Kod mirisa je bitna asocijacija. Kao i kod osoba, na prvi pogled je simpatična ili ne. Il npr. nit smrdi nit miriši. Dobar dio mirisa u kojem je lavanda, složen je tako da miriši po čistom, ili da asocira na čisto. Kada se lijepo ujutro obriješ itd, onda bi želio mirisati po čistom

Mirisi u kojima se nalazi lavanda se svrstavaju u razne skupine, a kako mi je onaj „barbershop smell“ nekakav ideal, tako su mi i fougere mirisi jako dragi jer me podsjećaju na brijačnicu (u kakvu bih volio odlaziti). Aromatični drvenasti mirisi, naročito oni koji imaju začine koji asociraju na čisto, su mi na drugom mjestu. Ali ove dvije skupine, naravno, mijenjaju mjesto od dana do dana. U zadnje vrijeme naučio sam cijeniti i „cvjetne“ muške lavande (Royal Scottish Lavender, Arome 3 kao cvjetna verzija aromatičnog fougere mirisa, …).
Nobile 1942 - Lavanda Nobile (EDT)
aromatični fougere (s jako izraženom lavandom)
Gornje note: bergamot, limun, kardamon
Srednje note: lavanda, efekt morske vode, gajak
Donje note: mošus, ambra, tonkovac, benzoin, mahovina
Ovaj miris najtoplije preporučam svima koji vole lavandu. Ako želite miris kojim gotovo u cijelosti dominira lavanda i to tokom dužeg razdoblja, pet sati i više, ovo je miris za vas. Uz obilniju upotrebu miris će postati malo „seljast“ u Tabac-ovskom smislu, ali ćete zato i nakon 8 sati moći na koži osjetiti miris lavande.
Miris počinje eksplozijom prodornog i slatkog kardamonoma te citrusima, a već u sljedećem udahu razlegne se lavanda koja ovdje nije suha i gorka već slatkasta i opojna jer kardamon dosta dugo „drži“. Za manje od pola sata prevladat će onaj sapunasti, čisti miris lavande o kojem sam pisao na početku i fougere nalik aroma počinje otkrivati svoje lice. Nikad mi neće biti jasno kako to naprave. Možda upotreba nekih sastojaka koji fiksiraju druge mirise ili korištenje sastojaka koji su više uljasti. Ovdje se očigledno lavanda htjela naglasiti do maksimuma, ali uz bonus ugodnih drvenastih i životinjskih (ambra) sastojka.
Ovo je ujedno i miris koji mi je donio daleko najviše komplimenata, ali još uvijek nisam siguran radi li se o samom mirisu, mirisu na meni ili o činjenici da miris ima iznadprosječni sillage, a i dugovječnost.
U svakom slučaju, koje god doba godine bilo, da moram na brzinu odabrati jedan miris, prvo bih posegnuo za ovim. Cijena mu je „normalnija“.
Samo dvije riječi lavanda, lavanda. To i „smart casual“ mi često padne na pamet kad ga nanjušim.