Čelici

PSE
Početnik
Posts: 8
Joined: 17 Dec 2012, 22:00
Location: Rijeka

Čelici

Post by PSE » 15 May 2013, 10:42

Pročešljao sam forumom uzduš i poprijeko i neznem više gdje se spominju materijeli ili ti čelici da bi se mogao nadovezati na komentar. Negdje netko spominje ZDP 189 kao običan lim, a to je naj čelik današnjice (nerđajuči čelik) i tome najskuplji.

Pozdrav !
User avatar
Adept
Steven Hawking brijanja
Posts: 6183
Joined: 04 Nov 2010, 00:00
Location: Pula

Re: Čelici

Post by Adept » 15 May 2013, 15:13

Tko je to rekao za ZDP189?
Šta nije bilo negdje na forumu priče o čelicima...?
Ja nisam školovan po pitanju čelika, ali obožavam noževe i skupljam ih tako da nešto o čelicima znam.
Nije bitno dali je on najskuplji ili nije... SGPS, CPM S30V i ostali noviji stainlesi su također podosta skupi...
Činjenica jest kako je to zasigurno jedan od zanimljivijih čelika danas u nožarskoj i srodnim industrijama... iako je podosta teško naći respektabilnog meštra koji će sa takvim čelicima pravilno raditi obzirom na činjenicu kako isti zahtjevaju podosta naprednu i preciznu tehnologiju toplinske obrade.
To nisu "za-gurnuti-u-peč-i-lupati-po-njima-dok-nešto-ne-dobiješ" čelici.
No, ovdje na forumu imamo i kovača koji će o tome moći puno više reći od mene...
User avatar
marn
Naučnik brijač
Posts: 2920
Joined: 02 Oct 2011, 12:29

Re: Čelici

Post by marn » 15 May 2013, 16:07

Adept, već vidim novu rubriku u tvom footeru:

Noževi su zakon! - www.facebook.com- noževi...

:headband:
PSE
Početnik
Posts: 8
Joined: 17 Dec 2012, 22:00
Location: Rijeka

Re: Čelici

Post by PSE » 15 May 2013, 21:00

Kako sam napisao neznam jer nisam odmah reagirao ali to negdje stvarno napisano.( zdp 189 je lim )
Ja se prije svega bavim noževima , ali sam oduševljen na koji način opisuje i tumači gosp. iz Crikvenice o britvama. Vidi se da si je dao truda i novaca. O britvama i brijanju sam ovdije dosta saznao, jer sam se i sam sada uvalio u ovaj cirkus.
Ali kada se govori o metalima ili čelicima nemože se reći vozim zimske gume i to je to. Ima se tu dosta reći jer bi bilo interesantno da ima podatak od kojeg je koja britva napravljena. U tom slučaju oni kao King koji su toga i dosta probali mogli bi dati itekaovu dobru informaciju koja je bolja po principu naravno čelika i stupnju zakaljenosti, tj tvrdoći, načinu oštrenja i ostalo. Tako je to kod noževa ! Kod britava nije tako često da se precizno daje tip čelika.
User avatar
Praskaton
Naučnik brijač
Posts: 2423
Joined: 12 Oct 2009, 00:00
Location: Pula

Re: Čelici

Post by Praskaton » 16 May 2013, 10:21

PSE wrote:Šta nije bilo negdje na forumu priče o čelicima...?
Zaboravih prokomentirati ovo !
Da bilo je ali ne na kvalitetan način kao ovdje http://zknives.com/knives/articles/knifesteelfaq.shtml
Pozdav !
Čelike smo apsolvirali prije nekoliko godina, ali nije loše da nas netko i ovakvim postovima zdrma.
S druge strane valja ponoviti da se razni čelici koriste za različite vrste noževa. Naravno da se vrhunski kuhinjski noževi ne izrađuju od istih čelika kao vrhunski noževi za preživljavanje, odnosno vrhunski ronilački noževi. Nastavno na navedeno, i za britve bi trebali neki posebni čelici, jer je razlika između britve i kuhinjskog noža daleko veća nego razlika između kuhinjskog i noža za preživljavanje. Problem je što je proizvodnja britvi doslovno zanemariva u odnosu na proizvodnju drugih vrsta noževa (ako se britvu uopće može nazvati nožem :D ), tako da ni razvoj čelika nije išao prema traženju najboljeg čelika za britve, jer je taj dio tržišta nezanimljiv. Naravno, među suvremenim čelicima ima mnogo čelika koji će fantastično poslužiti pri izradi britvi, a neki su sasvim sigurno bolji od tradicionalnih čelika koji su korišteni nekad.
Međutim, nekada je proizvodnja britvi bila kruna i stvar prstiža u nožarskoj industriji pa su i postojali posebni čelici upravo za britve. Zbog toga pravi (?) zaljubljenici u britve preferiraju starije britve, a mnogi se kunu kako nove Zwilling, Boker ili Puma britve nisu ni sjena njihovim starim britvama, neovisno što su navedeni proizvođači razvili tehnologiju proizvodnje do savršenstva. Svakako valja uzeti u obzir i činjenicu da današnji razvoj čelika za noževe ide gotovo isključivo u smjeru razvoja nehrđajućih čelika, dok su uz iznimku Zwillinga i njihovog Friodura svi najjači proizvođači proizvodili britve isključivo od karbonskih čelika. Da još jednom ponovimo, čelik britve mora biti vrlo tvrd, mora biti lako oštriv do iznimne oštrine i najvažnije, oštrica mora imati uglađenost koja pruža ugodno brijanje, a što je karakterisitka koju kuhinjski ili lovački noževi ne moraju imati.
Još jednom ponavljam kako bi se vjerojatno i od zdp 189 čelika dalo napraviti dobru britvu, međutim to nije čelik koji je napravljen za to. Pitanje je i kako bi se oštrile (ili stropale) britve od tako tvrdih čelika.
Osobno (a o tome sam već više puta pisao) i nisam previše ljubitelj ovih novih ekstremno tvrdih čelika jer su se pokazali problematični za oštrenje (govorimo o noževima, a ne britvama za brijanje).
I na kraju ZDP 189 je trenutno jedan od najcjenjenijih čelika, međutim i među čelicima postoji moda. Nekad je to bio VG-10, prije njega sandvik 12c27, a da ne govorimo o san mai čelicima (kovanju) i sl. Razvoj novih čelika je danas posljedica marketinga, a ne stvarnog razvoja industrije. Fallkniven prodaje svoje noževe duplo skulje od kada korisiti "stainless 3G laminate powder steel at a hardness of HRC 62". Stvarna razlika između tog noža i noža izrađenog od VG10 čelika je samo u tome što se VG10 neusporedivo lakše naoštri (a što može potvrditi i moj cijenjeni prijatelj Adept :D ).
Zaključno, predlažem uvaženom članu koji voli čelike, da pronađe što je to stvarno značilo Shefield steel i zbog čega su britve napravljene od tog čelika i danas tako cijenjene.
User avatar
Adept
Steven Hawking brijanja
Posts: 6183
Joined: 04 Nov 2010, 00:00
Location: Pula

Re: Čelici

Post by Adept » 16 May 2013, 12:12

Praske se raspisao in bona fide - dugo ne vidjeh kako ga je nešto toliko ponijelo...!

@Praske
Je, SGPS na mom U2 (ma na bilo kojem U2) je zajebata stvar za naoštriti skroz-na-skroz. Jednom ako si dozvoliš da se ta stvar zatupi - ćo moj... ni laka... :lol: VG10 je jeno čudo od "manje-hrđajučeg" čelika - puno se lakše oštri i ništa osjetno lošije ne drži rub :wink:
Last edited by Adept on 16 May 2013, 16:51, edited 1 time in total.
Slice
mr. sc. brijanja
Posts: 3501
Joined: 06 Aug 2011, 16:19

Re: Čelici

Post by Slice » 16 May 2013, 16:04

Adept wrote:Praske se raspisao in bona fede - dugo ne vidjeh kako ga je nešto toliko ponijelo...!
Bome se raspisao! I lijepo je što smo i mi koji se ne bavimo čelicima mogli saznati itekako vrijedne informacije! :thumbs:

@Adept
Jesi li ti to mislio in bona fide?
User avatar
Adept
Steven Hawking brijanja
Posts: 6183
Joined: 04 Nov 2010, 00:00
Location: Pula

Re: Čelici

Post by Adept » 16 May 2013, 16:50

Slice wrote:@Adept
Jesi li ti to mislio in bona fide?
Bemliga - ispravio :lol:
User avatar
marn
Naučnik brijač
Posts: 2920
Joined: 02 Oct 2011, 12:29

Re: Čelici

Post by marn » 16 May 2013, 17:43

Ja samo mogu potvrditi kako dosta novijih britvi pruža jedan dosta "metalni", tj. stružući ili ne znam kako da se bolje izrazim osjećaj kod brijanja, slično kao i open comb DE, gdje se osjeća taj žilet na koži, dok stare britve daju taj čuveni "smooth" osjećaj pri brijanju. Iznimka su Wacker britve i Dovo special.. Kraljice smootha su upravo Sheffield britve, mislim da je taj čelik i nešto "mekši" od onoga koji se koristi/o u Solingenu. Naravno, nemam pojma o čelicima, pa ovo shvatite kao dojmove iz prakse.
User avatar
King
Naučnik brijač
Posts: 2647
Joined: 04 Mar 2009, 00:00

Re: Čelici

Post by King » 17 May 2013, 16:10

Odogovori iz prethodne - novo otvorene teme, su uređeni i prebačeni u ovu temu koja već odavno postoji na Forumu.
Svi odgovori koji su bili na granici pristojnog kao i oni koji su prešli granice su pobrisani pa molim da i dalje ostanemo u okviru "gentlemanskog" ponašanja.

@PSE

1. ubuduće molim da ne otvaraš novu temu identičnog naziva i sadržaja, a da se prethodno ne uvjeriš da ista već odavno postoji na Forumu - ukoliko nešto ne možeš pronaći koristi "tražilicu"

2. molim da se ne koriste linkovi na druge Forume kako bi se članove uputilo na proučavanje nečega - svatko koga zanima može i sam doći do istih i sličnih linkova

3. prije objave molim da revidiraš odgovor i razmisliš o načinu ophođenja prema drugim članovima, jer u par navrata tvoje izjave nisu bile u skladu s kulturnim ophođenjem prema ostalim članovima - ponajprije mislim na ophođenje prema Praskatonu koji ničim ne zaslužuje da ga se naziva "momčinom" i sl.

O gore navedenom ne želim ulaziti u daljnje rasprave - shvati ovo kao upozorenje prije udaljavanja s Foruma, a sad možete dalje nastaviti raspravljati o čelicima.

Hvala na pažnji
User avatar
korijen
Student brijanja
Posts: 1182
Joined: 16 Jun 2011, 09:15
Location: Zagreb

Re: Čelici

Post by korijen » 17 May 2013, 17:10

ćelici su za đentlmene ! :D
User avatar
babarog
Student brijanja
Posts: 1136
Joined: 07 Jan 2014, 13:45
Location: Zagreb, Rudeš
Contact:

Re: Čelici

Post by babarog » 22 Aug 2014, 21:59

Nadasve najzanimljivija i najkorisnija tema barem meni osobno tako da sam se potrudio ju malo nadopuniti!
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
marin_v wrote:@ Adept

Legure željeza i ugljika,uz ostale primjese su:
čelik (eng. steel) -do 2,14% ugljika
gvožđe (eng. iron) -preko 2,14% C

To je definicija po ISO standardu.
@adepta točno bi glasilo ovako:

Čelik - do 2,06%C
Željezni lijevovo - iznad 2,06%C
I to je ako se ne varam i nisu promijenili po ISO standardu

A sada ovi detalji sa brojkicama to znaju dosta često mjenjati da bi si natukli para tako da su vjerojatno obje informacije točne a dam se kladiti da su i u zadnje vrijeme promjenili točnu cifru!

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
King wrote:I što je tu šokantno? Šokantno je to što sam barem ja cijelo vrijeme mislio da svi ti proizvođači rade britvu od A-Ž kad ono ispada da ne rade već u biti samo dorađuju.
Ovo mi je pomalo iznenađujuće ali ne i nevjerojatno jer su strojevi za kovanje izrazito skupi naspram iskoristivosti u masovnoj proizvodnji! Naime nije problem sam stroj već kalup koji oblikuje koji se nakon nekog vremena istroši/polomi/deformira i potrebno ga je mjenjati! Kovanje je pogodno za nekakvu maloserijsku do srednjeserisju proizvodnju od 100tinjak do oko 10tak tisuća komada!

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Yakuza wrote:Dobro, ali nemojte zanemarivati činjenicu da ti "blankovi" nisu jednaki za sve proizvođače, nego ih svaki daje raditi po svojim specifikacijama (tip čelika, tvrdoća, itd...) , tu isto postoje razlike u cijeni i kvaliteti.
Ovo je u potpunosti točno, isto kao što i recimo Zagrebačka pivovara proizvodi žuju, staropramen i još ostale pišaline tako i ta 'gvožđara' proizvodi za svakoga otkivke prema narudžbi i receptu!

@King
čelik je čelik ali kovanje je jedno od jednostavnijih dijelova! Pogledajte recimo samo koliko vremena i truda ode na to da se grubo oblikuju drške za britvu a koliko da se uglade i dovedu u stanje dobre ergonomije i završne obrade!

Tehnocutter je savršeno dobro obradio toplinsku obradu poslije kovanja!
technocutter wrote: 1- ZARENJE
2-KALJENJE
3-NORMALIZACIJA
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Da se nadovežem na Tehnocutterov post o gašenju čelika, naime za britve koje su preko mislim 65 ili 66 HRC-a one su gašene u tekućini koja ima temperaturu ispod 0 stupnjeva celzijusevih!

A kao što je tehnocutter i napisao taj 'trokut' se mora odraditi na jednom mjestu tako da je to ujedno i glavni razlog zašto jedno mjesto proizvodi sve blankove!

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Adept wrote:Korisni postovi sa podosta informacija!
technocutter wrote:ADEPT ta britva je izrazito velike kakvoce i napravljena od vrhunskog materijala...( broj materijala mi je poznat ali necu navoditi)
Jasno je to meni - crystal clear :wink:
Na koju si se to britvu referirao?

Još me jedna stvar zanima ako mi možeš prispodobiti. Često spominješ "jezgru atoma"... Kako se toplinskom obradom unutar, sa tvoje strane navedenih, temperaturnih parametara obrade različitih vrsta čelika djeluje na istu?
Ovdje je krivi navod, kada se kaže jezgra ne misli se jezgra atoma već zrnca jer se sada opet ovisno od čelika do čelika sam čelik sastoji ili od kuglica ili listića ili nekakvih drugih oblika (čitaj zrnca) koji su povezani u masu primjer je na slici ispod! Ove bijele mrlje i sive mrlje
Image

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Još jednom svaka čast momčine :) ovo mi je bila izrazito interesantna i korisna tema!

Ono što bi još htio reći da je prije bila puno slabije razvijena proizvodnja i većina starih britvu su u potpunosti ručni radovi kojima se posebno dodavala pažnja i nije se štedjelo na svakom koraku procesa pa su i čelici vjerojatno bolji i ugodniji za tu namjenu!
LP, Matija :mrgreen:

Galerija
Post Reply

Return to “Britve-ostalo”