Trajanje oštrine britve

User avatar
marn
mr. sc. brijanja
Posts: 3001
Joined: 02 Oct 2011, 12:29

Re: Trajanje oštrine britve

Post by marn » 25 Jan 2013, 12:13

filip00 wrote:Frajer se brije 100 puta bez oštrenja, hmm.....moguće da je britva zadržala oštrinu, iako je jako malo vjerojatno, a moguće je i da je lik toliko željan toga da britva ne izgubi oštrinu da sam sebi sugerira da je ona oštra i da je brijanje super, iako možda i nije. Bez želje da potkurujem nedavnu temu, ali ovo me jako podsjeća na oštrenje britve ispod piramide.
Prije ikakve daljnje rasprave o toj učinkovitosti trebalo bi napravit eksperiment u kontroliranim uvjetima, a onda se lako izvuče zaključak da je britva izvrsna ili izvrsno naoštrena. Ili pak otupila nakon 90 brijanja.
Naravno da svaki eksperiment u kojem je jedini mjerni instrument covjek tesko moze imati neku znansvenu tezinu, ali svejedno je zanimljiv.
Jedini objektivni test ovdje je HHT i to tip odradjuje prije svakog brijanja, e sad...mogao bi se taj bevel gledat i pod mikroskopom itd.. Jednostavno je previse parametara u igri da bi se moglo pricati o 100% ucinku ovakve metode odrzavanja ostrine, ali je cinjenica da je test intrigantan sam po sebi i kao takav ima neki utjecaj, pa makar i marketinski.
User avatar
Praskaton
Naučnik brijač
Posts: 2506
Joined: 12 Oct 2009, 00:00
Location: Pula

Re: Trajanje oštrine britve

Post by Praskaton » 25 Jan 2013, 12:47

Potpuno se slažem sa Kingom.
U zadnje vrijeme koristim gotovo isključivo britvu Ed.Wusthof 100, koja mi se pokazala kao najbolja brijačica. Još si ne mogu oprositi što mi je prilikom restauracije odletio komadić oštrice :cry: :cry: , ali o tome sam već pisao. Ne želim ispasti prepotentan, ali mogu reći kako je to vrhunska radna britva koju mogu naoštriti jaaakoo dobro. Pri tome ne mislim samo na vrhunsku oštrinu, već i uglađenost prilikom svakodnevnog brijanja. Moja iskustva sa ovom britvom su takva da mi ona brije ugodno 10-15-ak brijanja. Vjerojatno je to malo i stvar psihe, pa je moguće da bi britva odradila i ugodnih 20 brijanja, ali je to malo nategnuto. Mislim, sasvim sigurno bi se mogao obrijati i britvom koja je odradila 30-40 brijanja, međutim u tome ne vidim smisao. Postoji smisao, ako britvu moraš slati negdje na oštrenje, pa hoćeš iu nje izvući najviše što možeš, ali je naravno to 40. brijanje daleko od kvalitete 5. brijanja. Kingov recept o 10-ak brijanja, a onda kamen je meni sasvim prihvatljiv i omogućuje da se britva u takvom sistemu koristi praktički beskonačno.
E sad, priče koje ti majstori koji oštre, prodaju o tome kako oni mogu naoštriti britvu koja može izdržati 100 brijanja je totalna glupost. Naime, tko god oštri britvu, mora za cilj imati britvu koja će biti savršeno oštra i istodobno ugodna za brijanje, odnosno mora donekle napraviti kompromis. Po mom iskustvu, prilikom "uglađivanja" britve poliranjem i stropanjem se djelomično čak gubi na oštrini (točnije, agresivnosti) i to nije uopće nešto negativno. S druge strane, svaka britva, nož ili druga oštrica ima svoj maksimum na koji ju možeš naoštriti. Ne može nitko naoštriti neku oštricu "više" od onog što je normalno za taj materijal. Kada se dođe do granice da je oštrica oštra, daljnjim oštrenjem se samo može uništiti postignutu oštrinu. Poliranjem, sa ne znam kakvim kamenjem, pastama ili čime već, se može dobiti uglađeniju britvu, britvu kojom ćemo se ugodnije brijati, međutim ne i britvu koja će duže držati oštrinu. Već sam pisao i o svojim iskustvima sa jako tvrdim čelicima i o tome da više preferiram klasične čelike "normalne" tvrdoće koji se daju daleko bolje (biti lakše) naoštriti. Nije vezano za britve, ali sinoć sam nakon dugo vremena uzeo svoj Victorinox nožić koji je višekratno jeftiniji od mog SOG noža i potvrdio kako taj sasvim običan i jeftin nožić reže puno bolje od ovog vrhunskog (i prilično skupog) noža.

Zaključno, moja procedura prilikom održavanja britve bi bila sljedeća. Nakon svakog brijanja (znam da bi trebalo prije, ali ja radim poslije) britvu dobro nastropam. Svakih 10-15-ak brijanja ili preciznije kada osjetim da je potrebno, dooštrim britvu. Meni se pokazala najbolja tehnika da smočim Naniwu 8000 i Kineza 12000 i koristim ih za podizanje slurya (međusobno). Na Naniwi odradim 30-40 krugova, a zatim nastavim na kinezu, na način da dodajem vodu i smanjujem pritisak, dok na kraju britva ne reže vodu po brusu bez ikakvog pritiska. Dakle to na Kinezu traje kojih 80-ak krugova. Nakon takvog oštrenja, 50-80-ak prolaza po stropu i britva je spremna za novo brijanje.
User avatar
Praskaton
Naučnik brijač
Posts: 2506
Joined: 12 Oct 2009, 00:00
Location: Pula

Re: Trajanje oštrine britve

Post by Praskaton » 25 Jan 2013, 12:48

marn wrote:
filip00 wrote:Frajer se brije 100 puta bez oštrenja, hmm.....moguće da je britva zadržala oštrinu, iako je jako malo vjerojatno, a moguće je i da je lik toliko željan toga da britva ne izgubi oštrinu da sam sebi sugerira da je ona oštra i da je brijanje super, iako možda i nije. Bez želje da potkurujem nedavnu temu, ali ovo me jako podsjeća na oštrenje britve ispod piramide.
Prije ikakve daljnje rasprave o toj učinkovitosti trebalo bi napravit eksperiment u kontroliranim uvjetima, a onda se lako izvuče zaključak da je britva izvrsna ili izvrsno naoštrena. Ili pak otupila nakon 90 brijanja.
Naravno da svaki eksperiment u kojem je jedini mjerni instrument covjek tesko moze imati neku znansvenu tezinu, ali svejedno je zanimljiv.
Jedini objektivni test ovdje je HHT i to tip odradjuje prije svakog brijanja, e sad...mogao bi se taj bevel gledat i pod mikroskopom itd.. Jednostavno je previse parametara u igri da bi se moglo pricati o 100% ucinku ovakve metode odrzavanja ostrine, ali je cinjenica da je test intrigantan sam po sebi i kao takav ima neki utjecaj, pa makar i marketinski.
Moguće je i da lik nakon 20-ak brijanja nakon isključivanja kamera prođe britvom po kamenu :D
User avatar
marn
mr. sc. brijanja
Posts: 3001
Joined: 02 Oct 2011, 12:29

Re: Trajanje oštrine britve

Post by marn » 25 Jan 2013, 13:19

Drugim rijecima mislis da tip laze. Moje misljenje je da je uspio dokazati da on sa svojim kamenjem i stropom i svojom britvom i bradom i svojim tehnikama moze izvesti to sto je izveo, ali za vecinu ljudi to je neizvedivo. Meni je dovoljno da znam da je za mene neizvedivo, a i nepotrebno. Sto se tice njegovih motiva, to mi je stvarno dubioza... Uostalom na BiB i Srp dosta ekipe nudi besplatno ostrenje
User avatar
King
Naučnik brijač
Posts: 2647
Joined: 04 Mar 2009, 00:00

Re: Trajanje oštrine britve

Post by King » 25 Jan 2013, 13:40

marn wrote: Uostalom na BiB i Srp dosta ekipe nudi besplatno ostrenje
Točno, ali koliko je meni poznato samo oni koji se tek probijaju...ekipa poput gssixguna, Lynna, Tony Millera, Maximilliana i ostalih koji su doživjeli "hype" itekako masno naplati svoje usluge, no bilo je i na ovom forumu članova koji su se odlučili britvu poslati u USA na oštrenje :cekic:

@Praskaton

Našao si svoj stil oštrenja i to je u redu, ali ja bi radije povećao broj krugova na Kinezu samo s vodom nego li finiširao na slurry-u s manjim brojem prelaza, a pogotovo kad slurry dobiješ na način kako si opisao.
Naniwa 8k je puno mekši kamen u odnosu na Kineza i jedini slurry koji se nalazi u mješavini slurry/voda je od Naniwe 8k - preciznije velika većina slurrya je od Naniwe, jer se ne može isključiti mogućnost i da je Kinez nešto ispustio i u tom slučaju oštricu nisi puno odmaknuo od onoga što si napravio na 8k kamenu - bilo bi zgodno pogledati finiš oštrice pod mikroskopom, ali vjerujem da bi pokazao ovo što ti govorim.
Druga stvar koja mi se ne sviđa u tom pristupu je miješanje prirodnog i umjetnog kamena - možda bi bolja solucija bila da slurry na Kinezu podigneš s pomoći finog brusnog papira (P800 ili P1000 npr.) ukoliko baš želiš slurry.
Treće i ne manje bitno je to da Kinez sa slurryem ostavlja veće brazde od korištenja istog kamena u kombinaciji samo s vodom - kod japanskog kamenja je sitaucija obrnuta i zato se oštri samo na slurryu koji se svakim prolazom sve više i više raspada i time postaje finiji medij za završno poliranje - nažalost Kinez nema takvu mogućnost.

Slika 1: Bevel nakon Kineza sa korištenjem slurrya
Image

Slika 2: Bevel nakon Kineza samo s vodom
Image
User avatar
marn
mr. sc. brijanja
Posts: 3001
Joined: 02 Oct 2011, 12:29

Re: Trajanje oštrine britve

Post by marn » 25 Jan 2013, 13:43

no bilo je i na ovom forumu članova koji su se odlučili britvu poslati u USA na oštrenje
:cekic: :cekic: :cekic: :cekic:
User avatar
Praskaton
Naučnik brijač
Posts: 2506
Joined: 12 Oct 2009, 00:00
Location: Pula

Re: Trajanje oštrine britve

Post by Praskaton » 25 Jan 2013, 15:36

King wrote:
marn wrote: Uostalom na BiB i Srp dosta ekipe nudi besplatno ostrenje
Točno, ali koliko je meni poznato samo oni koji se tek probijaju...ekipa poput gssixguna, Lynna, Tony Millera, Maximilliana i ostalih koji su doživjeli "hype" itekako masno naplati svoje usluge, no bilo je i na ovom forumu članova koji su se odlučili britvu poslati u USA na oštrenje :cekic:

@Praskaton

Našao si svoj stil oštrenja i to je u redu, ali ja bi radije povećao broj krugova na Kinezu samo s vodom nego li finiširao na slurry-u s manjim brojem prelaza, a pogotovo kad slurry dobiješ na način kako si opisao.
Naniwa 8k je puno mekši kamen u odnosu na Kineza i jedini slurry koji se nalazi u mješavini slurry/voda je od Naniwe 8k - preciznije velika većina slurrya je od Naniwe, jer se ne može isključiti mogućnost i da je Kinez nešto ispustio i u tom slučaju oštricu nisi puno odmaknuo od onoga što si napravio na 8k kamenu - bilo bi zgodno pogledati finiš oštrice pod mikroskopom, ali vjerujem da bi pokazao ovo što ti govorim.
Druga stvar koja mi se ne sviđa u tom pristupu je miješanje prirodnog i umjetnog kamena - možda bi bolja solucija bila da slurry na Kinezu podigneš s pomoći finog brusnog papira (P800 ili P1000 npr.) ukoliko baš želiš slurry.
Treće i ne manje bitno je to da Kinez sa slurryem ostavlja veće brazde od korištenja istog kamena u kombinaciji samo s vodom - kod japanskog kamenja je sitaucija obrnuta i zato se oštri samo na slurryu koji se svakim prolazom sve više i više raspada i time postaje finiji medij za završno poliranje - nažalost Kinez nema takvu mogućnost.

Slika 1: Bevel nakon Kineza sa korištenjem slurrya
Image

Slika 2: Bevel nakon Kineza samo s vodom
Image
Ma znam da u biti dignem samo Naniwu jer je neusporedivo mekša, ali mi to i odgovara iako je meni ova moja cijela priča sa sluryem potpuno nepotrebna :D .
Na Kinezu radim samo u startu sa ostacima Naniwe na njemu, a kako završavam, tako ga ispirem i povećavam količinu vode na njemu.

Sada na poslu imam mikroskop kojim mogu povećati nekih 300 puta, samo moram pronaći fotoaparat koji mi paše na okular da fotografiram učinak.
Na Kinezu
User avatar
King
Naučnik brijač
Posts: 2647
Joined: 04 Mar 2009, 00:00

Re: Trajanje oštrine britve

Post by King » 25 Jan 2013, 16:54

Što su te prebacili u forenziku :smoke: ?, a što se mikroskopa tiče nemoj ići preko 100X....ćak i sve preko 50X je pretjerivanje, a kažu da svaka oštrica pod 10X izgleda savršeno.
sparky
Početnik
Posts: 1
Joined: 29 Jul 2015, 16:21

Re: Trajanje oštrine britve

Post by sparky » 29 Jul 2015, 16:40

Ima li koga na području Varaždina ili Međimurske županije ko bi mi mogao kvalitetno nabrusiti staru britvu.
User avatar
lutherus
Britva
Posts: 465
Joined: 19 Aug 2014, 18:02

Re: Trajanje oštrine britve

Post by lutherus » 29 Jul 2015, 19:21

Ako tražiš kod nas nekog da naoštri britvi možeš otići kod Belaja iza vatrogasnog doma, odma na ulazu u 5. osnovnu i tražiti starog gazdu. Ako je on doma on ti ju bude nabrusil.
mirkomcc
Početnik
Posts: 1
Joined: 25 Jan 2017, 15:21

Re: Trajanje oštrine britve

Post by mirkomcc » 25 Jan 2017, 16:58

Pozdrav, ovo nije bas tema za ovo pitanje koje slijedi ali da ne otvaram novu temu bezveze tu cu pitati.

Prije cca 4-5 god sam kupio britvu, narucio online, koristio ju cca 2 mj i onda se otupila i nikako da si dam truda... naime trazim gdje u Zagrebu je mogu naostriti? Naravno da netko zna sto radi :)
Hvala unaprijed na odgovoru.
p.s. slike britve http://imgur.com/a/BoiMb
User avatar
davor_vfr
Student brijanja
Posts: 1071
Joined: 30 Jul 2012, 14:16
Location: Zagreb
Contact:

Re: Trajanje oštrine britve

Post by davor_vfr » 26 Jan 2017, 09:11

mirkomcc wrote:Pozdrav, ovo nije bas tema za ovo pitanje koje slijedi ali da ne otvaram novu temu bezveze tu cu pitati.

Prije cca 4-5 god sam kupio britvu, narucio online, koristio ju cca 2 mj i onda se otupila i nikako da si dam truda... naime trazim gdje u Zagrebu je mogu naostriti? Naravno da netko zna sto radi :)
Hvala unaprijed na odgovoru.
p.s. slike britve http://imgur.com/a/BoiMb
Mogu pomoći. Javi se na PP.
.
..
Ručno kovane britve
http://instagram.com/dmblade#
Post Reply

Return to “Britve-ostalo”