NIJE U ŠOLDIMA SVE ILI MOŽDA JE ILITI GA THE GENERAL vs. MONGOOSE vs. ATT SE1

User avatar
007
Student brijanja
Posts: 1993
Joined: 13 Jan 2016, 12:07
Location: Rijeka

NIJE U ŠOLDIMA SVE ILI MOŽDA JE ILITI GA THE GENERAL vs. MONGOOSE vs. ATT SE1

Post by 007 » 27 Nov 2017, 14:16

Igrom slučaja i namjere, imao sam priliku družiti se sa nekim od ponajboljih modernih SE brijača koji koriste AC lamice. Dva Generala (alu i brass), Mongoose B2 (samo glava) i ATT SE11 (na Kronos dršci) daju odličan pregled onogo što se trenutno nudi na SE tržištu. Zapravo nedostaju samo Cobre i Asylum RX za potpuni pregled. Na moju žalost, ovi posljednji su meni poprilično neuhvatljivi. Zapravo, nedostaje i najnoviji čelični General, ali dobro, ranije inačice će poslužiti i više nego dobro!

Moju usporedbu ovih brijača, radi lakšeg snalaženja, podijelio sam u nekoliko kategorija i u svakoj kategoriji napravio malu top-listu.

U svakom od ovih brijača koristio sam Schick Proline lamice i uvijek radio tri klasična prijelaza (WTG – XTG – ATG).

Ovo je naravno moj osobni poredak i svatko od vas može se u potpunosti ne složiti s njime!TEHNIČKI PODACI

ATT SE1

Tko ga radi: Above The Tie (https://www.abovethetie.com)

Tip brijača: SE trodijelni

Tip lamice: AC lamice

Materijal: 303 stainless steel

Verzije: zavisno od drške – Kronos, Atlas, Bamboo, Colossus

Cijena: 185 USD

Težina: 105 gramaMONGOOSE

Tko ga radi: Mongoose Razor

Tip brijača: SE trodijelni

Tip lamice: AC lamice

Materijal: Stainless steel / Aluminij 6061 (CNC obrada)

Verzije: The Original (satin i polished finiš) / B2 (satin i polished finiš) / Alumigoose (nekoliko boja i finiša)

Cijena: ne proizvodi se više / 179 USD / 99 USD

Težina: xx / 142grama / 48gramaTHE GENERAL

Tko ga radi: Colonial Razors (https://colonialrazors.com)

Tip brijača: SE trodijelni

Tip lamice: AC lamice

Materijal: Aluminij 6061 (CNC obrada) / C360 mesing (CNC obrada)/ 316L stainless steel (CNC obrada)

Verzije: crna, anodizirana (ranije i srebrna, anodizirana) / mesing / stainless steel

Cijena: 44,00 USD / ne proizvodi se više / 65,00USD

Težina: oko 44g / 130g / 122gPRVI DOJAM

Znate ono kad prvi put vidite vaš novi brijač, pa kad ga uzmete u ruku, lagano odvažete u ruci i dobro promotrite sa svih strana. E tome se ovdje radi!


ATT SE1 stiže u crnoj kartonskoj kutiji sa srebrnim logom. Otvoriš je a unutra stoji prekrasan brijač. I sve izgleda baš onako kako treba.


Mongoose (zapravo samo glava) mi je stigla preko dragog kolege na probu. Zamotana u običan papir, ali kad sam je vidio – vau! Bila je to ljubaf na prvi pogled! Prekrasno i besprijekorno. Satin finiš. I još osjetiš žal što nije cijeli brijač nego samo glava.


Kad mi je napokon stigao moj prvi alu General i kad sam otvrio kutiju prvi dojam je bio – hmmm. Razlog, zapravo prilično banalan. Na njihovoj stranici lijepo piše: „Packaging: Bubble wrapped and shipped in a small box.“ I to je živa istina! Brijač stvarno dolazi SAMO zamotan u pucketajuću foliju! Nema kutije unutar koje se on nalazi ili nešto slično. Samo puno pucketajuće folije! Ali kad ga odmotate, reakcija je – mmmmmm. Prekrasan, jednostavan, minimalistički dizajn (barem meni) i odlično, uravnoteženo ležanje u ruci. Wau efekt nije izostao! I još uvijek me drži kada ga uzmem u ruku!


1. Mongoose

2. ATT SE1

3. The GeneralKVALITETA IZRADE

E sada... Prvi dojam se slegnuo i sada kreće detaljno razgledavanje novog brijača.


Nakon početnog oduševljenja ATT SE1 ipak slijedi malo razočaranje. Možda je problem što sam imao jako, jako, jako velika očekivanja od ovog brijača. Sve je gotovo besprijekorno ali kao da mi nešto smeta. Potpuno subjektivno. Kronos drška ima fini knurling (malo me podsjetio na onaj na Rockwell 6S) koji čvrsto stoji u ruci i nema strha od klizanja. Glava brijača precizno izrađena, bez ikakvih tragova obrade.


Mongoose u satin izvedbi izgleda naprosto savršeno. Za potpunu priču, naravno, nedostaje njegova originalana drška. Na žalost nisam je imao, ali onako kako izgleda na slikama, meni je jedna od lijepših i zanimljivijih definitivno! Sve na Mogoosovoj glavi izgleda – savršeno! Definitivno pobjednik u kategoriji kvalitete izrade.


General. Tu su dvije priče. Jer su dvije verzije – aluminijska i mesingana. Aluminijska verzija je izrađena besprijekornobez vidljivih tragova obrade. (Kasnije su pustili u prodaju i jeftiniju verziju, koja i nije bila toliko savršena, ali to su posebno napomenuli i prilagodili cijenu tome). Nema nikakvih zamjerki! Jednostavan, minimalistički dizajn, odlično ležanje u ruci. Brass verzija je malo drugačija priča. Na glavi su vidljivi tragovi strojne obrade, finiji na vrhu top cape, a posebice s njegove unutarnje strane. Ni drška nije u potpunosti savršena, ali ima definitivno bolji izgled od ostatka brijača. Ono što treba napomenuti ovdje jest da su Braća namjerno ostavili takav finiš. Razlog je jednostavan. Mesing nakon nekog vremena počinje tamnjeti a njihova je želja bila da tijekom vremena, kako će brijač stariti i tamnjeti, svaki postane poseban. Nešto slično kao sa Hone brijačom. S tom razlikom da su Hone brijači besprijekorni. Uostalom, tko je želio, a nije mali broj takvih, uglancali su svoje brass verzije Generala i one izgledaju (barem po slikama) besprijekorno ili gotovo besprijekorno. Ali nisu došli takvi pa se to ne računa.


Rezultat:

1. Mongoose

2. ATT SE1 & The General (alu)

3. The General (Brass)


KVALITETA BRIJANJA

Sve ovo do sada i nije toliko bitno. Jer ipak je bitno KAKO briju. 1912 model zasigurno nije najljepši brijač, ali je i te kako izvrstan kada dođemo na pitanje kvalitete brijanja. A kako tu stoje naši glavni likovi?


Kada uzmete ATT SE1 u ruku i spremate se povući prvi potez, osjećate lagano strahopoštovanje prema njemu. I trebate. Težak brijač koji i će te kako osjetite u ruci (a u ruci sjedi savršeno) a upravo njegova težina omogućit će da on podsao odradi pa... savršeno! Ali zahtijeva ipak određunu dozu pažnje, jer zbog težine može vas i malo „gricnuti“ ako niste dovljno pažljivi! (Na sreću, nije me „gricnuo“ iako je u jednom trenutku malo falilo!) Sve u svemu, jedno ugodno (ali ne preugodno) i jako, jako, što bi Englezi rekli – close shave!


Mongoose, za razliku od SE1 i Generala, ima drugačiji oblik glave. Dok on ima, recimo to tako, klinasti oblik glave, SE1 i General imaju zaobljenu glavu. Ta razlika u izgledu glave, po meni, dovodi do dvije stvari. Prvo je da glava izgleda puno masivnije i drugo, možda i važnije, da je kut brijanja na neki način preodređen. I nema puno mrdanja. Zaobljeni izgled glave, barem meni, omogućuje lagano igranje s kutom brijanja i možete, na neki način, odrediti agresivnost brijača. (Ok, ovo možda zvuči glupo, ali ne znam kako to bolje opisati.) Brijanje s Mongooseom meni nije bio previše ugodno, on sam mi je nekako bio grub, sirov, ali bez obzira na sve, rezultirao je vrlo čistim i zapravo dobrim brijanjem.


Aluminijski The General je lagan brijač, za razliku od ostala 3 u ovoj priči. Ali to mu nije mana. On je zato agilan i svaki put će odraditi izvrsno brijanje. S njim možete osjetiti gotovo svaku dlačicu koju ste prerezali! A sve u konačnii rezultira finim, close shaveom. On je nježan i jako, jako efikasan brijač! Mnogi su se za alu verziju žalili da je možda ipak prelagana. Pa su napravili težu, brass verziju. Većinu toga što se odnosi na alu verziju vrijedi i za brass verziju. Nježno i ugodno.

Kada sve zbrojim, čini mi se da bi u ovoj kategoriji možda malu prednost, ali stvarno malu, ipak dao ATT SE1 pred oba Generala.


Rezultat:
1. ATT SE1

2. The General

3. Mongoode


POSTSHAVE FEELING

Obavili ste brijanje. Zadovoljni ste kako je to ispalo. I sada stavljate alkoholni AS da provjerite kako je sve zapravo dobro, ili loše prošlo.


Ono gdje mi se čini da je SE1 najbolji to je dugotrajnost brijanja. Nakon brijanja s njime imam možda i najduže osjećaj svježe obrijanog lica. Misli da je to za nekoga tko se brije svaki dan, definitivno plus. Ili za nekoga sa jakom, jakom bradom tko se obrije ujutro, a već navečer izgleda kao da se nije brijao. S druge strane ja se brijem svaka 2-3 dana tako da meni to i ne igra neku ulogu.


Iako je brijanje sa Mongoosom prošlo malo grubo, ipak sam se iznenadio koliko me je zapeckalo nakon nanošenja alkoholnog Asa. Tu me podsjetio na ER Streamline – više-manje ugodno brijanje a onda lagano iznenađenje – ipak nije to bilo baš toliko nježno i ugodno koliko sam mislio. Ali dok mi je to na neku foru to kod Streamlinea pasalo, kod Mongoosa mi to nikako nije sjelo.


General u obje verzije nudi jednostavno jako, jako ugodno brijanje. Nanošenje alkoholnog Asa prolazi uz samo ono kratkotrajno, ugodno peckanje, koje potvrđuje da sam odradio vrhunsko brijanje.

Uovoj kategoriji, za točno onoliko koliko je u prethodnoj bio bolji ATT SE1, ovaj put je General bio bolji.


Rezultat
1. The General

2. ATT SE1

3. Mongoose


KONAČNI ZAKLJUČAK

Najlakše mi je bilo odrediti zadnje mjesto. Mongoose me na žalost jednostavno nije oduševio. Iako sam to jako, jako htio. Nije išlo. Ali daleko od toga da je ovo loš brijač. To nikako!

S druge strane između ATT i Generala mi je gotovo pa mrtva trka. Ali ono što je, barem meni presudilo, jest cijena. ATT SE1 je gotovo tri puta skuplji od SS verzije Generala odnosno 4,5 puta skuplji od aluminijskog Generala. Sve ono što nudi ATT SE1 nije toliko puta bolje od konkurencije. Nije čak ni duplo bolji. Mislim da je Colonial Razors dokazao da se može napraviti kvalitetan brijač koji kvalitetom (i brijanja i izrade) ne zaostaje puno za najskupljim imenima. Razlike, po meni su minimalne i mislim da dobrim dijelom padaju pod onaj famozni – YMMV. A ako se netko pita isplati li se dati te novce za ATT brijač, odgovor je – svakako, ali imajte na umu da gotovo jednaku stvar možete dobiti za puno manje novaca. Pa kako tko voli, jer, kao što naslov posta (a i pjesme) kaže – nije u šoldima sve!


Rezultat
1. The General

2. ATT SE1

3. Mongoose
I'm sorry to have kept you waiting, but I'm afraid my walk has become rather sillier recently.
User avatar
olly
Student brijanja
Posts: 1395
Joined: 28 Dec 2014, 13:22

Re: NIJE U ŠOLDIMA SVE ILI MOŽDA JE ILITI GA THE GENERAL vs. MONGOOSE vs. ATT SE1

Post by olly » 27 Nov 2017, 14:50

Bravo, @Agente!!!

Nisam još pročitao bolji review!

Nažalost, nisam imao prilike isprobati ATT, ali mogu se potpuno poistovjetiti sa tvojom ocjenom brijača. General je jednostavno klasa za sebe u ovoj trojici.
User avatar
Adept
Steven Hawking brijanja
Posts: 6452
Joined: 04 Nov 2010, 00:00
Location: Pula

Re: NIJE U ŠOLDIMA SVE ILI MOŽDA JE ILITI GA THE GENERAL vs. MONGOOSE vs. ATT SE1

Post by Adept » 27 Nov 2017, 15:45

I. Z. V. R. S. N. O. !
Pročitah sa guštom!
User avatar
007
Student brijanja
Posts: 1993
Joined: 13 Jan 2016, 12:07
Location: Rijeka

Re: NIJE U ŠOLDIMA SVE ILI MOŽDA JE ILITI GA THE GENERAL vs. MONGOOSE vs. ATT SE1

Post by 007 » 27 Nov 2017, 15:47

Hvala dečki! Puno mi to znači.

Poslano sa mog EVA-L19 koristeći Tapatalk
I'm sorry to have kept you waiting, but I'm afraid my walk has become rather sillier recently.
User avatar
wareham
Britva
Posts: 359
Joined: 23 May 2017, 18:02
Location: Zagreb

Re: NIJE U ŠOLDIMA SVE ILI MOŽDA JE ILITI GA THE GENERAL vs. MONGOOSE vs. ATT SE1

Post by wareham » 27 Nov 2017, 17:25

Vrhunski review, ako smijem pitati kakav je Hawk v2 u odnosu na ovo društvo?
User avatar
olly
Student brijanja
Posts: 1395
Joined: 28 Dec 2014, 13:22

Re: NIJE U ŠOLDIMA SVE ILI MOŽDA JE ILITI GA THE GENERAL vs. MONGOOSE vs. ATT SE1

Post by olly » 27 Nov 2017, 17:40

Da se ja umiješam iako nisam kompetentan, da odgovorim na to.

Ja imam kod sebe Cobru Classic, ALU Generala i onoga prvoga, Black Hawka.

Geometrija se kod Hawk V2 nije ništa mijenjala u usporedbi sa prvim, originalnim Hawkom, zato mislim, da mogu o svome Hawku govoriti kao da se radi o V2.

No, lista tih brijača kod mene izgleda ovako:
1. Cobra Classic
2. The General ALU
3. Black Hawk

Budući da je @007 stavio Generala na vrh svojeg popisa, ja bih Hawka smjestio odmah iza Generala na 2. mjesto.

Eto, nadam se, da sam uspio odgovoriti.
User avatar
wareham
Britva
Posts: 359
Joined: 23 May 2017, 18:02
Location: Zagreb

Re: NIJE U ŠOLDIMA SVE ILI MOŽDA JE ILITI GA THE GENERAL vs. MONGOOSE vs. ATT SE1

Post by wareham » 27 Nov 2017, 17:52

olly wrote:Da se ja umiješam iako nisam kompetentan, da odgovorim na to.

Ja imam kod sebe Cobru Classic, ALU Generala i onoga prvoga, Black Hawka.

Geometrija se kod Hawk V2 nije ništa mijenjala u usporedbi sa prvim, originalnim Hawkom, zato mislim, da mogu o svome Hawku govoriti kao da se radi o V2.

No, lista tih brijača kod mene izgleda ovako:
1. Cobra Classic
2. The General ALU
3. Black Hawk

Budući da je @007 stavio Generala na vrh svojeg popisa, ja bih Hawka smjestio odmah iza Generala na 2. mjesto.

Eto, nadam se, da sam uspio odgovoriti.
Hvala na odgovoru, znači ne može se pogriješiti niti sa Generalom niti sa Hawkom (za kraj je SE1/SE2), General se može jedino kupiti na njihovom site-u za 40+17$, dok je Hawk nešto jeftiniji cca 29 funti u EU? Koje lamice su najoptimalnije za ove brijače Feather PRO ili PROGUARD, ili nešto treće?
User avatar
sapat
Kamisori
Posts: 760
Joined: 26 Apr 2017, 12:19

Re: NIJE U ŠOLDIMA SVE ILI MOŽDA JE ILITI GA THE GENERAL vs. MONGOOSE vs. ATT SE1

Post by sapat » 27 Nov 2017, 18:05

@wareham za hawka preporučujem Feather proguard.

Sent from my Mi Note 3 using Tapatalk
User avatar
olly
Student brijanja
Posts: 1395
Joined: 28 Dec 2014, 13:22

Re: NIJE U ŠOLDIMA SVE ILI MOŽDA JE ILITI GA THE GENERAL vs. MONGOOSE vs. ATT SE1

Post by olly » 27 Nov 2017, 18:26

Ja sam se brijao i sa Feather PRO i sa Feather ProGuard i sa obje sam se lamice obrijao vrhunski.

ProGuard je zanimljiva lamica, koja pruža čudan osjećaj, kojega sam ja pri prvom brijanju opisao kao da mi brijač levitira :)

Ugodnije lamice od ProGuarda još nisam isprobao, ali istina je ta, da ProGuard baš zbog svojih guardova ne može ni u praksi ni u teoriji da skine dlake sve do kože, da bismo dobili BBS. Budući da ja već sve vrijeme govorim, da je BBS precijenjen i da meni nije bitan, meni je ProGuard odlična lamica, ali picajzle, koji traže bezkompromisni BBS, pa makar pri tome skinu pola lica, neće se zadovoljiti njime.

@wareham, što se mene tiče - ali pazi - to je moje osobno mišljenje, ne možeš pogriješiti ni sa Generalom, ni sa Hawkom, ali da ja biram, radije bih uzeo Generala.

Nemoj me shvatiti krivo, nije Hawk loš brijač, ali meni je General bolji. Stvar osobne preferencije, znaš.

Ne obazireći se na to, da sam morao smjestiti Generala i Hawka jednoga ispod drugoga, jer nisu i ne mogu biti jednakovrijedni, imaj na umu, da se ni sa Hawkom, ni sa Generalom ne može nositi nijedan DE brijač.

Ali ponovno napominjem - to je moje mišljenje, koje je proizašlo iz iskustva, jer posjedujem oba SE brijača, pa ih mogu direktno uspoređivati sa svim svojim DE brijačima.
User avatar
wareham
Britva
Posts: 359
Joined: 23 May 2017, 18:02
Location: Zagreb

Re: NIJE U ŠOLDIMA SVE ILI MOŽDA JE ILITI GA THE GENERAL vs. MONGOOSE vs. ATT SE1

Post by wareham » 27 Nov 2017, 18:41

Hvala Olly i sapat na odgovorima, znači li to da je Feather PRO verzija manje ugodna ali možda učinkovitija od ProGuard verzije? Olly, General čak i u AL verziji ima prednost tebi pred Hawkom?
User avatar
olly
Student brijanja
Posts: 1395
Joined: 28 Dec 2014, 13:22

Re: NIJE U ŠOLDIMA SVE ILI MOŽDA JE ILITI GA THE GENERAL vs. MONGOOSE vs. ATT SE1

Post by olly » 27 Nov 2017, 18:48

Ne možeš uspoređivati PRO i ProGuard, jer su ti to dvije potpuno različite stvari.

Možda će ti biti jasnije zašto ProGuard ne može biti toliko učinkovit kao ostale lamice, kad budeš vidio ovu fotku:

Image

Vidiš guardove?

Zbog njih oštrica ne može legnuti na kožu.

Tu lamicu jednostavno MORAŠ probati. Ta lamica je čudo.
User avatar
sapat
Kamisori
Posts: 760
Joined: 26 Apr 2017, 12:19

Re: NIJE U ŠOLDIMA SVE ILI MOŽDA JE ILITI GA THE GENERAL vs. MONGOOSE vs. ATT SE1

Post by sapat » 27 Nov 2017, 18:56

Ja se sa hawkom i Feather pro nisam uspjeo do kraja obrijati, jako je čupkao i to na samom obrazu gdje brijanje ide najlakše. Dok isti prolazi u ATT S1.
Inače smatram da je Feather proguard dobar žilet, ali mi je toliko dosadno i nezanimljivo brijanje s istim. S njim se u mraku mogu obrijati, koristim ga samo kad nemam volje za brijanje.

Sent from my Mi Note 3 using Tapatalk
User avatar
wareham
Britva
Posts: 359
Joined: 23 May 2017, 18:02
Location: Zagreb

Re: NIJE U ŠOLDIMA SVE ILI MOŽDA JE ILITI GA THE GENERAL vs. MONGOOSE vs. ATT SE1

Post by wareham » 27 Nov 2017, 18:58

olly wrote:Ne možeš uspoređivati PRO i ProGuard, jer su ti to dvije potpuno različite stvari.

Možda će ti biti jasnije zašto ProGuard ne može biti toliko učinkovit kao ostale lamice, kad budeš vidio ovu fotku:

Image

Vidiš guardove?

Zbog njih oštrica ne može legnuti na kožu.

Tu lamicu jednostavno MORAŠ probati. Ta lamica je čudo.
Hvala na slici sad je sve jasnije. Naravno da ću je probati kad kupim SE brijač :thumbs:
User avatar
olly
Student brijanja
Posts: 1395
Joined: 28 Dec 2014, 13:22

Re: NIJE U ŠOLDIMA SVE ILI MOŽDA JE ILITI GA THE GENERAL vs. MONGOOSE vs. ATT SE1

Post by olly » 27 Nov 2017, 19:13

wareham wrote:Olly, General čak i u AL verziji ima prednost tebi pred Hawkom?
Izvini, promašio sam ovo pitanje.

Oba moja brijača su ALU, General mislim da je čak lakši od Hawka, jer ima titanovu dršku, koja je iznimno lagana. Nažalost, pozajmio sam je, pa ne mogu sada izvagati oba brijača, da bih ti to mogao potvrditi.
User avatar
Mr.Ti
BIC
Posts: 37
Joined: 12 Dec 2014, 19:44

Re: NIJE U ŠOLDIMA SVE ILI MOŽDA JE ILITI GA THE GENERAL vs. MONGOOSE vs. ATT SE1

Post by Mr.Ti » 27 Nov 2017, 20:00

Od nedavno sam i ja vlasnik SE-a, Hawk v2, sa Razorrock SS drskom i za probu sam uzeo Schick PRO line, Feather PRO Guard, Feather Proffesional i Kai Captain titan mild i to je i redoslijed kako su mi legle, s time da ovaj KAI vise nebude nikad narucen, osjecaj da je tup da je to strasno...
Post Reply

Return to “SE Brijači”