Iritacija

Post Reply
User avatar
Pepitto
DE
Posts: 111
Joined: 06 Sep 2016, 11:03
Location: Zagreb

Iritacija

Post by Pepitto » 17 Feb 2017, 12:30

Koristim omega 10029 pure bristle četku nekih par dana. Kod face latheringa četka mi je poprilično iziritirala lice. Prije toga sam ju denzinficirao i isključujem mogućnost da je to od nečistoće. Jednostavno ne znam je li to možda zbog toga što je nerazrađena ili je takva dlaka?
User avatar
Adept
Steven Hawking brijanja
Posts: 6424
Joined: 04 Nov 2010, 00:00
Location: Pula

Re: Iritacija

Post by Adept » 17 Feb 2017, 16:24

Može vrlo lako biti da ti ne paše ta četka - dlaka. Ukoliko su sve ostale varijable isključene, tj. u ranijim ti SOTDovima nisu iritirali lice (krema/sapun/lamica/brijač/AS), onda je sigurno u pitanju četkica.
Boar četkice su podosta rigidnije od svih ostalih i sami taj mehanički čimbenik vrlo lako može uzrokovati iritaciju (pogotovo dok su dlake još vrlo krute i još neispucalih vrhova pa i grebu i bodu lice) - da ni ne ulazim u čisto alergijsku etiologiju previše nadražene kože.
Moj ti je savjet ubrzano "slomiti" četku (par puta na dan, a tijekom desetak dana, sa njom u dlanu ruke izrađivati pjenu i četku tretirati regeneratorom, a nakon drila dobro je otresti od viška vode i posušiti fenom dok joj bloom jednostavno ne "procvjeta" od takvog tretmana). Obično takav crash-course slomi četku poprilično dobro i boar četke tada postaju podosta ugodnije za uporabu - vrlo često i puno ugodnije od pure badgera ili black badgera (počinju im pucati vrhovi).
Nakon toga (nakon slamanja četkice), istu U POČETKU koristi za izradu pjene u dlanu ruke ili u posudici - ne na licu (dakle, NE face-lathering!) i tako dobijenu pjenu sa njom normalno nanosi na lice. Ukoliko tada nema iritacije kože, onda je istoj uzrok bio mehaničke naravi i "brejkana" četka više ne šteti tvojoj koži. Tada probaj "the full monty" sa njom - probaj ponovo na licu izrađivati lather.
Ukoliko se, pak, nakon tog desetodnevnog tretmana četkice i dalje javlja osjetna iritacija kože IAKO SA NJOM NE RADIŠ FACE-LATHERING (kao što sam ti gore opisao), onda je u pitanju alergološki moment u cijeloj priči i te se četkice tada trebaš riješiti jer iritirana koža (pogotovo dugo vremena iritirana koža) može izazvati poprilične probleme kod brijanja.
Dakle - dok slamaš četkicu, sa istom se ne služiš - samo je slamaš. Nakon brejkanja probavaš sa njom samo nanošenje drugdje napravljene pjene (dlan, posudica). Ako se i tada javi iritacija - te se četkice rješavaj prije nego li ti zezne kožu. Ako iritacije nema nakon samo nanošenja i distribucije pjene te njenog laganog masiranja po licu, probaj i ultimativni test - ponovljenu izradu lathera na licu od samog početka. Može biti da ćeš sa njom onda moći i to. Ili će ti biti samo za nanošenje pjene, ili će tvoje lice sada sa njom trpiti i cijeli face-lathering ili češ je se morati riješiti (a što nije niti malo loše za potencijalnog kupca jel će kupiti savršeno dobro brejkanu četkicu).
Eto...
Javi rezultate :thumbs:
User avatar
Pepitto
DE
Posts: 111
Joined: 06 Sep 2016, 11:03
Location: Zagreb

Re: Iritacija

Post by Pepitto » 17 Feb 2017, 18:39

Hvala na savjetima. :thumbs: Ovo za regenerator nisam znao pa ću i to primjeniti. Inače sa boar četkama nemam problema. I prije ove sada imao sam svinjicu gdje nisam imao iritacija. Jedino mi jedna stvar djeluje dosta zbunjujuće kod boar četkica. Zašto neke boar četke imaju crne dlake u sredini dok neke imaju cijelu dlaku u istoj boji? :dunno
User avatar
mirko
Kamisori
Posts: 718
Joined: 10 Jan 2013, 14:20
Location: Pula

Re: Iritacija

Post by mirko » 17 Feb 2017, 19:43

Ovisi koja sorta svinje jel crnka il plavusa :ROFL
User avatar
Pepitto
DE
Posts: 111
Joined: 06 Sep 2016, 11:03
Location: Zagreb

Re: Iritacija

Post by Pepitto » 18 Feb 2017, 10:15

mirko wrote:Ovisi koja sorta svinje jel crnka il plavusa :ROFL
Očito sa crnkama imam više uspjeha nego sa plavušama :ROFL :ROFL :ROFL
Post Reply

Return to “Četke-ostalo”