Tradicionalni nedjeljni ručak

User avatar
byrd
DE
Posts: 128
Joined: 10 Jan 2013, 00:51

Re: Tradicionalni nedjeljni ručak

Post by byrd » 10 Sep 2013, 21:15

Koliko sam ja od ovih svojih Bosanaca (a fala Bogu, ima ih oko mene ko.....) burek je samo sa mesom, a ostalo su pite (zeljanica, sirnica itd). Srbi, kao uostalom ni Hrvati mi nisu mjerodavni kada je burek u pitanju :lol: :lol: :lol: :lol:
TAKO JE!

Kada cujem "Burek sa sirom" trnci me produ :D

I ovo je za mene totalni NO-GO Image Sta bi to trebalo biti? Izgleda kao neki sendvic od lisnatog tijesta :? Hvala bogu, pa je moja majka pitu uvijek razvijala oklagijom. Image

:azdaja:
Last edited by byrd on 11 Sep 2013, 13:15, edited 1 time in total.
I´d lather be shaving...
Slice
mr. sc. brijanja
Posts: 3501
Joined: 06 Aug 2011, 16:19

Re: Tradicionalni nedjeljni ručak

Post by Slice » 10 Sep 2013, 21:22

Kao Zagrepčanin sam oduvijek govorio "burek sa sirom" i to mi je bilo posve uobičajeno dok mi najbolji prijatelj (Bosanac) nije rekao da nema "bureka sa sirom." Znamo otići tamo na Dolac, premda ja više baš i ne jedem burek sa sirom! :mrgreen:
User avatar
duki92
Shaveta
Posts: 239
Joined: 28 Mar 2013, 14:35

Re: Tradicionalni nedjeljni ručak

Post by duki92 » 10 Sep 2013, 22:43

byrd wrote:
I ovo je za mene totalni NO-GO Image Sta bi to trebalo biti? Izgleda kao neki sendvic od lisnatog tjesta :? [/img]
E to je burek, a ono srolano je banica :lol:
User avatar
korijen
Student brijanja
Posts: 1182
Joined: 16 Jun 2011, 09:15
Location: Zagreb

Re: Tradicionalni nedjeljni ručak

Post by korijen » 11 Sep 2013, 08:27

byrd wrote:Image
A jel bi ti pustila majka da se tijesto prvo namladi? :)
Umene je žena Izbosne pa sam čuo za te stvari, jedino nisam nikad vidio uživo :?
Al volim joj vadit mast s 'burekom od sira'
User avatar
King
Naučnik brijač
Posts: 2639
Joined: 04 Mar 2009, 00:00

Re: Tradicionalni nedjeljni ručak

Post by King » 11 Sep 2013, 11:12

Kod mene se nedjeljni ručak svodi na jela koja nemam vremena pripremiti tokom tjedna - lešo meso (najćešče juneći flam), punjena paprika ljeti, a sarma zimi, no jelo koje prolazi i zimi i ljeti je pečena hobotnica s krumpirima, a za one koji eventualno nisu provali ili pak ne znaju kako je pripremiti evo savjeta:

1. hobotnica bi trebala težiti cca. 1,5 kg nakon što se očisti. To je dovoljno za dvije prosječene osobe nakon pečenja, a ukoliko vam je to malo onda kupite 2 ili više, ali izbjegavajte preteške, jer znaju biti žilave nakon pečenja.

2. očiščenu hobotnicu je potrebno zamrznuti na par dana - moja praksa je da u zamrzivaču provede 7-10 dana

3. kad se odlučite za pripremu, hobotnicu izvadite noć prije i pustite da se u potpunosti otopi - ne koristite instant rješenja poput vruće vode i mikrovalne pećnice

4. otopljenu hobotnicu stavite kuhati i dodajte 3-4 žličice sode bikarbone - može i pluteni čep, no meni se soda bikarbona pokazala puno učinkovitija

5. hobotnicu je potrebno kuhati cca. 60-75 min. Prilikom kuhanja je potrebno biti u blizini jer će se početi pjeniti netom prije nego li voda zakuha. Tu pjenu uklanjajte nekakvom prikladnom žlicom/paljkom (kacijolom ili kako li se već zove) ipo potrebi smanjite plin/struju ukoliko počne pjeniti brže nego li stignete ukloniti

6. nakon jedno 60-75 minuta hobotnicu skinite s plina/struje i operite je pod mlakom vodom. Bitno je da se opere crna "koža" koja je nastala prilikom kuhanja te je dobro iscijedite

7. tako opranu i ocijeđenu hobotnicu stavite u pleh za pečenje zajedno s već unaprijed očiščenim i narezanim krumpirima za pečenje (postupak za krompire je isti kao i kad se pripemaju za pečenje). Osim hobotnice i krumpira ja u sve dodam: 2 zelene paprike, 1 rajčicu i 1-2 kapule - sve narezano na krupnije komade. Obilno zalijem maslinovim uljem, posolim te dodam malo Vegete (Vegeta se ne mora dodati, ali s obzirom na "lošu" naviku uvijek je malo stavim u svako jelo).

8. sve zajedno peći na 180 stupnjeva jedno sat i pol (obično je sat i pol no ponekadmože biti i kraće, ocijenite kad je hobotnica dovoljno mekana i kad su krumpiri pečeni) uz povremeno zalijevanje hobotnice uljem koje smo dodali na početku kako se ne bi osušila i kako bi na kraju bila sočna.
User avatar
marn
Naučnik brijač
Posts: 2723
Joined: 02 Oct 2011, 12:29

Re: Tradicionalni nedjeljni ručak

Post by marn » 11 Sep 2013, 11:58

Hoba ispod peke je zakon! Ovu simulaciju u pecnici isto cesto radimo jer mala voli krakove :-)
Meni idealno jelo za vikend, a i bilo koji drugi dan je leso janjetina i šalša (i bevanda dodao bi Grdovic), medjutim najcesce se pece nesto s krumpirima u pecici- to bi recimo bilo tipicno za nedjeljni rucak.
User avatar
Radiano
Kamisori
Posts: 585
Joined: 11 Sep 2011, 12:05

Re: Tradicionalni nedjeljni ručak

Post by Radiano » 11 Sep 2013, 12:25

Jedna od najboljih tema! :thumbs:
Whenever I go to shave, I assume there's someone else on the planet shaving, so I say, "I'm gonna go shave, too."
Ne auderis delere orbem rigidum meum!
User avatar
byrd
DE
Posts: 128
Joined: 10 Jan 2013, 00:51

Re: Tradicionalni nedjeljni ručak

Post by byrd » 11 Sep 2013, 13:06

korijen wrote:
byrd wrote:Image
A jel bi ti pustila majka da se tijesto prvo namladi? :)
Umene je žena Izbosne pa sam čuo za te stvari, jedino nisam nikad vidio uživo :?
Al volim joj vadit mast s 'burekom od sira'

Ziher! Podjeli tijesto u loptice, namladi, namasti i stavi na tacnu da malo omeksa :)

A ovak se kad nas u Bosni priprema hobotnica:

Sastojci:

- 1 manje jagnje (do 15 kg)
- 1 veca hobotnica (cca 2 kg)
- krompir

Priprema:
Dok se jagnje vrti na raznju, hobotnica se kuha sa krompirima u puno vode i posoljeno. Kad je hobotnica gotova a jagnje ispeceno izvade se krompiri, voda prolije, a hobotnica baci mackama i kerovima da ne zajebavaju dok se jede.

Jagnje servirati uz hladno pivo. :lol:
I´d lather be shaving...
User avatar
marn
Naučnik brijač
Posts: 2723
Joined: 02 Oct 2011, 12:29

Re: Tradicionalni nedjeljni ručak

Post by marn » 11 Sep 2013, 13:11

byrd wrote:
korijen wrote:
byrd wrote:Image
A jel bi ti pustila majka da se tijesto prvo namladi? :)
Umene je žena Izbosne pa sam čuo za te stvari, jedino nisam nikad vidio uživo :?
Al volim joj vadit mast s 'burekom od sira'

Ziher! Podjeli tijesto u loptice, namladi, namasti i stavi na tacnu da malo omeksa :)

A ovak se kad nas u Bosni priprema hobotnica:

Sastojci:

- 1 manje jagnje (do 15 kg)
- 1 veca hobotnica (cca 2 kg)
- krompir

Priprema:
Dok se jagnje vrti na raznju, hobotnica se kuha sa krompirima u puno vode i posoljeno. Kad je hobotnica gotova a jagnje ispeceno izvade se krompiri, voda prolije, a hobotnica baci mackama i kerovima da ne zajebavaju dok se jede.

Jagnje servirati uz hladno pivo. :lol:
:lol: a burek od hobotnice?
User avatar
King
Naučnik brijač
Posts: 2639
Joined: 04 Mar 2009, 00:00

Re: Tradicionalni nedjeljni ručak

Post by King » 11 Sep 2013, 17:07

byrd wrote: A ovak se kad nas u Bosni priprema hobotnica:

Sastojci:

- 1 manje jagnje (do 15 kg)
- 1 veca hobotnica (cca 2 kg)
- krompir

Priprema:
Dok se jagnje vrti na raznju, hobotnica se kuha sa krompirima u puno vode i posoljeno. Kad je hobotnica gotova a jagnje ispeceno izvade se krompiri, voda prolije, a hobotnica baci mackama i kerovima da ne zajebavaju dok se jede.

Jagnje servirati uz hladno pivo. :lol:
Vjerujem da je tako, a i nije mi čudno, s obzirom da vi bosanci imate i običaj popiti bolu koja se servira uz ribu :smoke:
User avatar
korijen
Student brijanja
Posts: 1182
Joined: 16 Jun 2011, 09:15
Location: Zagreb

Re: Tradicionalni nedjeljni ručak

Post by korijen » 11 Sep 2013, 21:44

King wrote: Vjerujem da je tako, a i nije mi čudno, s obzirom da vi bosanci imate i običaj popiti bolu koja se servira uz ribu :smoke:
Šta ćeš, raja. Neki su dobri, a neki, jao majko. Glavno je da su naši :mrgreen:
User avatar
balansero21
DE
Posts: 94
Joined: 04 May 2013, 18:01
Location: Slavonija

Re: Tradicionalni nedjeljni ručak

Post by balansero21 » 14 Sep 2013, 18:30

korijen wrote:
balansero21 wrote:
korijen wrote: :shock: Šta na ovom forumu nema niko iz BiH? :(
ima netko tko je porijeklom iz Bih, moja malenkost
Slavonski Bosanac il iHercegovac? Nije da mi je jako važno, nego onako. Ćakula. Da probijemo led za onu pivu :mrgreen:
byrd wrote:... a za veceru slijede pileca prsa sa bulgurom i spinatom.
Što je bulgur? Jel to nešto Bulgarsko?
Slavonski bosanac i rođeni slavonac!! biće dobra piva Pozdrav :thumbs: :thumbs:
Last edited by balansero21 on 14 Sep 2013, 18:55, edited 2 times in total.
User avatar
balansero21
DE
Posts: 94
Joined: 04 May 2013, 18:01
Location: Slavonija

Re: Tradicionalni nedjeljni ručak

Post by balansero21 » 14 Sep 2013, 18:38

evo jedno pitanje, možda za byrd sigurno će znati, šta su buredžike? naravno i za ostale
Last edited by balansero21 on 14 Sep 2013, 18:59, edited 1 time in total.
User avatar
balansero21
DE
Posts: 94
Joined: 04 May 2013, 18:01
Location: Slavonija

Re: Tradicionalni nedjeljni ručak

Post by balansero21 » 14 Sep 2013, 18:41

Radiano wrote:Jedna od najboljih tema! :thumbs:
je stvarno dobro si to rekao! :thumbs: :thumbs: :thumbs:
User avatar
duki92
Shaveta
Posts: 239
Joined: 28 Mar 2013, 14:35

Re: Tradicionalni nedjeljni ručak

Post by duki92 » 14 Sep 2013, 20:14

Žene koije prave/prodaju burek? :mrgreen:
Post Reply

Return to “Hrana i piće...”