Kupujete "vintage" britvu-obratite pažnju na......

Locked
User avatar
King
Naučnik brijač
Posts: 2647
Joined: 04 Mar 2009, 00:00

Kupujete "vintage" britvu-obratite pažnju na......

Post by King » 04 Jul 2011, 18:25

Prilikom kupnje "vintage" britve potrebno je obratiti pažnju na niz pokazatelja koji ovise o tome s kojeg aspekta kupujete britvu (kao krajnji korisnik ili kao restaurator).
Dolje ću navesti gotovo sve bitne pokazatelje.
Treba biti jasan i kazati da je velika vjerovatnost kako svi donji pokazatelji neće moći biti ispunjeni, no cijena prvenstveno ovisi o tome u kolikoj mjeri su donji pokazatelji ispunjeni.
Sve pokazatelje imaju jedino NOS (New Old Stock) britve u "mint" stanju:

1. oštica ne smije imati mikro oštećenja, a pogotovo oštećenja vidljiva golim okom
2. oštrica ne smije imati tragove hrđe (narančaste boje, crne boje), a pogotovo ta hrđa ne smije biti u blizini reznog brida. Značajna količina nakupljene hrđe u blizini reznog brida može britvu učiniti neupotrebljivom, jer se oštrenjem sve to skupa ne može ukloniti (jedan dio se ukloni, ali otvaraju se nova žarišta). Hrđa također čini čelik slabijim te rezni brid ne može zadržati svoju čvrstoću, a samim time i sposobnost da odradi nekoliko brijanja. Hrđa je pokazatelj da je britva čuvana u uvjetima s dosta vlage.
3. "frown" (oblik oštrice kao obrnuto "U") je u potpunosti nepoželjan. Moguće je problem riješitii oštrenjem, ali se u tom slučaju širina oštrice smanjuje ovisno o veličini "frowna"
4. "hone wear" (potrošenost hrbata oštrenjem). Sve što je šire od 0,5 mm smatra se velikim. Širina od 1,6 mm je izuzetno veliki "hone wear"
5. drške općenito ne moraju biti u dobrom stanju, jer ih se uvijek može zamijeniti, ali cijena britve ovisi i o stanju drški. Potrebno je voditi računa da drške nisu iskrivljene, da nemaju rupice u sebi (najčešće te rupice nastaju zbog razno-raznih kukaca koji ih jedu, a pogotovo ako se radi o prirodnim materijalima), drške ne bi smjele imati oštećenja. Ukoliko se radi o plastičnim drškama trebale bi imati koliko-toliko "plastični" sjaj. Ukoliko se radi o rogu ili kosti potrebno je voditi računa da se drške nisu "rasušile" i da ne pucaju. Potrebno je voditi računa da drške nemaju puknuća (ponekad znaju biti toliko sitna da ih se jednostavno previdi) na mjestu gdje su pinovi (pogotovo kod pivot pina).

Znači, gore navedeno je ono na što treba obratiti pažnju u prvom pregledu britve. Slijedi par navoda koji, ukoliko su ispunjeni, a pod uvjeto da je britva prošla gornju inspekciju mogu povećati cijenu britve:

-oštrica 5/8 i šire (nekada su se u brijačnicama najčešće koristile oštrice širine 4/8 i manje, koje danas nemaju neku značajniju vrijednost)
-"spine work" (radi se o razno-raznim uradcima na hrbatu britve)
-"grip serrations" (izrezan grip na tangu britve koji može biti samo s jedne ili s obje strane britve)
-"etching" na oštrici koji može biti graviran ili jetkan (ovo bi se moglo ubaciti i u gornji dio, jer ukoliko postoji potrebno je voditi računa da je sačuvan, ukoliko oštrica po sebi ima hrđu velika je vjerovatnost da će prilikom restauracije biti u velikoj mjeri skinut)
-materijal od kojeg su drške izrađene
-čelik (najčešće nećete znati od kojeg čelika je britva izrađena, no ukoliko negdje postoji oznaka Sheffield steel, a britva je ispunila veliku većinu gornjih mjerila, nemojte se puno cjenkati, ako vidite da prodavatelj zna o čemu govori i s čim raspolaže, a ako ne zna odvedite ga na par piva ili konjaka i kažite mu kako priznajete samo Njemačku proizvodnju, naravno s figom u džepu)
-kutija, nije tragedija ako je nema, no ukoliko je ima i ako je još originalana i očuvana, vjerujte da će vam pravi poznavatelj samo akonto toga uzeti još 50-ak kn

Eto, to je ukratko to.
Sretno u potragama.
Locked

Return to “Britve-ostalo”