Kafa u kaviću ili kod kuće

Post Reply
User avatar
naftas
Student brijanja
Posts: 1729
Joined: 31 May 2013, 11:43

Kafa u kaviću ili kod kuće

Post by naftas » 21 Sep 2013, 02:43

Da li ima još netko na forumu da uživa u kavi? Ja sam veliki obožavatelj svih vrsta kave (osim Kopi Luwak koju je posrala cibetka, pa je cijene kao da ju je pozlatila) i još ne mogu prežaliti što više ne radim u Italiji, gdje je izbor nevjerojatan po normalnim cijenama.

Što se tiče načina pripreme tu sam gori nego u brijanju. Isprobao sam sve živo, ali kraljica svih okusa je Moka. Vjerujem da svi znaju o čemu se radi. Primitivni trodijelni talijanski aparat za kavu koji je izumio Mr. Bialetti i koji i dalje drži prvo mjesto u prodaji, iako je moj osobni izbor G.A.T. Moka električnog tipa sa timerom. Konkretno, to je spoj Moke i kuhala za vodu, a meni je draga jer je kava gotova za 2-3 minute, a dno je hladno kao i kod svih kuhala pa se može cijela odložiti bilo gdje za razliku od obične koja ide na plamenik ili ploču..

Kako nema kave do one svježe mljevene, i upravo je to razlog drugačijeg okusa kafe u kaviću nego kod kuće, možete zaključiti da je kava u mojoj kući isključivo u zrnu. Od aparature posjedujem i žrvanjski Krups mlinac sa mogućnostima podešavanja količine samljevene kave i finoće mliva. Kad otkrijete idealnu finoću za vaše potrebe, označite tu poziciju i to je to. Kava je svaki put gotovo savršena. Kažem, gotovo savršena, jer je kod Moke slučaj kao kad mene na poslu pitaju kako sam, pa im odgovorim da sam bolje nego jučer, a gore nego sutra. Tako je i sa Mokom. Svaka sljedeća kava je bolja od prethodne.

Inače kava je kao zlato. Zrno kave, Arabice ili Robuste, košta svugdje jednako. Ono što se dodatno naplaćuje je obrada (prženje i omjeri mješavina), pa tako postoji i zakon o kavi.

97% svake mješavine čine različiti omjeri Arabice (kava punog okusa) i Robuste (kava blagog okusa) u različitim tipovima prženja. Ako mislite da je 100% Arabica najbolja, varate se. Dobar dokaz tome je Segafredo Intermezzo koji ima puniji okus od svih Franckovih skupih kava (Superiore, Stretto...). Sličan slučaj je sa Lavazza kavom u crnom pakiranju koja je jako tanka kao i sve Lavazze jer je tip prženja takav da radi kavu s više kofeina i manje okusa.

Što se tiče birtija, jako kratko. Ako birtija poslužuje "Illy" kavu, onda budite sigurni da drže do sebe i da će vam kava biti izvrsna, jer ako nije takva, zatražit ćete drugu. Mislim da je Illy kava 2 ili čak 3 puta skuplja od ostalih, ali onaj tko ju je probao iz Moke mislim da zna i zašto. To je kafa najpunijeg okusa i arome i slučaju da vam u kaviću nije dobra mogu biti dva razloga koji vrijede za svaku kafu u kaviću. Da vam konobar provuče previše vode i da su im noževi odnosno žrvnjevi u mlincu tupi pa ne režu/drobe zrna već udaraju po njima i na taj način ih pale pa dobijete kavu pregorenog okusa.

Dobri su i Segafredo i Pellini (krasno miriše), ali Illy ih sve šiša. Nikad neću zaboraviti kad sam se vratio s terena iz Italije i donio nekakvu blagdansku ediciju 3x250g Illy kave mljevene za Moku. Naravno da sam donio i jednu kanticu Illya u zrnu i moram priznati da nije bilo razlike u okusu. Sjećam se da je prijatelj kad je ušao rekao: "Daj nemoj ništa točiti dok se ne izguštiram u ovom mirisu!"

Eto, toliko zasad. Ako ima kakvih pitanja slobodno se obratite.
You were critically hit for no damage. The bruise looks nice and scars will make a nice party talk!
User avatar
Adept
Steven Hawking brijanja
Posts: 6396
Joined: 04 Nov 2010, 00:00
Location: Pula

Re: Kafa u kaviću ili kod kuće

Post by Adept » 21 Sep 2013, 07:46

IZVRSNO!!!
Samo jedno pitanje, pošto i sam govorim talijanski (iako o kavi uistinu znam skoro pa ništa, a volim je - zato me ovo i oduševilo) zanima me kako to da je kava gradirana kao Robusta u stvari, sukladno onome što si napisao, kava blagog okusa?
Nije li samo ime "Robusta" u koliziji sa bilo čim blagim - na to sam mislio?
Naime, kada uzmeš njihovo maslinovo ulje označeno kao "Robusto" onda je ono, u pravilu, snažnijeg i izraženijeg okusa od onih ulja koja su obilježena kao recimo "Fragrante" , "Gentile" ili standardno "Classico" - pa zato i pitam...
Inaće, ja kavu ne pijem redovito - ne moram je popiti i 5 dana, ali zato kada je popijem cijenim kvalitetnu kavicu. Upravo valjda poradi toga što je ne pijem redovito, ja uredno osjetim njene blago stimulirajuće učinke.
Volim kavu bez šećera - gorčina mi ne smeta, a i okus kave bolje osjetim kada ne koristim šećer (ili je to samo u mojoj glavi?).
User avatar
Radiano
Kamisori
Posts: 585
Joined: 11 Sep 2011, 12:05

Re: Kafa u kaviću ili kod kuće

Post by Radiano » 21 Sep 2013, 12:30

Meni je kava zanimljiva(informacije o njoj) i sve što si napisao mi je super čitati iako sam ne volim kavu, svaka mi je ista, a kad ”baš moram”, dodam šećera i još 2-3 puta toliko mlijeka. Sam miris volim. Kad me netko ponudi, kažem: Hvala, nisam žedan.
Da li si upoznat sa bulletproof kavom (kava sa maslacem i Medium-chain triglycerides (MCTs), jesi li probao nešto slično i što misliš o tome?
Slušao sam emisije o tome, pa me zanima što misle oni koji su probali.
Ukratko, stave maslac u kavu da se kofein u tijelu polako otpušta tijekom dana i imaš energije cijeli dan, kao što rade čaj na Himalaji sa čajem i maslacem).
Da ne pišem(niti sam zapamtio sve) sada sve preko telefona evo link http://www.bulletproofexec.com/how-to-m ... rning-too/
Whenever I go to shave, I assume there's someone else on the planet shaving, so I say, "I'm gonna go shave, too."
Ne auderis delere orbem rigidum meum!
User avatar
naftas
Student brijanja
Posts: 1729
Joined: 31 May 2013, 11:43

Re: Kafa u kaviću ili kod kuće

Post by naftas » 21 Sep 2013, 13:11

Znam da lingvistika unosi konfuziju, ali ovdje nije riječ o gradaciji već o sorti. Kao što imaš bijelo i crno grožđe tako imaš kave Arabicu i Robustu. Meni to isto nije bilo jasno pa sam otišao u Franju i inzistirao da mi prodaju 10 dag čiste Robuste. Nakon 5 minuta natezanja su mi je ipak dali i to besplatno. Naime, nemaju u prodaji čisto zrno već samo mješavine, a ja sam tražio da mi prodaju bazu. I tako dođem doma, sameljem to i skuham kavu. Jedva je zamirisalo tako da nisam ni skužio kad je bila gotova. Okus je bio ok, međutim, izostala je aroma.

Zaključak - Arabica daje aromu dok Robusta pokriva punoću okusa. Illy je u tome neprikosnoven. Ako se muvate po Italiji potražite kavu Pellini Top. Ta kava nevjerojatno dobro miriše i nije toliko jakog okusa i svojstava pa je prikladna za svako doba dana. Interšpar je prije imao svoju trgovačku Grani D'Oro kavu koja je zapravo prepakirana Pellini i to je bilo ludilo od kave za sitne novce. Kad su pederčine to skontale, preimenovali su je u Špar Premium i poduplali pakiranja (bilo u zrnu ili mljevena). Cijena je na sreću ostala ista za 250 g kave i to je i dalje najpovoljnija i najukusnija kava koja se kod nas može nabaviti, ali vodite računa da je sada rađena sa više Arabice pa ima i jaču aromu, dok kofein nije toliko izražen.

Ako vam više odgovara neka srednja jačina okusa i same kave, moja preporuka je Segafredo. Ako želite nešto žešće uzmite zeleni Franck Espresso ili Špar Premium. Izbjegavajte instant kavu jer je to najobičniji kofeinski koncentrat, koji su promovirali tko drugi nego Ameri. Ispijali su je nemilice u mladosti i kad su prešli 35 više kavu ne podnose. Nakon toga su došle beskofeinske i one odvratne filterice tipa Starbucksa, koji je aroma kave u napitku od karamele i mlijeka, a pričaju o kvaliteti zrna. Probao sam i to je GK u svakom pogledu! Razlog pojave intolerancije na kavu je prevelika količina instant kave što rezultira opterećenjem jetre.

Bosanci su, valjda najveći kafomani na svijetu. Ja gledam po sebi. Ako nema kave, postajem nervozan jer uživam u njenom okusu. Bosanci su odavna shvatili da kavu treba "meračiti", a ne k'o Talijani koji suknu mali espresso nakon jela da ih ne ulovi fjaka. Iz tog razloga je u našim krajevima (još od doba Turaka) najpopularnija "turska" kava, koja je po kofeinu i jačini daleko iznad svih. Jasno vam je da je to zbog taloga kojega u espresso kavi nema. Kod instant kava je slučaj da se talog u potpunosti otopi pa je to kofeinska bomba (osim u slučaju Decafa, ali to i nije kava već mlijeko u prahu s aromom kave kao i svi ovi 2u1, 3u1, itd.).

Ja kod kuće kavu radim u Moki za 6 šalica što meni ispadnu dvije. Ali ja te dvije meračim po cijeli dan.

I još nešto... Nemojte nasjedati na Franckove marketinške fore. Superiore, Stretto - sve te novotarije su vam, zapravo, prepakirani zeleni espresso. Bonus kava ima malo više Robuste u sebi i to je sve.

Ako ima još članova koji posjeduju Moku, a nisu sigurni što bi točno s njom trebalo raditi neka se slobodno obrate. Ima nekoliko stvari na koje treba paziti, ali u konačnici je to jako jednostavno.
You were critically hit for no damage. The bruise looks nice and scars will make a nice party talk!
User avatar
naftas
Student brijanja
Posts: 1729
Joined: 31 May 2013, 11:43

Re: Kafa u kaviću ili kod kuće

Post by naftas » 21 Sep 2013, 13:33

Opet Ameri sa svojim glupostima. Da vas pitam nešto. Da li pijete kavu sa hladnim ili toplim mlijekom? Ako je pijete sa hladnim mlijekom, alkaloidi kofein i kazein se neće sjediniti i u slučaju da imate bilo kakvu osjetljivost na laktozu (a svi, pogotovo muškarci je razvijamo s godinama) cijela stvar će rezultirati žgaravicom. Iz tog razloga su napravili tu foru s maslacem pa se cijela ranije navedena smjesa odmah priprema.

Kod čaja je stvar malo drugačija, zato što se tein puno bolje slaže sa mliječnom masti bez obzira na temperaturu (zato Englezi piju čaj s mlijekom da malo neutraliziraju velike količine teina koji je puno jači po pitanju utjecaja na organizam od kofeina).

Cijelu stvar možete lako provjeriti ako odete u birtiju i jedan naruči kavu sa hladnim mlijekom, a drugi sa toplim. Kava sa hladnim mlijekom će momentalno stvoriti film na površini koji je za većinu ljudi teško probavljiv. S druge strane, toplo mlijeko će na površini stvoriti pjenicu (ne mislim na capuccino, već na macchiato) i svi negativni spojevi će ispariti pa površina neće biti tako viskozna i napeta.

Kada kuhate kavu kod kuće imate jednostavan štos. U šalice prvo ulijte mlijeka koliko ste mislili, a onda na to ulijte vruću kavu. Dobit ćete ujednačenu boju i okus, ali što je puno važnije, sve što se trebalo otopiti se idealno otopilo.

Još jedan razlog zašto preferiram Moku je što ona predstavlja zlatnu sredinu između turske kave i espressoa. Bitna stvar kod kuhanja kave je šećer u kavi. Šećer otopljen u vodi u kojoj se kuha kava osim za smanjenje gorčine ima jednu puno važniju svrhu, a to je uravnoteženje smjese i homogeniziranje rasporeda kofeina u samoj smjesi. Kod Moke, ako i kod đezve, je prava stvar što se šećer može odmah staviti u vodu pa kada krene proces isparavanja, otapanja ulja u kavi i ponovne kondenzacije, kava je na kraju na svakom dijelu posude jednake boje, okusa i konzistencije. Iz istog razloga se kod turske kave šećer odmah dodaje u vodu i tek onda ide zakuhavanje i dodavanje kave. Ako zaboravite šećer prije u vodu staviti, jaka kava će vam pasti na dno dok će splačina ostati pri vrhu, jer šećer nije homogenizirao smjesu.

Mislim da ste već uspjeli zaključiti da je najslabija kava upravo ona iz espresso aparata. Kava se u espresso aparatima kuha prolaskom vode na temperaturi od cca 104°C. Kako je to moguće ako znamo da voda isparava na 100°C. Razlog je pumpa koja kontrolira tlak u zatvorenom sustavu. Kada imate zatvoreni sustav u kojem se zbivaju promjene tlaka/temperature (Boyle-Mariotteov zakon), prema trbušastom dijagramu tlaka na ordinati i temperature na apscisi svaki fluid (tekućine i plinovi) se može održati u tekućem agregatnom stanju na točno određenoj vrijednosti tlaka i temperature. Ovo u konačnici može biti i jako opasno ako sigurnosni ventili u aparatu zaštekaju pa se tlak od cca 16 bara (za manje upućene to bi vam otprilike, bio tlak na 160 metara dubine mora) naglo oslobodi kroz neku pukotinu i onda komadići koji lete okolo su poput gelera.
Moka isto tako nije bezazlena stvar, jer u protivnom ne bi imala sigurnosni ventil na posudi za vodu. Svim korisnicima Moke preporučam da svaka 3 mjeseca namažu sigurnjak sa alkoholnim octom ili malo limunske kiseline izvana i iznutra, jer ako on zašteka Moka će vam eksplodirati na način da će se gornja posuda izuti sa navoja i to je jako opasno. U principu se ne morate brinuti ako koristite moke od poznatih prozvođača kao G.A.T. ili Bialetti, jer njima su sigrnjaci na prvom mjestu prilikom izrade samog kuhala.
Last edited by naftas on 21 Sep 2013, 13:48, edited 1 time in total.
You were critically hit for no damage. The bruise looks nice and scars will make a nice party talk!
Slice
mr. sc. brijanja
Posts: 3501
Joined: 06 Aug 2011, 16:19

Re: Kafa u kaviću ili kod kuće

Post by Slice » 21 Sep 2013, 13:40

Neko sam se vrijeme vrlo intenzivno i s ogromnim entuzijazmom bavio pravim čajevima jer me kava nikada nije interesirala. No, ne pijem ni prave čajeve, ni kavu, ni alkohol jer su to sve supstancije koje u biti štete organizmu, pored ostalih stvari koje su metafizičke naravi i u ovoj temi irelevantne. Ukoliko pijem čaj, to su onda blagi biljni čajevi poput kamilice i lipe. Neki sirovojedci (frutisti) koji se intenzivno bave nutricionizmom i traže znanstvenu, odnosno eksperimentalnu podlogu, od svih tih napitaka, pored destilirane vode (osobno pijem prokuhanu na Ayurvedski način), preporučaju isključivo čaj od lipe. Za sve ostalo smatraju da šteti i zapravo truje organizam. Osobno ne dijelim pravi čaj (Camellia Sinensis), kavu i alkohol i uvrštavam ih pod opijate.

@naftas
Zbog toga što navodiš mlijeko odnosno govoriš o laktozi, htio bih naglasiti da većina ljudi ne zna kako se mlijeko treba konzumirati i zbog toga dolazi do problema koji se javljaju zbog opterećenja organizma radi sporog probavljanja laktoze.
User avatar
naftas
Student brijanja
Posts: 1729
Joined: 31 May 2013, 11:43

Re: Kafa u kaviću ili kod kuće

Post by naftas » 21 Sep 2013, 13:57

@Slice
Postoje i razni drugi čajevi koji imaju blagotvorni učinak na organizam u vidu čišćenja. Kamilica i Lipa zapravo i nisu čajevi, jer je biljka čajevac u njima jako malo ili nikako zastupljena. Ja bi ih radije nazivao toplim napicima nego čajevima.
Svi ti postupci su ti OK dok te ne krene zajebavati imunitet. Nemoj se onda poslije žaliti da ti je to od destilirane vode i sl.


Kad smo već kod istočnjačke medicine, da li znate da oni temperaturu skidaju čilijem? Njihov pristup je drugačiji od zapadnjačkog u smislu da temperaturu smatraju (s čime se u potpunosti slažem) glavnom crtom obrane organizma od bolesti i definiraju je kao navalu na bolest. Iz tog razloga jedu stvari koje podižu temperaturu tijela da bi je održali visokom koliko je ptrebno dok se tijelo samo ne izbori protiv bolesti.
You were critically hit for no damage. The bruise looks nice and scars will make a nice party talk!
Slice
mr. sc. brijanja
Posts: 3501
Joined: 06 Aug 2011, 16:19

Re: Kafa u kaviću ili kod kuće

Post by Slice » 21 Sep 2013, 14:04

naftas wrote:@Slice
Postoje i razni drugi čajevi koji imaju blagotvorni učinak na organizam u vidu čišćenja. Kamilica i Lipa zapravo i nisu čajevi, jer je biljka čajevac u njima jako malo ili nikako zastupljena. Ja bi ih radije nazivao toplim napicima nego čajevima.
Svi ti postupci su ti OK dok te ne krene zajebavati imunitet. Nemoj se onda poslije žaliti da ti je to od destilirane vode i sl.
Kad pišem "pravi čajevi" onda refeiram na one koji se dobivaju od biljke naziva Camellia Sinensis, a sve ostalo nisu čajevi jer nisu dobiveni od te biljke. No, uobičajeni je naziv za njih biljni čajevi, premda oni to nisu.
Nisam napisao da pijem destiliranu vodu, već da pijem vodu prokuhanu na Ayurvedski način, a to je nešto sasvim drugo, tako da je rasprava o imunitetu ovdje suvišna. Oni koji se primarno iz nutricionističkog aspekta bave prehranom i to zdravom prehranom, nikako neće ustvrditi da učestala konzumacija pravih čajeva, kave i alkohola, ima blagotvorni utjecaj na organizam.
User avatar
byrd
DE
Posts: 128
Joined: 10 Jan 2013, 00:51

Re: Kafa u kaviću ili kod kuće

Post by byrd » 21 Sep 2013, 14:09

Ako toliko volis kavu (i brijanje), onda bi ova cetka bila nesto za tebe :)

Image

Cak i mirise na kavu, jer su prva zrna uradena u drsku :thumbs:
I´d lather be shaving...
User avatar
naftas
Student brijanja
Posts: 1729
Joined: 31 May 2013, 11:43

Re: Kafa u kaviću ili kod kuće

Post by naftas » 21 Sep 2013, 14:38

Nećemo pretjerivati, ali ako je Silvertip ne bi se žalio.
You were critically hit for no damage. The bruise looks nice and scars will make a nice party talk!
User avatar
marn
mr. sc. brijanja
Posts: 3071
Joined: 02 Oct 2011, 12:29

Re: Kafa u kaviću ili kod kuće

Post by marn » 21 Sep 2013, 19:32

Ja dugo dugo tražio zu Moku, onako usput.. Na kraju kupio u Franji i oduševljen sam okusom kave skuhane u tom čudu
User avatar
naftas
Student brijanja
Posts: 1729
Joined: 31 May 2013, 11:43

Re: Kafa u kaviću ili kod kuće

Post by naftas » 21 Sep 2013, 20:48

Koliko je dugo imaš i koji je proizvođač i tip? Elektro ili klasika?

Nemoj koristiti deterdžente za pranje već čistu vidu jer je sav okus u filmu koji ulja stvaraju na brtvenom prstenu. Inače, silikonske brtve su u svemu bolje od gumenih, ali kod G.A.T. Moki je to standard.

Koju kavu trošiš?
You were critically hit for no damage. The bruise looks nice and scars will make a nice party talk!
User avatar
Radiano
Kamisori
Posts: 585
Joined: 11 Sep 2011, 12:05

Re: Kafa u kaviću ili kod kuće

Post by Radiano » 21 Sep 2013, 20:57

Molim te možeš li malo pisati o aparatima za kavu tipa Senseo, gdje je kava u vrećici kao za čaj. Tu svi piju taj Senseo i slično, dosta ljudi nikad nisu ni vidjeli kavu mljevenu ili u zrnu.
Whenever I go to shave, I assume there's someone else on the planet shaving, so I say, "I'm gonna go shave, too."
Ne auderis delere orbem rigidum meum!
User avatar
naftas
Student brijanja
Posts: 1729
Joined: 31 May 2013, 11:43

Re: Kafa u kaviću ili kod kuće

Post by naftas » 22 Sep 2013, 00:17

O tome, dolce gusto i ostalim gotovim pripravcima mislio da je bespredmetno razgovarati, jer bi to bilo kao da razgovaramo o Fusionu i gotovoj pjeni za brijanje u kantici. Nisam mislio izričito na kavu u zrnu vec i na mljevenu. Inače, nemojte da se netko sjebe pa krene kuhati tursku kavu u espresso aparatu. Turska kava je finije mljevena upravo zbog načina pripreme.

I gdje je taj Senseo toliko popularan osim u nekim uredima i šoping centrima kad promoviraju slične pizdarije? Pa o čemu mi ovdje razgovaramo? To je kao kad bi Merkur brijač primao samo Merkur lamice ili da je Omega četka samo za Omega kremu. Ti specifični aparati su samo lijepo ušminkani porez na ekipu koja ide linijom manjeg otpora.

Kava je kava kao i brijanje i tako je od pamtivijeka. Jedan uvaženi član foruma je napisao prekrasan post o uzimanju sata pod kontrolu i uzivanju u tim trenucima. Upravo to daje smisao njegovanju tradicionalnih stvari, jer je na kraju to ono malo vremena koje imamo za sebe i svoje užitke.
You were critically hit for no damage. The bruise looks nice and scars will make a nice party talk!
User avatar
Radiano
Kamisori
Posts: 585
Joined: 11 Sep 2011, 12:05

Re: Kafa u kaviću ili kod kuće

Post by Radiano » 22 Sep 2013, 10:15

A što je u tim vrećicama, mljevena kava ili instant? U najbližem supermarketu imaju 2 pakiranja u zrnu, 2 stalaže sa mljevenom i senseo tip+instant 3 stalaže.
Whenever I go to shave, I assume there's someone else on the planet shaving, so I say, "I'm gonna go shave, too."
Ne auderis delere orbem rigidum meum!
Post Reply

Return to “Hrana i piće...”