Koja je prva razlika između brijanja britvom i DE brijačem

Post Reply
User avatar
inemet
Mach III
Posts: 13
Joined: 15 Mar 2010, 00:00
Location: Novi Sad
Contact:

Koja je prva razlika između brijanja britvom i DE brijačem

Post by inemet » 01 Feb 2012, 11:12

Pozdrav svima,
dugo nisam bio aktivan ovde i žao zbog toga, ali zbog drugih obaveza nisam bio u mogućnosti da puno bavim ni sa mojim sajtom , nemojte zameriti :)

U svakom slučaju vrzma mi se ovo pitanje po glavi nekoliko dana pa mislim da je ovo pravo mesto za njega.
Pretpostavljam da je većina Vas brijanje sa britvom započela prelaskom sa DE brijača.
Šta Vam prvo padne na pamet kada pomislite u tome kakavo ste brijanje imali sa DE i sada, posle dužeg korišćenja, sa britvom?

Ako je bila takva tema na forumu, molim moderatora da me prebaci, ja je nisam uspeo naći.

Sve najbolje
User avatar
Praskaton
Naučnik brijač
Posts: 2604
Joined: 12 Oct 2009, 00:00
Location: Pula

Re: Koja je prva razlika između brijanja britvom i DE brija

Post by Praskaton » 01 Feb 2012, 14:13

Moje mišljenje o ovom pianju je većini ljudi na ovom forumu sasvim poznato. Mišljenja sam da je brijanje DE brijačima vrlo slično brijanju britvom po dosta elemenata. Dakle priprema lica, sredstva prije i poslije brijanja, četke i sl. a čak je i sama tehnika brijanja jako slična (kut od 30 stupnjeva, brijanje sa tri prolaza, zatezanje kože itd.). U tom smislu mogu reći da je i rezultat brijanja sličan (nema uraslih dlaka, slična iritacija nakon brijanja i sl.) Naravno da su svima poznate i razlike između tehnika. Međutim glavna razlika između ove dvije vrste brijanja je u smislu brijanja. Dok je brijanje britvom jedan ritual, koji traje blizu pola sata, kvalitetno brijanje DE brijačem može se odraditi za manje od 10 minuta. Dakle, neusporedivo prihvatljivije ukoliko se brijete svako jutro poput mene. Da se razumijemo, ja se i dalje barem 90% svakodnevnih jutarnjih brijanja odrađujem britvom. Međutim kada pogledaš podatak da recimo 320 dana godišnje mogu uštedjeti po 20 minuta, onda je to mnogo vremena koje meni prilično fali. Umjesto tih 20 minuta više brijanja, možeš recimo odraditi na steperu, odraditi sklekove, prošeteti psa, odraditi bračne dužnosti ili jednostavno odspavati. Primijetili ste da unatoč tome što se svakodnevno brijem britvom prilično navijam za DE brijače. Dakle zaključno, ukoliko se svakodnevno brijete, preporučam DE, a britva nek ostane za guštanje vikendom
User avatar
King
Naučnik brijač
Posts: 2647
Joined: 04 Mar 2009, 00:00

Re: Koja je prva razlika između brijanja britvom i DE brija

Post by King » 01 Feb 2012, 16:42

Po meni je prva i osnovna razlika između brijanja britvom u odnosu na DE brijač-doživljaj prilikom brijanja, a pogotovo ako ste britvu sami naoštrili i pripremili za brijanje.
Druga razlika je u tome što oštrinu britve uvijek i donekle možete prilagoditi osobnim preferencama što kod brijanja DE brijačem baš i nije slučaj-ne kažem da je nemoguće pronaći kombinaciju koja vam savršeno odgovara, ali ponekad vam treba malo više, a ponekad malo manje-može se riješiti na način da imate par vrsta žileta pa koristite onaj za koji smatrate da će vam u datom momentu biti najbolji izbor.
Što se kvalitete brijanja tiče tu svatko ima svoje mišljenje koje uvelike ovisi o tome koliko se svladala tehnika pojedinog "alata".
Kod mene je situacija takva da se britvom mogu kudikamo kvalitetnije obrijati nego DE brijačem, a osnovni razlog leži u tome što britvu koristim sigurno 330 dana u godini dok preostalih 30-ak dana koristim DE brijač (mjesec dana koje provedem na putu kada mi se sa sobom ne da vući i britvu i strop i ulje za zaštitu oštrice....).
Znači, u mom slučaju je definitivno da brijanje DE brijačem nisam svladao na sasvim zadovoljavajući način. U prevodu-od 10 brijanja DE brijačem njih 7-8 redovito završi s nekakvom sitnom porezotinom-bezazlenom i ne toliko vrijednom spomena, ali je ipak porezotina, 4-5 brijanja završi s laganom iritacijom-uzrok leži u opuštenosti i non-šalantnom pristupu brijanju DE brijačem.
No, koliko vidim pitanje je koja je prva razlika između brijanja britvom i DE brijačem. Nisam baš siguran da sam pitanje 100% razumio, ali kad bih trebao izabrati samo jedan odgovor na konkretno pitanje bio bi to odgovor usko povezan uz mogućnost prilagodbe kuta brijanja britvom u odnosu na DE brijač.
Naime, svima je poznat toliko spominjani kut od 30 stupnjeva. Mogu se u potpunosti složiti i kazati kako je to polazišna točka-nešto što vas uče u školi i što je ispravno. No, u praksi, prilikom brijanja britvom, moguće je koristiti i kad se u potpunosti svlada tehnika koriste se kutevi u rasponu od 0-40 stupnjeva pa ćak na nekim dijelovima lica i 45 stupnjeva. Britva je fleksibilan alat i tako nešto dopušta.
S druge pak strane DE brijač zbog svoje konstrukcije nema tako fleksibilnu mogućnost prilagodbe kuta tj. sve što uvelike odstupa od prije spomenutih 30 stupnjeva dovodi ili do porezotine ili do iritacije ili pak do loše obrijanog lica.
User avatar
inemet
Mach III
Posts: 13
Joined: 15 Mar 2010, 00:00
Location: Novi Sad
Contact:

Re: Koja je prva razlika između brijanja britvom i DE brija

Post by inemet » 02 Feb 2012, 09:07

Da King dobro si razumeo pitanje :D
Ipak može se reći da si ti profesionalac drugog nivoa (pošto si u "graditelj" britvi), time ne želim da umanjim znanje i umeće drugih :shaving2: ,stoga možda će se sa Praskaton-om složiti više "prosečnih" korisnika britve.
Videćemo ako se još neko javi :)
U svakom slučaju se slažem sa tobom da je bitno koliko imaš razrađenu tehniku prilagođenu tvom licu i alatu.
Pozdrav
MaxMagnus
DE
Posts: 50
Joined: 01 Jul 2011, 12:46

Re: Koja je prva razlika između brijanja britvom i DE brija

Post by MaxMagnus » 25 Jul 2012, 20:12

Nadam se da ne skrećem sa teme,ali...kad se brijem brijačem onda nemam osjećaj da u ruci imam nešto čime mogu precvikati arteriju ili,u slučaju da mi brijač padne iz ruke,da se desi nešto mnogo katastrofalnije nego da si precvikam arteriju na vratu!

To...bi mogao biti razlog zašto su moje početne "porezotine" bile presmiješne jer sam ih vidio samo ja dok mi se recimo i dan danas katkad desi da nakon brijanja novim Bolzanom u Gillette Slimu ja izgledam kao da sam si precvikao sve arterije,žile,kapilare i sve ostalo iz područja vaskularnosti!

Ono što sam htio reći je da mi je,kad promislim,na prvom mjestu nekako respekt prema sredstvu kojim se brijem.
Dopustite da svakako napomenem da na drugom mjestu bi mi bila nostalgija za vremenima kad je čovjek živio drukčijim tempom i imao uvijek vremena za obrijati se,a ne da razmišljam hoću li se z guštom obrijati a pes nek gušta po okućnici ili ću se obrijati za par minuta i odvesti to divno biće koje me apsolutno obožava bez obzira na sve u šetnju.
Post Reply

Return to “Britve-ostalo”