Ovdje je stvarno puno informacija, svaka čast. Nisam probao sve navedene sapune, previše ih je, a i teško (skupo) ih je nabaviti u Europi. Probao sam Stirling, Cattie Bubbles, Chiseled Face i sve je to ok, ali meni nisu bili u rangu B&M, YMMV. Za Stirling palac gore jer imaju stvarno fer cijene, bar za Amere.opat wrote: B & M je odlican, sto se performance tice -- ali nije nista bolji ni losiji od Stirling, TTFFC, K Shave Works, Uncle Jon, Catie's, Ginger's Garden, Shannon's, i puno drugih. B & M je samo "bolji" zbog svog dizajna. Svi ostali su ili:
a) nemastoviti (eg Shannon's Soaps, Wholly Kaw)
b) furaju se na "vintage barbershop vibe" (npr. dizajn na Stirlingovom Barbershop ili Ben Franklin sapunima, ili svi WSP sapuni sa svojim "vintage" fontovima, ili svi Fine),
c) pucaju na SoCal pin up tattoo art design sto pali na pomadama jer pucas na rockabilly/tattoo/greaser vibe, ali brijanje je nesto sasvim drugo od zalizivanja kose (npr. Uncle Jon, Dr Jon)
d) konzervativni su (Catie's Bubbles, vecina Stirling),
c) seljacine su (The Club -- sapuni koji se zovu "Success" i na poklopcu vidis hrpu dolara)
d) nesto sto ja zovem "carpet-bombers" (Van Nulay, Mama Bear, Ginger's Garden) -- izbacuju previse proizvoda tako da se istrose jer drze previse niti, umjesto da izbace 5-6 sapuna/AS i da uloze resurse u to i gotovo.
PAA (Phoenix Artisan Accoutrements) su jedina dobra iznimka -- Douglas Smythe ima neku svoju cudacku "viziju" pa PAA dizajn je smjesa vintage Americane/Twilight Zone/Sci-Fi iz 50-ih/Beach Boys albuma, pa neka PAA izdanja izgledaju stvarno odlicno.
B & M je jedini koji je stvarno zakoracio u 21. stoljece a istovremeno ostao odan "tradiciji" i cijelom tom "vintage vibe-u" tradicionalnog brijanja-- tako da na njhovim sapunima imas malo Bauhausa, Art Decoa, i malo Norman Rockwell Americane iz 1950s, ali sve kroz jedan inteligentan i ukusan minimalizam. Njihovi Seville i Dickens su estetski uzitak za drzati u ruci i gledati i svako bez sumnje odmah ZNA da Seville i Dickens jednostavno kick major ass. Njihov dizajn jednostavno "has something for everyone" u svojoj vizualnoj poruci.
Kad su se poceli odlijepljivati od ostalih, poceli su sa "release campaigns" -- vec su imali followers na FB-u itd, tako da su mogli stvoriti groznicu prije svakog izbacivanja novog proizvoda. Ali fora je sto nikad ne naprave puno vise sapuna od prednarudzbi -- prvo nestane, pa onda ljudi kukaju po forumima i tako sire "mit" B & M-a. Onda ih stigne malo, pa se to odmah rasproda, pa ga opet nema, i tako u krug.
Naravno, sad kad imaju i viska kapitala i formulu za marketing, sad mogu eksperimentirati sa (skupim) mirisima. I mogu si priustiti pumpanje Latha serije bez zastoja-- njihov "kruh i maslac". Latha serije nikad ne nestane -- ima ih na bacanje, ali limited releases su cisti marketinski genij.
Za mene je recimo Van Nulay ponajbolji artizan (Monica Gillam) sto se performance tice -- njeni sapuni su stvarno vrh, ali njen dizajn je takav seljacki kitsch i srot, a naljepnice na sapunima su isprintane na bubblejet printeru iz 1996-e godine kojeg ona jednostavno nema srca baciti, pa dok radi, radi (takva je bila moja i pokojna baba sa svim stvarima). Smocis ih malo, i ode sve u k. Njeni colognes su stvarno kvalitetni (traju i do 7-8 sati na mojoj kozi) i ima jeben nos za mirise (njene kopije Eau de Sauvage od Diora i Tobacco Vanilla od Tom Forda su spot on). Ali dizajn, prezentacija... brate -- neznas bi li rigao ili plakao. Normalno da ljudi ne grizu sa entuzijazmom na njene kreacije --jer danas -- image je sve. B & M jednostavno ubijaju sve.
Performanse B&M su, kako i sam kažeš, vrhunske, a to nije ni čudo jer i sami priznaju da im je Tabac (nedostignuti) uzor. Nisam neki stručnjak, ali meni su performanse B&M sapuna u rangu Tabaca, jedino što je s Tabacom lakše rukovati.
Ono što se mene najviše dojmilo kod B&M su vrlo kompleksni mirisi i sklonosti eksperimentiranju. Jedino slično sam dosad primjetio kod Phoenix & Beau sapuna, ali B&M je čini se konzistentiji. Za dizajn se slažem, kod B&M je vrhunski, vidi se da su uložili lovu u to. A za bussines model nemam neki komentar, ima puno gorih (npr. Bufflehead). Zadnje serije B&M koliko čujem nije preteško nabaviti.
Imao sam prilike isprobati sljedeće:
- Night Music - na prvu mi nije sjeo, ali sad mi je možda najdraži. Radi smeđkastu pjenu i pruža vrhunsku zaštitu. Miris je preteško opisati: mošusno slatkast, mene čak podsjeća na miris krvi. Neki kažu miris sexa ^^
-Dickens - miris božića i kolača, također jedan od boljih
-First Snow - ovaj mi je bio malo lošijih performansi, ali miris je izvrtan
-Cologne Russe - miris parferma, ne znam kako bih drukčije ovo opisao
-Rhapsody - voćna salata
-Roam - miris kampiranja: blato, kiša, znoj, mokre čarape