Lavanda - osvrt na EDT/EDC koji je imaju u sastavu

User avatar
korijen
Student brijanja
Posts: 1184
Joined: 16 Jun 2011, 09:15
Location: Zagreb

Lavanda - osvrt na EDT/EDC koji je imaju u sastavu

Post by korijen » 29 Jun 2011, 12:56

Ovo nije informativni post, više kratki osvrt i ispovijest. :?

Lavanda blagotvorno djeluje na kožu, protuupalno i potičući cirkulaciju. Lavanda isto tako, smiruje razdražljivost, depresiju i anksioznost te pomaže pri spavanju. Možda je sve to i istina, ali ja malo vjerujem u preparate od mirisnih cvjetića. Kad bi me zaboljela glava, uzeo bih radije tabletu ili otišao k doktoru. Najveća kvaliteta ove grmolike biljčice, po mom skromnom mišljenju, je njen lijepi miris.
Za one koje je briga, imaju je i Tabac Original i Pino Silvestre Original i Brut pa čak i obična Nivea. Lavanda je dio gotovo svakog fougerea.
U mračno doba komunizma kad sam bio mali, mirisi se baš i nisu pretjerano koristili. Bar ne u mojoj kući. Moji starci, oboje šljakeri, ljeti bi prije popodnevnih šetnji koristili Atkinsonsov dezodorans English Lavender. To se par komada kupilo kad bi se išlo u Italiju po kavu i deterdžent. Dezodorans je imao aromatični sapunasti miris lavande. I danas je dostupan kupcima u Italiji ili dalje na zapadu. Ništa se zapravo, što se Atkinsonsa tiče, nije promijenilo. I dalje moraš u šoping u Trst, bez obzira na Internet i europske integracije.
Ovaj miris, prilično jeftin btw, ima i lavandu i mahovinu, a svrstava se u chypre iako bi mogao komotno proći pod kakav fougere što se mene tiče. Nešto slično kao Tabac Original koji bi kao aromatični fougere mogao komotno pod chypre koliko cvijeća su nagurali u njega. Što se toga tiče, usporedivi su. Brljam o ovim glupostima jer sam se dokopao kraja bočice starog English Lavendera pa me nostalgija malo skrpala, a zapravo se već nešto više od godinu dana bavim skupljanjem mirisa koji u sebi imaju lavandu kao osnovnu notu ili makar kao sporednu. Uključujući i AS koje imam, zapeo sam na nesretnom broju osamnaest, a kad dođem barem do 20-ice, obećavam jedan kratki pregled popraćen fotografijama.
Volim miris lavande. Volim i mirise općenito pa mi je malo žao što je ovaj kutak, gdje bi se moglo komotno trkeljati o meni najdražem dijelu brijanja, odabiru toaletne vode i sl, pomalo uspavan. Očigledno većina brijačke populacije koristi kremice ili AS (opet mirisi). To je što se mene tiče isto vrlo OK. To je jedini dio rituala brijanja koji dijeliš s drugima, jer moraju podnositi tvoj odabir mirisa. Bio dobar ili loš, odabir je tvoj. Hvale vrijedna je i opcija SOTD pa će to biti moj treći post, ako ne ubodem opet nešto krivo.

Hvala i svima koji su mi zaželjeli dobrodošlicu, a i šire. :)
User avatar
Adept
Steven Hawking brijanja
Posts: 6452
Joined: 04 Nov 2010, 00:00
Location: Pula

Re: Lavanda

Post by Adept » 29 Jun 2011, 15:12

Izvrsno, korijen :thumbs:
korijen wrote:...a zapravo se već nešto više od godinu dana bavim skupljanjem mirisa koji u sebi imaju lavandu kao osnovnu notu ili makar kao sporednu. Uključujući i AS koje imam, zapeo sam na nesretnom broju osamnaest, a kad dođem barem do 20-ice, obećavam jedan kratki pregled popraćen fotografijama.
Hajde, molim te, nemoj čekati taj dvadeseti proizvod (i mi skupa sa tobom, a radoznali JESMO - ITEKAKO :wink: ), nego ti nama lijepo opiši to što imaš, a imaš puno i imaš ZIHER vrlo zanimljive stvari :thumbs:
Siguran sam kako bi nam dao podosta dobrih i kvalitetnih ideja i prijedloga i osobno se unaprijed veselim tom postu (ili seriji postova - što da ne :wink: )
korijen wrote:Volim miris lavande. Volim i mirise općenito pa mi je malo žao što je ovaj kutak, gdje bi se moglo komotno trkeljati o meni najdražem dijelu brijanja, odabiru toaletne vode i sl, pomalo uspavan. Očigledno većina brijačke populacije koristi kremice ili AS (opet mirisi). To je što se mene tiče isto vrlo OK. To je jedini dio rituala brijanja koji dijeliš s drugima, jer moraju podnositi tvoj odabir mirisa. Bio dobar ili loš, odabir je tvoj.
Osobno sam također sucker za mirise, tako da te potpuno razumijem i podržavam u ovoj inicijativi! Osobno također obožavam miris lavande i preferiram sve ono "gdje je mogu nosom osjetiti" (počev od eteričnog ulja koje koristim u duft lampi, pa do svega ostaloga).
User avatar
Mr. Relentless
DE
Posts: 79
Joined: 12 May 2011, 11:03
Location: Velika Gorica

Re: Lavanda

Post by Mr. Relentless » 29 Jun 2011, 16:19

Imao sam TOBS kremu od lavande, i to mi je bila jedna od najboljih krema što se tiče mirisa.
User avatar
korijen
Student brijanja
Posts: 1184
Joined: 16 Jun 2011, 09:15
Location: Zagreb

Re: Lavanda

Post by korijen » 30 Jun 2011, 08:45

Adept wrote:Hajde, molim te, nemoj čekati taj dvadeseti proizvod
Da, Adept, bojim se da si me dobro pročitao :wink:. Krvarim ispod kože da se malo pohvalim, ali stvarno bih htio izraditi i fotke. No posao prije podne, a mala djeca poslijepodne…
Kad imam vremena nemam volje i obrnuto.
Tempom kojim trenutno ulazim u nove nabave nećete vjerojatno dugo čekati. BTW nemam ni Brut ni Tabac Original ni Pino Silvestre Original koje sam spomenuo iako me malo vabi ideja da nabavim Bruta. PS mi se nikad pretjerano nije svidjao, a Tabac, nakon dva potrošena sapuna (nije bilo lako), jedne male bočice EDT i dvije velike (200 ml) AS mogu reći da sam ga se nauživao za cijeli život i krenuo sam dalje.

Mr. Relentless wrote:Imao sam TOBS kremu od lavande, i to mi je bila jedna od najboljih krema što se tiče mirisa.
Imam ju i ja i povremeno ju koristim, ali mislim da ova krema ima isti problem kao TOBS od sandalovine npr. Miris je prejak i preizravan. Što se ostalog tiče, TOBS je jedna od najboljih krema koje sam koristio.
User avatar
svarog
DE
Posts: 121
Joined: 08 Aug 2010, 00:00

Re: Lavanda

Post by svarog » 30 Jun 2011, 10:27

korijen wrote: ... Krvarim ispod kože da se malo pohvalim, ali stvarno bih htio izraditi i fotke.
U tom slučaju čekanje se isplati :thumbs:
korijen wrote: Tempom kojim trenutno ulazim u nove nabave nećete vjerojatno dugo čekati. BTW nemam ni Brut ni Tabac Original ni Pino Silvestre Original koje sam spomenuo iako me malo vabi ideja da nabavim Bruta. PS mi se nikad pretjerano nije svidjao, a Tabac, nakon dva potrošena sapuna (nije bilo lako), jedne male bočice EDT i dvije velike (200 ml) AS mogu reći da sam ga se nauživao za cijeli život i krenuo sam dalje.
Brut je fantastičan miris, moj omiljeni AS pa ne mogu da ga ne preporučim (a i Del Boy ga koristi :D ).
Pino Silvestre ni meni ne odgovara, nedavno sam naletio na tester u jednoj trgovini pa sam se odlučio prisjetiti mirisa budući da sam ga zadnji put osjetio prije cca 20-ak godina.. iako ima svoje kvalitete, čak top note su mi nekako dopadljive, ipak nije za mene, drydown mi se ne sviđa nikako.
Mirisi lavande koji su me se dojmili: Truefitt & Hill luxury soap (ili Cyril Salter - ista stvar), Nesti Dante sapun od lavande, Azzaro PH (anis, lavanda, mahovina).

btw. odličan topic/post.
User avatar
napoleon
Student brijanja
Posts: 1258
Joined: 23 Nov 2008, 00:00
Location: Zagreb

Re: Lavanda

Post by napoleon » 01 Jul 2011, 09:51

Speick sapun ima jak miris lavande ako ju toliko volite. Muller. :wink:
A i krema je čak ok.
User avatar
korijen
Student brijanja
Posts: 1184
Joined: 16 Jun 2011, 09:15
Location: Zagreb

Re: Lavanda

Post by korijen » 01 Jul 2011, 11:27

napoleon wrote:Speick sapun ima jak miris lavande
miris je muževan koliko može biti. Bojim se da nisam dovoljno "manly" ukusa za tako nešto iako sam par puta kupio Speick sapun.
Kod mene je sve počelo ovako; prvo sam kupio Speick sapun, onda sam skužio da mi se sviđa miris, onda sam pomirisao Tabac i skužio da mi se i taj sviđa pa sam kupio Tabac dezodorans. Onda sam skužio da koristeći Tabac dezodorans, na kraju dana, ne smrdim za razliku dana kada koristim Niveu ili Axe i sl. Onda sam kupio Tabac sapun za brijanje, promijenio vjeru iz Palmolive/Gilette u Tabac. Pronašao na internetu badgerandblade i na kraju završio ovdje. Ostatak price znaš...
Pandorina kutija se otvorila i polako ali sigurno gubim tlo pod nogama.
napoleon wrote:ako ju toliko volite
:)

da, volimo ju, vrlo mlogo i nadam se da nisi meni persirao već razaslao informaciju svima na koje se odnosi. :D
User avatar
napoleon
Student brijanja
Posts: 1258
Joined: 23 Nov 2008, 00:00
Location: Zagreb

Re: Lavanda

Post by napoleon » 01 Jul 2011, 11:30

Sapun i krema su drugačijeg mirisa. Ponjuškaj ju u dućanu.
Mene sve te kreme podsjećaju na Maršićevu mast :(
User avatar
korijen
Student brijanja
Posts: 1184
Joined: 16 Jun 2011, 09:15
Location: Zagreb

Re: Lavanda

Post by korijen » 27 Aug 2011, 22:32

Da ne pravim lopatu od jezika, završio sam one opise mirisa s lavandom koje sam obećao još prije ljeta. Preko ljeta sam nabavio još tri i prije 10ak dana poslikao skoro sve. Možda ću ostati dužan sliku dvije koju ću već probati servirati u nekom od SOTD-a. To još nisam radio. Slikao pribor za SOTD.
Mirisi koje ću u sljedećih par postova probati ukratko opisati su: Acord Parfait / Ambre & Lavande, Acqua di Parma / Acqua di Parma Colonia, Azzaro / Azzaro pour Homme, Creed / Royal Scottish Lavender, Creed / Bois du Portugal, Chanel / Chanel pour Monsieur, Czech & Speake / Oxford & Cambridge, Czech & Speake / Frankincense & Myrrh, Guerlain / Eau de Cologne Imperiale, Atkinsons / English Lavender, Il Profvmo / Brise de Lavande, Il Profvmo / Vetiver de Java, Lorenzo Villoresi / Vetiver, Lorenzo Villoresi / Wild Lavender, D'Orsay / Arome 3, L'Occitanne / Eau de L'Occitan Pour Homme, Tabac / Tabac Original, Lostmarch / L'Eau de L'Hermine, Nobile 1942 / Lavanda Nobile, Maître Parfumeur et Gantier / Baïmé , Parfum de Nicolaï / Carré d'As, Penhaligon's / Endymion, Penhaligon's / English Fern, Robert Piguet / Cravache, Santa Maria Novella / Lavanda Ambrata, Gendarme / Gendarme 20, Cerutti / 1881, Carthusia / Numero Uno i Truefitt & Hill / Grafton. Svi imaju više ili manje lavande. Mirise ću podijeliti u dvije skupine, fougere i one druge. Prvo


fougere

Fougere je zanimljiva skupina mirisa jer nema karakterističnu mirisnu notu/note koje bi ju predstavile. Ime je, naravno, francusko i znači mahovina. Fougere Royale je prvi fougere miris koji je izdala kuća Houbigant i koji se, preformuliran, još uvijek prodaje. Mahovina zapravo i nema nekakav svojstven, opisni miris. Kad se sljedeći put srušite u zimzelenoj šumi potražite mahovinu. Osnovna kombinacija mirisa koji definiraju fougere su lavanda u gornjim notama te mahovina i kumarin u donjim. Da stvar ne bi bila tako jednostavna, niti jedan od ovih sastojaka ne mora biti prisutan u nekom mirisu, a da bi se ovaj mogao svrstati u mirisnu skupinu fougere. Postoje slične mirisne note koje ih mogu zamijeniti. Kombinacije mirisa kojima se složi jedan fougere se često izvode iz orijentalne ili aromatične skupine. Tako se dobiju orijentalni fougere i aromatični fougere. Ovaj drugi mi je draži.
User avatar
korijen
Student brijanja
Posts: 1184
Joined: 16 Jun 2011, 09:15
Location: Zagreb

Re: Lavanda

Post by korijen » 27 Aug 2011, 22:35

Accord Parfait – Ambre & Lavande (Fougere) (EDT)

orijentalni fougere (?)

Ima vrlo lijepo i snažno, ali kratkotrajno prezentiranu lavandu. Prema internetskim bazama o popisu sastojaka nisam mogao naći nikakve informacije. Kao što ime kaže, najjače izražene note u mirisu su lavanda koja nakon snažnog početka vrlo brzo počne kodominirati zajedno s ambrom. Prvih 10-ak minuta prisutna je i menta koja ovom mirisu daje svježinu, nakon toga dosta dugo snažno se osjeća kadulja. Bazne note se ljeti osjete već nakon pola sata i u njima prevladava mahovina. Slatkasti miris kumarina isto je prisutan. Za ostale note trebat ću se još dosta potruditi, jer sam u pravilu u krivu. Nakon oko 3 sata, miris na mojoj koži u potpunosti iščezne.
Trajnost mirisa je slaba, a projekcija je nešto izraženija. Ovo je po mom mišljenju miris koji bi više odgovarao muškarcima nego ženama. Fougerei su i inače slatkasti, a ovaj će za ljubitelje slatkog biti poslastica.
Pomalo taman miris, kratkotrajan ali vrlo profinjen fougere.

Image@adept
Hvala na podršci. Iako sam i prije namjeravao ovako nešto napraviti, kad si napisao onaj odgovor prije par mjeseci bar me je sve ovo malo više veselilo.

@ king
Hvala na savjetima tehničke naravi.

P.S.
Ovo upisujem naknadno:
Dovoljno prehlađen da uopće ne osjećam oporost ni slatkoću mirisa nakon same primjene, evo 4-5 sati kasnije osjećam vaniliju i kožu (mislim da je koža) na svojoj koži. :mrgreen:
Mislim da miris ipak nije tako kratkotrajan kao što sam prvotno mislio. Ovo je zaista dobra fougere verzija bakine pite od jabuka.
Last edited by korijen on 17 Sep 2011, 21:27, edited 1 time in total.
User avatar
korijen
Student brijanja
Posts: 1184
Joined: 16 Jun 2011, 09:15
Location: Zagreb

Re: Lavanda

Post by korijen » 27 Aug 2011, 22:36

Azzaro – Azzaro pour Homme (AS)

Ovo je aromatični fougere. :thumbs:
Gornje note: lavanda, iglica, anis, petitgrain
Srednje note: vetiver, sandalovina, pačuli, mahovina, kardamon, bosiljak, limun
Donje note: mošus, ambra

Ja imam samo AS verziju ovog mirisa, ali EDT sam probao nekoliko puta u dućanu. Mislim da mi nije žao što sam se odlučio za AS verziju ovog vrlo ugodnog mirisa. Za jedan after shave, Azzaro PH nepristojno dugo traje. Malo izdašnija primjena nakon brijanja i osjetit ćete ga sutradan ujutro na svojoj koži. Miris je „stara škola“, ali ne izlazi lako iz trenda. Kada vidim bočicu i kada osjetim miris, iz meni neobjašnjivog razloga sjetim se glumca po imenu Alban Ceray. Možda je ime manje nepoznato, ali pogledajte si neki od filmova u kojem glumi s recimo Brigitte Lahaie. Možda će vam stvari biti jasnije. Ako vam se ne da gledati takve filmove (šatro), možete otići u većinu parfumerija koje drže do svoje kolekcije i tamo ga probati. Jedna me je prodavačica jednom probala fascinirati s informacijom da je miris složen kombinacijom 320 (?) sastojaka. Boli me. Dva sastojka, ako su dobro složena, trebala bi biti dovoljna za dobru kompoziciju. Stvar je u tome da je ovo stvarno jako dobra kompozicija, a opet komponirana je prije 30+ godina i ništa joj ne fali.
Miris počinje jako svježe, gotovo probada nos. Koje god da su gornje note, iako se osjeti lavanda, sam početak mi nije pretjerano drag (možda bor?). Uz to, tu je i neki kratki prijelazni dio kada odabir začina daje mirisu metalni efekt. Kad se stvari malo smire i kad se počnu uz lavandu i začine jače osjećati cvjetne arome, miris mi postane puno draži i vremenom (taman kad dođete na posao) razvije se u jedan super čisti miris. Tu su i vetiver i mahovina i sve što treba za jedan pravi muški miris. Baza je dugo prisutna i ima mošusa pa se ženama malo više svidite. Bočica isto tako, toliko je muževna da ju se žene ne usuđuju primiti u ruke.
Zahvaljujući vremenu, ovo je postao pravi klasični fougere koji je usput originalan i prepoznatljiv. Ili recimo to jednostavnije, prilično sam siguran da će Tabac Original ljubitelji kada probaju ovaj miris, Tabac lijepo staviti u ladicu. Ovo je fougere. Tabac Original btw koristi moja teta, al njoj za razliku od mene dobro stoji.
Azzaro PH: muževan, prepoznatljiv, svjež, aromatičan, jeftin.


Image
User avatar
korijen
Student brijanja
Posts: 1184
Joined: 16 Jun 2011, 09:15
Location: Zagreb

Re: Lavanda

Post by korijen » 27 Aug 2011, 22:38

Skupljanje mirisa s lavandom nije baš praktičan hobi. Isključuje bezbroj predivnih mirisa koji nemaju lavandu, skupo je, a da ne govorim da stalno moram voditi bitku za svaki centimetar police u kupaonici, a i šire (na drugim frontama i iza njih). Ladice u kupaonici nažalost nemam. :(
S druge strane, lavanda se nalazi u jako puno mirisa, pa je vrlo vjerojatno da će bitka trajati i trajati. Nakon što objavim opise, priložit ću jedan popis koje nisam imao priliku (sredstava) nabaviti, a svi uključuju muške ili „uniseks“ mirise s lavandom.
Uz svaki od opisanih mirisa, gdje mogu, dat ću i popis nota koje su uključene i mirisnu skupinu u koju je miris svrstan. Imam problem što različite internetske baze mirisa kategoriziraju neke mirise u različite skupine. Kako se neki puta ne slažem s bazom, svrstat ću miris tamo gdje se meni čini najprimjerenije.
Lavanda je u neke od opisanih mirisa stavljena tek toliko da ispegla rubove između prijelaza ili da upotpuni kakvu prazninu, a u nekima dominira. Kako je ovaj post o lavandi, osvrnut ću se na tu cvjetnu notu kod svih mirisa.Czech & Speake – Oxford & Cambridge / Traditional Lavender (EDC)

Ovo je aromatični fougere.

Gornje note: bergamot, paprena metvica, ružmarin
Srednje note: lavanda
Donje note: mahovina, sandalovina

Čini mi se da je miris dizajniran tako da u njemu može uživati malo tko osim onoga tko ga nosi. Od početne svježine do nestanka priča se ispriča za oko 2-3 sata. Čitao sam da miris ima dobar „staying power“, ali na meni ne. Miris mi se čini pomalo formalan, ali je svjež i savršeno miriši. Ovako zamišljam miris koji mogu s podjednakim pravom svojatati oba spola. Jednom kad ga kupite, uzmite u šumi i podužu batinu da s njom odbijete svoje bolje polovice od ove bočice. Htjet ćete zadržati bočicu za sebe, vjerujte mi, al bit će teško.
Miris počinje kao vrlo oštra i svježa lavanda, zahvaljujući kombinaciji s ružmarinom i metvicom (naročito metvicom). Ovisno o dobu godine, ljeti 10-15 min i ove će note bit zamijenjene vrlo slabim mirisom mahovine i sandalovine koja se jedva osjeti i koji se drži uz kožu. Priča je kratka i lagana, ali koja priča. Materijal koji je korišten za izradu ovog mirisa je vrhunski, a svaka navedena nota u ovom mirisu može se osjetiti, što mi inače ne uspijeva ni nakon puno pokušaja.
Kako bi se ljudima koji se ne mogu odlučiti za kupnju miris približio, na internetu sam našao i da se navodi primjereno vrijeme upotrebe određenog mirisa. Oni lakši, u pravilu se preporučuju ljeti, a teži ostaju za kišne jeseni i zimu. Za ovaj miris bih se teško opredijelio što se tiče doba godine, ali ovo je miris koji je pogodan za dnevnu upotrebu.
Moram se osvrnuti i na izgled bočice. Tako dobro izgleda, da bih ju držao na svojoj polici za pribor čak i da se u njoj nalazi uzorak urina osobe s upalom mokraćovoda.
Svjež, lagan i papreno skup.

Image
User avatar
korijen
Student brijanja
Posts: 1184
Joined: 16 Jun 2011, 09:15
Location: Zagreb

Re: Lavanda

Post by korijen » 27 Aug 2011, 22:40

Lorenzo Villoresi - Wild Lavender / Inglese (EDT)

aromatični fougere (ali čudan)

Gornje note: lavanda, limun, bergamot, limun, iris, korijander, elemi, lovor, galbanum
Srednje note: klinčić, kadulja, borovica, papar
Donje note: mošus, tonkovac, ružmarin

Ovo je po deklaraciji uniseks miris za koji ja mislim da je pravi muški miris, bez rezerve. Nimalo nalik ostalim fougere mirisima koje posjedujem, jer se ni u jednom trenu ne osjeti ona puderasta (ne pederasta) nota koju fougere mirisi često imaju. Brijačnice često mirišu po puderu. Ovako bi brijačnica trebala mirisati nakon generalnog pranja. Kad se obriše sva prašina, pometu sve dlake i operu prozori. Čisto i resko. Zeleno. Nakon početnog šoka koji dolazi od citrusa i korijandera odmah se javi lavanda u svojoj pravoj naravi tako da neko vrijeme podsjeća da tezge na placu gdje se prodaje ulje od lavande. Miris je jedino još jači, jer je pojačan paprom i đumbirom tako da probada sinuse. Neko vrijeme. Ne dugo. Na sreću, jer dugo ne bih mogao izdržati. Malo tko bi. Zamisli da ležiš u polju lavande, lagano u suton, a neki ljubazni gospodin ti svako toliko izlije bočicu lavandinog ulja na čelo. Nakon druge bi već rekao „Što je previše, previše je!“ i poslao ljubaznog gospodina u guzicu.

Ružmarin daje ovom mirisu svježiji drydown, a ovaj dođe oko pola sata nakon primjene. Vrlo muževan završetak Ako se našprica onako šabački, miris lavande će negdje lelujati i 2 sata nakon primjene. Oporost i odabir sastojaka daje ovom mirisu jedan originalan pristup lavandi. Izvorni miris lavande (kao kad trljaš grančicu u cvatu među dlanovima) i njegova svježina su mi za. Oporost i kiselost koja bi me trebala uveseliti, neki put mi generalno ide na živce. Ova lavanda nije namijenjena tome da smiri već upravo obrnuto, da probudi.
Aromatičan, originalan, osvježavajući.


Image
User avatar
korijen
Student brijanja
Posts: 1184
Joined: 16 Jun 2011, 09:15
Location: Zagreb

Re: Lavanda

Post by korijen » 27 Aug 2011, 22:42

cijena i zamolba

Znam da je cijena proizvoda na ovom forumu vrlo popularna tema i jedna od važnijih stavki kako ovdje tako i u drugdje u životu. Drugim riječima, tko nabavi veću količinu Bolzano žileta za manje novaca = pobjednik. Skupljam mirise s lavandom iz hobija Ovdje ćete teško naći informacije koje bi vam pomogle da uštedite. Upravo obrnuto. Ako čitajući ove moje kratke opise mirisa nekom padne nešto napamet ili misli i zna više, neka to slobodno kaže, ali ne bih volio da se topic pretvori u „ja pomiješam lavandino ulje s alkoholom i dobijem litru za 12kn i koristim ga već 5 godina kad se porežem“ raspravu. Ono za što sam raspoložen su sugestije i iskustva s lavandama koje potječu iz „brijačkih“ kuća poput, Art of Shaving, Trumpers, TOBS,… One se nažalost mogu nabaviti samo kupnjom na slijepo, a tako sam se već opekao.

L'Occitanne - Eau de L'Occitan Pour Homme (EDT)

Ovo je aromatični fougere.

Gornje note: crni papar, bergamot, lavanda
Srednje note: muškatni oraščić, cimet, anis
Donje note: mošus, tonkovac, cedar

Prvi put kad sam ušao u l'Occitane dućan bez nekih predrasuda, ostao sam zapanjen koliko su prodavačice ljubazne. Pretjerano ljubazne je eufemizam. No, svo to tepanje i povlađivanje i kupih ja ovaj miris. Miris ima sve, lavanda, arom. fougere, više nego prihvatljiva cijena za kvalitetu proizvoda. Zašto ne? Još da sam smio ćuškati prodavačicu, dan bi mi ostao u lijepom sjećanju. Da prepišem prvu rečenicu, ovo je aromatični fougere. Miris nema po navedenim sastojcima ni kumarin ni mahovinu, ali kad se sve zbroji dobije se onaj sapunasti, čisti, a opet svjež i aromatičan miris. What's not to like. Od svih mirisa koje imam Eau de l'Occitan PH je svojom „tamnom“ aurom nekako najsličniji Tabacu. Eau de l'Occitan je puno profinjeniji miris, muževniji u svakom slučaju. Lavanda se u početku osjeti više nego dovoljno da bi zadovoljio moje dnevne potrebe, no miris nije o lavandi. Miris je o papru (3/5), a ostalih (2/5) su dobro raspoređeni začini i prilično dobar slatkasti drydown koji malo vuče slinu na usta. l'Occitan ostaje uz kožu gotovo cijeli dan. Sutradan ujutro i dalje se osjećaju drvenasti tragovi. Moja preporuka, za te pare, zašto ne. Probao sam i l'Occitan gel za tuširanje i teško mi se bilo vratiti na ove obične, normalne.
Stara škola, muževan, svakodnevni, relativno mračan pa je malo bolji za hladniji dio godine. Odo nešto pojest.


Image
User avatar
korijen
Student brijanja
Posts: 1184
Joined: 16 Jun 2011, 09:15
Location: Zagreb

Re: Lavanda

Post by korijen » 27 Aug 2011, 22:43

sex

U vezi sa rodnom opredijeljenošću mirisa, odnosno njenom nedostatku, mislim da svaka osoba može nositi miris koji joj odgovara. Moram priznati, na ulici bih se okrenuo za muškarcem koji miriši na Coco Mademoiselle. Mislio bih si, „Koji si ti lik.“ Ono što se meni čini da je muški miris nekome bi mogao djelovati kao ženski. Tabac Original je po mom mišljenju i iskustvu miris koji žene mogu koristiti bez problema, a Wild Lavender koji se reklamira kao i muški i ženski je po mom mišljenju miris napravljen za muškarce. Tko bi ga znao.


Tabac – Tabac Original (EDT, AS)

aromatični fougere

Gornje note: crni papar, petitgrain, limun, bergamot, neroli
Srednje note: lavanda, kamilica, iglica, hrastovina
Donje note: klinčić, sandalovina, vetiver, mošus, ambra

Ovo je jedini miris o kojem pišem, a da ga zapravo nemam u svojoj kolekciji. Nemam ga već jedno tri godine. Pišem svoj doživljaj po sjećanju, a mislim da sam to pravo zaslužio, jer sam uporno (i gotovo isključivo) koristio ovaj miris godinama. Redovno sam koristio dezodoranse i AS, ponekad sapun za brijanje, ali je na polici uvijek stajala i jedna EDC bočica s raspršivačem. Oblik bočice bez raspršivača te boja čepa i slova na bočici su mi genijalni. Bočica je muževna i jednostavna, a „Tabac boja“ na neki način ima dvostruku simboliku. Sama boja jako dobro opisuje topli osjećaj koji miris pruža. S druge strane, tko malo fotografira, zna da upotreba „Tabac“ filtra na leći daje pomalo nostalgične fotografije koje bude nekakvu nostalgiju i tople osjećaje (panorame u suton, nebo boje karamele…patos). I miris je pomalo takav. Bočica mi je ujedno i najbolji dio mirisa. Druga jako dobra stvar je mogućnost kupovanja cijele kolekcije. Od Tabaca ne možeš jedino kupiti vosak za uši. Ako si ljubitelj ovog mirisa, možeš se kupati u ovom mirisu, doslovno.
Miris nije baš elegantan, bolje ga opisuje pojam kićen ili raskošan, ali ne pretjerano. Tabac se otvara svježim i pikantnim notama koje relativno brzo prelaze u teški, muževni cvjetno fougereasti akord koji vole ljubitelji „čistog mirisa“. I to dobru verziju „čistog“. Mirisi iglice, klinčića ne znam čega još, vjerojatno su odgovorni za neugodna iskustva nekih na ovom forumu. To su jaki mirisi i il ih voliš il ih mrziš. Kraj mi jedino pravi malo problema. Koktel slatkih nota koje traju i traju. Možda su krive neke moje krive asocijacije, ali ja sam na kraju dana noseći ovaj miris, mirisao malo ustajalo (bez obzira što je Tabac Original dezodorans prilično dobar). Miris isto tako nije baš pogodan za zatvorene prostore i/ili posao jer je po mom mišljenju prenapadan. Za neku šetnju, to da.
Bez obzira na to što ja sada mislim, ja sam smrdio po Tabacu godinama i na poslu i na odmoru i jednostavno sam ga se zasitio. Prolazeći pored karamel smeđe police u dućanu ponekad me uhvati nostalgija, ali onda odustanem. Moja preporuka: probajte Azzaro pour Homme ili Eau de L'Occitan pour Homme, Grafton of T&H ili čak Cerutti-jev 1881 pa se onda vratite Tabacu ako možete.
Dobri stari klasik, crowd pleaser (u dobrom smislu riječi), po sastavu i kvaliteti iznad svojeg cjenovnog razreda.
Post Reply

Return to “Kozmetika-ostalo”