SCHICKOV ABECEDARIJ ILITI GA NA SLOVO, NA SLOVO - H

Post Reply
User avatar
007
Naučnik brijač
Posts: 2061
Joined: 13 Jan 2016, 12:07
Location: Rijeka

SCHICKOV ABECEDARIJ ILITI GA NA SLOVO, NA SLOVO - H

Post by 007 » 30 Sep 2019, 14:28

ZA SAM POČETAK ILITI UMJESTO UVODA
Oni izgledaju pomalo jeftino i podosta plastično, ali injectorski brijači su i te kako punokrvni brijači, lagani, jako manevarbilni sa oštrim i dugotrajnim lamicama! I meni su ponajbolji brijači! Kako mnogima većina injectora izgleda vrlo, vrlo slično, pokušat ću kroz nekoliko tekstova predstaviti neke od najboljih/najpopularnijih modela. Naravno sve bazirano na mojim iskustvima.
(Općenito o injectorskim brijačima, možete pronaći na ovom linku - viewtopic.php?f=61&t=3793)

Image

SCHICK NAMIJENJEN DAMAMA?
Schickova H serija proizvodila se između 1947. i 1953. godine i bio je prvi Schickov model namijenjen ženama. Zato i ne čudi njihov potpuno neobičan izgled, koji više podsjeća na električne brijače aparate, nego na klasične brijače.

Dolazio je u dvije verzije – starija (i puno češća) službeno se nazivala Eversharp Ladies Fashion Razor (znan i kao Schick Type H1, a.k.a. Hussy) i nešto mlađa (i puno rijeđa) se zvala The Deb Fashion Razor (znan i kao Schick Type H2, aka Deb). Type H1 se obično smatra boljim i kvalitetnije napravljenim brijačem od Type H2, koji ipak djeluje više plastično nego starija sestra.
Image

Razlike između ova dva brijača lako su uočljive. Type H1 dolazio je u bijeloj, rebrastoj dršci i sa teškim, zlatnim, metalnim poklopcem, koji se skidao. Type H2 dolazio je u svjetlo plavoj ili crvenoj boji, i kompletan je bio je od plastike, osim naravno same glave.
Koliko se točno proizvodio H1 a koliko H2, nažalost nije poznat podatak.
Spomenimo kako dosta često zna doći do zabune, pa se Type H2 zna nazivati Type H1 i obrnuto. Zašto dolazi do zabune nisam siguran, ali čisto da znate ako bude googlali. ;)

Image
The Deb Fashion Razor / Schick Type H2 / Deb
Image

Neki ozbiljno sumnjaju da je Hussy bila dizajnirana kao brijač za dame. Prema toj teoriji, Hussy je prvotno bila zamišljena kao Traveljector - putni brijač za gospodu, ali su bogovi marketinga iz Schika, tj. Eversharpa, zaključili da bi se njime mogli probiti na žensko tržiste. Kao argumente u prilog toj svojoj tvrdnji, obično se navodi kako žene više vole brijače s dugom drškom. Jer tako lakše dolaze do svih mjesta koje treba obrijati. S druge strane, možda je macho tipovima samo teško priznati da se briju brijačem namijenjenim ženama!

S druge strane, za Debb kažu kako je bila posebno dizajnirana za brijanje ženskih pazduha. I to namjerno.
Usprskos svom neobičnom izgledu, danas mnogi ljubitelji injectora upravo Type H1 spominju kao najbolji ili jedan od najboljih injectora koje je Schick (i ne samo Schick) napravio. Uostalom, Tom White, „tata“ danas kultnog Bunnyja, je dobrim dijelom glavu Bunny V3 radio po uzoru na Type H1.
Image

HUSSY
Eversharp Ladies Fashion Razor a.ka. Schick Type H1 a.k.a. Hussy, jedan je od mojih najomiljenijih brijača. Ne samo što ga volim, te je, usprkos izgledu (kaže dragi kolega da mi na SOTD fotkama izgleda „kao da ga nema“) definitivno jedan od najboljih brijača koje sam probao i nalazi se u mom Top 5.
Image Image

Riječ je o prekrasnom, malom brijaču, koji sklopljen ima dimenzije 6 x 4 cm (za usporedbu, kutija šibica je neznatno manja – 5 x 3,5 cm, a kutija cigareta 8,5 x 5,5 cm) i zapravo ga čini izvrstnim putnim brijačem. Ali to ne znači da vam neće pružiti neka od najboljih brijanja ikada! Naprotiv, kada se naviknete na njega (a to nije toliko teško koliko se čini na prvi pogled) sa zadovoljstvom ćete ga koristiti.

Često me znaju pitati – a kakve lamice idu u njega? Odgovor je vrlo jednostavan - i obične i twin injectorske lamice. S twin lamicama kao da dobije jednu dodatnu dimenziju i postaje još malo bolji.
Image

Možda najveći problem za većinu kod Hussy je njezin izgled. I unaprijed stvoreno mišljenje da se s njom teško brijati. A zapravo nije uopće! Već nakon prvih par poteza shvaćate da se s Hussy brijete kao i sa svakim drugim brijačem. Zapravo, ako mene pitate, i bolje nego sa većinom drugih brijača.
Image
I'm sorry to have kept you waiting, but I'm afraid my walk has become rather sillier recently.
User avatar
Adept
Steven Hawking brijanja
Posts: 6521
Joined: 04 Nov 2010, 00:00
Location: Pula

Re: SCHICKOV ABECEDARIJ ILITI GA NA SLOVO, NA SLOVO - H

Post by Adept » 01 Oct 2019, 21:31

:jazavac: :headband: :cheers2
Domsy
DE
Posts: 161
Joined: 19 Sep 2017, 20:11

Re: SCHICKOV ABECEDARIJ ILITI GA NA SLOVO, NA SLOVO - H

Post by Domsy » 03 Oct 2019, 19:23

Svaka čast kolega na ovakvom članku a ne postu, trebao bi uređivati nekakav magazin o klasičnom brijanju... :D
Kad god netko razmatra prelazak na klasično brijanje ja uvijek savjetujem Schick kao najbezbolniji prijelaz, ne zahtjevaju veliku tehniku a rezultati
su jako temeljiti, btw ova serija H stvarno bizarno izgleda, ja bi gledao gdje mu je utikač... :D
User avatar
pimple8
Naučnik brijač
Posts: 2204
Joined: 03 Oct 2016, 11:43

Re: SCHICKOV ABECEDARIJ ILITI GA NA SLOVO, NA SLOVO - H

Post by pimple8 » 04 Oct 2019, 21:46

Lipo lipo stivo, kao i uvik!

Sent from my SM-A520F using Tapatalk

User avatar
marn
mr. sc. brijanja
Posts: 3166
Joined: 02 Oct 2011, 12:29

Re: SCHICKOV ABECEDARIJ ILITI GA NA SLOVO, NA SLOVO - H

Post by marn » 08 Oct 2019, 09:23

Fali nam ovakvig stiva. Super

Sent from my SM-G960F using Tapatalk

Post Reply

Return to “DE Brijači”