Znamo i kuhati

Post Reply
User avatar
marn
Naučnik brijač
Posts: 2723
Joined: 02 Oct 2011, 12:29

Re: Znamo i kuhati

Post by marn » 04 May 2017, 10:51

Bilderska klopa


Sent from my iPhone using Tapatalk
User avatar
Ragnar123
Kamisori
Posts: 624
Joined: 22 Feb 2017, 21:48
Location: Metković-Kula Norinska-(Krvavac)

Re: Znamo i kuhati

Post by Ragnar123 » 04 May 2017, 11:23

Hvala,je možda bilderska al nisam bilder hahahah

Poslano sa mog LG-H525n koristeći Tapatalk
Stay sharp my friend :shaving:
User avatar
olly
Student brijanja
Posts: 1223
Joined: 28 Dec 2014, 13:22

Re: Znamo i kuhati

Post by olly » 17 Oct 2017, 13:41

Nešto malo znam i ja da skuham.

Ovo danas je vratovina sa puno luka, koji se pretvara u umak. Mrkvica dodaje umaku malo slatkosti, odlično zaokružuje ukus. Volio sam stavljati zrno čilija, ali otkad nam društvo pravi ćerkica, čili izbjegavam.

Image

Vratovinu prvo na brzinu popečem:

Image

A kada luk postakleni, ukopavam vratovinu u luk, da se izmješaju ukusi. Jer valja, da je manje više, stavio sam samo sol i svježe mljeveni zeleni i crni papar i list lovora i ništa drugo.

Image

Pokrivam i ostavljam na laganoj vatrici 3-4 sata.

Image

Rezultat je iznimno mekano meso, koje se topi u ustima, a umaka od luka ima u izobilju, pored odlično ide prženi krumpir, ali danas ću napraviti pečeni krumpir iz pečnice, još jednu moju specijalitetu, koju znamo mi pojesti čak kao samostalan obrok.

Svi to jedu - mlado, staro, a ne fali više puno, da ne preskoče vegetarijanci na ovu stranu :mrgreen:
User avatar
pimple8
Kamisori
Posts: 755
Joined: 03 Oct 2016, 11:43

Re: Znamo i kuhati

Post by pimple8 » 17 Oct 2017, 13:58

Pfffff koliko kapule :headband: :hail: :hail:
Izgleda zanimljivo, daj sliku gotovog jela :mrgreen:

Imas neku tajnu za pečeni krumpir?
User avatar
olly
Student brijanja
Posts: 1223
Joined: 28 Dec 2014, 13:22

Re: Znamo i kuhati

Post by olly » 17 Oct 2017, 16:46

Na luku ja nikada ne štedim, nikako! Što više, to bolje.

Pečeni krumpir - nije baš neka tajna, ali prvo ga kuham, a tek onda pečem.

Izgleda ovako:

Image

Nažalost, boje baš nisu one prave, ali nema veze.

Uglavnom, krumpir najprije skuham do kraja, toliko, da se lomi, kad zabodem vilice u njega. A onda pazi - recimo, da je ovo dio tajne - pokrijem lonac i krumpir temeljito protresem, da ga izdrobim, jer baš to želim - kad se bude peklo, vrhovi postanu hrskavi. Posudu najprije namastim maslinovim uljem, vilicama veće komade krumpira podijelim na manje dijelove, pri tome pazim, da krumpira ne zgnječim i da ostavim krumpir onakav fluffy. Posolim ga, dodam svježe mljevenog papra te zalijem maslinovim uljem - radije više nego manje. Još ga potresem liofiliziranim provansalskim začinima i to stavim u pećnicu na oko 200 stepeni, dok vrhovi ne dobiju lijepu zlatnu boju.

Kao što rekoh, to nam zna biti samostalno jelo uz pratnju bilo koje vrste salate.

Eto, ovako izgleda gotovo jelo - vratovina u umaku od luka i mrkvice:

Image

Image

Vratovinu ne treba rezati, toliko je mekana, da je jednostavno raširiš vilicama:

Image

Jelo mi je potpuno uspjelo, tanjiri su se doslovce polizali :)

Image
Last edited by olly on 17 Oct 2017, 20:33, edited 1 time in total.
User avatar
007
Student brijanja
Posts: 1479
Joined: 13 Jan 2016, 12:07
Location: Rijeka

Re: Znamo i kuhati

Post by 007 » 17 Oct 2017, 17:03

Cheff Olly! Moj naklon. Jednostavno i izgleda preukusno!

Poslano sa mog EVA-L19 koristeći Tapatalk
I'm sorry to have kept you waiting, but I'm afraid my walk has become rather sillier recently.
User avatar
pimple8
Kamisori
Posts: 755
Joined: 03 Oct 2016, 11:43

Re: Znamo i kuhati

Post by pimple8 » 17 Oct 2017, 18:21

Svaka cast i hvala na objasnjenju. Slike su super. Krumpir se kod nas sprema cesto i na sve nacine, sigurno cu pokusati i tvoj nacin :)

Sent from my LG-D855 using Tapatalk
User avatar
olly
Student brijanja
Posts: 1223
Joined: 28 Dec 2014, 13:22

Re: Znamo i kuhati

Post by olly » 17 Oct 2017, 18:40

Agente, hvala!

@pimple8, nema čemu! Slobodno iznesi i nama koji svoj recept.

Recite, kako se vide fotke? Normalno, ili okrenute okomito i naglavačke? Na računalu ih vidim OK, na telefonu ne.
User avatar
Majest
Britva
Posts: 428
Joined: 04 Nov 2013, 11:40
Location: Čakovec

Re: Znamo i kuhati

Post by Majest » 17 Oct 2017, 18:42

Meni na mobu preko Chroma izgledaju prefino :P
User avatar
pimple8
Kamisori
Posts: 755
Joined: 03 Oct 2016, 11:43

Re: Znamo i kuhati

Post by pimple8 » 17 Oct 2017, 20:10

Meni su na tapatalku sve naopako a na kompu izvrsne

Sent from my LG-D855 using Tapatalk
User avatar
olly
Student brijanja
Posts: 1223
Joined: 28 Dec 2014, 13:22

Re: Znamo i kuhati

Post by olly » 17 Oct 2017, 20:37

Hvala, @pimple8!

Sada bi trebalo biti OK.

Telefon čudno okreće fotke, informaciju o tome zapisuje u EXIF, Windowsi na neki svoj čudan način to čitaju tako, da okreću fotke pravilno, a telefon ih vidi rotirane.

Uglavnom, glupost.

Morao sam u Photoshopu napraviti rotaciju, fotke ponovno uploadati na server i sada, kao što rekoh, moralo bi biti OK.
User avatar
Adept
Steven Hawking brijanja
Posts: 5637
Joined: 04 Nov 2010, 00:00
Location: Pula

Re: Znamo i kuhati

Post by Adept » 17 Oct 2017, 23:52

Olly, ovo izgleda M.R.A.K.!!!
Kuhaš na svoj rođendan?!?
To ono - ako oš jesti nešto dobro, skuhaj to sam :wink :skrbo :cheerlead
User avatar
perpetum
Shaveta
Posts: 215
Joined: 11 Jan 2017, 08:17

Re: Znamo i kuhati

Post by perpetum » 18 Oct 2017, 00:16

Izgleda odlično !
User avatar
olly
Student brijanja
Posts: 1223
Joined: 28 Dec 2014, 13:22

Re: Znamo i kuhati

Post by olly » 18 Oct 2017, 06:05

Adept wrote:Olly, ovo izgleda M.R.A.K.!!!
Kuhaš na svoj rođendan?!?
To ono - ako oš jesti nešto dobro, skuhaj to sam :wink :skrbo :cheerlead
Hvala, @Adept!

Ma da, jućerašnji dan je bio obićan dan, a sve to zbog toga jer žena više nema dopusta. Ustvari, može koristiti još jedan dan, ali žrtvovali smo moj rođendan za 'viši cilj' :). Mi već oduvijek imamo običaj, da za njezin i moj rođendan uzimamo slobodan dan, ali juće to nije išlo. Zato sam uzeo malecku iz vrtića, pomogla mi je kod pripreme ručka, uživali smo zajedno, saćekali ženu, da dođe iz posla i najeli se dobre klope. Ne bi moglo biti posebnije!

Znali smo mi doma pripremati svakakvih posebnih jela, zbog čega nam se događalo, da smo odlazili vani jesti domaća slovenska jela kao što su ajdovi žganci, idrijski žlikrofi, sirovi krapi, telečja obara, vampi ili jednostavno na kiseli kupus jer nam već dosadilo mnoštvo posebnih jela, koja smo pripremali doma.

Eto, morali smo proći proces, u kojemu smo naućili, da posebno nije uvijek najbolja opcija i da se najbolje najedeš baš od jednostavnih, provjerenih domaćih jela, koja su pripremale naše bake :fp
User avatar
007
Student brijanja
Posts: 1479
Joined: 13 Jan 2016, 12:07
Location: Rijeka

Re: Znamo i kuhati

Post by 007 » 18 Oct 2017, 13:01

Ne kuham ja, ali zato imam problem - što odabrati? ImageImageImageImageImageImage

Poslano sa mog EVA-L19 koristeći Tapatalk
I'm sorry to have kept you waiting, but I'm afraid my walk has become rather sillier recently.
Post Reply

Return to “Hrana i piće...”