Razlika između AS, kolonjske vode i parfema

Post Reply
User avatar
King
Naučnik brijač
Posts: 2647
Joined: 04 Mar 2009, 00:00

Razlika između AS, kolonjske vode i parfema

Post by King » 02 Apr 2010, 12:27

Vidim da se na forumu dosta priča o sredstvima poslije brijanja (after shave) o kolonjskim vodam i parfemima manje, ali da vidimo koje su razlike među ovim proizvodima što se tehničkog dijela tiče:

Parfem (parfum) sadrži najveću koncentraciju mirisa, od 15 do 30% parfemskog ekstrakta i ponekad više, koji je razblažen u najkvalitetnijom alkoholu (96%). Parfem se obično prodaje u obimu od 7,5 do 15 ml, ali je zato njegov miris veoma intenzivan, dugo se drži na koži, odnosno sporije se troši. Po pravilu, samo ova koncentracija mirisa daje potpunu predstavu o parfemskoj kompoziciji mirisa. Njegovu visoku cijenu kompenzira užitak od njegovog korištenja.

Parfemska voda (eau de parfum) je najpopularnija koncentracija parfema, jer je idealna u odnosu cijene i kvaliteta. Koncentracija parfemskog ekstrakta je dosta visoka (10-20% u 90% alkoholu), cijena je niža i obim je znatno veći (30, 35, 50ml...). Kod nekih firmi parfemska voda je najveća koncentracija, jer proizvodnja mirisa u koncentraciji parfema je dovoljno skupa, uz to demokratizacija parfemskih proizvoda diktira svoje zahtjeve. Obično parfemska voda se proizvodi u spreju što je udobno za korištenje i putovanje.

Toaletna voda (eau de toilette) sadrži 4-10% parfemskog ekstrakta u alkoholu od 80 do 90%. Neki mirisi se proizvode samo u ovoj koncentraciji. Toaletna voda gubi na intenzitetu i bogatstvu kompozicije u odnosu na parfemsku vodu i parfem, ali je zato demokratičnija i odgovara za dnevnu upotrebu, pogotovu na posao. Za veče je ipak bolje imati koncentriraniju verziju arome. Toaletna voda za muškarce je obično koncentriranija od toaletne vode za žene i slična koncentraciji parfemske vode, i to je po pravilu najveća koncentracija koju imaju muški mirisi.

Kolonjska voda (eau de cologne) obično ima najnižu koncentraciju parfemskog ekstrakta, oko 3-5% u alkoholu od 70%. Ali to ne važi za američke proizvode, natpis 'cologne' u ovom slučaju znači 'parfemska voda'.

After shave (losion poslije brijanja) sadži ne više od 3% parfemskog ekstrakta. Obično se koristi prije nanošenja parfema i ne odgovara za samostalnu upotrebu umjesto parfema, jer njegov miris nije dugotrajan.

Struktura mirisa:

Visoke note:
Ovo je prvi utisak od parfemske kompozicije koji osjećate odmah poslije nanošenja ili neposredno iz bočice, i koji traje 1-5 minuta poslije izvjetravanja alkoholne osnove. U visokim notama se obično koriste komponente koje imaju slabu fiksaciju i brzo nestaju ali služe kao lijep i harmoničan uvod u srce kompozicije. Obično su to citrusi, zelene note, nježno cvijeće ili svježe voće.

Srednje note:
ili note srca su dominantne u parfemskoj kompoziciji. U srednjim notama je po pravilu cvjetna kompozicija. Srednje note se pojavljuju kada visoke note počinju nestajati i koža stupa u kemijsku reakciju sa parfemom, srednje note se čuju na koži oko sata i više kod veće koncentracije parfema.

Bazne note:
Bazne note su najtrajnije note parfemske kompozicije, koje se pojavljuju prosječno nakon 10-15 minuta poslije nanošenja parfema i ostaju na koži do 24 sata, a ponekada i više, zavisno od koncentracije mirisa. Po pravilu, ovaj dio kompozicije je najtopliji i najsenzualniji koji se harmonično miješa sa prirodnim mirisom kože. U svojstvu baze se koriste obično takve dugotrajne fiksatore mirisa kao amber, mošus, tamjan, sandalovina, vanilija, raznovrsne smole.
User avatar
Mr.Gentleman
Shaveta
Posts: 241
Joined: 24 Nov 2008, 00:00
Location: Opatija
Contact:

Post by Mr.Gentleman » 05 Apr 2010, 23:13

Na Badger&Bladeu su jednom imali temu o kolonjskoj vs. AS, pa su neki spomenuli sličnost boca kolonjske Old Spicea i one AS Old Spicea... Nisu gledali što na boci piše, al kad su se "natrackali" skužili su kvaku... Mislili su da će im od kolonjske lice IZGORIT! :lol:
Prvi hrvatski blog o brijanju http://moja-brijacnica.blogspot.com
Frankly, my dear, I don't give a damn
Slice
mr. sc. brijanja
Posts: 3501
Joined: 06 Aug 2011, 16:19

Re: Razlika između AS, kolonjske vode i parfema

Post by Slice » 20 May 2013, 23:12

@King
Tko je autor (izvor) teksta kojeg navodiš :?:
User avatar
korijen
Student brijanja
Posts: 1184
Joined: 16 Jun 2011, 09:15
Location: Zagreb

Re: Razlika između AS, kolonjske vode i parfema

Post by korijen » 21 May 2013, 08:10

Slice wrote:@King
Tko je autor (izvor) teksta kojeg navodiš :?:
Vjerojatno internet ili neka knjiga, ali tekst daje dosta dobar preview u načelnu politiku razdiobe mirisa na parfemčiće i ostale mirise.
Nažalost, situacija je malo kompliciranija od toga i iako postoji nekakva međudržavna organizacija koja može zabraniti upotrebu pojedinih sastojaka, a navodno zato jer su neki prirodni sastojci potencijalni alergeni ili zato što se kao osnova za izradu nekih esencija koriste ugrožene biljne i životinjske vrste, ne postoji komisija koja može točno odreditii što zapravo definira jedan EDC ili EDT...
i tako je to dano svakoj tvornici mirisa na volju.

Tako nadalje postoje (u manjem opsegu) kategorije Pure Parfum (kao npr. kod Terre d' Hermes) a ne znam što zapravo znači jer je to u biti EDP, Perfume oil gdje isto nisam baš siguran što to je osim što cijena ukazuje na se radi o visokoj koncentraciji esenc. ulja. Acqua profumata (parfemska vodica) ima zato vrlo nisku koncentraciju, vjerojatno nešto slično AS ili dezodoranu, perfume mist itd.

Najbolje je probati sam. Ja sam uspještno koristio neke EDT i EDC kao AS jer dolaze vrlo razblaženi, neke AS kao EDT jer su vrlo postojani itd. Neki mirisi od tal. kuće Santa Maria Novella (svi su deklarirani kao EDC) imaju trajnost prosječnog EDP itd. itd.

Navodno je max dozvoljena koncentracija u EDP 36%, ali to isto uzmite s rezervom. Tal kuća Profumum Roma izrađuje mirise u toj koncentraciji.

Nadalje, nečija će koža pojesti miris za 1 sat, a nečija za 5. Nekome će neki miris natjerati suze na oči, a nekome isti taj smiriti glavobolju, sve je to dosta onako individualno.

Ona tri slova na bočici (EDC, EDP, EDT) bi se trebala čitati onako iskosa.
filip00
DE
Posts: 72
Joined: 08 Mar 2012, 00:11

Re: Razlika između AS, kolonjske vode i parfema

Post by filip00 » 21 May 2013, 23:55

Slice wrote:@King
Tko je autor (izvor) teksta kojeg navodiš :?:
Ovo je neobično pitanje da dolazi od tebe, gospodin piramidalno oštrenje žileta, astrologija i slično :mrgreen: NHF :thumbs:
Post Reply

Return to “Kozmetika-ostalo”