Kako provjeriti čvrstoću oštrice?

Post Reply
User avatar
King
Naučnik brijač
Posts: 2647
Joined: 04 Mar 2009, 00:00

Kako provjeriti čvrstoću oštrice?

Post by King » 06 Oct 2011, 11:26

Kao što je svima poznato čvrstoća oštrice britve koja se dobije kaljenjem je jedan od presudnih faktora za kvalitetu oštrice. Na tržištu (posebno "vintage") britvi mnogo je primjeraka koji su zbog nestručne upotrebe izgubili svoju čvrstoću pa ovim postom donosim neke testove koje je zgodno napraviti ukoliko sumnjate da je oštrica izgubila svoju čvrstoću, a koja se u 99% slučajeva očituje time što ispravno naoštrena britva već nakon nekoliko prolaza izgubi svoju oštrinu te počne čupati, a ne rezati dlake. Također ukoliko takvu oštricu pogledate pod povećanjem od 30X i više puta nećete primjetiti nikakva oštećenja na samom reznom bridu, što ovaj test čini u potpunosti neupotrebljivim za otkrivanje konkretnog problema. No, postoje dva jednostavna testa:

1. test:
potrebno je ispravno naoštriti britvu te oštricu ispolirati na najfinijem kamenu koji imate u ukupnoj progresiji kako bi britva bila u stanju brijati dlake na ruci, nozi, svejedno, bez ikakvih problema. Nakon što ste se uvjerili da britva bez problema brije dlake potrebno je napraviti TNT test, nakon kojeg britva s jednakom lakoćom mora brijati dlake. Ukoliko nakon TNT testa britva ne brije dlake ili ih brije lošije nego li prije napravljenog TNT testa možete početi simnjati u kvalitetu čelika (čvrstoće). Također umjesto brijanja dlaka na ruci ili nozi može se napraviti i HHT test no treba voditi računa da nakon TNT testa rezultat HHT može pasti za jednu stepenicu, ali ne bi trebao više od toga.

2. test:
nakon uobičajenog oštrenja prisloniti jedan dio oštrice na nokat i lagano pritisnuti kako bi se oštrica lagano savinula. Nakon testa dio koji ste prislonili uz nokat i lagano stisnuli mora se vratiti u prvobitno stanje bez ikakvih tragova deformacije. Ukoliko se testirani dio ne vrati u prvobitno stanje u potpunosti možete biti sigurni da je oštrica izgubla svoju čvrstoću.

Kako bi u svoje sumnje s početka priče bili u potpunosti sigurni potrebno je napraviti oba gore spomenuta testa.
Ukoliko oštrica nakon gornih testova pokaže znakove oštećenja u vidu "micro chipova" u tom slučaju imate oštricu koja je "prekaljena".
Također, ukoliko britva "padne" gornje testove to automatski ne znaći da je neupotrebljiva i da se stvari ne mogu popraviti, ali o tome više drugom prilikom....
Toliko o testovima, ali ima još jedna stvar, istini za volju potrebno je nešto iskustva kako bi se pravilno protumačilo, a radi se o slijedećem:
-svi koji su pokušali oštriti britvu primjetili su da oštrica prilikom prolaženja po kamenu pruža određeni otpor (neke više, neke manje) no oštrica koje je izgubila čvrstoću ne pruža taj karakteristični "otpor" već imate "gumasti" osjećaj (teško je to opisati riječima, stoga i gornja napomena o tome da je potrebno imati nešto iskustva prilikom oštrenja).
Vremenom i iskustvom dobijete osjećaj kad je oštrica "tu" tj. kad je oštra, dok oštrice koje su izgubile svoju čvrstoću cijelo vrijeme daju isti taj osjećaj bez obzira da li su oštre ili ne. Također, oštrica ne mora po cijeloj svojoj dužini izgubiti čvrstoću. Neke oštrice su "zdrave" u predjelu pete (heel) dok su pri vrhu (tip) izgubile čvrstću. U tom slučaju oštrica će prilikom prolaza po kamenu "kliznuti" na strani pete po kamenu, ali će dolaskom blizu vrha i na samom vrhu pružati neuobičajeni "gumasti" otpor.
Post Reply

Return to “Britve-ostalo”