MÜHLE R41 i 11 lamica - usporedni test

Post Reply
User avatar
Adept
Steven Hawking brijanja
Posts: 6452
Joined: 04 Nov 2010, 00:00
Location: Pula

MÜHLE R41 i 11 lamica - usporedni test

Post by Adept » 01 Jun 2016, 09:20

Gospodo forumaši, ovo je moje treće testitanje većeg broja lamica u jednom brijaču.
Ovoga je puta na redu bio moj omiljeni MÜHLE R41 Rosegold.
Dobiveni rezultati - da - bilo je inenađenja, ALI su mi se neke stvari i iskustva vezana uz ovaj IZUZETAN brijač sada definitivno "učvrstili".
Test je rađen kao i prošla dva, a to znači kako je SWMBO po svom nahođenju, a kada sam joj rekao, zamijenila lamicu u brijaču i upisala redoslijed i ime lamice na svoj papir, a ja sam uredno vodio "ćorave" bilješke na kompu.
Tek sam danas, malo prije, vidio koji se moj broj upisa slaže sa brokem lamice te, u ovom postu, spojio ime lamice sa papira sa svojim utiscima tijekom brijanja.
No, ostavljam Vas daljnjem čitanju i nadam se kako će vam post barem malo pomoći prilikom odabira lamice za ovaj fenomenalan brijač.

1. lamica - Super Max Platinum - Prvo brijanje je bilo OK. Kao da me malo čupkalo taj prvi WTG, ali ostatak brijanja je odrađen u tri prijelaza i sve je bilo OK. Mislim, nije to EJ ili HD – osjeti se agresiva, ali je brijanje bilo i više nego li zadovoljavajuće te bez iritacije. AS se osjeti. Drugo brijanje je bilo isto korektno i bez iritacije, ali se također sada malko jače, osjeti AS. Nisam nezadovoljan, niti previše zadovoljan. Idemo dalje...

2. lamica - Astra Superior Double Edge – Sva tri brijanja osjetno ugodnija. Prvo brijanje se osjetilo lagano "vučenje" u WTG prijelazu, ali opet manje nego li na prvoj lamici. Drugo i treće brijanje naglašeno ugodnije od prijašnjeg. Lamici treba jedno brijanje da upadne u harmoniju sa brijačem... Vrlo dobra lamica za ovaj brijač, kod koje se tek u drugom brijanju dobije onaj pravi osjećaj.

3. lamica – Gillette NACET - Još „mekše“ i ugodnije brijanje od prijašnje lamice (mislim na prvo brijanje). Lamica odaje osjećaj veće oštrine nego prethodne dvije. Vrlo sam zadovoljan prvim brijanjem – do sada najbolje! Drugo brijanje u potpunosti fer. Treće - vidljiv pad performansi i lagana iritacija na mekoj koži vrata. Sasvim OK lamica za ovaj brijač sa progresivnim padom performansi, a što je sasvim normalno za očekivati. HVALA kolegi koji mi je omogućio da za Vas testiram i ovu lamicu!

4. lamica - Derby Extra Super Stainles – Sasvim zadovoljavajuće brijanje – ni previše dobro ni previše loše. Drugo brijanje – osrednje brijanje, nisam radio ATG na licu, jednostavno je zatezao kod ATG-a na vratu. Osrednja lamica koja nije puno toga pokazala...

5. lamica - Feather – Iznimno oštar i efikasan – barem na prvom brijanju, porezao sam se (ČAK) – inaće OK i bez nadraživanja. Fenomenalno drugo brijanje – školski BBS bez trunke iritacije - jako dobro. Treba mu, očigledno, opreznije priči i onda je sve u redu. Treće brijanje – istrošen! Dakle – prvo brijanje traži oprez, drugo brijanje je super, a treće je za smeće. Nadasve zanimljiva lamica u ovom brijaču – na što li me to samo podsjeća ;)

6. lamica - PSSI – dva prosječna brijanja. Dobar zvučni feedback, ali performanse mi niti smrde, niti mirišu. Drugo brijanje mu je bio end. Ništa posebno. EVO IZNENAĐENJA!!!

7. lamica - Astra Superior Platinum – dva natprosječna brijanja – bez ikakve iritacije i podosta učinkovita lamica. Ova lamica sasvim dobro paše u ovaj brijač. Mislim kako ću odraditi i treće brijanje sa njom. Treće brijanje također dobro. Malo se osjeti pad performanse i ne treba više inzistirati na daljnjem brijanju. Svejedno – njegovo treće brijanje je bolje od nekih prvih!!! Izvrsna lamica za ovaj brijač! Ovo me živo zanima koja je lamica...

8. lamica - Gillette White Platinum – dva brijanja i oba su bila vrlo ugodna, bez iritacije. Žilet je podosta oštar i ugodan. Siguran sam kako će i treće brijanje biti ugodno. Treće brijanje je isto bilo sasvim OK! Jako dobra lamica za ovaj brijač! Četvrto brijanje se osjetilo da se lamica zatupila i nije bilo tako ugodno iako je bilo podosta učinkovito. Dva super brijanja, treće sasvim OK i četvrto pokazuje na pad performansi. Vrlo dobra lamica za ovaj brijač!

9 – Persona made in USA - Dva srednja brijanja – čupka malo, kao da zateže. Ne ostane iritacija, ali nije ni približno tako oštar kao njegov prethodnik. Ništa posebno u ovom brijaču.

10. lamica - Gillette Dark Platinum – Vrlo oštra lamica! Svojom sam se krivicom nicknuo i ostatak brijanja sam morao odraditi u "nižoj brzini", ali lamica je izuzetno ugodna i bez ikakve je greške odradila sva tri prijelaza. Živo me zanimaju daljnja brijanja sa njom... Drugo brijanje je bilo isto tako, sasvim uredno. Kod daljnjih se brijanja (3. i 4.) osjeti znatan pad u performansama. Ovo je lamica koja jako dobro paše u ovaj brijač – vrlo oštra, vrlo ugodna i vrlo učinkovita, ali samo za prva dva brijanja - nakon toga "pada" u performansama... Zanimljivo.

11. lamica - Astor - Čudna lamica. Malo se nicknuo. Morao podosta popravljati... vidjet ćemo za drugo brijanje. Drugo je brijanje bilo po svemu osrednje. Lamica je dosta izgubila na svojoj oštrini tako da sa njom neće biti trećeg brijanja. Sve u svemu, rekao bih – malo i ispodprosječna lamica za ovaj brijač...

Nekakav finalni redoslijed bi, po meni, ovako izgledao:

1. MJESTO I ZLATNA MEDALJA - lamica br. 7 - Astra Superior Platinum,
2. MJESTO I SREBRNA MEDALJA - lamica br. 8 - Gillette White Platinum, te
3. TREĆE MJESTO I BRONČANA MEDALJA - lamica br. 10 - Gillette Dark Platinum.

PONOVNO JEDNA ASTRA :headband:
To je firma koja se i na dva zadnja testa pokazala kao fenomenalna i koja je, meni barem, najurednije potukla i PSSI i Feather. Mogu li sada reći kako, nakon tri opsežna i dugotrajna testa, imam novu omiljenu firmu lamica? Mislim kako mogu.
Bacite oko na moje dvije ranije recenzije - Astre drže zavidna mjesta i pokazuju vrhunske performanse:
1 - HD + puno lamica - viewtopic.php?f=60&t=3062 i
2 - EJ 89 + puno lamica - viewtopic.php?f=60&t=2941


Dalje - Gillette lamice - ovdje, u ovom zahtjevnom brijaču su se pokazale kao, skoro pa, lamice izbora... Da ne spominjem da te fenomenalne GWP lamice imate na svakoj blagajni u Billi - pred nosom su nam, definitivno, jedne od boljih lamica u našem hobiju - i to za sasvim prihvatljive novce!
I znate što - NACET bi slobodno mogao staviti na dijeljenje trećeg mjesta i brončane medalje sa GDP-om!
Gillette lamice su pun pogodak u Muhle R41 brijaču.
GDP mi je bilo jako ugodno iznenađenje u ovom brijaču, a PSSI jako loše iznenađenje u ovom brijaču.

Feather je... well, Feather - bilo gdje da ga staviš - i tu mu treba skinuti kapu! Prvo brijanje Featherom u ovom brijaču MORA biti popračenom dužnom dozom poštovanja, drugo brijanje je ZAKON, a treće je... ne zakon, i to treba imati na umu ;) Nadam se da sam maknuo tu nekakvu nepotrebno nametnutu famu kombinacije Feathera i Muhle R41 brijača - treba samo poštivati kombinaciju i brijanje će biti izvrsno (ovo NIJE kombinacija za početnike!).

Što dalje... pa, ostao mi je još jedan brijač - moj dragi Fatip Piccolo Open Comb :jazavac:
Ostalo mi je i manje vrsti lamica za probu... šmrc.
No - to će biti treći test - sa tim lamicama koje imam, a rezultate ću vam uredno predočiti za koji mjesec :cheers2

Živi bili!
User avatar
007
Student brijanja
Posts: 1993
Joined: 13 Jan 2016, 12:07
Location: Rijeka

Re: MÜHLE R41 i 11 lamica - usporedni test

Post by 007 » 01 Jun 2016, 10:23

Bravo Adept!

Odlična i vrlo zanimljiva recenzija lamica!

Kako YMMV, meni je Astra SP ubjedljivo najgora lamica koju sam probao u R41! Dobio nakon nje takvu iritaciju kakvu ne pamtim! Pa odustao od nje jednom za uvijek.

Moj favorit u R41 je definitivno Personna Platinum (iliti Red)!
I'm sorry to have kept you waiting, but I'm afraid my walk has become rather sillier recently.
User avatar
mirko
Kamisori
Posts: 718
Joined: 10 Jan 2013, 14:20
Location: Pula

Re: MÜHLE R41 i 11 lamica - usporedni test

Post by mirko » 01 Jun 2016, 14:01

Bravo na trudu al mi zanimljivo da nisi kupio paketic Wilkija ipak je to sredstvo koje je dostupno u nasim trgovinama pa nebi bilo na odmet znati i to saznanje sa tvoje strane.

Os da kupim pa idemo na :cheers2 Praske jos na godisnjem pa eto prilike
User avatar
Adept
Steven Hawking brijanja
Posts: 6452
Joined: 04 Nov 2010, 00:00
Location: Pula

Re: MÜHLE R41 i 11 lamica - usporedni test

Post by Adept » 01 Jun 2016, 14:03

Nijesam se sjetio to kupit, a na pivu moremo uvijek :cheers2
User avatar
Praskaton
Naučnik brijač
Posts: 2658
Joined: 12 Oct 2009, 00:00
Location: Pula

Re: MÜHLE R41 i 11 lamica - usporedni test

Post by Praskaton » 01 Jun 2016, 14:14

Adept wrote:Nijesam se sjetio to kupit, a na pivu moremo uvijek :cheers2
Ja kad sam vdijo da nije testirao Bolzzano nisam dalje htio ni čitati.... :D
User avatar
marn
mr. sc. brijanja
Posts: 3138
Joined: 02 Oct 2011, 12:29

Re: MÜHLE R41 i 11 lamica - usporedni test

Post by marn » 01 Jun 2016, 14:29

Odlican test! Iznenađenje je definitivno PSSI i potaknuo si me da ga isprobam u nekom od iducih brijanja s r41 i vidim kako ce to odraditi. Astra je meni totalno bipolarna, nekad mi je super, nekad smece- jedino logicno objasnjenje mi je da imam vise rasparenih lamica od razlicitih dobavljaca..
@007 Persona Red je jedina lamica koju sam trenutno sklon naruciti u vecoj kolicini- naravno kad potrosim zalihu ostalih koje su se nagomilale tokom godina

Poslano sa mog SM-G925F koristeći Tapatalk
User avatar
marn
mr. sc. brijanja
Posts: 3138
Joined: 02 Oct 2011, 12:29

Re: MÜHLE R41 i 11 lamica - usporedni test

Post by marn » 01 Jun 2016, 14:31

E da: Gillette WP- jako solidna lamica u svim brijacima, veliki + je dostupnost
Drago mi je da je potvrdila status i u ovom slijepom testu!

Poslano sa mog SM-G925F koristeći Tapatalk
User avatar
miha
Kamisori
Posts: 599
Joined: 15 Jun 2013, 14:13

Re: MÜHLE R41 i 11 lamica - usporedni test

Post by miha » 01 Jun 2016, 16:18

bravo Adept, super post!
Moja najomiljenija kombinaicja je R41 i Feather,.. Posto pises o Rosegorld varianti pretpostavljam da je brijac 2013 verzija,.. (malo manje agresina od 2011). Slazem se da mora biti covijek pazljiv i da mora imati laku ruku, ali za nagadu dobijes zaista kvalitetno brijanje i efikasnost.. Nisam bas eksperimentirao drugim lamicama,.. koje sam probao (nazalost se ne sijecam koje) me nisu odusevile pa nisam vise isao u tom smijeru (i sve zaboravio).
Ja upotrijebljavam Feathericu za vise puta,.. kad otupi vecinom je stavim u Merkur 37C, pa jos tamo malo teram, prema mojim iskustvima 37C sa svojom slant efikasnocu dobro kompenzira tupost.

Prema tvom reportu, moram sad Astru isproibati d avidim kako s njom ide :).. znam da imam negdije neku, znaci sve je samo pitaje da ju pronadzem :D..
User avatar
Beco
Kamisori
Posts: 915
Joined: 14 May 2010, 00:00
Location: Istra

Re: MÜHLE R41 i 11 lamica - usporedni test

Post by Beco » 01 Jun 2016, 18:34

U ono zlatno doba Internet kupnje 2010.-2011. kad je dolar bio 4,5 kuna a funta 7,5 kuna kupio sam pun optimizma 100 komada Astra SP lameta potaknut brojnim hvalospjevima s raznih foruma.
Koštale su 9,10 usd što je bilo ultra povoljno jer se tad 100 komada feathera ili Gillette Silver Blue nije moglo naći za manje od 35-40.
Nažalost meni se ta lamica pokazala užasnom i u Merkuru HD i u R41.

Pošto i danas čitam brojne pozitivne recenzije za tu lamicu postoje samo dvije stvari koje su se mogle desiti
-ili sam kupio fake lamice(malo vjerovatno ali moguće)
-ili sam se previše naučio na oštrinu Feathera,GDP i GSB, naime kod ovih navedenih, brijač se ponaša kao da nema lamice, klizi i reže bez ikakvog čupanja i preskakanja koje se meni dešavalo sa Astrom SP a i sa svim lamicama za koje smatram da su loše.
User avatar
Adept
Steven Hawking brijanja
Posts: 6452
Joined: 04 Nov 2010, 00:00
Location: Pula

Re: MÜHLE R41 i 11 lamica - usporedni test

Post by Adept » 01 Jun 2016, 18:57

Ha, čujte, meni se lamica pokazala kao sasvim OK - toliko da sam se i sam više iznenadio.
No, treba svakako uzeti u obzir ono što je naš James Bond rekao, sve ovisi o nekom osobnom iskustvu i osobnom doživljaju.
Meni se stvarno pokazala kao OK. Sada, ne znam da li su oni nešto poboljšali, promijenili, ali činjenica je kako sam u ova zadnja tri blind testa imao sasvim OK rezultate sa Astrinim lamicama.
Inaće, ukoliko imate desetak+ lamica, nije zgore za napraviti taj nekakav blind test - osigurati objektivnost nije lagano, a takav vid testiranja podosta pomaže pri osiguravanju objektivnih uvjeta (još ako izdržite cijeli test sa istom kremom/sapunom/četkicom...). Možda se i sami iznenadite ;)
Sve u svemu, meni je taj način brijanja podosta zgodan i zanimljiv i zato ću ga svakako napraviti i sa Piccolom!
Sve je OK - imati svoju najdražu konfiguraciju koja radi ko švicarski sat, ali... meni je osobno ovako puno zanimljivije, napetije, a i dobiju se, kao što vidite, zanimljivi rezultati.
Ni sa jednom jedinom lamicom se ja neću iskasapiti ili jako loše obrijati, daleko od toga... zato mi nije problem testirati i istraživati.
Na ovaj način sebi još dodatno "začinim" ono što volim i do čega mi je stalo, a ni rezultati nisu za baciti :wink
User avatar
miha
Kamisori
Posts: 599
Joined: 15 Jun 2013, 14:13

Re: MÜHLE R41 i 11 lamica - usporedni test

Post by miha » 01 Jun 2016, 22:09

Beco wrote: -ili sam se previše naučio na oštrinu Feathera,GDP i GSB, naime kod ovih navedenih, brijač se ponaša kao da nema lamice, klizi i reže bez ikakvog čupanja i preskakanja
bojim se da ce i kod mene biti ovako,.. prosli sam put kupio hrpu polsilverica, ali sam ih vec prodao jer mi nikako nisu sijele..
User avatar
marn
mr. sc. brijanja
Posts: 3138
Joined: 02 Oct 2011, 12:29

Re: MÜHLE R41 i 11 lamica - usporedni test

Post by marn » 02 Jun 2016, 06:54

Polsilver je meni otpr. na razini ostrine Gillette DPa samo duze traje. Po ostrini nije u top 3 ali je blizu.
Za nekoga ko ne voli previse eksperimentirati, tj. zeli konzistentne rezultate s 25 ovih lamica se moze kvalitetno brijati godinu dana.
Meni je malo dosadna, inace nemam zamjerke.


Poslano sa mog SM-G925F koristeći Tapatalk
Post Reply

Return to “DE Brijači”