Znamo i kuhati

Post Reply
User avatar
pimple8
Student brijanja
Posts: 1779
Joined: 03 Oct 2016, 11:43

Re: Znamo i kuhati

Post by pimple8 » 25 Mar 2018, 14:42

Sporo pecena svinjska rebra u jako nezdravom umaku :) Image

Sent from my PRA-LX1 using Tapatalk

User avatar
stanisinjo
DE
Posts: 74
Joined: 21 Jan 2018, 21:09

Re: Znamo i kuhati

Post by stanisinjo » 25 Mar 2018, 15:22

Upravo sam vrhunski ručao, pogledao ovu sliku i odma krenula voda na usta

Sent from my STF-L09 using Tapatalk

User avatar
Adept
Steven Hawking brijanja
Posts: 6319
Joined: 04 Nov 2010, 00:00
Location: Pula

Re: Znamo i kuhati

Post by Adept » 15 Apr 2018, 18:47

Weber dan.
Jučer predivan dan, obiteljsko okupljanje, malo roštiljanja... carpe diem :gimme5

Oprema je na mjestu:

Image


Današnji EDC: Weber, Mora SS nanđarasta skroz i Citko "Forester" crni :mrgreen:

Image


Dimnjak je napunjen koliko treba:

Image


Jo malo i briketi su fertig:

Image


Evo ih - briketi "posuti pepelom" i spremni za delo - metoda rada je "indirektna" - vručina je u sredini, a meso ide okolo, roštilj je poklopljen,
gornji i donji otvori za zrak ful otvoreni:

Image


Zagrijavanje cijelog setupa. To traje jedno 5-10 minuta. Bez dima, bez pečenja očiju, bez zajebancije - gospodski!

Image


Prva tura iskoštene vratine i bataka od krilaca:

Image


Onda to izvrstiš i dodaš još ;)

Image


Na kraju se baci i koja pikantna pečenica:

Image


I, to je to :cheers2

Image

:jazavac: :jazavac: :jazavac:
User avatar
olly
Student brijanja
Posts: 1364
Joined: 28 Dec 2014, 13:22

Re: Znamo i kuhati

Post by olly » 15 Apr 2018, 19:38

Image
User avatar
Getriba94
Shaveta
Posts: 341
Joined: 26 Apr 2017, 01:42
Location: Zagreb

Re: Znamo i kuhati

Post by Getriba94 » 15 Apr 2018, 20:36

Adept lijepo si ga uredio :D

Jel to na plin ugljen razgaraš?

Sent from my D6603 using Tapatalk

User avatar
Adept
Steven Hawking brijanja
Posts: 6319
Joined: 04 Nov 2010, 00:00
Location: Pula

Re: Znamo i kuhati

Post by Adept » 15 Apr 2018, 21:05

Getriba94 wrote:
15 Apr 2018, 20:36
Jel to na plin ugljen razgaraš?
THX!
Ne. Briketi se poslažu u "dimnjak" i pošto on sa donje strane ima konkavnu "mrežu", cijeli chimney samo nasadiš na zapaljeni papir ili na kockicu razlomljenu u nekoliko dijelova i sačekaš da briketi prime plamen. Za jedno desetak do petnaestak minuta (ovisno o briketima), oni promjene boju (kao da su posuti pepelom) i tada su spremni za prebacivanje u one dvije "polukružne" posude. Tih petnaestak minuta zrak kroz dimnjak cirkulira od dolje prema gore i briketi sasvim lijepo apsolutno sami dođu do "radne kondicije". Umjesto njih mogu se, na ovaj način, koristiti i komadi uglja. Ugalj brže dođe do radne temperature, daje jaču temperaturu, ali i brže izgori. Osobno preferiram brikete jel mi dulje drže i daju mi konstantniju (iako nešto nižu) temperaturu. Nekako su mi "pitomiji" od komada uglja.
E sada - te posude u koje se stavljaju briketi/ugalj možeš obije staviti u sredinu (kao što sam ja učinio) pa meso poslagati okolo u krug ili ih pak svaku možeš staviti na svoju stranu ložišta pa meso slagati po sredini grilje.
Roštilj dolazi opremljen i sa metalnim "pregradama/graničnicima" koje se zahaklaju na žarnu grilju (na jednu stranu ili na dvije strane žarne grilje) i na taj način "ograničuju" brikete na taj dezignirani dio ložišta, no ja preferiram ove "kontejnere" jel ih, za razliku od statičnih graničnika, mogu pomicati po žarnoj grilji gdje god mi paše.
Postoji, naravno, i opcija gdje brikete ili ugalj jednostavno prospeš po cijeloj površini žarne grilje i onda meso pečeš "direktnom metodom" - direktno iznad izvora topline. Ja preferiram ovu uslikanu - indirektnu metodu pečenja.
User avatar
pimple8
Student brijanja
Posts: 1779
Joined: 03 Oct 2016, 11:43

Re: Znamo i kuhati

Post by pimple8 » 15 Apr 2018, 21:27

Mmmmm fino fino šefe!

Evo moje gradelade, nije kao tvoja ali odradila je posao :)

Image

Sent from my PRA-LX1 using Tapatalk

User avatar
Getriba94
Shaveta
Posts: 341
Joined: 26 Apr 2017, 01:42
Location: Zagreb

Re: Znamo i kuhati

Post by Getriba94 » 15 Apr 2018, 21:52

Adept wrote:
15 Apr 2018, 21:05
Getriba94 wrote:
15 Apr 2018, 20:36
Jel to na plin ugljen razgaraš?
THX!
Ne. Briketi se poslažu u "dimnjak" i pošto on sa donje strane ima konkavnu "mrežu", cijeli chimney samo nasadiš na zapaljeni papir ili na kockicu razlomljenu u nekoliko dijelova i sačekaš da briketi prime plamen. Za jedno desetak do petnaestak minuta (ovisno o briketima), oni promjene boju (kao da su posuti pepelom) i tada su spremni za prebacivanje u one dvije "polukružne" posude. Tih petnaestak minuta zrak kroz dimnjak cirkulira od dolje prema gore i briketi sasvim lijepo apsolutno sami dođu do "radne kondicije". Umjesto njih mogu se, na ovaj način, koristiti i komadi uglja. Ugalj brže dođe do radne temperature, daje jaču temperaturu, ali i brže izgori. Osobno preferiram brikete jel mi dulje drže i daju mi konstantniju (iako nešto nižu) temperaturu. Nekako su mi "pitomiji" od komada uglja.
E sada - te posude u koje se stavljaju briketi/ugalj možeš obije staviti u sredinu (kao što sam ja učinio) pa meso poslagati okolo u krug ili ih pak svaku možeš staviti na svoju stranu ložišta pa meso slagati po sredini grilje.
Roštilj dolazi opremljen i sa metalnim "pregradama/graničnicima" koje se zahaklaju na žarnu grilju (na jednu stranu ili na dvije strane žarne grilje) i na taj način "ograničuju" brikete na taj dezignirani dio ložišta, no ja preferiram ove "kontejnere" jel ih, za razliku od statičnih graničnika, mogu pomicati po žarnoj grilji gdje god mi paše.
Postoji, naravno, i opcija gdje brikete ili ugalj jednostavno prospeš po cijeloj površini žarne grilje i onda meso pečeš "direktnom metodom" - direktno iznad izvora topline. Ja preferiram ovu uslikanu - indirektnu metodu pečenja.

Super stvar!
Ja isto koristim brikete za rostilj, zanimljivo kako se dobro razgore samo na papiru,lijepo zrak uzima odozdo sa svih strana pa dobar protok ima za razgorit, prakticno :thumbs:
User avatar
Adept
Steven Hawking brijanja
Posts: 6319
Joined: 04 Nov 2010, 00:00
Location: Pula

Re: Znamo i kuhati

Post by Adept » 15 Apr 2018, 22:16

@pimple8
Izvrsna gradelada - od svega po nešto, gušti :headband: :cheers2 :klap

P.S. Getriba
Oni fiksni graničnici o kojima sam ti pisao se vide u posudi pored roštilja na prvoj fotki.
User avatar
cybershaver
Kamisori
Posts: 524
Joined: 03 Feb 2015, 11:46

Re: Znamo i kuhati

Post by cybershaver » 17 Apr 2018, 10:25

Hm....trebao bih nekog veterinara dobrovoljca...da provjeri ispravnost ovoga ImageImage

Poslano sa mog NEM-L21 koristeći Tapatalk

Točionik je izvor života.
User avatar
Adept
Steven Hawking brijanja
Posts: 6319
Joined: 04 Nov 2010, 00:00
Location: Pula

Re: Znamo i kuhati

Post by Adept » 17 Apr 2018, 11:11

Onako, odokativno, ovo izgleda JAKO dobro.
Mogu misliti kakav će biti rezultat koji će se ponuditi krajnjem korisniku :gimme5 :cheers2 :klap
User avatar
cybershaver
Kamisori
Posts: 524
Joined: 03 Feb 2015, 11:46

Re: Znamo i kuhati

Post by cybershaver » 17 Apr 2018, 12:38

Eto
Tripice gotove pa ko zeli neka doje...Image

Poslano sa mog NEM-L21 koristeći Tapatalk

Točionik je izvor života.
User avatar
Adept
Steven Hawking brijanja
Posts: 6319
Joined: 04 Nov 2010, 00:00
Location: Pula

Re: Znamo i kuhati

Post by Adept » 17 Apr 2018, 12:41

Samo mi ti vadi mast... :thumbs:
User avatar
cybershaver
Kamisori
Posts: 524
Joined: 03 Feb 2015, 11:46

Re: Znamo i kuhati

Post by cybershaver » 17 Apr 2018, 13:23

Pa kolega :)
Dobra vijest je da imam jos jednog preobracenika
Zvace drugi pijat ImageImageImageImage

Poslano sa mog NEM-L21 koristeći Tapatalk

Točionik je izvor života.
User avatar
Adept
Steven Hawking brijanja
Posts: 6319
Joined: 04 Nov 2010, 00:00
Location: Pula

Re: Znamo i kuhati

Post by Adept » 17 Apr 2018, 16:41

Joooj kad dođem doli :wink
Post Reply

Return to “Hrana i piće...”