Nalivpera

User avatar
Praskaton
Naučnik brijač
Posts: 2517
Joined: 12 Oct 2009, 00:00
Location: Pula

Nalivpera

Post by Praskaton » 29 Jan 2010, 17:25

Budući su neki članovi htjeli pogledati moje radove, evo nekoliko sličica. Trenutno nemam ništa reprezentativno, ali za upoznavanje će poslužiti i ova sirova nalivpera koja su trenutno na "ispitivanju". Naime nabavio sam neka nova pera, pa ih moja šestogodišnja kći i ja intezivno testiramo (vjerujte mi ako izdrži moju kćer, dobar je i za vojnike u Afganistanu...). Uglavnom ova nalivpera su u kombinaciji drva i mesinga, a koji se poslije može kromirati, pozlatiti, niklovati ili posrebriti (najbolji rezultat). Za osobnu uporabu je sasvim prihvatljivo i ako je samo ispoliran mesing. Drvo u pravilu ne tretiran ničim, a eventualno natopim sa lanenim uljem. Također preferiram nalivpera bez klipse (zakačke), ali to je opet stvar izbora... Najvažnija stvar trenutno mi je uporabljivost, odnosno vrlo velika otpornost na oštećenja u kombinaciji sa savršenim balansom i dimenzijama. Naime ovo što radim za sebe je napravljeno tako da mi je hvat prilagođen mojim dimenzijama, a metalni dijelovi ulaze vrlo duboko u suho drvo (pod pritiskom), pa ako ne pukne prilikom montaže, onda je u svakodnevnoj uporabi sigurno neuništiv (ako ti nalivpero ne služi za štemanje zida. Na ovim nalivperima su čelična JoWo pera, a postoji i mogućnost montaže zlatnih Bockovih pera, kao i npr Pilotovih rolera. Jedini je problem što nemam vremena za neko ozbiljnije bavljenje ovim ...
http://www.pticica.com/slike/nalivpera- ... 001/870081
[imghttp://www.pticica.com/slike/nalivpera-drvena-2/870080
http://www.pticica.com/slike/drveba-nalivpera3/870078
User avatar
King
Naučnik brijač
Posts: 2647
Joined: 04 Mar 2009, 00:00

Post by King » 29 Jan 2010, 17:41

S obzirom da se u ovo ne razumijem jedino što mogu kazati je da fino izgleda.
Što se tiče zaštite drva, i ne samo drva, evo ti jedan proizvod koji je trenutno nenadmašiv:

http://www.classicshaving.com/catalog/i ... 943049.htm
User avatar
napoleon
Student brijanja
Posts: 1201
Joined: 23 Nov 2008, 00:00
Location: Zagreb

Post by napoleon » 30 Jan 2010, 09:11

Prvo sam bio zainteresiran za nalivpero, tada sap počeo pisati jednim, odložio ga, drugim, odložio ga... Naime, pošto sam ljevak, ne idu mi baš. Onda sam skužio da postoje pera za lijevake i brzosušeća tinta. Imaš ti kaj od tog dvoje za preporučit?
Također, to bih volio složit u starom pradjedovom pelikan peru, kao tvoje na slici, samo nije baš u najboljem stanju.Fali ona kapica sa klipsom.
User avatar
Praskaton
Naučnik brijač
Posts: 2517
Joined: 12 Oct 2009, 00:00
Location: Pula

Post by Praskaton » 30 Jan 2010, 14:53

Nalivpera za ljevake kod nas praktički ne postoje. Ono što se na internetu, odnosno u trgovinama prodaje pod nalivpero za ljevake je ništa drugo nego jeftini roler sa posebnom brzosušećom tintom. Pravo nalivpero za ljevake je identično običnom nalivperu, samo što je sami vrh pera malo prilagođen kutu kojim ljevaci drže nalivpero. Međutim, osim pravim znalcima, običan korisnik će vrlo teško primijetiti razliku u peru. Prvenstveno zbog toga što sva današnja iole kvalitetnija (ne mislim samo na vrhunska) pera imaju oblik vrha sa kuglicom najčešće iridija koja omogućava pisanje pod svim kutovima. Dakle svako kvalitetnije pero će pisati i u rukama ljevaka, a jedini je problem što ako se koristi previše "mokra" tinta, onda dolazi do mazanja tinte, međutim prema mojim iskustvima kvalitetnije tinte se u pravilu suše dovoljno brzo da ne dolazi do razmazivanja. Glavni je problem što osim tinte, veliku ulogu u kvaliteti pisanja ima i papir po kojem se piše. To je pravi problem jer je teško kontrolirati koji će ti papir doći na potpis, iako sa standardnim fotokopirnim papirima nema problema.
Što se tiče Pelikana, pokušaj obići sajmove starina. Na svakom sjmu ćeš naći nekoga tko prodaje i Pelikanova stara nalivpera. Uz malo sreće, za prihvatljivu cijenu dobiti ćeš cijelo nalivpero, koje podrazumijeva i pero. Ukoliko ti to ne uspije, možeš sve dijelove naručiti preko interneta od Pelikana (jako dobra iskustva), njegovog zastupnika za Hrvatsku (RAM3) ili odneseš nalivpero kod jedinog profesionalnog servisera u Hrvatskoj čija se radiona nalazi na Jelačić placu u Zagrebu (u prolazu iza onih kioska). Osobno mislim kako Pelikanova nalivpera daju najbolji omjer uloženo dobiveno, a zbog jednostavno izmjenjivog pera (jednostavno se odvrne i zamijeni) i velikog izbora različitih pera po pitanju debljine pera i materijala mogu vam služiti generacijama. Da ne bi netko pomislio da reklamiram Pelikana, moj omiljeni proizvođač je talijanski Omas. Da zaključim, ukoliko već imaš pradjedovog Pelikana, svakako bi ga trebalo osposobiti, jer je kod nalivpera, kvalitetno staro nalivpero svakako vrijednije od možda i tehnološki superiornijeg čuda tehnike. Pogotovo ukoliko te vežu i osobne veze sa predmetom obožavanja. Ja sam uspio osposobiti džepnu Omegu pokojnog djeda (nije neki strašno skupi model) i mogu vam reći da ju sa ponosom nosim u posebnim prilikama, a pogled na nju nikad ne prođe nezapaženo (iako mi to nije bitno).
User avatar
napoleon
Student brijanja
Posts: 1201
Joined: 23 Nov 2008, 00:00
Location: Zagreb

Post by napoleon » 30 Jan 2010, 15:24

Hvala!
User avatar
Praskaton
Naučnik brijač
Posts: 2517
Joined: 12 Oct 2009, 00:00
Location: Pula

Post by Praskaton » 30 Jan 2010, 16:38

http://www.nibs.com/Left-hand%20writers.htm
Na ovoj stranici ti je detaljno obrađen problem ljevorukih korisnika nalivpera.
Pozdrav.
User avatar
King
Naučnik brijač
Posts: 2647
Joined: 04 Mar 2009, 00:00

Post by King » 16 Mar 2010, 20:06

Praskaton htio sam te ovo odavno pitat, ali sam jednostavno zaboravio.
Krasopis (ne znam stručniji izraz)?
Znam da ga znaš,vidio sam kad si mi slao žilete, no zanima me gdje si to učio, koliko treba vježbe za naučit.....
User avatar
Praskaton
Naučnik brijač
Posts: 2517
Joined: 12 Oct 2009, 00:00
Location: Pula

Post by Praskaton » 16 Mar 2010, 20:59

Ma nažalost nemam pojma o krasopisu. Ono kako sam tebi pisao je čista zezancija. Doduše pisao sam na malo kvalitetnijem papiru sa tintom i perom za kaligrafiju, međutim, to je jako daleko od krasopisa. Ono je jednostavno moj malo dorađeni rukopis. Ako te zanima krasopis pokušaj malo na internetu postaviti pojam "calligraphy" pa ćeš vidjeti kako se doista radi o umjetnosti. Nažalost ja sam jaaako daleko od toga, koliko god pazio na svoj rukopis.
User avatar
King
Naučnik brijač
Posts: 2647
Joined: 04 Mar 2009, 00:00

Post by King » 16 Mar 2010, 21:16

Koja je razlika između "običnog" pera i pera za kaligrafiju?
User avatar
Praskaton
Naučnik brijač
Posts: 2517
Joined: 12 Oct 2009, 00:00
Location: Pula

Post by Praskaton » 17 Mar 2010, 07:23

Načelno se za kaligraafiju koriste pera koja se umaču u tintu, odnosno bolje reći tuš i onda se piše po papiru, dok se pera za svakodnevno pisanje koja se koriste u nalivperima koriste spemnikom ili patronama iz kojih crpe tintu. Razlika u samom peru je u tome što je pero za svakodnevno pisanje na vrhu izvedeno u obliku kuglice od Iridija ili nekog sličnog jako tvrdog materijala i daje jednaku debljinu linije bez obzira o smjeru kretanja pera. Kaligrafska pera imaju "odsječen" vrh različitih debljina, tako da potez perom prema gore daje debljinu linije od npr. 1 mm, dok potez u stranu daje debljinu linije 0,5 mm, i na taj način se dobiva temeljni kaligrafski efekt krasopisa (možete probati sa markerom koji ima plosnati vrh). Danas međutim postoje i kvalitetna nalivpera koja imaju vrh pera izrađen od iridija, ali nije u obliku kuglice, već je izbrušen na način da oponaša "kaligrafsko" pero i može se nači pod oznakama stub, italic ili oblique. Ovo je prilično pojednostavljeno objašnjenje da ne zamaramo ostale članove. Čak i kod nas postoje jeftini kompleti za kaligrafiju koji koriste tintu u patronama i koji su zanimljivi čak i za svakodnevnu upotrebu.
User avatar
King
Naučnik brijač
Posts: 2647
Joined: 04 Mar 2009, 00:00

Post by King » 17 Mar 2010, 09:29

Morat ću to kupit, ta klaigrafija me uvijek pomalo zanimala.
User avatar
terlisimo
DE
Posts: 70
Joined: 17 Mar 2010, 00:00
Location: Zagreb

Post by terlisimo » 18 Mar 2010, 10:40

[quote:d9948c4046="kig1976"]Morat ću to kupit, ta klaigrafija me uvijek pomalo zanimala.[/quote]

Onda nikako nemoj u google upisati "shodo" jer ćeš bankrotirati.

Inače sasvim fina perverzija, slična ovoj brijačkoj i isfurana na japanski način, kako to Japanci inače rade. Osnovni pribor su kistovi, papir i tinta.

E sad naravno nećeš kupit praktičnu i jeftinu tintu u plastičnoj kantici (Shodoueki). Ne. Kupiti ćeš ručno izrađenu kadicu (Suzuri) za tintu od lijevanog japanskog čelika, kamen za tintu (Sumi) koji je po svemu inferioran tinti iz plastične kantice osim po "autentičnosti" te naravno autentični rižin papir (Washi). Naravno uz to ti treba i nekoliko kistova (Fude) različitih debljina. Podloga i uteg za držanje papira (zaboravih nazive) ako baš želiš kompletan doživljaj.

Fora je cijeli proces, postaviš to pred sebe pa natočiš vodu u suzuri i onda tareš sumi o nj dok si ne napraviš tintu. Vrlo otmjeno i Zen :D

Prošle godine sam skoro zaglavio u Tokyo-u jer sam potrošio malo previše love u potrošačkoj groznici i nisam imao način da dođem na vrijeme do zračne luke.

Apropos svakodnevne uporabe, za stavit u džep/torbu i nositi sa sobom našao sam da mi je Rotringov Art Pen od 1,2 ili 1,5mm zgodna stvar za črčkanje gluposti na dosadnim sastancima i izazivanje čudnih pogleda od strane bankovnih službenica (osim kad pišeš po indigo papiru. Za to uvijek imaš Parkerovu rollericu). Kunem se, rukopis mi se popravio iz nečitljivog u skoro čitljiv samo zbog te stvarčice. Stvar te zove da pišeš lijepo. Sa zavijutcima i sve :) Ruka ti jednotavno želi "plesati" po papiru. Košta oko 100kn i puni se onim standardnim patronama a možeš u njega staviti i adapter za klasičnu pumpicu ako ti je to fora. Prosječna knjižara bi ih trebala imati.
Koliko vidim, moj je ravno odrezan tako da ne bi trebalo imati veze da li pišeš lijevom ili desnom rukom.
User avatar
Praskaton
Naučnik brijač
Posts: 2517
Joined: 12 Oct 2009, 00:00
Location: Pula

Re: Nalivpera

Post by Praskaton » 07 Jan 2012, 13:07

Evo dva najnovija nalivpera iz moje manufakture (točnije šupe).
Nalivpera su napravljena od posebne plastike koja je poluprozirna. Ovo nalivpera bez klipse je napravljeno kao piston filer, odnosno pero se umoči u tintu iz bočice se napuni nalivpero. Ovo drugo je na klasične patrone ili konvertor. Na fotografiji je i Pelikan M200 čisto radi usporedbe veličine.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
User avatar
Adept
Steven Hawking brijanja
Posts: 6317
Joined: 04 Nov 2010, 00:00
Location: Pula

Re: Nalivpera

Post by Adept » 07 Jan 2012, 17:38

JAKO LIJEPO - SVAKA ČAST - KLASIČNO I ELEGANTNO :thumbs: :thumbs: :thumbs:
User avatar
Benjamin Barker
Britva
Posts: 456
Joined: 15 Aug 2011, 09:33
Location: Kraljevica

Re: Nalivpera

Post by Benjamin Barker » 09 Jan 2012, 21:44

Predivno... :hail:
"After the first glass (of absinthe), you see things as you wish they were. After the second, you see things as they are not. Finally you see things as they really are, which is the most horrible thing in the world." - Oscar Wilde
Post Reply

Return to “Nalivpera”