Kratki vodič kroz injector brijače

Post Reply
User avatar
007
Student brijanja
Posts: 1953
Joined: 13 Jan 2016, 12:07
Location: Rijeka

Kratki vodič kroz injector brijače

Post by 007 » 11 Jan 2018, 09:40

Neka vas nikako ne zavara pomalo jeftin, plastični izgled večine injectora. Riječ je o punokrvnim brijačima, oštrih lamica, laganim i lako manevarbilnim, koji će vam osigurati neka od najboljih brijanja u životu! Uostalom, zar bi se Bond, James Bond brijao Schick Type L1 da je to bezvezni brijač? Naravno da ne bi! ;)

Image

Iako se najpoznatiji i najveći proizvođač injectorskih brijača zove prema pukovniku Jacobu Schicku, on zapravo i nema veze sa injectorima. Sada se pitate kako to? Njega je naime živciralo da se mora petljati sa lamicama i riskirati da se poreže pa je mislio kako i što napraviti da lamicu prije stavljanja u brijač ne trebate dirati rukama. Pa je pukovnik Schick, kao vojnik, osmislio način kako da, slično kako metak repetiranjem ulazi u cijev, repetiranjem laimca sjedne u glavu brijaču. I tako je nastao Schick Repeating Razor iz 1926. tzv. Schick Type A. Uskoro je pukovnik Schick izbacio i Type B i Type C a onda se zastio brijača i otišao. Ali ostavio je dobar temelj, na osnovu kojega je 1935. Izašao Type D, koji se smatra prvim pravim injectorskim brijačem. Upravo je sa ovim modelom izašao i prvi spremnik sa prepoznatljivim ključem koji gurnete u brijač i onda jednostavno gurnete lamicu na svoje mjesto.

Image

I ostalo je zapravo povijest. I to povijest koja se nije mnogo mijenjala. Princip je ostao isti i tu se ništa bitno nije mijenjalo. Najočitija promjena je bila samo u izgledu ručke. Lamice iz 1935. bez ikakvog problema možete koristiti u bilo kojem sljedećem injector brijaču sve do najnovijeg – Supplyeva Single Edga. Kao i lamice iz prva tri modela!

Image

Schick je tijekom svojeg postojanja postao i ostao sinonim za injectorske brijače. Iako su injectore proizvodili i Gillette, Pal, Personna i Feather, Schick je jednostavno ostao pojam za injectore! Neki kažu da je i to bio razlog što drugi proizvođači nisu uspijeli. U svijesti korisnika postojao je jednostavno znak jednakosti između Schicka i injectora. Kolika je ta veza jaka, potvrđuje i činjenica da su se različiti vlasnici kompanije htjeli riješiti imena Schick i progurati ime Eversharp u različitim kombinacijama, ali u tome nisu uspijeli. Schick tako postoji i dan danas. I dalje je sinonim za injectorske brijače.
I ne samo da su Schickovi sinonim za injectorske brijače, oni, barem tako kažu znalci, su potpuno drugačiji od svih ostalih injectora. Drugi mogu biti bolji ili gori, ali brijanje sa Schikovim injectorima je drugačije.
Zapravo brijanje sa svim injectorima je drugačije. Ono što ćete odmah na početju pimjetiti jest da je kut potpuno drugačiji. I da... Trebat će vam vremena da se naviknete. Zato nemojte odustati odmah ako sve nije sjelo na svoje mjesto. Druga stvar je da su svi lagani. Ali ta njihova laganost ih čini ih jako manevarbilnima pa ćete se s njima lagano „prošetati“ preko vašeg lica i vrata. A nakon te „šetnje“ lice će vam biti – savršeno obrijano!
Prije nego krenemo malo kroz povijest ali sadašnjost injecktorskih brijača, idemo baciti oko na – lamice.

INJECTORSKE LAMICE
Kao i sa većinom SE brijača i kod injectora jedan od najvećih problema su – lamice ili točnije njihova ograničenost. Dok kod DE lamica imate ogroman izbor različitih lamica, kod SE njihov je izbor ograničen – kako kod GEM i AC tako i kod injectorskih lamica. Iako nije neki izbor injectorskih lamica, one su izvrsne i jako oštre. Zato budite oprezni.
Schick Injector a.k.a Chicks lamice prepoznatljive su po svom žutom pakiranju. Izuzetno oštre i uglađene, smatraju se najboljim injector lamicama trenutno dostupnim na tržištu. Do nedavno su se mogle nabaviti preko Connaught Shavinga, ali na žalost, više ih nemaju, tako da nam preostaje samo traženje preko ebaya i sl. BTW. ako znate gdje se mogu nabaviti – javite!
Personna Injector lamice nešto su jeftinije i dolaze u bijelom, neoznačenom plastičnom spremniku i mogu se nabaviti od različitih prodavača (Ted Pella, Supply...). Za razliku Chicksa, nisu toliko cijenjene i ipak su nešto lošije. Zanimljivo, upravo ove lamice su mi se pokazale puno, puno bolje u Supplyevu TheSingleEdgeu nego hvaljene Chicks. To možda i ne mora čuditi, jer je TheSingleEdge dizajniran upravo za njih. Najjednstavnije ih je nabaviti preko Connaught Shavinga - http://www.connaughtshaving.com/injectorblades.html

Image

Schick Twin lamice posebna su priča. Zapravo Twin lamice su dvije obične injectorske lamice (neki kažu nešto malo tanje) spojene u jednu. Kažu da su izrsne (posebice NOS primjerci) ali ih je moguće nabaviti samo preko Japana odnosno ebaya. Kažu da jejaipfe pouzdan prodavač pa ako koga zanima - https://www.ebay.co.uk/itm/Schick-Japan ... 56987883ff
I budite oprezni! Ne prima svaki injector brijač ove lamice! Ove lamice ulaze u svaki brijač nakon Schick Type G a koji nema Rinsing Lever Function odnosno Hydro-Magic Function može primiti ove lamice. Zato budite oprezni!
U injectorske brijače možete stavljati i Schick Proline B-20 lamice. Problem s njima je što na svojem spremniku nemaju ključ za ubacivanje lamica u brijač, pa ćete ih morati ručno ubaciti u odgovarajući spremnik. Ali nije teško. Njih je najbolje nabaviti preko Rakutena ili nešto skuplje preko Connaught Shavinga.
Naravno, postoji i cijeli niz vintage injectorskih lamica koje su, za divno čudo, još uvijek i te kako upotrebljive! Mislim (ovo dakle uzmite s ogromnom rezervom) da je razlog što su deblje i što se na njima (obično)nalazi i jedan fini, masni sloj koji ih štiti i ujedno pomaže da lakše izađu iz svojeg spremnika. Svojevrsni Sveti Gral među tim lamicama su Personna 74 Injector lamice. Napravljene su od Tungsten Steela, nevjerojatno oštre, uglađene i jako, jako, jako dugotrajne. Toliko dugotrajne, da su ih neki izvlačili iz svojih injector brijača jer su im dosadile!

Image

Naravno, u injectore, uz malo modifikacije tj. rezanja i skraćivanja, možete staviti i AC lamice i dobiti tzv. Featherjector

SCHICK INJECTORI
I napokon smo došli do samih brijača! Uobičajila se podjela Schickovih injectora prema slovima abecede, od Type A iz 1926. Pa do Type O koji se u Japano počeo proizvoditi 1999. To nije službena podjela, koja zapravo i ne postoji (ili nije poznata široj javnosti), ali ću je se i ja držati. Usprkos nekim manjkavostima. Dobro je još znati da su stariji modeli bili agresivniji, tj. da što je brijač noviji to je nježniji! U ovom pregledu neću pisati o baš svakom modelu, nego ću samo izdvojiti neke zanimljivije.
Prva tri modela – Type A, B i C, su kao što sam već ranije rekao bili repetirajući brijači a ne pravi injectori. Spremnik sa lamicama se stavljao u dršku brijača, a kada je trebalo staviti novu lamicu, glava bi se okrenulaza 90 stupnjeva, ručka povukla / repetirala i... Nova lamica sjela bi u glavu!

Image

Prvi pravi injectorski model bio je Type D iz 1935. Iako izgleda kao večina ostalih injectora, ipak je imao nekoliko posebnosti. Imao je metalnu dršku i otvarao se poput škara, da olakša čišćenje samog brijača.

Image

Nakon njega dolazi jedan od najpopularnijih i najdugoviječnijih modela – Type E, koji se proizvodio od 1935. do 1945. i to u čak 5 različitih verzija. Type E prepoznatljiv je po svojoj žučkastoj, bakelitnoj dršci u Art-Decco stilu.
Njegov život bio bi možda ipak ktraći da je Type F zaživio. Ovaj model spada među najrijeđe modele, a prodavao se svega nekoliko mjeseci oko Božića 1940. A nije zaživio iz zanimljivog razloga – sav je bio od metala, a metal je, zbog ulaska SADa u II. sv. rat postao materijal koji se nije samo tako mogao nabaviti, jer je sve išlo za ratne potrebe!
Među zanimljivijim modelima svakako je i gospodična Hussy odnosno Type H ili još točnije Schick-Eversharp Fashion Razor (1947.-1953.). Riječ je o modelu namijenjenom ženema, a slično kao i sa Gillette Lady modelima, wetshaveri koji su je probali kažu da je – izvrstan brijač! Moram priznati da bi ja jako volio imati jednu sexy gospodičnu Hussy!

Image

Kada spominjemo „ženske“ brijače, Schik je imao još jedan takav model - Lady Eversharp Beauty Razor odnosno Type K. Riječ je o modelu koji svoju glavu dijeli sa modelima Type I i J.
Izdvojio bi još i Type I jer je u varijanti I2 na njemu prvi put predstavljen Hydro-Magic. Riječ je o ručici čijim se pomicanjem glava brijača otvarala te su se tako lamica i sam brijač mogli lakše i bolje očistiti bez izvlačenje i diranja same lamice.
Svakako treba izdvojiti i Type M (1965. – 1972.). Bio je to prvi i jedini adjustable model iz Schicka. Prodavao se pod imenima Schick Dial (M1), Adjustable by Schick (M2) i Adjustable Razor (M3).

Image

Posljednji model, Type O, proizvodio se i prodavao samo u Japanu od 1999. sve negdje tamo do sredine dvijetisućitih, iako o tome, nažalost, nemam točne podatke.
Više o svim Schick injector modelima potražite na slijedećim linkovima- http://www.safetyrazors.net/schick/schicktech.htm odnosno na http://www.razors.click/injectors/. Ovaj drugi link je još u nastajanju, ali vjerujem da će Andreas to riješiti kroz neko vrijeme i da će po mnogočemu biti bolji od prvoga!

PAL INJECTORI
Kako su neki Schikovi patenti istjecali, tako su svoj dio tržišta injectorskih brijača pokušali uzeti i drugi veliki igrači. Prvi koji je to pokušao bio je – Pal, tamo negdje 50ih i 60ih. Nisu uspijeli u SADu, jer je tamo Schick i dalje bio pojam za injectore, ali su puno bolje rezultate imali u Europi. Uptavo zato i danas ćete Palove injectore prije pronaći u Europi nego u SADu.
Pal je radio dva modela – PAL InjectoMatic i PAL Adjustable.
PAL InjectoMatic postoji u dvije verzije, američkoj i engleskoj. Engleska varijanta se smatra nešto boljom. Riječ o ugodnom i jako efikasnom brijaču ali potpuno drugačiji od Schikova.

Image

PAL Adjustable jedan je od lijepših injectora (nešto kasnije će ga Personna „kopirati“ i napraviti još ljepšim!). Ima 5 različitih pozicija, gumiranu donju stranu drške, dok je gornja od brušenog stainless čelika. Odlično izbalansiran i dobro leži u ruci. Proizvodili su ga tijekom 1962.

Image

PERSONNA INJECTORI
Kada ASR nije uspio sa PALom pokoriti injectorsko tržište, tijekom 60ih pokušala je to učiniti sa Personnom i sa jednim od od najljepših brijača ikada. Riječ je Personninom injectoru koji se popularno naziva i The Star Trek razor.

Image
Image

Sam brijač je napravljen u kombinaciji brušenog stainless čelika (gornji dio) i plastike (donji dio). Kažu da je "medium aggressive" i da će vam osigurati nevjerojatno brijanje.
Personna je proizvodila i Personna Floating Head injector, u kojeg su ulazile Twin lamice. Ime Floating Head nije slučajno odabrano. Naime dizajniran je tako da je trebao spriječiti slučajni preveliki pritisak.Glava je bila pomična i u slučaju prevelikog pritiska jednostavno bi se digla!
Proizvodio se vrlo kratko, svega nekoliko mjeseci početkom 1970ih. A onda je Gillette spojio 2 i 2, iskopirao ideju i preplavio tržište sa cartridge brijačima sa pomičnim glavama. Ostatak znate...

Image

GILLETTE INJECTORS
Svoj dio tržišta, naravno, pokušao je ugrabiti i Gillette. Sa samo jednim modelom - Gillette Twinjector. Iako podsjeća na prvi ikad cartridge brijač Trac II (dijele gotovo istu dršku) riječ o injectoru koji prima Twin lamice. No Gillette je brzo shvatio da će puno bolje proći sa svojim cartridge modelima pa je uskoro odustao od injectora. I DE bijača.

Image

DRUGI PROIZVOĐAČI
Osim velikih igrača, još su neki pokušali ući na tržište injectora, ali su to uspijeli samo – lokalno. U španjolskoj se tako proizvodio Filomatic Injetor F2, a u Japanu je to bio Feather. Riječ o rijetkim brijačima koje ćete teško naći, a i cijene će vjerojatno biti više nego visoke. To se osobito odnosi na Featherov injector.

Image

MODERNI INJECTORI
Iako se činilo da su injectori izgubili rat i da će postati dio povijesti, ipak nije tako. Ili u potpunosti nije tako. Jer i u novim tisućljeću ima novih injectorskih brijača.

Ebarbershop – Type O klon
Prvi se na tržištu pojavio Ebarbershop sa svojim klonom Schickovog Type O brijača. Oni koji imaju oba brijača, kažu da je riječ o potpuno istim brijačima i da nema neke velike razlike među njima. Možete ga nabaviti na - https://www.ebarbershop.com/ebarbershop ... andle.html

Bunny by Tom White
Tom White je jedan super tip! I voli SE brijače. Pače obožava ih! A i spretan je. Jako. Pa je napravio ograničenu seriju podesivog injectora koji se popularno nazvao – Bunny. Sretnici koji ga imaju kažu da je to najbolji injector ikada! Inače, Tom je napravio i podesivi GEM brijač, Igor (čitaj – Aj-Gor)

Image

Supply TheSingleEdge
Supplyev TheSingleEdge je sve ono što injector nije. A opet, jedan je od najboljih. On je prekrasno dizajniran (a znamo tko mu je bio uzor), podesiv (ima tri base platea – Sensitive, Classic i Aggressive, ali su svi zapravo blagi), težak, ali dobro sjedi u ruci i ne toliko manevarbilan kao stariji rođaci. Ja s njim imam love-hate odnos, ali rječ je o stvarno izvrsnom injectoru. Sa pravom lamiciom (za mene je to Schick Proline B-20) shvatit ćete da je ovo izvrstan brijač. Možda će vam za to trebati puno više vremena, ali u ovom slučaju, strpljivost se isplati! Detaljniju recezenziju, možete pronaći ovdje – http://www.brijacnica.com/viewtopic.php?f=61&t=3374

Image

I tako došli smo do kraja. Nadam se da sam vas makar malo zainteresirao za ove izvrsne brijače i da ćete, možda, i vi uživati u njima!
I'm sorry to have kept you waiting, but I'm afraid my walk has become rather sillier recently.
User avatar
Adept
Steven Hawking brijanja
Posts: 6419
Joined: 04 Nov 2010, 00:00
Location: Pula

Re: Kratki vodič kroz injector brijače

Post by Adept » 11 Jan 2018, 11:38

Koje štivo, koji gušt :jazavac: :jazavac: :jazavac:
User avatar
007
Student brijanja
Posts: 1953
Joined: 13 Jan 2016, 12:07
Location: Rijeka

Re: Kratki vodič kroz injector brijače

Post by 007 » 11 Jan 2018, 11:51

Adept wrote:Koje štivo, koji gušt :jazavac: :jazavac: :jazavac:
Tnx šefe!
I'm sorry to have kept you waiting, but I'm afraid my walk has become rather sillier recently.
User avatar
morr
Student brijanja
Posts: 1002
Joined: 12 Jun 2016, 12:30
Location: Zagreb

Re: Kratki vodič kroz injector brijače

Post by morr » 11 Jan 2018, 15:03

Bravo 007! Opet odličan tekst!
Šteta samo što je okvih uradaka je sve manje, općenito.
User avatar
007
Student brijanja
Posts: 1953
Joined: 13 Jan 2016, 12:07
Location: Rijeka

Re: Kratki vodič kroz injector brijače

Post by 007 » 11 Jan 2018, 15:24

Hvala @morr. Eto, neka ovo bude poticaj i za druge da si daju malo truda!

Poslano sa mog EVA-L19 koristeći Tapatalk
I'm sorry to have kept you waiting, but I'm afraid my walk has become rather sillier recently.
User avatar
pimple8
Naučnik brijač
Posts: 2000
Joined: 03 Oct 2016, 11:43

Re: Kratki vodič kroz injector brijače

Post by pimple8 » 11 Jan 2018, 15:29

:headband: :headband: :headband: Kao i uvijek vrhunski!
Ova serija članaka je svojevrsna mala enciklopedija brijačke opreme i opet ću ponoviti: Svaka čast 007!

P.S. James Bond je bio nezadovoljan Injectorima i prešao je na britve (Skyfall).
Čuo sam da nije mogao doći do odgovarajućih lamica, pa stoga britva :ROFL


P.P.S. Da, šteta što se malo piše općenito, pa čak je i dosta kvalitetnih jutubera (IMHO) prestalo s radom. Baš zato je dobro što mi imamo naše snage željca na youtube i tebe na pisanju :mrgreen:
User avatar
007
Student brijanja
Posts: 1953
Joined: 13 Jan 2016, 12:07
Location: Rijeka

Re: RE: Re: Kratki vodič kroz injector brijače

Post by 007 » 11 Jan 2018, 18:03

pimple8 wrote: :headband: :headband: :headband: Kao i uvijek vrhunski!
Ova serija članaka je svojevrsna mala enciklopedija brijačke opreme i opet ću ponoviti: Svaka čast 007!

P.S. James Bond je bio nezadovoljan Injectorima i prešao je na britve (Skyfall).
Čuo sam da nije mogao doći do odgovarajućih lamica, pa stoga britva :ROFL


P.P.S. Da, šteta što se malo piše općenito, pa čak je i dosta kvalitetnih jutubera (IMHO) prestalo s radom. Baš zato je dobro što mi imamo naše snage željca na youtube i tebe na pisanju :mrgreen:
Zapravo je Bond najviše volio - Hoffritz! A više o tome - https://brijacnica.com/viewtopic.php?t=3428 Image

P.S. tnx

Poslano sa mog EVA-L19 koristeći Tapatalk
I'm sorry to have kept you waiting, but I'm afraid my walk has become rather sillier recently.
User avatar
zdravo
DE
Posts: 179
Joined: 12 Aug 2017, 00:35

Re: Kratki vodič kroz injector brijače

Post by zdravo » 14 Jan 2018, 12:55

Evo procitao sam od a do ž sto se kaze.
Svaka cast na trudu.
Meni osobno "Star Trek" izgleda odlicno.

Poslano sa mog LG G6 koristeći Tapatalk


Last edited by zdravo on 14 Jan 2018, 12:55, edited 1 time in total.
User avatar
G_man
DE
Posts: 173
Joined: 21 Jan 2018, 12:19

Re: Kratki vodič kroz injector brijače

Post by G_man » 07 Mar 2018, 15:27

Moram reći, da sem već nekoliko vremena gledao Injector brijače, ali nakon čitanja tvojeg posta ohrabrio sam se. Bila je to prava odluka :sunglass:

Bravo za post!
User avatar
Getriba94
Britva
Posts: 391
Joined: 26 Apr 2017, 01:42
Location: Zagreb

Re: Kratki vodič kroz injector brijače

Post by Getriba94 » 08 Mar 2018, 14:47

Tek sad vidio post, lijepo si ga školovala "od vremena pa do sad" :skrbo
Svaka cast! :thumbs:
User avatar
007
Student brijanja
Posts: 1953
Joined: 13 Jan 2016, 12:07
Location: Rijeka

Re: Kratki vodič kroz injector brijače

Post by 007 » 08 Mar 2018, 15:15

G_man wrote:Moram reći, da sem već nekoliko vremena gledao Injector brijače, ali nakon čitanja tvojeg posta ohrabrio sam se. Bila je to prava odluka :sunglass:

Bravo za post!
Drago mi je! Potpuno podcijenjeni brijači! Uvijek mi je drago kada vidim da ih je netko otkrio. I uživa u njima!

Poslano sa mog EVA-L19 koristeći Tapatalk

I'm sorry to have kept you waiting, but I'm afraid my walk has become rather sillier recently.
User avatar
007
Student brijanja
Posts: 1953
Joined: 13 Jan 2016, 12:07
Location: Rijeka

Re: Kratki vodič kroz injector brijače

Post by 007 » 08 Mar 2018, 15:15

Getriba94 wrote:Tek sad vidio post, lijepo si ga školovala "od vremena pa do sad" :skrbo
Svaka cast! :thumbs:
Image tnx

Poslano sa mog EVA-L19 koristeći Tapatalk

I'm sorry to have kept you waiting, but I'm afraid my walk has become rather sillier recently.
Post Reply

Return to “SE Brijači”