... volimo popiti i koji dobar čaj...

User avatar
olly
Student brijanja
Posts: 1363
Joined: 28 Dec 2014, 13:22

Re: ... volimo popiti i koji dobar čaj...

Post by olly » 15 Feb 2015, 13:59

Onda obavjezno nabavi ovo --> KLIK
Slice
mr. sc. brijanja
Posts: 3501
Joined: 06 Aug 2011, 16:19

Re: ... volimo popiti i koji dobar čaj...

Post by Slice » 15 Feb 2015, 14:06

@mgros
Poanta je u tome da je pravi čaj gorak! Premda je u obzir potrebno uzeti i pripremu kao iznimno bitak čimbenik. Priprema čaja je više-manje izgubljeno umijeće kao što je to slučaj i s klasičnim brijanjem, koje ipak u posljednje vrijeme doživljava procvat.
Kad sam započeo s čajevima, najpraktičnije mi je bilo kupiti Tea forteov kati tea brewing system i naravno potom eksprimentirati s čajevima. Premda nisam probao mnogo aroma kao niti mnoštvo različitih proizvođača, mogu reći da mi nekako najviše odgovara Jasmin i Earl Grey.

Image
User avatar
marn
mr. sc. brijanja
Posts: 3008
Joined: 02 Oct 2011, 12:29

Re: ... volimo popiti i koji dobar čaj...

Post by marn » 15 Feb 2015, 14:21

arguson wrote:
Rocky wrote:
marn wrote:Za povišen kolesterol možeš najviše kriviti genetiku i stres. Prehrana ima efekt, ali na žalost ne dovoljno velik da bi samo promjenom prehrane mogao riješiti problem.
Izbacio sam sve napitke osim vode i čajeva, promijenio prehranu, uveo tjelovježbu 3-5 puta tjedno.
Stres (često intenzivan) i genetika su ostali nepromijenjeni. Kolesterol je nestao. Krvna slika savršena. Tlak idealan isto kao i EKG. Kilograme da ne spominjem.
+1
Ovdje se radi o kompletno promjeni lifesytle-a. Vježbanje mijenja metabolizam i značajno reducira stres- s tim ne možeš fulat.. Da si sve ostavio isto, a izbacio recimo rižu, kruh i krumpir ne bi se vjerojatno promijenilo ništa.. Umjerenost u svemu i to je to. Ekstremne restrikcije i općenito pretjerivanje (pa čak i u vježbanju i drugim inače zdravim stvarima) su protuprirodne.
Ja sam recimo imao povišen kolesterol i bilirubin od prekomjernog treniranja. Ali vratimo se mi na čajeve.
User avatar
marn
mr. sc. brijanja
Posts: 3008
Joined: 02 Oct 2011, 12:29

Re: ... volimo popiti i koji dobar čaj...

Post by marn » 15 Feb 2015, 14:26

@mgros gorčinu ubij mlijekom
@olly dobar mi je taj čajnik, ali možeš li preporučiti i neku tradicionalniju varijantu- recimo neki japanski glineni čajnik?
mgros
DE
Posts: 181
Joined: 09 Feb 2013, 20:06
Location: Zagreb

Re: ... volimo popiti i koji dobar čaj...

Post by mgros » 15 Feb 2015, 14:34

Thx svima, bacam se na isprobavanje, Koliko ono mlijeka ide? Jednom sam probao čaj sa mlijekom spravljen od izvornih engleza (neznam da li to ima ikakve veze) i to mi je bio jedan od naboljih aroma čaja koje sam probano. Nažalost nisam pitao za omjere.
Last edited by mgros on 19 Feb 2015, 21:02, edited 2 times in total.
User avatar
marn
mr. sc. brijanja
Posts: 3008
Joined: 02 Oct 2011, 12:29

Re: ... volimo popiti i koji dobar čaj...

Post by marn » 15 Feb 2015, 14:37

mgros wrote:Thx svima, bacam se na isprobavanje, Koliko ono mlijka ide? Jednom sam probao čaj sa mlijekom spravljen od izvornih engleza (neznam da li to ima ikakve veze) i to mi je bio jedan od nabojih aroma čaja koje sam probano. Nažalost nisam pitao za omjere.
Osobno stavim malo, možda 20 ml na 2 deci čaja.. Ne znam jel to ispravno, ali meni je cilj malo sakriti gorčinu i lagano ohladiti čaj da ga mogu odmah pit.
User avatar
arguson
Kamisori
Posts: 584
Joined: 27 Apr 2011, 23:52
Location: Vinkovci

Re: ... volimo popiti i koji dobar čaj...

Post by arguson » 15 Feb 2015, 14:41

marn wrote:@mgros gorčinu ubij mlijekom
@olly dobar mi je taj čajnik, ali možeš li preporučiti i neku tradicionalniju varijantu- recimo neki japanski glineni čajnik?
Taj ti je čajink najbolji za početnike, glineni ti je kao britva, treba iskustvo i tehnika! Samo ne bih baš 700 ml uzeo :shock:

Čaj s mlijekom - crni čaj (neki finiji earl grey ili breakfast blend), prst mlijeka, sladilo po želji - engleski klasik, masnoće u mlijeku su tu da ublaže gorčinu (eng. astringency) crnog čaja
Švercer sapuna i Ralon entuzijast.
User avatar
marn
mr. sc. brijanja
Posts: 3008
Joined: 02 Oct 2011, 12:29

Re: ... volimo popiti i koji dobar čaj...

Post by marn » 15 Feb 2015, 14:55

Fala decki
Slice
mr. sc. brijanja
Posts: 3501
Joined: 06 Aug 2011, 16:19

Re: ... volimo popiti i koji dobar čaj...

Post by Slice » 15 Feb 2015, 15:41

Mlijeko i šečer u čaju?! Hereza! :pamet:
User avatar
olly
Student brijanja
Posts: 1363
Joined: 28 Dec 2014, 13:22

Re: ... volimo popiti i koji dobar čaj...

Post by olly » 15 Feb 2015, 19:11

marn wrote:@olly dobar mi je taj čajnik, ali možeš li preporučiti i neku tradicionalniju varijantu- recimo neki japanski glineni čajnik?
Naravno!

Nabavi kyusu.

Obavezno ovdje: http://www.yuuki-cha.com/teaware/japanese-teapots

Obavezno uzmi čajnik sa sasame mrežicom (flat ceramic mesh).

I izaberi čajnik, koji ima odrezan rub, lakše se čisti:

Image
User avatar
marn
mr. sc. brijanja
Posts: 3008
Joined: 02 Oct 2011, 12:29

Re: ... volimo popiti i koji dobar čaj...

Post by marn » 15 Feb 2015, 19:39

Zahvaljujem
User avatar
olly
Student brijanja
Posts: 1363
Joined: 28 Dec 2014, 13:22

Re: ... volimo popiti i koji dobar čaj...

Post by olly » 15 Feb 2015, 19:55

Nema na čemu!

Nadam se, da ćeš izabrati lijep čajnik.

I nikako, molim te, nemoj nabavljati čajnik sa čeličnom mrežicom. Sa njom su sami problemi. Sasame je ono pravo.
User avatar
Majest
Britva
Posts: 457
Joined: 04 Nov 2013, 11:40
Location: Čakovec

Re: ... volimo popiti i koji dobar čaj...

Post by Majest » 15 Feb 2015, 20:11

Možeš ujedno napisati i prednosti takvog čajnika? Vjerovatno ima neke prednosti osim što lijepo izgleda :mrgreen: I ako nije problem staviti neke izvore za spremanje čajeva za početnike :thumbs:
User avatar
olly
Student brijanja
Posts: 1363
Joined: 28 Dec 2014, 13:22

Re: ... volimo popiti i koji dobar čaj...

Post by olly » 15 Feb 2015, 20:30

Kyusu je must have čajnik za pripremanje japanskih zelenih čajeva, t.j., senche, banche, kamairiche i genmaiche. Pogotovo senche su veoma sitne i ne možeš ih pripremati gaiwanom, a yixing čajniki su obično premaleni za to.

Zlato pravilo za pripremanje tih čajeva je temperatura od 70°C (+/- koji stepen) i vrijeme namakanja - za senche ja većinom idem ovim redosljedom: 1. preliv 1 minuta, 2. preliv 20 sekundi, 3. preliv 30 sekundi, 4. i zadnji preliv 1 minuta. Naravno, vrijeme namakanja se razlikuje od čaja do čaja, ali ja sam ustanovio, da mi taj tajming odgovara i više-manje ga se držim kod svih senchi, koje pijem. Temperatura za 1. preliv je 70°C, a za ostale prelive temperaturu malo povisim (oko 5°C za svaki sledeći preliv).

Senchu uvijek pripremam tako, da u kyusu sipam vrelu vodu (voda uvijek mora da se zagrije na 100°C, a posle ju hladiš na 70°C), sačekam, da se kyusu dobro zagrije, a onda sipam iz njega vodu u yuzamashi i u prazan kyusu sipam čajne lističe senche, da se zagriju i razviju aromu. Kad temperatura vode u yuzamashiju padne na 70°C, sipam to u kyusu i sačekam minutu, a posle to sipam u šalice po principu 'malo vamo, malo tamo', tako da na kraju svaka šalica dobije jednaku koncentraciju čajnog ekstrakta. Prve kapi su najvodenije, zadnje su najviše nasićene, zato je važno, da se iz kyusuja isprazni sve do zanje kapi. Pošto se iz kyusuja iskapi zadnja kap, poklopac kyusuja se odstranjuje i kyusu se ostavlja otvoren, da se lističi ne skuvaju u njemu i tako čekaju na sledeći preliv.

Ja sam od početka još mjerio temperaturu vode termometrom, ali sad mi to više ne treba, jer upotrebljavam yuzamashi i taj mi ohladi vodu na pravu temperaturu.

Istina, može se slobodno koristiti kyusu i za pripremu Kineskih zelenih čajeva.
User avatar
Majest
Britva
Posts: 457
Joined: 04 Nov 2013, 11:40
Location: Čakovec

Re: ... volimo popiti i koji dobar čaj...

Post by Majest » 15 Feb 2015, 20:59

Hvala na objašnjenju, izgleda vrlo zanimljivo priprema! Kolko sam skužio, ove ostale prelive radiš poslije/drugi dan ili nakon što popiješ ovo iz prvog?
Post Reply

Return to “Hrana i piće...”