Merkur 34 C HD i 14 lamica - usporedni test

User avatar
Adept
Steven Hawking brijanja
Posts: 6423
Joined: 04 Nov 2010, 00:00
Location: Pula

Merkur 34 C HD i 14 lamica - usporedni test

Post by Adept » 28 Feb 2016, 19:28

Poštovani forumaši, idemo se malo baviti stvarima koje su u duhu ovog foruma :wink
Kao što i najavih, na red za isprobavanje lamica je došao i moj dobar stari vjerni Merkur 34 C HD.
Isprobao sam 14 različitih lamica: Rapira Platinum Lux, Astor Stainless, Super Iridium Extra Stainless, Persona Super made in USA, Super Max Platinum Vidyut, Astra Superior Platinum, Bolzano Superinox, GPW, Wilkinson Sword, Persona Platinum, Feather, GDP, Astra Superior Stainless Double Edge i Derby Extra Super Stainless.
Metodologija je bila ista kao u zadnjem testu - SWMBO je random mijenjala lamice, ja nisam znao sa kojom se lamicom brijem i zasebno sam vodio file sa brojevima od 1 do 14 u kojem sam opisivao svoje utiske brijanja pojedinom lamicom.
Dakle - nekoliko mjeseci nisam imao pojma sa čime se brijem (kao i u slučaju velikog testa EJ-em - sve za nauku :smoke: ) - sve dok nisam dobio SWMBO redni popis lamica i usporedio ga sa svojim utiscima.
Iznenađenja - da, bilo ih je!
No, hajdemo mi lijepo redom...

1. žilet: Rapira Platinum Lux - Prvo brijanje sa tri prijelaza odaje utisak lamice srednje klase – kod prvog brijanja na desnoj WTG strani odmah se osjetilo da malo čupka i zateže, ali je sve odrađeno fer i bez iritacije. Drugo brijanje kao da je manje čupkao. Treće je samo malo vukao, ali sva tri passa bez iritacije i sasvim zadovoljavajuća. U stvari se najviše osjetio kod prvog brijanja (?!?) – kao da je kiduckao bradu. Poslije osjetno bolji, nekako pitomiji. Rekao bih – srednja klasa i sasvim zadovoljavajuće performanse koje su ovdje, eto, ispale čak i bolje nakon prvog brijanja, a što je kod ovakvih žileta pomalo začuđujući rezultat. Možda je "vukao" samo zbog slabijeg napadnog kuta – inaće sasvim OK žilet.

2. žilet: Astor Stainless - Više čupa, boli – odaje osjećaj tuposti. Nakon wtg + atg lošiji nego li prvi žilet nakon trećeg brijanja!!! Ništa posebno nakon prvog brijanja u ovom brijaču. Vidjet ćemo dalje – drugo i treće brijanje. Drugo brijanje – jako glasno, traži više prijelaza, čupka, manje efikasan, iritacija, peckanje. U koš nakon drugog brijanja, nisam baš oduševljen. Osjetno slabiji od prvog žileta!

3. žilet: Super Iridium Extra Stainless - Opaaa, podosta oštar žilet. Prvo brijanje ugodno, drugo isto, ali zeru manje efikasan – kao da se radi o Featheru pošto kao da je brzo izgubio oštrinu – odmah nakon prvog brijanja. Drugo brijanje ostavilo vrat lagano iritiran. Treće brijanje neću raditi - nekako me vuče na Feathera...
AL SAM ZE ZAJEBUNIO, A :D (dodano u postu - nije dio originalnih utisaka).

4. žilet: Persona Super USA - Loše brijanje, brdo prijelaza, zatezanje, osjećaj tuposti kao nakon 3 brijanja nekim normalnim žiletom. Doduše bez iritacije, ali nikako nešto što bih, da mogu, odabrao za brijanje. Nije mi se dalo drugi put brijati sa njime pa je bačen nakon prvog brijanja.
E, OVO ME JAKO IZNENADILO KADA SAM VIDIO REZULTATE... :shock:

5. žilet: Super Max Platinum Vidyut - Nije mi baš najoštriji žilet, ali je za klasu bolji/ugodniji od prethodnog. Iako čupka i glasan je, obrijao sam se bez iritacije i temeljitije od prethodnog. To je nešto bolji žilet od prethodnog koji je, za sada, najgori. Drugo brijanje je prošlo bez problema iako se stalno osjeti to „trganje brade“ – no, bez ikakve iritacije (baš ono - potencijal od žileta, samo da je malo oštriji...). Korišten Hrvojev sapun koji se pokazao kao izuzetno kvalitetan! Srednja klasa žileta u ovom brijaču.

6. žilet: Astra Superior Platinum - Do sada najugodnije brijanje! Vrlo oštar, ali i uglađen žiletić u ovom brijaču. Također vrlo učinkovit. Toliko oštar da se mora paziti. Bez imalo iritacije. Zvuk je rezak, visok i daje fenomenalan feedback. Prvo brijanje – vrhunsko! Drugo isto tako. Treće manje učinkovit, ali uglađen i bez ikakve iritacije. IZVRSNA lamica za ovaj brijač.

7. žilet: Bolzano Superinox - ispod svakog prosjeka, osrednja žalost... jedno brijanje i u smeće... zateže, otup... ispod prosjeka... PONOVO JE OVA LAMICA MENI, SADA U DRUGOM BRIJAČU, ISPALA ŽIVO SRANJE (bacite oko na par postova dolje gdje sam radio veliki usporedni test sa EJ-em). Praske sorry, al Bolzano je... njesra, žešće - well, meni barem :belj

8. žilet: GPW - bolji od 7, osjetno – jedno fer srednje brijanje – možda malo viša srednja klasa... drugo i treće brijanje sasvim zadovoljavajuće – malo bolja srednja klasa, kao što rekoh. Dva brijanja mu je optimum. Na trećem se osjeti čupkanje. Sasvim OK lamica za dva brijanja - toliko ću i preporučiti dečkima.

9. žilet: Wilkinson Sword - čak i zeru bolji od 8 – uglađeniji, ali se mora paziti jel hoće malo nadražiti kožu iako ne kužim zašto. Sve u svemu – sasvim ugodan žilet i podosta učinkovit – učinkovitiji od 8. I drugo brijanje je bilo vrlo dobro. Sasvim jedna OK lamica, ali je nikako smjestiti negdje - živo me zanima koja je...

10. žilet: Personna Platinum - Približno isto kao i devetka. Za zeru možda malo više kao čupka, ali inače vrlo učinkovit. Brijanje ovom lamicom dugo drži lice bez nove brade... Da li je možda malo manje uglađen od 9 ili možda malo više čupka, ali jako dobro brije. I drugo brijanje je bilo vrlo dobro! Zanimljiva lamica...

11. žilet: Feather - Nadasve zanimljiv žilet!!! WTG uopće neznaš da imaš lamicu - čak sam išao provjeravati ima li lamice u brijaču, kao neki teški rookie, a brijanja je stvarno GLASNO. Odaje osjećaj velike oštrine! Traži pažnju! Dva brijanja OK. Vidjet ćemo treće... Isto kao i prva dva – WTG izvrstan, XTG OK, ATG nije OK – zanimljiva lamica. Ono prije me vuklo na Feather, ali ovo bi definitivno moglo biti TO! Dva vrhunska brijanja sa ovom lamicom!
I POGODIH :cheerlead

12. žilet: GDP - Prvo brijanje fenomenalno u sva tri prijelaza! Vrlo uglađen (ne onako da bih morao gledati ima li ga uopće u brijaču kao sa 11) ali jako dobar. Brijanje bez iritacije i vrlo temeljito. Jako dobra lamica za ovaj brijač – pa koja god bila! Drugo je brijanje prošlo izvrsno – bez iritacije BBS tek takav. Za treće brijanje nisam ziher, ali za dva brijanja, ovo je izvrsna lamica za ovaj brijač.

13. žilet: Astra Superior Stainless Double Edge: Dva savršeno ugodna brijanja u tri prijelaza. Bez puno filozofije, definitli jedan od najboljih žiletića za ovaj brijač! Mislim kako će bez ikakve frke odraditi i treće brijanje! I odradio ga je – jako dobar žilet za ovaj brijač! Baš me zanima koji je...

14. žilet: Derby Extra Super Stainless - Nešto slabije performanse od ovog prije, ali isto podosta dobar. I drugo brijanje sasvim zadovoljavajuće - tipičan predstavnik srednje klase lamica. I treće brijanje sasvim OK - osjeti se zerica zatezanja, ali sve u svemu - vrlo ujednačena tri brijanja sa sasvim zadovoljavajućim rezultatima.

Eto, dragi moji forumaši - tako je to izgledalo kada sam upario popis sa svojim utiscima...

Neka rang lista bi bila ovakva:

Zlatna medalja - Feather - Definitivni pobjednik za dva brijanja - čuda radi, ali to, imho, nije žilet za početnike!!!
Feather + 34 HD = ultra efikasno, pravo muško brijanje!!!

Srebrna medalja - dijele je GDP i Astra Superior Stainless Double Edge - izvrsne lamice za Merkurov 34 C HD!!!

Brončana medalja - definitivno Astra Superior Platinum - jako dobar izbor za ovaj brijač!!!

Dvije Astre, opaaa :shock:
:thumbs:
Gospodo - što vi velite?

E da - idemo sada i treći takav veliki test, ali ovaj put sa Muhle R41 i deset različitih lamica :cheers2 :thumbs: :wink

Opet par mjeseci, a da pojma nemam sa čime ću se brijati - pa ćemo i po treći put vidjeti rezultate - ta je za sada više od nekoliko mjeseci "blind" brijanja za potrebe ova dva usporedna testa, ali sve se to na kraju itekako isplati kada vidiš rezultate :thumbs:

I to je razlog što, meni osobno, brijanje DE brijačima i različitim lamicama pričinjava ogromno zadovoljstvo - zadovoljstvo koje ne bih nizašto mijenjao!

Živjeli :headband:
User avatar
marn
mr. sc. brijanja
Posts: 3104
Joined: 02 Oct 2011, 12:29

Re: Merkur 34 C HD i 14 lamica - poveći usporedni test

Post by marn » 28 Feb 2016, 19:39

Vidis i meni je ova Astra SP (zeleni paketic) re-otkrice. Proglasio sam je losom jer me cupala u R41 i nisam je duugo koristio do nedavno u Weberu u kojem me odusevila.
User avatar
Adept
Steven Hawking brijanja
Posts: 6423
Joined: 04 Nov 2010, 00:00
Location: Pula

Re: Merkur 34 C HD i 14 lamica - poveći usporedni test

Post by Adept » 28 Feb 2016, 19:43

Yep - u ovom brijaču ona je i meni bila, kako ti to veliš, definitivno re-otkriće.
User avatar
ender2811
DE
Posts: 182
Joined: 13 Dec 2015, 15:26
Location: Zagreb via Split

Re: Merkur 34 C HD i 14 lamica - poveći usporedni test

Post by ender2811 » 28 Feb 2016, 20:10

Odlican post. Posebno mi se svida sto si sve radio na slijepo. Ja mislim da placebo efekt kod ovog naseg brijanja igra veliku ulogu. Meni su rezultati potpuno u skladu s osobnim iskustvom. Od Astre do Bolzana.
Zelena Astra mi je go to lamica. Feather je Feather a treci mi je GWP. Kad malo popusti odusevljenje s britvom (ako se to ikad dogodi :D ) bas cu iskusat i plavu Astru, da vidim kako mi pase.
Jesu ove usa persone ono sto se jos zove i persona lab blue?
Jos jedna pohvala na trudu. Samo iduci put neka bude double blind. Obrijes jednu stranu lica bez lamice, da budemo sigurni da nisi umislio rezultate :wink
It's always funny until someone gets hurt. Then it's just hilarious.
User avatar
Adept
Steven Hawking brijanja
Posts: 6423
Joined: 04 Nov 2010, 00:00
Location: Pula

Re: Merkur 34 C HD i 14 lamica - poveći usporedni test

Post by Adept » 28 Feb 2016, 20:27

ender2811 wrote:Odlican post.
THX!
ender2811 wrote:Jesu ove usa persone ono sto se jos zove i persona lab blue?
EDIT: Moj bed - nisu to te lamice. Ovo su lamice koje su u bijelom omotu. Čini mi se da su to one med prep - ovo mi je bila zadnja pa sam se zbunio :oops:

Image
ender2811 wrote:Jos jedna pohvala na trudu. Samo iduci put neka bude double blind. Obrijes jednu stranu lica bez lamice, da budemo sigurni da nisi umislio rezultate :wink
Aha :D
User avatar
tux-scooby
Shaveta
Posts: 202
Joined: 16 Dec 2015, 17:10
Location: Donji Miholjac - Osijek

Re: Merkur 34 C HD i 14 lamica - poveći usporedni test

Post by tux-scooby » 28 Feb 2016, 21:12

Odličan post i svaka čast na trudu :headband:
Osobno sam tek krenio sa DE brijanjem i koristim kombinaciju Merkur 34c HD i Astra Superior Platinum Double Edge i za prvu vrstu lamica koje koristim nisam se cak jako ni iskasapio :skrbo
User avatar
monkeylord
Shaveta
Posts: 349
Joined: 21 Oct 2012, 12:39
Location: Osijek

Re: Merkur 34 C HD i 14 lamica - usporedni test

Post by monkeylord » 29 Feb 2016, 16:57

Meni je Astra SP bila alfa i omega, do zadnje narudžbe kad sam više od pola paketa proslijedio jednom čiči kod staraca na selu...jednostavno su bile loše, nakon jednog brijanja sam mogao s njima obrisati dupe. Može biti da je u pitanju loša sreća i da sam jednostavno naletio na lošu seriju, probat ćemo opet pa ćemo vidjeti :)
Trenutno mi je vrh bijeli Gillette Platinum
User avatar
KVFinn
BIC
Posts: 38
Joined: 24 Oct 2016, 11:17
Location: Rijeka

Re: Merkur 34 C HD i 14 lamica - usporedni test

Post by KVFinn » 27 Nov 2016, 20:37

prvo, svaka čast na trudu. :hail: :klap

drugo, gdje se mogu nabaviti primjerci ovih "najboljih" žileta, za isprobati: Feather, GDP, Astra SS, Astra SP? da ne kupujem veća pakiranja dok se ne odlučim za jednu/dvije vrste.

koliko sam skužio, samo se Gillette može kupiti kod nas, ostalo preko neta?
User avatar
Adept
Steven Hawking brijanja
Posts: 6423
Joined: 04 Nov 2010, 00:00
Location: Pula

Re: Merkur 34 C HD i 14 lamica - usporedni test

Post by Adept » 27 Nov 2016, 20:54

Hvala!
Na žalost - DA, nabrojane se lamice mogu kupiti samo preko neta (za GDP nisam ziher, ali duuugo ih nisam vidio u našim dučanima).
User avatar
Beco
Kamisori
Posts: 910
Joined: 14 May 2010, 00:00
Location: Istra

Re: Merkur 34 C HD i 14 lamica - usporedni test

Post by Beco » 27 Nov 2016, 21:22

Ima dark platinuma po marketima-viđam ih stalno
User avatar
Adept
Steven Hawking brijanja
Posts: 6423
Joined: 04 Nov 2010, 00:00
Location: Pula

Re: Merkur 34 C HD i 14 lamica - usporedni test

Post by Adept » 27 Nov 2016, 21:24

Beco wrote:Ima dark platinuma po marketima-viđam ih stalno
Izvrsno!!!
Dakle, samo u ovoj puljeskari ih nema :twisted:
User avatar
marn
mr. sc. brijanja
Posts: 3104
Joined: 02 Oct 2011, 12:29

Re: Merkur 34 C HD i 14 lamica - usporedni test

Post by marn » 27 Nov 2016, 21:33

Bome ni po Zg ih bas nisam vidio

Sent from my Le X820 using Tapatalk
User avatar
MRKI
Student brijanja
Posts: 1616
Joined: 24 Feb 2014, 12:14
Location: ZG

Re: Merkur 34 C HD i 14 lamica - usporedni test

Post by MRKI » 28 Nov 2016, 13:18

Na kioscima u Zg sam vidio Dark Platinume po 12-13 kn dok White Platinume ima Billa po 10kn.
I refuse to join any club that would have me as a member.
Groucho Marx
User avatar
Adept
Steven Hawking brijanja
Posts: 6423
Joined: 04 Nov 2010, 00:00
Location: Pula

Re: Merkur 34 C HD i 14 lamica - usporedni test

Post by Adept » 28 Nov 2016, 18:06

MRKI wrote:Na kioscima u Zg sam vidio Dark Platinume po 12-13 kn dok White Platinume ima Billa po 10kn.
Kad si ono u Puli?
:cheers2
User avatar
MRKI
Student brijanja
Posts: 1616
Joined: 24 Feb 2014, 12:14
Location: ZG

Re: Merkur 34 C HD i 14 lamica - usporedni test

Post by MRKI » 28 Nov 2016, 18:37

Za 3 tjedna.
I refuse to join any club that would have me as a member.
Groucho Marx
Post Reply

Return to “DE Brijači”