Kupnja kamisorija

Post Reply
User avatar
marn
mr. sc. brijanja
Posts: 3127
Joined: 02 Oct 2011, 12:29

Kupnja kamisorija

Post by marn » 18 Dec 2013, 22:26

Evo Miha mi je na PM poslao par pitanja u vezi kupnje kamisorija, pa možda će još koga zanimati. Da ne prepisujem pitanja doslovno, kolegu je otprilike zanimala cijena, neki proizvođači i kako se razlikuju kamisoriji Karla Bana od japanskih.
Prvo da se ogradim i naglasim da nisam nikakav stručnjak, iskustva su moja i s drugih foruma.

Dakle, cijene su se kretale do nedavno od 100$ na više za kamisori u dobrom stanju, novi su rijetki i znatno skuplji. Nedavno sam bacio oko na ponudu sellera japannippona (mr. Suzuki) na ebayu i vidio da ima neke primjerke u ok stanju i za manje love- čovjek je provjeren i ako vam se britva ne čini previše pohabana, zašto ne.. Večini se brijanje kamijem ionako ne svidi, pa ne valja trošiti veliku lovu u startu.

Proizvođači koji slove kao najbolji su Hekotsu, Tosuke i Iwasaki- ova prva dvojica su pokojni, tu i tamo naleti koji NOS primjerak, ali uglavnom su rabljene. Iwasaki se da nabaviti nov, iako neki modeli brzo nestanu sa zaliha (model s 50mm oštricom).
Kamisoriji, novi i vintage postoje u nekoliko veličina, najčešće 3- ima dosta teorija, ali najmanje su navodno korištene za trimanje zulufa, rubova kose i obrva, srednje za brijanje lica, a najveće za brijanje glave. Cijena je proporcionalna s veličinom, naravno.
Cijenu kamisorija diže i materijal od kojeg je napravljen, pa su tako najskuplji tamahagane kamisoriji- tu malo guglajte o čemu se radi, da se ja ne pravim pametan. Mogu samo konstatirati da u brijanju nema razlike između tamahagane i non-tamahagane.
Postoje i tzv. western style kamisoriji, to su britve s drškom, kao ove "zapadnjačke" samo je grind oštrice kao kod kamisorija- asimetričan.
I sad još Karlovi kamisoriji u odnosu na japanske- razlika je u brušenju, japanske su više "hollow", otprilike kao razlika između full i half hollow britve.

E da skoro zaboravih, kad kupujete rabljeni kamisori najbolje da stavite slike na ovaj forum ili neki drugi, pa da vas iskusniji savjetuju. Naime ima dosta kamisorija koji su brušenjem dosta potrošeni, pa su neki od njih "regrindani" i tako izgubili geometriju itd. Ima po ebayu i novih kamia, koji nisu Iwasaki, nego neka kućna radinost- tu bih isto bio oprezan.

Evo i nekih provjerenih linkova za shopping:
http://yhst-27988581933240.stores.yahoo ... razor.html
http://www.ebay.com/usr/japannippon
http://www.japanesenaturalstones.com/st ... ort=newest
User avatar
miha
Kamisori
Posts: 599
Joined: 15 Jun 2013, 14:13

Re: Kupnja kamisorija

Post by miha » 18 Dec 2013, 23:12

Marn hvala na trudu, nisam htio tamo jos dalje o tome jer smo bili offtopic ... dobro si to objasnio pa si mi (a siguran sam i puno drugima) ustijedio koji sat na netu u potraznji za informacijama ..

evo recimo prvog pitanja.. onaj sto si ti stavio u prijasnjem postu mi se cini mozda malo puno obrabljen ?
--> http://www.ebay.com/itm/121236867760

.. a recimno ovaj sto je koliko razumnijem isti (?), dobro 100% skuplji ali je bolje sacuvan..
--> http://www.ebay.com/itm/U205-RARE-J-apa ... 19e5f0c9a1

iako ako sam iskren ove rucke od plastike mi nisu bas nesto, pomalo me podsijecaju na juznokorejsku britvu koju sam kupio (i ne svidi mi se bas trenutno zbog, barem kako se meni cini slabog grinda) ..

Image
User avatar
marn
mr. sc. brijanja
Posts: 3127
Joined: 02 Oct 2011, 12:29

Re: Kupnja kamisorija

Post by marn » 18 Dec 2013, 23:41

To je Tosuke kamisori u mint stanju, cijena je takva da garantirano neces nac jeftiniju u takvom stanju od renomiranog proizvodjaca. Treba je samo naostrit..
Drska je guma koja se navlaci na metalni dio britve, mozes ju skinut jer sluzi samo za bolji grip. Mozes ostavit golu ili namotst nesto drugo, npr. paracord
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
User avatar
marn
mr. sc. brijanja
Posts: 3127
Joined: 02 Oct 2011, 12:29

Re: Kupnja kamisorija

Post by marn » 19 Dec 2013, 12:28

Vidim sad da pise da ovaj prodavac salje samo u USA, ali za 17$ ti posalje EMS-om bilo gdje i ti je valjda najbrza medjunarodna posiljka na svijetu: 3-4 dana iz Japana do Zagreba.
User avatar
miha
Kamisori
Posts: 599
Joined: 15 Jun 2013, 14:13

Re: Kupnja kamisorija

Post by miha » 19 Dec 2013, 15:42

aha,.. hvala na odgovoru,.. ovo za EMS sam vidio, malo je skupo al ce posluzit :D ... ako se ono skine onda je super... pa i ako je guma je ok,.. meni se cinilo kao plastika.... nadam se da izdrzi jos malo jer mi sad nije bas situacija za bacanje para ;( .. hvala na pomoci
Post Reply

Return to “Britve-ostalo”