Tradicionalni nedjeljni ručak

User avatar
korijen
Student brijanja
Posts: 1182
Joined: 16 Jun 2011, 09:15
Location: Zagreb

Tradicionalni nedjeljni ručak

Post by korijen » 07 Sep 2013, 13:54

Elem, danas je subota.
Zanima me što doživljavate kao tradicionalni nedjeljni ručak. Jedan koji se često jeo u vašoj kući. Nešto što je baka možda znala skuhati, a vas bi razveselilo jer ste mislili da je svijet lijep i da je sve na svom mjestu i da postoje garancije da se nikad ništa neće promijeniti. Ili je prizivao neke druge pozitivne ili negativne asocijacije vezane uz nedjeljni ručak.
Meni, eto, padaju na pamet: pileća juha, lešo (srpski: kuvana) piletina, umak od rajčica i pire od krumpira.
Pozivam i naše novije članove iz Srbije, Slovenije i Austrije da ošarene ovaj topic svojim iskustvom.
User avatar
monkeylord
Shaveta
Posts: 349
Joined: 21 Oct 2012, 12:39
Location: Osijek

Re: Tradicionalni nedjeljni ručak

Post by monkeylord » 07 Sep 2013, 14:29

Pileća juha, pečeno pile ili neka druga mesina u rerni (pećnici) i pečeni ili pire krompir.
To je bio zlatni standard većinu mog života :)
User avatar
korijen
Student brijanja
Posts: 1182
Joined: 16 Jun 2011, 09:15
Location: Zagreb

Re: Tradicionalni nedjeljni ručak

Post by korijen » 07 Sep 2013, 21:24

monkeylord wrote:Pileća juha, pečeno pile ili neka druga mesina u rerni (pećnici) i pečeni ili pire krompir.
To je bio zlatni standard većinu mog života :)
Dobar standard.
Bojim se da će "Chicken & Potato" ispasti fakat standard.
User avatar
Radiano
Kamisori
Posts: 585
Joined: 11 Sep 2011, 12:05

Re: Tradicionalni nedjeljni ručak

Post by Radiano » 07 Sep 2013, 23:26

Fuzi(a blatni fuzi jednom na godinu), njoki, slatki njoki.
Whenever I go to shave, I assume there's someone else on the planet shaving, so I say, "I'm gonna go shave, too."
Ne auderis delere orbem rigidum meum!
User avatar
korijen
Student brijanja
Posts: 1182
Joined: 16 Jun 2011, 09:15
Location: Zagreb

Re: Tradicionalni nedjeljni ručak

Post by korijen » 08 Sep 2013, 08:54

OK? Interested. Njoke ja danas radim, a što su blatni fuži?
User avatar
Beco
Kamisori
Posts: 883
Joined: 14 May 2010, 00:00
Location: Istra

Re: Tradicionalni nedjeljni ručak

Post by Beco » 08 Sep 2013, 09:08

Fuži sa šugom od krvi
User avatar
korijen
Student brijanja
Posts: 1182
Joined: 16 Jun 2011, 09:15
Location: Zagreb

Re: Tradicionalni nedjeljni ručak

Post by korijen » 08 Sep 2013, 09:10

Beco wrote:Fuži sa šugom od krvi
Bemti, nikad ne bih pogodio. Čije krvi?
User avatar
Beco
Kamisori
Posts: 883
Joined: 14 May 2010, 00:00
Location: Istra

Re: Tradicionalni nedjeljni ručak

Post by Beco » 08 Sep 2013, 10:43

Svinjska
User avatar
balansero21
DE
Posts: 94
Joined: 04 May 2013, 18:01
Location: Slavonija

Re: Tradicionalni nedjeljni ručak

Post by balansero21 » 08 Sep 2013, 15:16

danas su bile pureće pohane šnicle uz nešto zeleno a inače važno da je meso (meso je meso sve ostalo su namirnice). Inače juha, domaća, pa malo teletine ako se nađe domaća jer je puno uvozne lošije kvalitete a jasno može i janjetina, bože moj ljudi smo.

perad vrlo rado i to veća, purica, patka....... uz mlince opet domaće.

da zaboravih krompir je ok a najbolje restani ili na ploške pečen sa mesom u pećnici.
User avatar
marn
Naučnik brijač
Posts: 2982
Joined: 02 Oct 2011, 12:29

Re: Tradicionalni nedjeljni ručak

Post by marn » 08 Sep 2013, 18:14

korijen wrote:
Beco wrote:Fuži sa šugom od krvi
Bemti, nikad ne bih pogodio. Čije krvi?
Sojina :mrgreen:
User avatar
duki92
Shaveta
Posts: 239
Joined: 28 Mar 2013, 14:35

Re: Tradicionalni nedjeljni ručak

Post by duki92 » 08 Sep 2013, 21:02

Šopska salata, supa, đuveč (krompir i meso pečeni) ili sarmice ili neko pečenje (pile,butkica,riba itd.)

Nažalost, sve ređe smo svi zajedno na ručku...
User avatar
korijen
Student brijanja
Posts: 1182
Joined: 16 Jun 2011, 09:15
Location: Zagreb

Re: Tradicionalni nedjeljni ručak

Post by korijen » 08 Sep 2013, 21:39

Da, hoće to osipanje za nedjeljnim stolom vremenom...
Al ipak šopska salata ili sarma? Treba li još nešto za neizostavni pristanak na ručak?

marn wrote: Sojina :mrgreen:

Hm, ne bi me čudilo da uskoro naprave i krvavice od soje. Za slaninu, sir i mlijeko sam već čuo.
User avatar
Radiano
Kamisori
Posts: 585
Joined: 11 Sep 2011, 12:05

Re: Tradicionalni nedjeljni ručak

Post by Radiano » 08 Sep 2013, 22:21

Upravo sam gledao reporažu kako se radi lažni ribani sir za jeftine pizze od otpadaka u proizvodnji sira, margarina, neke soli i još nečeg.
Whenever I go to shave, I assume there's someone else on the planet shaving, so I say, "I'm gonna go shave, too."
Ne auderis delere orbem rigidum meum!
User avatar
korijen
Student brijanja
Posts: 1182
Joined: 16 Jun 2011, 09:15
Location: Zagreb

Re: Tradicionalni nedjeljni ručak

Post by korijen » 09 Sep 2013, 10:39

Ja mislim da ovu Konzumovu Mozzarellu rade u Južnoj Americi zarezivanjem kore stabla kaučukovca, ali onda tu masu poslije dobro skuhaju da bude fina mehka. Okus ne prepravljaju nego dodaju malo jogurta kupljenog u Austriji.
User avatar
Praskaton
Naučnik brijač
Posts: 2483
Joined: 12 Oct 2009, 00:00
Location: Pula

Re: Tradicionalni nedjeljni ručak

Post by Praskaton » 09 Sep 2013, 11:51

Radiano wrote:Fuzi(a blatni fuzi jednom na godinu), njoki, slatki njoki.
Ispravak netočnog navoda.
Blatni fuži se ne kuhaju za nedjeljni ručak, nego se kuhaju u subotu kad je prašćina (ili kako bi ovi priko Učke rekli svinjokolja :lol: :lol: :lol: ), jer samo tada ima friške krvi.....
Inače kod nas se sa blatnim šugom u pravilu posluživala palenta ....

Nedjeljni ručak u pravilu bi sadržavao kokošju juhu, kuhani kupus (po mogućnosti sa ovčetinom) i fuže sa šugom od piletine.... Za desert, štrudel sa nadjevom od skute sa jabukama, (ako je sezona onda meni najdraži nadjev od skute i smokava) ....
Pije se domaća Borgonja...

Odoh sad na burek :lol: :lol: :lol: :lol:
Post Reply

Return to “Hrana i piće...”