Test lamica u R41 (2013)

Slice
mr. sc. brijanja
Posts: 3501
Joined: 06 Aug 2011, 16:19

Test lamica u R41 (2013)

Post by Slice » 14 Feb 2014, 16:49

Konfiguracija: Mühle R41 (2013); tehnika: 2 x WTG, hladna voda; Mühle 33 K 257 Silvertip Fibre Ivory 23 mm; sapun Cade ili Tabac; ulje nevena.

Bolzano
Premda sam se uspio obrijati do kraja, to je bilo prilično mučno iskustvo jer je Bolzano jako grub u R41. Znam da je to žilet koji se ugladi na drugom ili trećem brijanju, ali jednostavno nemam tolerancije čekati do tada. Mene jako čupa i vrlo je neugodan, no moram priznati da je krajnji rezultat zadovoljavajući i nema traga iritaciji. Opet, jednostavno ne mogu izdržati to pretjerano čupanje stoga ga ne mogu preporučiti za R41.
:thumbdown:

Derby
Zapravo jako dobar, ali kod mene za jedno brijanje. Vrlo je ugodan i rezultat je zadovoljavajući i bez iritacija. No, na drugom se brijanju osjeti drastičan pad performansi i jednostavno nisam imao volje, nakon drugog brijati se njime i treći put. Zbog nedostatka oštrine i zbog toga što sam se njime mogao obrijati samo jednom, dok je drugi put već to bilo znatno slabije, ne bih ga preporučio.
:thumbdown:

Feather
Ovaj će žilet u R41 u jednom prolazu napraviti ono za što su i najboljima potrebna dva. Vrlo je temeljit, možda i malo previše pa je lako u kombinaciji s R41 dobiti iritaciju na području vrata. Prvo je brijanje ovim žiletom najbolje od svega što sam iskusio, ali se već na drugom osjeća drastični pad performansi i nedostatak uglađenosti. Naime, ne nedostaje njemu oštrine. Nedostatak oštrine sam primijetio tek na četvrtom brijanju odnosno sedmom WTG-u. Ono što mi predstavlja problem kod ovog žileta je da vrlo brzo postaje neugodan i nikako ne bih preporučio svakodnevno brijanje njime. Jednostavno osjećam da se koža vrlo brzo pobuni i da traži odmor, što nisam primijetio kod drugih žileta. Da zaključim: preporučam ovaj žilet, ali samo za neke posebne prilike i to samo za jedno brijanje!
:thumbs:

Gillette 7 O’clock SE
Ovo je zanimljiv žilet koji je prilično oštar i uglađen, ali mi je Feather od njega bolji u oba segmenta. Meni nekako nije odgovarao, ali priznajem da je dobar. Kod mene nije izazivao iritaciju i performanse su mu bile vrlo dobre, premda nisam dobio rezultat kao s Featherom. Ovaj žilet općenito preporučam, ali stoga što mislim da su Dark Platinumi bolji od njega, ne vidim razloga zašto bih naručivao SE. Bolji su mi od White Platinuma jer su od njih oštriji i uglađeniji, ali mi DP-i u R41 ipak više odgovaraju od navedenih.
:thumbs:

Gillette Platinum (Dark Platinums)
Trenutačno upotrebljavam ove žilete i mogu reći da su mi odlični! Za mene prava mjera uglađenosti i oštrine. Imam dojam da su oštriji od WP-a, a definitivno da su osjetno uglađeniji što posebno osjetim na području vrata. Krajnji rezultat nije kao s Featherom, ali sljedeći dan imam volju ponovno se njime brijati jer mi ne ostavlja lice nadraženim kao što to zna Feather niti mi uzrokuje iritacije ili pokoje mikroporezotine kojima je Feather sklon. Moja preporuka!
:thumbs:

Gillette Platinum (White Platinums)
Nakon što sam jedva pronašao i probao Dark Platinume, moram priznati da su WP-i u R41 za mene pali u drugi plan. Nisu mi uglađeni kao što su to DP-i što posebno osjetim na području vrata gdje me znaju iritirati. Krajnji je rezultat usporediv kao i s DP-ima, ali mi je brijanje DP-ima osjetno ugodnije. Također sam primijetio da me WP znaju čupati, pogotovo kad ih usporedim s Featherom, ali kod DP-a to nije slučaj. Niti DP-i ne režu bez imalo zastajkivanja na području brade kao što to radi Feather, niti je moguće postići brijanje kao Featherom, ali krajnji je rezultat meni prihvatljiviji zbog izostanka bilo kakve iritacije. Preporučam WP-e, ali isključivo uz DP-e! Najbolje je da svatko sam na svojoj koži procijeni odgovaraju li mu više WP-i ili DP-i. Moje je mišljenje tu jasno. U R41 su mi DP-i bolji izbor!
:thumbs:

Personna Platinum Chrome (Red IP)
Ovo mi je oduvijek bio zanimljiv žilet i drago mi je da ga je odnedavno moguće kupiti i u Zagrebu. Naime, ovi žileti nisu baš oštri, ali su vrlo uglađeni. U svakom slučaju nemaju dugotrajnost WP-a, ali sam njima mogao postići barem četiri ako ne i više brijanja. Vrlo su ugodni, ali nisu baš temeljiti, premda su oštri. U R41 su dobar izbor jer je to agresivan brijač kojemu odgovaraju uglađeni žileti kao što je to PPC. Bez obzira u kojem sam ih brijaču upotrebljavao, redovito sam dobivao dojam da ovi žileti nekako više „lebde” po bradi nego što je režu. U svakom ih slučaju preporučam kao odličan žilet za testiranje novog brijača, a tu mu dajem i prednost pred Wilkinsonom koji me u R41 čupa. Moja preporuka!
:thumbs:

Personna Super ‘Lab Blues’
Dugo sam se družio s ovim žiletima i isprobao ih u dosta reprezentativnih brijača kao što su HD, Barley, Fatip i R41. Ovi su mi žileti nešto bolji od Bolzana u R41. Mene jednostavno čupaju na prvom brijanju i tako je i na drugom nakon kojeg jednostavno više nemam volje brijati se njima. Mnogi su ljudi jako zadovoljni ovim žiletom u R41, ali meni je taj žilet u rangu Bolzana koji mi je, kao i Lab, bio bolji u EJ-ovom Barleyju koji je zatvoreni tip brijača. Ne preporučam ovaj žilet jer me čupa i neugodan je već od samog početka! No, imajte u vidu da mnogi jako vole ovaj žilet i preporučaju ga za R41!

edit (26.2.14.): Nešto me kopkalo što se tiče Labova. Smatrao sam da sam ih posve nepravedno ocijenio jer su mi malo na početku bili grubi pa sam išao tako daleko da sam ih usporedio s Bolzanom. Uglavnom, danas sam njima postigao vrlo ugodno brijanje i u R41 (2013) i očito je da sam se ponovno vratio na ono mišljenje koje sam o ovim žiletima iznio u recenziji (viewtopic.php?f=62&t=1420). Note to self: potrebno je mnogo više testiranja i ponovnog isprobavanja žileta!
:thumbs:

Polsilver Super Iridium
Ovo je općenito jedan od najboljih žileta. Ono što je meni kod njega čudno je da se ponaša sasvim drugačije od drugih žileta. Ne oscilira s obzirom na oštrinu i uglađenost kao što to čine ostali žileti nakon par brijanja. Vrlo je postojan i možda jedan od rijetkih žileta koji može izdržati pet brijanja minimalno, a po mom iskustvu i mnogo više. Njime dođete do one granice kad vam postane dosadan i premda je posve funkcionalan zamijenite ga nekim drugim žiletom čisto radi promjene. Ovaj žilet ima sve! Rezultat navedenom tehnikom brijanja nije kao s Featherom, ali nema osjetnog pada performansi kao što je to slučaj kod Feathera. Mislim da je ovo za mene žilet broj jedan u R41, ali ga jednostavno nemam potrebu kupovati jer sam zadovoljan DP-ima koje trenutačno upotrebljavam. Moja preporuka!
:thumbs:

Treet Durasharp
Ovo je vrlo ugodan karbonski žilet koji je meni koji nemam baš jaku bradu dostatan samo za jedno brijanje. Zanimljivo je da mu performanse počinju oscilirati već na prvom brijanju. Premda sam zadovoljan rezultatom, oštrinom i uglađenošću ovog žileta, primijetio dam da mi ostavlja crvene točkice nakon brijanja i to kad ga upotrebljavam u više brijača. Ovo je zanimljiv žilet za isprobati jer je od karbonskog čelika, ali to nije dovoljan razlog zbog kojeg bih ga preporučio.
:thumbdown:

Wilkinson
Poput Bolzana; Eliosa; Chrome i Labova, Wilkinson me u R41 čupa i krajnji je rezultat najlošiji od svih žileta koje sam probao. Na drugom jer prolazu ugodan, ali zato jer zapravo samo klizi po koži jer R41 počisti većinu toga u prvom WTG-u. Ovaj je žilet prilično ugodan, ali i ostavlja mnogo toga za sobom zbog čega napredniji korisnici neće biti zadovoljni. S tim je žiletom redovito potrebno raditi barem jedan prolaz više od većine drugih, pri čemu tu ne ubrajam Feather koji će napraviti ono što Wilkinson neće niti u dva i pol prolaza (2 x WTG). Ovo je jedan od žileta koji je odličan za početnike i za testiranje novog brijača. No, za te bih potrebe ipak više preporučio PPC.
:thumbdown:

Ovo nisu svi žileti koje sam isprobao u R41 već sam naveo one za koje mislim da su reprezentativni i koje sam nedavno testirao pa mi je dojam još svjež. Nisam primijetio da je R41 izbirljiv s obzirom na žilete niti sam primijetio da su u njemu neki žileti osjetno bolji i lošiji od drugih brijača u kojima sam ih upotrebljavao. Štoviše, smatram da je u R41 moguće staviti praktički bilo koji žilet i dobro se obrijati! Jedino bih izuzeo žilete njemačke proizvodnje koji su mi pregrubi da bih ih mogao upotrebljavati u R41 koji ipak zahtjeva uglađene i što oštrije žilete. Napominjem da ću ovaj test žileta u R41 ažurirati kad probam žilet (npr. Astra SP) koji nisam uvrstio u ovaj test, a koji bih mogao preporučiti!
Last edited by Slice on 26 Feb 2014, 12:04, edited 1 time in total.
User avatar
marn
mr. sc. brijanja
Posts: 3138
Joined: 02 Oct 2011, 12:29

Re: Test lamica u R41 (2013)

Post by marn » 15 Feb 2014, 10:27

Koliko pamtim meni je Wilkinson bio ok u R41, ali ponovit cu test sa ziletima koje imam doma, pa cu dodati komentar.
User avatar
marn
mr. sc. brijanja
Posts: 3138
Joined: 02 Oct 2011, 12:29

Re: Test lamica u R41 (2013)

Post by marn » 22 Feb 2014, 20:00

Evo posta sa shavenook-a, koji bi mogao objasniti zašto nekome pašu ili ne pašu određeni žileti u r41; doduše ovdje se radi o modelu 2011, ali mislim da je i za 2013 slično. Zaitrigiralo me kako to da je meni Astra sp u r41(2013) bila dosta loša, a neki je navode kao najdražu lamicu u ovom brijaču, pa pročitajte:

-22-2013, 09:19 PM
Post: #7
Aimsport Offline
Active Member
***
Posts: 259
Trade Count: (3)
Joined:Mar 2013
Location: United States
RE: Muhle R41 (2011) Best Blade for this Razor and WHY
An R41 2011 is my daily razor. Your best blade depends on the angle you use.

If you shave the r41 2011 with a steep angle, they way I do, then a thick ultra smooth blade that isn't very sharp is best. The steep angle gives an absolutely consistent path for the the skin over a very exposed blade. That blade needs to be sharp enough to bite into the hair at the point of contact but ultra-smooth and dull enough to ride over the skin. Further, given the path of the skin, the blade needs to be stiff to keep it from flexing. It helps if the blade is cheaper, because with a steep angle you will dull it faster. Finally, the cut has to have a tiny bit of tug so that your second (and likely finishing) pass will cut the hair that was slightly tugged up. The Dorco is spot on on all these criteria. (Yes, the blade that is nearly useless to so many in milder razors is, I believe, a great choice in the 2011 R41.)

As for prep, the firm bite of the blade against the base of the hair is a key goal, so an overly long prep which softens the skin making it vulnerable works against you, not for you. (I speak heresy, I know.) Given the massive blade exposure of the R41, a smooth edged blade presented in this steep angle will cut un-prepped hair effortlessly.

The second way of using a 2011 is with a shallow angle. With a shallow angle there are several likely ways for the skin to bunch up ahead of the blade... which nearly guarantees bloodshed. This, I believe, is the main reason people quit the r41. To do shallow angle best I have found super smooth and very sharp blades are key. So Super Iridiums, Perma Sharps, Med Preps, Lab Preps, Feathers are all good choices. I find that longer prep to soften the beard helps keep the skin from getting tugged when using a shallow angle. The BBS is just as close as a steep angle BBS, initially, but does not last nearly as long as with a steep angle shave.

As far a software... you can do everything right but if your lather lets you down you're toast with the r41.

So, you think I'm nuts... advocating less prep, duller blade, steep angle. Please know this... my skin feels better this way than a three+ plus pass with a DE89L.

As always YMMV.
User avatar
naftas
Student brijanja
Posts: 1729
Joined: 31 May 2013, 11:43

Re: Test lamica u R41 (2013)

Post by naftas » 22 Feb 2014, 20:35

Neki dan sam razmišljao o tome i isprobavao razne tehnike sa R41 i moram priznati da mi ovaj dio s pripremom lica baš i ne drži vodu, jer je, u odnosu na lice, takozvani "shallow" veliki kut pogodan za Slant, dok je za R41 pogodan "steep" mali kut i dok se toga pridržavam ovi brijači su čisti seks.

Ovo vezano za lamice je individualna stvar, jer svatko od nas ima nekoliko određenih koji nam pašu i kojima se uvijek vraćamo, a s druge strane nam se uvijek nudi velik izbor ostalih, pa ako ništa da ne postane monotono jer crv znatiželje nije gladan.
You were critically hit for no damage. The bruise looks nice and scars will make a nice party talk!
User avatar
marn
mr. sc. brijanja
Posts: 3138
Joined: 02 Oct 2011, 12:29

Re: Test lamica u R41 (2013)

Post by marn » 22 Feb 2014, 20:48

Ovo s prepom bi se ticalo recimo Sliceove hladne vode, ima i to neku svoju logiku.. Ovo s kutem drške, ne znam- zapravo treba razmišljati o kutu žileta u odnosu na kožu i tu vučem analogiju s britvom- taj kut bi trebao biti dosta oštar kako bi žilet rezao, a ne "grabljao". Jedini dio koji mi je upitan je ovaj da su tupi žileti super u r41?! Nisam baš uvjeren bez obzira na steep/shallow varijantu.
Slice
mr. sc. brijanja
Posts: 3501
Joined: 06 Aug 2011, 16:19

Re: Test lamica u R41 (2013)

Post by Slice » 23 Feb 2014, 00:51

Astra SP
marn hvala ti na Astri koju mi je danas dao babarog! Hvala i naftasu koji mi također, pored ostaloga, donio Astru SP!
Inače znam malo zašiljit, ali ovaj put neću. Ma šalim se, evo me opet! :) Astra SP je definitivno najgori žilet koji sam probao u R41 (2013). Čupanje se osjeti, ali nije na razini Bolzana. Po osjećaju na koži bih ga usporedio s Treetom DS, a po performansama (barem ovo danas) je ispod Wilkinsona. Moram priznati da je Astra SP, pored Wilkinsona, jedini žilet nakon kojeg stvarno nisam bio zadovoljan nakon dva WTG-a. Ovo što su mi marn i naftas dali su Astre SP u starom pakiranju tako da sam morao čistiti brijač od ljepila kojeg, na sreću, na svim lamicama novije proizvodnje iz PPI-a više nema u tolikoj količini.

Navedeni citat ne bih uzimao previše relevantnim jer je riječ o starijoj verziji brijača koja se ipak osjetno razlikuje. Upravo je zbog toga u navedenome moguće čitati o fleksibilnosti žileta, velikoj izloženosti, itd. Također kad je riječ o kutu brijanja, on je više manje definiran kod R41 (2013) i glava brijača će vam grabljastim tragovima jasno dati do znanja da kut nije ispravan. Što se tiče pripreme o kojoj je riječ, to potpisujem, ali ne smatram da je navedeno posebno relevantno u slučaju brijača R41 već općenito. Dakako, tu mislim na hladnu vodu. No, to je, kao i mnoštvo drugih čimbenika stvar osobnog izbora.

Danas sam primijetio da Astra SP uopće ne reže bradu kako bi žilet trebao. Moram priznati da sam s Derbyjem bio oduševljen, ali Astra SP me stvarno razočarala. Bit ću iskren i reći da sam htio osporiti marnov stav jer sam mislio da to ne može biti slučaj. No, pokazalo se da se u potpunosti slažem s onime što je naveo za Astru SP. Nakon što se čovjek razmazi perfomansama žileta kao što su Polsilver SI i Feather, teško može tolerirati prosječne performanse žileta kao što je to Astra SP. Nakon što sam ga danas probao, zaista više nemam volje ponovno se brijati tim žiletom.
:thumbdown:
User avatar
naftas
Student brijanja
Posts: 1729
Joined: 31 May 2013, 11:43

Re: Test lamica u R41 (2013)

Post by naftas » 23 Feb 2014, 08:29

Slice, isprobaj i one egipatske pa uvrsti u rubriku. Nisu kao Treet, jer je on pakistanski i jedini karbonski, makar meni je bio dosta dobar i učinkovit, ali jedno brijanje.
You were critically hit for no damage. The bruise looks nice and scars will make a nice party talk!
Slice
mr. sc. brijanja
Posts: 3501
Joined: 06 Aug 2011, 16:19

Re: Test lamica u R41 (2013)

Post by Slice » 23 Feb 2014, 13:11

Big Ben
Probao sam ujutro žilet Big Ben. Vrlo je ugodan i solidno brije. Rezultat nije ništa spektakularno i ta lamica zahtjeva barem još jedan dodatni prolaz za razliku od boljih performera. No, mene ne čupa i vrlo je ugodna. Nisam imao ni traga bilo kakvoj iritaciji. Lamica s kojom mogu usporediti Big Ben po osjećaju i rezultatu je Wilkinson Sword, što i nije čudno kad se egipatske lamice rade na bivšim Wilkinsonovim strojevima. No, za razliku od Wilkinsona nisam osjetio nikakvo čupanje, što pripisujem drugačijem coatingu. Middle of the road žilet kojim se moguće obrijati vrlo jednostavno i bez previše pažnje! Hvala naftasu na žiletu!
:thumbs:
Slice
mr. sc. brijanja
Posts: 3501
Joined: 06 Aug 2011, 16:19

Re: Test lamica u R41 (2013)

Post by Slice » 24 Feb 2014, 21:01

Dorco ST-301
Prosječne lamice koje mi jednostavno nisu dovoljno oštre niti uglađene za redovitu uporabu u R41.
:thumbdown:
Slice
mr. sc. brijanja
Posts: 3501
Joined: 06 Aug 2011, 16:19

Re: Test lamica u R41 (2013)

Post by Slice » 26 Feb 2014, 12:05

Drugo testiranje
Personna Super ‘Lab Blues’
Danas sam njima postigao vrlo ugodno brijanje i u R41 (2013) i očito je da sam se ponovno vratio na ono mišljenje koje sam o ovim žiletima iznio u recenziji (viewtopic.php?f=62&t=1420). Note to self: potrebno je mnogo više testiranja i ponovnog isprobavanja žileta! Sada ih mogu preporučiti!
:thumbs:
User avatar
marn
mr. sc. brijanja
Posts: 3138
Joined: 02 Oct 2011, 12:29

Re: Test lamica u R41 (2013)

Post by marn » 27 Feb 2014, 17:09

Probao R41 + Feather (hvala na uzorcima) i mogu se složiti s tvojom recenzijom. Mislim da ću naručiti 50 Polsilvera.
Slice
mr. sc. brijanja
Posts: 3501
Joined: 06 Aug 2011, 16:19

Re: Test lamica u R41 (2013)

Post by Slice » 27 Feb 2014, 17:39

marn wrote:Probao R41 + Feather (hvala na uzorcima) i mogu se složiti s tvojom recenzijom. Mislim da ću naručiti 50 Polsilvera.
Također sam mislio naručiti 50 Polsilvera, ali mi Labovi daju bolji osjećaj na koži. Drago mi je da sam ih ponovno probao i nisam se prevario. Kao općenito siguran i dobar žilet za R41 bih preporučio PPC. No, on ipak nije u rangu Labova, Polsilvera i Feathera. Feather je mušićav i dobar za jedno "kozmičko" brijanje, ali nije to radni konj za svaki dan. Ja ću najvjerojatnije ponovno naručiti 100 Labova (btw. dolaze u odličnom i jednostavnom pakiranju), ali ću ih prije toga još dobro, dobro testirati.
User avatar
Ancre
Kamisori
Posts: 881
Joined: 14 Oct 2012, 14:41
Location: Vrbovec

Re: Test lamica u R41 (2013)

Post by Ancre » 27 Feb 2014, 18:22

Meni je Polsilver uvjerljivo najbolja lamica, dok bi Lab Blue ponijela titulu best buy. :thumbs:
Slice
mr. sc. brijanja
Posts: 3501
Joined: 06 Aug 2011, 16:19

Re: Test lamica u R41 (2013)

Post by Slice » 27 Feb 2014, 18:37

Ancre wrote:Meni je Polsilver uvjerljivo najbolja lamica, dok bi Lab Blue ponijela titulu best buy. :thumbs:
Polsilver je vrhunski performer koji drži edge. No, meni je nekako sada u R41 Lab ugodniji. U svakom je slučaju riječ o vrhunskim lamicama koje stavljam na svoju listu najboljih. Nakon što dovršim longevity test Labova, radim Lab VS Polsilver! :D
I da, mišljenja sam da je Feather u svakom slučaju nepobjediv i to do dva brijanja! Posilver je zapravo bolji zato jer drži to što ima na početku i to prilično dugo. Vjerujem da bi i Japanci mogli tvikat svoj žilet, ali nemaju za time potrebu već više idu na ekskluzivu kao i kod drugih stvari, npr. nalivpera. Meni bi Lab bio best buy, a Feather bi bio najbolji!
User avatar
marn
mr. sc. brijanja
Posts: 3138
Joined: 02 Oct 2011, 12:29

Re: Test lamica u R41 (2013)

Post by marn » 27 Feb 2014, 18:56

Feather je tihi ubojica, čini se smooth ali koristi svaku priliku da te zajebe.
Post Reply

Return to “Lamice”