temu kojoj nikad nema kraja. Teško je proizvode za brijanje generalno procjenjivati na način da ustvrdimo da su kreme bolje od sapuna et vice versa. Naime, upotrebljavao sam kreme koje imaju teksturu sapuna i obrnuto, tako da... No, ako je već potrebno iznijeti neki osobni uopćeni zaključak, onda bih se priklonio sapunima i to onim kvalitetnim. Također bih naglasio da su vegetarijanski sapuni koje sam imao prilike upotrebljavati u pravilu lošiji performeri od onih koji sadrže životinjsku mast. Meni kod krema nedostaje klizavosti i te "lakoće" koju imaju sapuni i zbog toga ih često ne upotrebljavam.
FTFY :P

Re: Sapuni vs kreme (feeling?)

Posted: 27 Mar 2014, 13:49
by Slice
korijenče, kako bi naftas rekao, ne budi prčmoljac! :lol: